Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Lalikiraly: Asus Gaming V16 - RTX5050
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- vrob: Próbálkozás 386 alaplap újraélesztésre
- Invázió egy novellában 3-4. (Update) +5. fejezet! (18+ nyelvezet)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Teasüti
nagyúr
5k-t ér az a típus, ami nekem van.

Tegyük fel, h egy tesót vennék ennyiért.
Ha a meglévőt eladom pont kijön egy 10k-s seagate.
Innentől nem értem a kérdést.
Az újból nem feltétlen kell mindjárt kettő (nekem).Én bízom ebben a tanácsban, gondolom 'péhára' nem hülyék járnak.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Biztosra csak akkor tudnék menni, ha látnék egy sp1614c raid 0 crystal disk mark eredményt, amit közvetlen össze tudnék hasonlítani bármi mással - mint pl a fent említett vinyóval. -
Teasüti
nagyúr
Jah igen, hozzátenném, h az itteni közösség elég rossz hatással van az emberre, mikor először idelátogattam és elkezdtem lökni a "hülyeségeimet", hamar észheztérítettek.

Én pont ugyanezt szerettem volna, mint te, a meglévő mellé még egyet (kettőt).
És pont ugyanezt a választ kaptam rá.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Van benne vmi, 10k-ért lehet venni újonnan garival a ph tesztnyertes seagate 7200.12-őt (500-ast), míg nálam pl épp ugyanennyiért szerettem volna venni a meglévő mellé két másikat.
Aztán lehet a seagate gyorsabb, mint ezek hárman együttvéve. Remélem...szerk: de azért várjuk a gta kontra raid 0 teszteket!

-
Teasüti
nagyúr
válasz
El Kebir
üzenetére
De, tőled tanultam.

rup1u5 #6180:
OS az nekem most is ssd-n van. Én 3 db olyan vinyóból szerettem volna raid-et alkotni, ami még a tiednél is idősebb pár évvel. Lebeszéltek róla, h egy mai példány van olyan gyors, mint a régiek hárman együtt.Amúgy az ahtlon 64-es korszakban volt raid 0-ám ugyanebből a samu sp1614c-ből.
És élményben semmivel sem, vagy alig nyújtott többet windows alatt, mint a single vinyó.
Ha másolni kellett (pl giga lanon keresztül, lanparty-n), akkor lehetett vele villogni, de egy ssd-vel össze se lehet hasonlítani a végeredményt. Egyszerűen nem egy ringben játszanak.
Nagyon egyszerűen el lehet magyarázni az érzést: ssd alatt szinte transzparens lesz a rendszer, csettintésre történik minden. HDD-vel SOHA nem lesz ilyen.Játék partíció alá viszont látok benne fantáziát. Egészen amíg szaré' hugyé' nem lehet venni ssd-ket, mert akkor felhalmozok majd belőle annyit, amennyin a játékok is kényelmesen elférnek.
-
Teasüti
nagyúr
Ahogy nézem a szoftveres raid van olyan hatékony, mint a "hibrid" - alaplapi vezérlők -, ha nem hatékonyabb. Most olvastam ezt a cikket.
Legalább eloszlatta a kételyeimet a windows raid-ről.Az a része tetszik, hogy win alapból tudja azt, amit az intel matrix raid-nek hív.
Gyakorlatban ez hogy is működne win7 alatt? Nem egészen tiszta ez a része.
Először meg kell partícionálni a dinamikus lemezeket - mondjuk két meghajtó esetében szimmetrikusan, ugyanúgy - és a partíciókat kell kijelölni a lemezkezelőben a varázsló indításakor?
VAGY, formázatlan/partícionálatlan dinamikus lemezeken csak simán indítom a varázslót és menet közben lesz lehetőségem short stroke-ra?A cél pedig, hogy a lemezek elejére raid 0-át rakni, a végére mondjuk raid 1-et.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
El Kebir
üzenetére
Találtam egy single barracudáról egy Crystal DM képet és szégyen szemre alig van, vagy nincs is különbség a raid 0 és a single közt random elérésben.

Pedig úgy tudtam, h a csíkméretnék kisebb fájlokat párhuzamosan tölti be a vezérlő, szal legalább a random 5k-s tesztnél kéne lennie vmi különbségnek, nem? -
Teasüti
nagyúr
válasz
El Kebir
üzenetére
Mert van 30 gigányi gta-m, és csak ehhez ssd-t venni luxus lenne.

Amúgy meggyőztél, most nézegetem a legutóbbi hdd tesztet az 500-asokról.
Seagate 7200.12 egészen megtetszett.Egy helyi boltban van is belőle, csak ép í pontos típusát nem írják.

Olyan 10k környékén van az átlagára.Egy vmi viszont még mindig piszkálja a csőröm.
Még mindig nem találtam olyan tesztet sp1614c-ről, ami összehasonlítható a seagate eredményeivel.
A legrelevánsabb infó vmi IOMeter volt, de ilyen fájlszerver teszt, meg webserver, meg stb.
Nem tudom ezt hova tenni, ha a ph-s cikkek kerülnek terítékre, hisz ott nem volt ilyen halandzsa.Ugyanakkor a seagate 7200.12 500-asról sem találok vmi kézzelfoghatót, pl crystal disk mark tesztet.
Na, egy megvan. RAID 0 teszt. Nem rossz... 21 MB/s-re képes a samum 512k random read-ben...
És ha 3 lenne belőle, huhh. -
Teasüti
nagyúr
-
Teasüti
nagyúr
válasz
El Kebir
üzenetére
Nekünk nagyon jó szolgálatot tesznek ezek a p80-asok.
Haverom gépében is az egyik az még az enyém volt, mert korábban abból volt raid 0.
Csak aztán bővítés, stb...Tényleg hibátlanul működnek, a 3 közül a legrosszabb állapotú is 98%-os, pedig már vagy 6-8 évesek.
Elérési időben jobbak, mint a 2010-es évjáratú 5400-as eco green-em. Átlag 8 ms kontra 16 ms. Az eco csak és kizárólag szekvenciális tempóban ver rájuk, randomban elhanyagolható a különbség.
És ez elég kis befektetés - 10k - lenne egy párhuzamosított raid tömbbre, ha én most nagyon komolyan gondolnám az ügyet, akkor is legalább a dupláját, ha nem a tripláját kéne ráköltenem. Annyit meg nem szeretnék.Nem is hangos és nem is rezonál. Én is meglepődtem, de ebben a konkrét típusban már akkor megvolt a NoiseGuard(TM); SilentSeek(TM) stb.
Ha tudsz ennél jobbat közel ennyibből, ne tartsd magadban!

Kvazár:
hát... áramszünettől szétesett raid az oké, de javítás közben még egy blackout, na az már súlyos eset, vis maior. Én a raid vezérlőben bíznék csak, ha össze tudja kanalazni a tömböt, mázlid van. Amúgy én még athlon 64 idejében használtam raid 0-át (akkor nagyon keveseknek jutott ez eszébe home userként
) és az Abit lapom gond nélkül "javította" mindig egy-egy reset után, ha ilyen volt (megjegyzem, talán előfordult két esetben az évek során - egyiknél én babráltam a sata kábelekkel, másiknál meg spontán eldobta magát vmiért). Sőt, olyannyira megbízható volt, h nekem pl ez a "javítás-helyreállítás" funkció is tök újdonság. Soha nem találkoztam még ilyennel.Raid 1-nek pont az a lényege, hogy ha vmelyik vinyó kiesik a tömbből, akkor a másik épp úgy tudja folytatni a szolgálatot, mintha nem is létezett volna semmilyen raid.
Számomra nyílvánvalónak tűnik, ha beraksz egy új, üres meghajtót a meghibásodott helyére, akkor egy szinkronizálás után megy minden tovább, mintha mi sem történt volna. -
Teasüti
nagyúr
Még egy kérdés: ti melyiket választanátok?
Adott két különböző (WD és Samsung) 5400-as eco tera vinyó, ebből raid 0.
Vagy, 3 db samu sp1614c raid 0?Az újaknak jobb a szekvenciális tempójuk, de random IOPs-ban semmivel sem jobbak a régi samuknál.
Samu 62 IOPs, míg az új terások 66 IOPs.
Szekvenciálisban kb ugyanott vagyok a 3x régi samuval, mint a 2x új eco vinyókkal.
De randomban single hdd-ben elhanyagolható a különbség a régi és újak közt, viszont a régiből 3 db lenne ugyebár, ami optimális esetben 3 db fájl egyidejű beolvasását jelenti ciklusidő alatt szemben a dupla kötettel.
Játékokhoz használnám, ami elég vegyes fájlméretet sejtet, és manapság inkább az óriás fájlok terjedtek el. De game közbeni seekelés esetén sztem a 3db még mindig nyerő a 2db-bal szemben.
Az új vinyók adottak, de a samu tömbhöz még vennem kell két másikat az egy meglévő mellé, ami 10k kiadás. (már megvannak a jelöltek)Sehol nem találtam tripla raid 0 mérést kontra a dupla raid 0 ellen.

