- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Chosen: Canon R6 II vs 5D II színösszehasonlítás
- GoodSpeed: AdGuard Family Plan: Lifetime Subscription akár 9 eszközre!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Apple iPad 11” (A16, 2025) 6/128GB
- joghurt: Skype adatvesztés
- Kalandor: SYNTHONY - Darude Sandstorm (Live from Melbourne)
Új hozzászólás Aktív témák
-
fape
senior tag
válasz
Teréz Atya #1395 üzenetére
Nem scifi már működik, csak "friss" CF/BF és "friss" BlHeli/Sk bootloader (nem firmware) kell hozzá. How To Use Cleanflight PassThrough to Program BLHeli ESCs
Sajnos a nighthawk többszörösen hátrányos helyzetű:
- nem elég új a gyári bootloader
- raktak plusz szűrést még a FC és az ESC közé
Szal marad a forrasztásos megoldás... -
foka
aktív tag
Ja és rendeltem minden gépre szonárt egy dodós/db áron
-
foka
aktív tag
válasz
szacsee #1396 üzenetére
Úgy vettem észre, rendben méri a feszkót.
Mivel előtte az APM-et komplett pakba vettem (power module, minimosd, 915 MHz 3DR telemetry, Ublox M7N) ezért csak a sok az egyben panelt vettem meg a Pixhawkhoz (buzzer, usb, gomb, ledek, i2c).
GPS most Radiolink M8N lett rá.
Jó GPS és egy sonar a leszálláshoz az nem hátrány, de automatában még nem reptettem.
Van még M6N is, úgyhogy 3 gps képes gépem lesz egyszerre.
Vezérlők: CC3D, Naze32 10DOF, SP Racing F3 10DOF 2 db (az egyik Naze32 F3 néven), APM 2.6 és a PixHawk.
Rakat Minimosd, mind MW OSD-re belőve, meg video TX-ek. Most kamerahiányban szenvedek, egy elfüstölt, egy meg hibásan érkezett, de a legnagyobb eleve dupla kamerás (1000TVL/SJCam) video splitterrel (távirányítóról kapcsolom)Teréz Atya: Rápörögtem az ESC firmware frissítésre én is, de még az adatgyűjtés közben leállítottam magam.
A raceren az esc-k FVT LB Oneshot125 30A, azt nem piszkálom, (minek, már így is elég), és a vevőkön, a raceren FrSky D4R-II, a többi meg D8R-II Plus beálítottam failsafe-re egy 1300-as gázállást. Majd még finomítok rajta, de a cél, hogy failsafe állásnál egy lassú ereszkedéses lebegésbe kapcsoljanak. Ez jobb mint a lebegés és a szél meg viheti, én meg fújhatom. Ami meg GPS-es, az mind tudja a RTH-t.
A többi gépen 1200-Ft-os SimonK esc-k vannak (20 és 30A) azokra nem kell több, úgyis teherautók (jó, nitrós monster truck) a racerhez képest. A pixhawkhoz meg a ZTW Black Widow motorok integrált 40A esc-vel, ahhoz nem nyúlok, így is húznak mint a gőzmozdony.
A D8R-ek még PWM-esek, de amint meglesz az új FTDI megy rájuk a D8R XP PPM/RSSI firmware. Addig a pixhawk megy egy PPM encoderrel.
Véletlenül még egy Crius MWC I2C-GPS NAV Board-ot is vettem fölöslegesen. -
szacsee
nagyúr
Gondolom ezt vetted.
Akku fesz figyelés működik?
Waypoint repüléshez elég egy gps-t rákötni, vagy érdemes venni hozzá más kütyüt is?
170$-os verzióhoz adnak egy rakat mindent, amit gondolom nem is használnék, de jó lenne tudni, hogy átvételkor minden port jól működik-.
Itthon akad egy bn-880 gps, lehet kompatibilis is lenne vele. Apm-hez használják, de nincs hozzá borítás, így ha m8n-t kell venni mellé az sem gond, ez meg megy az f3 mellé öcsiébe. -
Teréz Atya
senior tag
Hmm, ez erdekes. Tehat, ha a NightHawk kirepul a hatotavbol Cleanflight alatt meg lehetne oldani egy szonarral h ne lezuhanjon, hanem ereszkedjen le kb. 2 meterre es varjon meg. De a szel fuj, igy GPS is kelleni fog.
