Új hozzászólás Aktív témák

• duffbeer

őstag

Hali mindenki! Nemrég készült el egy projektem RPi2-vel. Régóta keresgéltem jóféle digitális hangforrást. USB DAC-ok stb stb stb. Aztán rábukkantam a RPi-re köthető nagy felbontású DAC-okra, amik akár DSD audiót is képesek kisajtolni magukból, igen kedvező áron. Ezen felül a rendszer felépítésének köszönhetően lényegesen kevesebb a veszteség a hangforrás és a kimenet között.
    Mivel egy ideje OSMC-t használok, ismerem valamennyire a Pi-t, beszereztem hát a szükséges minimális hardvert valamint szoftvert, RPi2 (RPi1 nem boldogul a DSD tartalommal...) + PCM5102 I2S dac, RuneAudio, valamint Volumio. Alapvető setup nem túl bonyolult, egészen addig, amíg nem kívánod az extrákat...
    Régóta küzdöttem az elemekkel, kezdetekben az I2S kapcsolat létrehozása RPi2-vel... Mire működött a kütyü, belaktam RuneAudio-val. Nagyon szimpatikus szoftver, de aztán mint minden építő jellegű ember, telhetetlenné váltam:

DAC szolid átalakítása, kimeneti szűrők WIMA-ra cserélése, aranyozott RCA. A fesz szabályzók is lehetnének jobbak és zajmentesebbek, de az én fülemhez ez bőven megteszi.

Kellene egy kijelző...
    HD44780 kompatibilis LCD volt itthon néhány, de az snassz... Beszereztem egy 16x2-es i2c OLED kijelzőt. Természetesen a HD44780-as i2c driverekkel nem működött. RuneAudio Arch linux alapokon nyugszik és mivel a jelek szerint a támogatottsága Raspberry-n elég gyér, nem sikerült működésre bírni a kijelzőt (hazudok, a kijelző működött, csak nem kommunikált a zene lejátszó daemonnal különböző python nyavalyák miatt), szóval csere Volumio-ra, Raspbian alapokon. Ezzel röccenésmentesen összejött. :)

Ez így még mindig kevés, nehogy már külön kelljen leállítani a rendszert majd egy ótvar kapcsolóval áramtalanítani...
    Beszereztem egy ATXRaspi-t. Aki nem ismerné, egy ATX tápegység jellegű... tápegység... Kommunikál a Raspberry-vel gombnyomásra bekapcs, majd gombnyomásra szoftvert leállít és áramtalanít.

Így már késznek érzem a projektet, már csak valami pofás doboz kell neki...

Csatolok két fotót az eszközről. Ha lesz időm, egyszer megírom Logout-on a teljes hardver + szoftver felépítést, csak jussak el oda...Addig is, ha valakinek kérdése van, írjon privátot. A fórumot sajnos nem tudom folyamatosan nyomon követni!

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés