Hirdetés

2024. május 8., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  RAID

Hozzászólások

(#5083) Fehérsólyom


Fehérsólyom
aktív tag

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni RAID témában, figyelembe véve azt a tényt, hogy semmilyen tapasztalatom nincsen ezzel kapcsolatban, azaz teljesen zöldfülűként vágok bele!
Adott egy teljesen új Samsung HM160HI SATA merevlemez és egy Gigabyte GA-MA780G-UD3H alaplap. Mivel jelenleg a gépben lévő WD Green merevlemez hangos, és a Samsung nem talál új gazdára, így arra gondoltam, hogy a WD mehetne külső tárolónak a Samsung pedig kapna egy pontosan ugyan olyan társat és kipróbálnám a RAID 0-t!
Elképzelésem az, hogy a két Samsungot felosztanám úgy, hogy 60GB és 100GB (most ne foglalkozzunk azzal, hogy kerekítés miatt a valós méret kisebb lesz). Ezek után pedig három meghajtót alakítanék ki. A két teljesen azonos 60GB-os részt RAID 0-ba "állítanám" azzal a céllal, hogy ő legyen a rendszer, összeadva két lemez sebességét. A fennmaradó két 100GB rész pedig külön-külön lenne egy-egy partíció (D, E) teljesen hagyományos módon RAID nélkül. Azaz C: 2x60GB RAID 0-ban, D:,E: 100-100GB külön-külön, mintegy "hibrid" megoldásként, hogy mindkét lemez egy részlete RAID-ben, másik fele "szabadon". Első kérdésem az, hogy ilyet lehet-e egyáltalán vagy ha a RAID mellett döntök a teljes merevlemezt "fel kell áldozni" és utána nincs lehetőség hagyományosan használni? Ha lehet, tudja-e az alaplapom :B ?
A RAID kialakításához a fennlévő XP teljes újrainstallálása szükséges-e?
Ha ne adj isten RAID-ről mégis visszaváltanék a hagyományos használatra, akkor a RAID-ről készített XP image felrakható-e egy darab lemezre?
Segítségeteket előre is köszönöm!

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  RAID
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.