Tehat, hogy ne fejre alljon jelveszteskor kelleni fog:
- PPM vevo
- GPS
- Sonar- Cleanhlight
- ESC frissitese BLHeli-re, mert sokan jeleztek h CF + Simonk FW nem szeretik egymast az NH-n (ezt meg a mindenegybe lapon hogy a rakba??)Mas:
Az letezhet, h BLHeli-t maskepp kell CF alatt kalibralni mint a Simonk-t? En arra emlekeztem h regebben kalibraltam a Falcon 180 Fairy-jet, de mult heten max gaz mellett nem jott a timtara, hogy huzhatom le a gazt, hanem mindjart az 1-2-3 csipogasokat hallottam, mint amikor a Simonk-nal elbambul az ember. Ha azonnal akku utan lehuztam a gazt meg csak a normalis inicializacios szekvenciat dudalta az ESC.BLHeli ESC tud kommunikalni valahogy az FCB USB-jen? Vagy ez meg mindig Sci-Fi?
-
foka
aktív tag
válasz
szacsee #1393 üzenetére
Én banggoodos Pixhawkot vettem 14e Ft-ért (pontokkal lenyomtam az egyébként is akciós árat).
A ZYX vezérlő már lebegő gépet is borított fel, pont mint a DJI.
Én is rá voltam izgulva a ZYX-re, de mások is szóltak az rcmodell fórumról is.
T4-3D jó kis cucc, nekem egy DYS Smart3 van csak a vezérlő már egy Storm32 rajta.Jagi: Ja, még a drága DJI Inspire is csak egyet használ
tvamos: Pedig arra az eredményre kíváncsi lennék, valami jó kis házifejlesztés
-
szacsee
nagyúr
Köszi!
Tarotot pedig nézegettem. Kár, hogy ilyen hibája van. 20%-fölé állított min. gáznál is csinálhatja?
T4-3D gimbalom van, azzal jól ellennének pedig. ☺
Pixhawk-ot milyet érdemes venni?
3DR shop oldalán 200$ körül van banggoodon jóval olcsóbb, de persze azt írják eredeti. 😀 -
Jagi
tag
Ezek az egyszerű FC-k nem birnak el egynél több sonart.
Elméletben meg lehet oldani, hogy több sonar együtt működjön de ahhoz plusz vezélő elektronika kell, ami feldolgozza a szonárból érkező jeleket és azokat a megfelelő parancsokkal korrigálja a repülésvezérlő felé, de ez már nagyon hardcore feladat. -
tvamos
nagyúr
Nem lattatok valami olyan hack-et, amivel kozelseg erzekelot tudnek tenni a dronomra, es megakadalyozna az utkozest? (Nagyobb targyakkal gondoltam, mint pl. fold...)
-
foka
aktív tag
válasz
szacsee #1383 üzenetére
POI= Point Of Interest.
Az önálló repülés a Mission a Mission Plannerből adódóan az APM (ne, nem elég stabil, időnként zavarodott példányok), de inkább akkor a Pixhawk vezérlő a minimum követelmény.
A gimbal hozzá ilyenkor háromtengelyes kell, minimum a pitch és a yaw távról is vezérelve. Ha nem akarod felszállás előtt indítani a kamerát, akkor még egy kamera shutter funkció is legyen.
Viszont ha nem akarod előre otthon feltöteni a missziót, akkor laptop/tablet és radio telemetria a feltöltéshez (a rádió jóval nagyobb hatótávú mint a wifi/bluetooth), valamint internet a térkép (goole maps alapú) frissítéséhez.Persze a Tarot ZYX saját programmal is lehet, de ott rejtélyes szoftverhibák/zuhanások szoktak előfordulni, akár a DJI S800/900/1000 széria zuhanásai is a saját vezérlőjükkel.
-
szacsee
nagyúr
Sziasztok!
Összedobok egy próbakoptert kamerához. Ha nem jön be, akkor nem költöttem rá vagyonokat, ha viszont bejön, akkor valami profibbat vennék, építenék.
Mi a neve annak a funkciónak, amivel egy pont körül köröz pl a drón és a gimbal az adott pontot veszi mindig?