Eddig a samuk felé hajlok, random IOPs esetén darabra megveszik a dupla kötetes eco vinyó raid-et valószínűleg. Szekvenciálisban ugyanott lennék kb, de ez nem is fontos.
Eco 6W körül fogyaszt, régi samu meg kb 10W körül seek közben, pont nem érdekel az a 28 W fogyasztáskülönbség. Zajjal sincs különösebb problémám, volt már samu raid 0-ám, és egész halkak mai viszonylatban is.Szerintetek?
-
Teasüti
nagyúr
-
Teasüti
nagyúr
Intelest, vagyis a "south bridge".
szerk: wazze 10 port van ezen a lapon, meg még 2 eSata és IDE.

Mi az isten tökére használnak emberek ennyit?
(Tudom, van egy-kettő kivételes eset, de ezek a kivételes emberek gondlom kivételes konfigokat és gépházakat használnak. Sztem akinek tellik 10 vinyóra, ott akad még pénz egy normális vezérlőkártyára is.
) -
Teasüti
nagyúr
Raid csináld magad részéhez nem igazán értek. Sose csináltam még raid 0-n kívül mást.
Tükrözésnél (raid 1 ugyebár, csak a biztonság kedvéért...) viszont elvileg bármikor szétszedheted, hisz pont ez a lényege. Nem probléma, h az egyik kiesik a tömbből.
Sértetlenek maradnak az adatok a jó vinyón.
Utána nyílván újra fog szinkronizálni a vezérlő, értsd visszamásolja rá az adatokat.Arról viszont fogalmam sincs, hogy gyakorlatban ez hogy működik.
Hogy kell-e állítani vmit, vagy van-e prioritás a vinyók közt? Elsődleges, másodlagos kötet? Melyikről tükrözzön hova?
Erről majd vki más...Én a helyedben kipróbálnék egy másik vga-t, vagy a tiedet más gépében stabilitás teszttel.
Első körben ezzel kezdenék, ha szemetel a kép.
Ramod azt írtad, az jó. Régi tápod megvan még?
Ezek után átmennék a megfelelő topicba és segítséget kérnék.
szerk: és ha már a megfelelő topicot keresed, ugorj be a "MIlyen tápot?" témába is és dobd fel nekik ezt a labdát, amit most nekem írtál!

-
Teasüti
nagyúr
Tükrös tömbben nem hinném. Meg hdd esetén szimplán összeomlik a rendszer legrosszabb esetben, de ilyeneket nem csinál.
Előző táp megvan még? VGA gyanús nekem. A kép szemetelése egyértelmű memória hibára utal, többnyire vram. RAM esetén meg amennyire tudom általában fagyás és kékhalál jelentkezik, de nem szemetel a képre.
Táp okozhatja, ha kontaktos itt-ott, legrosszabb esetben akár maradandót is...