Illetve waypoint repülésre melyik vezérlők alkalmasak?
Dji m lite okosítva tudja ezt, de gondolom kell hozzá v2 pmu, ill. Dji data link, ami majdnem 300 dollár+ még a vezérlő. Esetleg rosszul tudom?
Pixhawk és apm-nél ez hogy működik?Jó lenne egy olyan vezérlő, ami rth-t minimum tudja, de nem ártana a waypoint repülés sem.... Illetve a fenti gimballal egy pontot felvenni...
Elsődlegesen rth a fontos, a többi akkor jönne jól, ha kiránduláskor megörökíteni szeretnék valamilyen eseményt és nem akarok a felvétel készítéssel foglalkozni, mert pl ott az asszony és ha kontrollert lát a kezembe, akkor ketrecharcossá változhat. 😀
-
foka
aktív tag
Srácok! Van valakinek egy eladható Naze32/F3 vezérlő tűsora, 90 fokos, nyolc kivezetéses? Nagyon kellene egy, rendelek is majd, de most ez sürgős lenne.
-
foka
aktív tag
válasz
szacsee #1377 üzenetére
Egyszerre mindkét akksi fent legyen?
Én inkább már a XT150-et választom, a DJI S800/900/1000-en az van már, benne a gépkönyvben, hogy először fekete dug össze, majd a piros, először a piros húz szét, majd a fekete.
Már eleve 8 motorra lesz kivitelezve, csak nem rakom fel őket mindet (-2db hiány).
Akkor az AWG8 már eldöntetett.
Megnéztem az E300 esc-t, csak van-e árnyékolt kábel 150-200A terhelésre? -
Jagi
tag
válasz
SpydeR3412 #1367 üzenetére
-
szacsee
nagyúr
Majdnem jó az elgondolás, de van 1-2 buktató.
A kábelt nem érdemes bitosíttékként használni. Az interferencia miatt javasolt minél rövidebb / kevesebb kábel használata. Pl. Dji E300 esc-nél a betáp egy árnyékolt kábel...
Ha füstöl valami az a motoron levő esc lesz első körben. Alulméretezett kábelnél lehet semminek nem lenne baja, de egy intenzívebb használat miatt a kábel megolvad és zárlatot csinál. Rántja magával az elektronikát és ez 50-60m magasan egy roncshalmazt is eredményezhet.
Először azt hittem hexa vázad van. Benéztem a felhajtott talpakat. 😓
Lehet érdemes már az elején 8 motor fogadására képesek megépíteni az elektronikát.
A srác ~24A körül mért 100% gáznál.
8 motorral ez ~200A-es átfolyó áramerősséget feltételez.
Lehet jó megoldás lenne Awg8-as kábel a pdb-től a végén 2db xt90-el.
Akksin meg csatit cserélsz. Mindenesetre várd meg az akksit, hogy milyen kbel van rajta. ☺ -
foka
aktív tag
válasz
szacsee #1375 üzenetére
Hát, az az igazság, hogy Tarot 650 váz Tarot 1555 propokkal, először quad kiépítésben, majd ha meglesz az utolsó két motor is (hatnál tartok) akkor X8 lesz belőle. Ez adta az ötletet.
Akkora héten rendelekmegvárom az akksikat, és megvizslatom a vezetékelést, az alapján meg rendelek kábelt/csatit, ha kell. Fényképen 10AWG kábelek vannak rajta, az XT60 csati az biztos (DJI X800-hoz ajánlják).
Van itthon XT60 is egy rakattal, meg 14AWG/20AWG/22AWG jó pár méternyi.
A bekötés úgy lesz, hogy a csatiból a kábel a Tarot pdb-be megy onnét kapják a motorok. Abból megy egy kábel a Matek pdb-be onnét meg a Pixhawk power moduljához. A power modul tápolja csak a Pixhawkot és a kiegészítőit (GPS, státusz led, buzzer, portok...) a Matekről megy az fpv rendszer és a gimbal, valamint az akciókamera töltése.
Mi lenne, ha dupla 14AWG menne a csatiból a pdb-be, onnét már mehet normál kábelezés. A motorokon gyárilag 600mm 14AWG kábel van. Szerintem a gépen ne legyen nagyobb kábel mint az akksié, ha valami olvad az ne az akksi legyen, hanem a pdb bekötése nem? A dupla 14AWG (110A) nagyobb mint a 12AWG (88A), de az aksi 10AWG-nél (140A) kisebb.
Ja és ebay-enés a HXT 4mm csat 93A-os, az EC5 csati 5mm meg 120A (200Ft), XT150 880Ft, 10AWG 660Ft/m. -
szacsee
nagyúr
391W 16,2V-on nem is veszélyes, de gondolom indítási áramlökés itt is lehet mint más fogyasztónál.
40A-es Esc van rajta, akkor ha hexa, akkor az 240A lenne.
Első körben legolcsóbb ha rendelsz AWG 8 vagy 10-es vezetéket BG-ről, vagy ha sürgős, akkor itthonról.
HK-n van XT 150-es csati, próbaképp azzal táplálnám meg, mert nyilván nem fog 40A állandóan keresztül folyni rajta.
A srác mérése alapján ~ 24A volt a maximum, ez hexánál épp belefér az XT150-es megengedett maximális átfolyó áramerősség keretbe. Ha pár tesztkört mész és melegedne a csatlakozó, vagy a felületén kokszot látsz, akkor csere nagyobbra, de az már a látókörömön kívül van.
Így PDB-től vastag kábellel XT150-be, vagy egyből 2 XT60-ba, vagy 2db XT90-be. Utóbbit akkor érdemes, ha az akksi kábele is elég vastag hozzá.... bár a jobb csatlakozás miatt lehet megéri lecserélni az XT60-at XT90-re... biztos ami biztos alapon.
Ekkora fogyasztású monstrummal nem volt még dolga szerintem itt senkinek. -
mgy
senior tag
Ehehehe, elvesztettem a zmr-t...
A tegnapi mutatvány valszeg nem használt a vtx-nek, már nagyon kis távolságnál leromlott a kép. Cseréltem antennát, elindultam újra, van kép-nincs kép-van kép-nincs kép. Feltoltam a szemüveget, és nem láttam semmit...
Annyival könnyebb volt a helyzetem, mint legutóbb, h volt telemetria, szóval 20 perc bozótjárás után láttam viszzajönni. Meglett végül, de tele vele a zsák, letettem, ahogy van időm, építek inkább másikat. -
Jackal2
senior tag
Ezekben az új X framekben az a mágia, hogy 4-5-6 prophoz rendelkeznek szabvány karral, tehát ha feldobsz rá egy bulletes ESC-t akkor gyakorlatilag pár perc alatt lehet váltani 180-250 mm között mindenféle gépet, olyan lesz mint egy nagy legó. Csak rajta kell hagyni a motort a kar végén és ennyi.
Lehet tesztelni 1304-2208 között 4-6" inches proppal mindent, amit akarsz, ráadásul a váz szimmetrikus és még jól is néz ki. Nekem egy félelmem van, az akksi alulra helyezése, de ennyi.
-
mgy
senior tag
Spyder,
igen, a motorvédő jó ötlet, kaptam is egy garnitúrát, de nem "tudtam" felrakni, nem volt a pici furathoz való csavarom. Meg kell csinálni, meg is fogom.Fape,
jaja, de eszemben sincs. Inkább meg kéne tanulni!
---Megvan a tegnap esti második füst oka, banális. Gyanús volt, hogy nem találtam zárlatot sehol, s bár tapiztam a vtx-et, nem volt kibírhatatlanul meleg. Arra mondjuk emlékeztem, hogy az első összerakáshoz képest, mikor az antenna csavarja a vázhoz lapjával szorult, most meghúzás után már a vázzal szöget zárt be. A vázhoz gyorskötözőzve meg nem kellett túl magas hőfok, hogy a karbon elkezdjen égegetni. Lapra forgattam, raktam oda is zsugort, Kész.
Külön öröm, hogy reggel elmeséltem egy havernak, rögtön rávágta, hogy mi lesz az oka! Respect!---
Megjött a következő (s egy darabig utolsó) építős vázam is. Háromból három ZMR karokkal megy, ez valszeg már több őszinte barátságnál.
-
SpydeR3412
aktív tag
-
mgy
senior tag
válasz
SpydeR3412 #1363 üzenetére
Nem tudok jó választ adni, nincs összehasonlítási alapom.