(btw ezért ragaszkodom a kiváló minőségű tápokhoz, ez az egyetlen egy olyan alkatrész a gépekben, amin tilos spórolni) -
Teasüti
nagyúr
válasz
Teasüti
üzenetére
Upsz, a silicon vezérlő nem játszik egyáltalán, ha ssd-ről van szó.
Erre nem is emlékeztem. -
Teasüti
nagyúr
Sziasztok!
Elbizonytalanodtam.
Olvastam itt, hogy ugye Trim csak ahci módban van. Stimmt.
aztán láttam egy hsz-t, amiben azt írják, h esetleg, talán, bizonyos driverek képesek Trimmelni raid módban is.Van egy ssd-m, ich10-en, és továbbá két különböző hdd-m.
Terv, h az egyik hdd-vel azonosa(ka)t szerzek be, és raid 0-nát csinálok.
Az ssd-nek csak annyi köze lenne az egészhez, h azonos vezérlőn lóg, ich10.
A raid kötet csak az adott hdd-kből állna.Egyértelmű hátrány a Trim létkérdése, ez oké. Van még más buktató is a dologban?
AHCI módról RAID-re állítva a bios-t a win7 be fog bootolni?Van már olyan driver, ami raid módban is kiküldi a Trim parancsot?
Google gyors keresés nem járt eredménnyel, ha van vkinek erről tapasztalata, akkor elsőkörben titeket kérdezlek, mielőtt egy egész délutánt töltenék nyomozással!
Másik, első ötletem az lett volna, h a lapon lévő drive xpertet használom, de ezt elvetettem a neten fellelhető mérési eredmények után, meg hát eleve csak 2 meghajtót lehet rákötni - ha minden jól megy, én három azonos meghajtóból csinálnék raid 0-át.
szerk: a drive xpertes portok is képesek ahci-ra? Mármint "kikapcsolt" vezérlő mellett, tehát ha csak az ssd-t kötném rá szólóban. Erre nincs utalás a kézikönyvben.

Köszönöm előre is!
-
Teasüti
nagyúr
Sziasztok!
Vettem egy Sil3512-es sata vezérlőkártyát, ami egy régi Asus Tusi-M alaplapban van és a kártyára asszem egy Samsung HD103UI van kötve. A kártyát felismeri rendesen az alaplap POST után/közben, viszont a kártya nem talál semmilyen eszközt.
Próbáltam jumperelni a vinyót sata1-re, egyik tüskepáros esetében sem találta a kártya.Ménykű van, mert a vinyó felpörög. Adatkábelt is többet próbáltam már és mindkét aljzatra a kártyán.
Hol a hiba?
Sürgős lenne!Köszi!
update: szét van bombázva a gép, és egyszer lepöttyant és koppant egyet az egész ház. Akkor utána a legnagyobb meglepetésemre felismerte a kártya a vinyót.
Igaz AZÓTA az OS néha kiakad (just hanging around
egy 5 perccel később fut tovább...), de miután sokadszori bootolás után végre betöltött, akkor fel is ismerte a vinyót, DE egy negyed órával később eltűnt és azóta megint nem ismeri fel a kártya...
OS-nek winserver 2003 van fent, sil 3512-es driverrel.Most flasheltem a kártyát 4.3.84-re és kipróbáltam mind a RAID, mind a BASE bioszt, egyikkel se volt sikeres. Amikor véletlen megtalálta a vinyót, az az előző firmware-el volt.
(erről nem tudtam másolatot készíteni...
ratyi az updflash.)Amúgy mi a fenének van kétféle (három) BIOS??? Miért kell két különböző a raid-hez, ill. raid nélküli használathoz??
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen autót vegyek?
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Proxmox VE
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Háztartási gépek
- Úgy állhat le a 16 GB-os GeForce RTX 5060 Ti gyártása, hogy közben nem áll le
- 3D nyomtatás
- BestBuy topik
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- LG LCD és LED TV-k
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone XR 128GB Black-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3985, 100% Akkumulátor
- Apple iPhone 16e 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Acer TravelMate P214 i3-1115G4 12GB 256GB 14" FHD 1év garancia
- Das Keyboard Prime 13 /Cherry MX Brown/EN/Fehér háttér világítás/
- Sandisk Extreme Portable SSD 2TB!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

És ha 3 lenne belőle, huhh.

)