Nálam kaptak, estek is sokat, voltak koszban, porban, (SÁRBAN). Biztos, hogy nem csúcs, talán még nem is középkategóriás cucc, de nem bánom, hogy velük kezdtem. -
Jagi
tag
válasz
SpydeR3412 #1363 üzenetére
Hali
Szintén újpesti vagyok, de ma biztos nem tudok menni, mert még vezérlő problémáim vannak.
De, ha sikerül megoldani a gondokat betársulnék majd a következő meetinghez.
Addig is "megjegyeztelek"Üdv.: Ádám
-
SpydeR3412
aktív tag
Van valaki Újpesten, akinek lenne kedve repülni ma egyet?
mgy: A bg motorok ennyire nem bírják, hogy ilyen hamar tönkre mennek?
-
foka
aktív tag
válasz
szacsee #1357 üzenetére
A motorokkal bajba vagyok, mert a neten valami háromszázvalahány wattot írnak róluk, a hozzá adott papíron meg 630W szerepel, de csak 390KV értékig van a fordulat, én meg 460KV-set vettem. ZTW Black Widow 4110 460KV 40A a beépített esc-je.
Egy srác az rcgroups-on tesztelte 4S akksival őket de 6S-ig lehet használni:"Running APC Electric-E 18" X 5.5 pitch prop
4 Cell Lipo 16.2V
1KG thrust 100W, 3100 RPM
1.2KG thrust 130W, 3450RPM
1.6KG thrust 200W, 3840RPM
2KG thrust 271W, 4350RPM
2.4KG thrust 391W, 4800RPM (max)I ran it about 30 seconds at max PWM and while the motor did get warm, it wasn't hot."
A Matek pdb csak az egyéb dolgokat tápolja majd, a motorokhoz a Tarot TL2909 8 motorost fogom bekötni. Az aksi XT60 csatis, nem tudom lecseréljem-e XT90-re. Vagy esetleg két akksi dualXT90
-
mgy
senior tag
válasz
SpydeR3412 #1359 üzenetére
Tényleg nem mentek rosszul a bg motorok. Kaptak sokat, tengely görbült, egy másik 5 akksi alatt csapágyas lett, a harmadik szimplán megállt. Ami érdekes, hogy a balraforgók mentek tönkre maguktól, a jobbrát én tettem tönkre. Mostanra végük, van még pár darab, elraktam őket a gyerekeknek tanulós motornak.
Lettek helyettük a magas KV-s rcx-ek, az megdöbbentő, hogy megy velük a gép. Kicsit már most fosok, mi lesz könnyebb a váz, erősebb motor eredménye. -
mgy
senior tag
Itt tartok két hónap után. Nincs sok felvételem, igazából ezt az egyet csináltam pénteken, vágatlan, nyilván egy csomó elk.r.ssal, de azért van benne 1-2 vállalható kanyar, szerintem.
Youtube. -
foka
aktív tag
Első repülés a Quasimodoval.
A merülő akksikat még egy kicsit használni akartam de az APM csak jobban tudja mikor kell leszállni. Erőltettem, ez lett az eredménye, mivel letottyant és a gyorskötöző se mindenható:
Már terveződik a rendes csavaros felfogatás, addig egy új motortartót kell rendelni (mivel csak pont annyim volt, mint ami az X8 konverzióhoz kellett).szacsee: úton van két aksim egy kis matek hozzájuk:
10×25=250A ami burst értéken felmegy 400-ra
Ha a feszültséggel csak a névlegest számoljuk az 5.550/8.880W
Feltöltve meg le se merem írni, hogy 6.300/10.080W
6S 22,2V 1000mAh 25C max 40C, csak hát 1489g a kicsike darabja. -
mgy
senior tag
válasz
szacsee #1349 üzenetére
Úgy néz ki most a gépem, mint bárki másé, rendesen szarul érzem magam tőle. Ebben a vázban "csak" naze lesz, abban már voltak tüskék, az esc csatik teteje majdnem a felső lapig ér. Hányinger!
Egy esc elszállt, rántotta magával a frissen felrakott, nulla métert repült motort. Rögtön jó kedvem lett tőle.Raktam mindenből tartalékot, kimentem, de nem tartott soká. Az első akksi végére valami megint elkezdett füstölni, inkább hazajöttem. Nem tudom mi lehet az, szétszedtem nem látszik semmi égettnek.
Kicsit változtattam a kamera szögén, másik konzolt raktam fel, illetve kukáztam a gaggyer motorokat, egy polccal fentebbről vadásztam egy szett rcx-et. Konkrétan nem tudtam vezetni utána a gépet.
A 2950KV-s motorokkal a gép iszonyatosan durva lett. Érdekes, hogy a háromágú propokkal nem melegszenek a motorok egyáltalán. A kingkong simán kéttolúval is melegített. Jók ezek a dalpropok!De azt hiszem kicsit hagyom pihenni a gépet, lehet elkezdem építeni a rendeset.
-
foka
aktív tag
válasz
Pikachu24 #1348 üzenetére
Egy MegaPirat APM LED indicator, 4×3W led, csak nem látszik mert lefele néz, brutális és megvakulok tőle.
Ilyen mint ez
Az APM régen a hexa kameraplatformon volt (ami később megkapta a Pixhawk-ot, ami meg a Tarot 650-re került), gimbaltól kezdve a landing gearig, led vezérlés minden, és logikailag nem butítottam vissza. Ha D8R-II Plusom van, legyen bekötve minden csatorna, na.
Még nem tudtam aktiválni a CPPM-et, mert elszált az FTDI-m, várom a másikat. Egyetlen PPM encoderem van, az most a Pixhawkhoz kell. -
Allien
veterán
Meg. 4 motor, 4 esc, 4 prop 55 dolcsi házhoz. Ha repülni fog, már örülök neki. Kérdés, melyik lesz hamarabb. X251-m, vagy Quanum NEON 250 V2-m.
Persze, az utóbbival sok bajom van/lesz, de ha a kecseg posta így fojtatja, még a végén hamarabb össze rakom a neont.
Pedig, félek tőle rendesen. Fizikailag össze rakom, azzal nincs baj, de flashelni, programozni már érdekesebb lesz. -
-
Jackal2
senior tag
Nekem vannak Zippy Compactjaim, 2100-as 35C és éppen megválnék tőlük
Az akksi egyébként teljesen jó a 280-as gépekhez (igaz én az Ogréhoz használtam őket) és elég olcsók is.
Szorozd össze a két számot 2200*35=77A, tehát kiszolgálja bőven.
Fóka: elég brutálisan néz ki az X8
-
Allien
veterán
válasz
szacsee #1344 üzenetére
Akkor az a kérdés, hogy a 20-25-s C érték mennyire szolgálja ki a motorokat, és tudna-e max teljesítményt kiadni. Ugye, 4x15A a maximum elvileg, ha jól okoskodom. Ez 60A, oda a zippy éppen kevés lenne, bár úgy se megyünk mindig 100%-on, illetve, 35C Burst, azaz ki tudja adni azért magából elvileg a max teljesítményt.
Ha jól okoskodom. -
Allien
veterán
Ok, köszi. De, mi az a "kisebb c érték", azaz, jelenleg ami kb elérhető EU raktárból, példának ZIPPY Compact 2200mAh 3S 25C, Turnigy Graphene 1500mAh 3S 65C, Turnigy nano-tech 1000mAh 3S 45~90C, gyorsan kiragadva pár példa. (egy fix van elvileg, 23mm a max belmagasság az akksi helynek)
A Zippy mAh-ban nyerő, de "csak" 25C (max 35C), a Graphene 1500 magas C értékkel még határ eset méretben, pont 23mm, kicsi turnigy 1000-s meg ugye méretben nyerő (pl súly).Elegendő-e a Zippy 25-s C értéke?
-
Allien
veterán
Lenne egy kérdésem (ismét).
LDPOWER MT2206-1900KV szettem lesz, 15A-s ESC-vel érkezik. A motor 2s, ill 3s akksikkal megy, gyárilag 6030-s propokkal érkezik. No már most, melyiket érdemesebb, egy nagyobb 2S akksit, vagy egy kisebb 3s-t? Ja, és jön majd hozzá 6040-s bull nose propp is.
Motor adatainál:
volts......prop........throttle.....amps.....watts....thrust
..7,4V.....6030.......100%........5.3........39.22......228
..7,4V.....6045.......100%........9.2........68.08......335
11,1V......6030.......100%......10.3.......114.33.....480
11.1V......6045.........75%......10.1.......112.11....430.5
11.1V......6045.......100%......16.2.......179.82....594.5Ebből azt szűröm le, hogy 2s akksival a legerősebb verzióban is gyengébb egy 3s-s akksinál. Csakhogy, 6040-s proppok jönnek, nem 6045-s.
Ha 6045-s lenne, a 15A-s esc lehet, elfüstölne hosszabb 100%-s terhelésnél. De mi a helyzet 6040-s bull nose propokkal? Ezt hogyan lehet számolni?
Illetve, 2s akksinál az a helyzet, hogy mah-ben és C értékben sokkal nagyobbat is bele tudnék rakni. Most
Turnigy nano-tech 1500mah 3S 35~70C lenne ideális (csak épp nincsen EU raktárban, UK meg drága a szállítás). Viszont 2s-ben 2250mah 2S 65~130C is simán elférne. -
foka
aktív tag
Van egy vevőre/vezérlőre köthető led vezérlőm, nekem csak egy csatornás, de van duplás is.
DAL 2A itt a link hozzá.
Rákonfigolsz egy csatornára egy kétállású kapcsolót hozzá. Csak vigyázni kell vele (én is így jártam, odalett egy teljes garnitúra led) mert 12V-ot küld ki!De én már átálltam ws2812 ledekre, minden cleanflight-os vezérlő jól kezeli. A hegyomlásokon meg hagy menjen a pilács.
Nekem is most jött négy mikrofonom, majd egyszer projektet is kapnak.
-
mgy
senior tag
Jól hanzik.
Nekem is az integrált pdb volt az első (szintén íróasztal mögött remekül kinéző ötlet), amit kukáztam.
---Eddig nem volt hangja a gépnek, úgy értem, a kamerában nincs mikrofon, de most rakok fel egy különállót, had jöjjön el a felvételig a visítás.
---Kérdés.
Valahogy sikerült már a távra elhoznotok a ledek ki/be kapcsolását?
Nem akarom, hogy folyamatosan menjen, de ha szabadszemes repülés alakul, vagy együtt többen repülünk fpv, akkor jó lenne.
Van címezhető ledem, de szívesebben használnék sima 12V-s ledcsíkot. -
foka
aktív tag
Nekem oda egy Naze32 vezérlőm (bootloaderbe ragadt, semmi más nincs, nem is lehet kikapcsolni onnan) meg most esc kalibráció közben leégett egy XXD2212 motorom (amiből nincs pót).
Egyszerű történet, ESC kalibráció CC3D/Librepilot-ban hom/end gombok (nem a csúszka húzogatása) által. Gondolom a hirtelen fordulatszám növekedés (minden húzgálás/throtle kar tologatás közben van egy kis idő mire felfuttatod a a fordulatot nulláról, indítónyomaték, utána gázadás) úgy megküldte az ampert az egyik motorban, hogy leégett. Először csak akadozott, rángott, szétszedtem, szemre rendben volt. Összerakás után teszt, már nem forgott, csak remegett és eregette a füstöt (minden gázadásra egy kicsit többet).
Két kamerám is kuka (az egyik még sose volt beüzemelve eddig).
Az FTDI-m mint kiderült nem driver/progi hiba miatt nem megy, hanem a chip fölötti barna smd kocka rég letörhetett (tavasszal használtam utoljára), most se vevő firmware frissítés, se osd programozás.
A Quanom Venture ezek miatt most parkolópályán, nincs fpv a kamera és az osd miatt, nincs rendes repvezérlő (CC3D kevés hozzá) és az egyik motorja is kuka.Az integrált PDB nekem sose tűnt megbízhatónak, most akkor képzeld el, ahol az integrált pdb-re a karokra integrált esc-kel, amik késes csatlakozókkal kapcsolódnak a pdb-hez.
-
mgy
senior tag
Nálam is újra első osztályba járás van...
Nagyon hullanak az olcsó motorok, meg én is hullottam párszor, így a TMK az atomokra bontást, rendes motorral újraépítést jelenti. Elbúcsúztam a két alsó lap közé szerelt pdb-esc kupacról, szépnek szép volt (az asztalon itthon), de más előnye nem nagyon volt, cserébe szívás, bizony volt vele.
Hosszú éjszaka van előttem, eddig egy motor+esc került a helyére, ráadásul másik vezérlőt építek be, szóval lesznek kalandok még. -
foka
aktív tag
Legújabb szörnyszülöttem, X525 V3 vázra APM-es X8
Össztömeg aksikkal együtt kereken 1700g ha minden igaz, a 1045-ös propokkal (neten láttam 660g emelőerő mért teszten) ez 3,1 tömeg/emelőerő arány. Se gimbal, se kamera, se fpv. Megmaradt az összecsukhatósága a váznak.
Ha Jackal2 kívánsága szerint el kéne nevezni a gépeimet, akkor ez a Quasimodo. Vagy Chokito. -
Allien
veterán
Lenne további kérdésem. Megérkezett a BEC-m, erre ugye gond nélkül köthető az 5V-s ágra fpv? A "Kezdő FPV Verseny" YT-s videóban külön oldotta meg, mert ha jól sejtem, kicsi volt a terhelhetősége az Ő BEC-jének. De az enyémnek 3A-s, gondolom, ez így menni fog gond nélkül.
Illetve, megérkezett a rep vezérlőm is. Rá lehet kötni a pc-re úgy, hogy nincsen rajta terhelésképpen se esc, se motor, se semmi? -
Allien
veterán
Tud valaki esetleg akciós cuccot? Amit keresek, 20A esc (active breakinget, a oneshotot és BLheli firmwares), és 2204-s motorok.
Sajna, épp HK-n nem nagyon van jelenleg. Igaz, nem is sürgős.
-
Jackal2
senior tag
válasz
Pikachu24 #1326 üzenetére
A baj az, hogy a ZTW-re vastag, arra 6 mm-es középvastagságú propeller megy (ez nem a tengely átmérője, hanem az anyagvastagság), ha a tied ilyen, akkor felmegy, ha nem, akkor nem tudom megfogatni.
Ma jött még 3 db DYS BE2208 motor, csak lehet az nem bírja majd megforgatni ezeket 1400KV-val, hanem leég
-
foka
aktív tag
válasz
Jackal2 #1325 üzenetére
Gimbalom az egy DYS van Marcitól, másik nem kell, azt a Pixhawkra kötöttem, most meg hogy a Tarot majd nem lesz felhúzható lábas (szépen beleverne az alsó propokba X8-nál), marad neki még egy csatorna (eddig csak pitch volt, most már lesz rajta yaw is.
A Venture direkt rövidlábas lesz, nem akarom elrondítani a gyönyörű támadógép formáját. Merthogy szerintem az A10 Thunderbolt/Warthog is szép.
Táblát csinálok magamnak ha kell, szép tükrösetvagy ilyet mint ezek (még 2014-ből):
-
Jackal2
senior tag
válasz
Pikachu24 #1323 üzenetére
LOL, az kemény, hogy autólámpa jött
Nem tudom tesztelni, mert a motorjaim:
- DJI stílusú 6 mm-es tengelyesek
- vagy short shaftosak amire csak Graupner megy ráSzóval ezek sajna nem jók rá, de tervezek nagy propeller tesztet ilyen 8-10-es méretben. Meg az Ocdayről is kell review
-
Pikachu24
aktív tag
válasz
Jackal2 #1321 üzenetére
Nem lennél olyan szíves hogy leteszteld, véleményt írja az APC 1047-es propijaimról? Én meg vagyok velük elégedve.
3x rendeltem eddig belőle egyszer viszont egy kétszer annyiba kerülő xenon 35w-os autólámpát kaptam, az eladó kedves volt és refoundolta(XENON AUTÓ ÉGŐ ELADÓ!).
-
foka
aktív tag
válasz
Jackal2 #1321 üzenetére
Milyen kép? Csak fpv van rajtuk, annak szerintem nem lesz vészes, a Venture eleve szivacsba ágyazott kameratartót hord az orrába, az X525 meg valami átalakított rezgéscsillapított gimbaltalpat fix 700TVL kamerával. Csak hogy neki ne menjek valaminek. Az X525 még az is lehet, csak LOS fog repülni.
-
foka
aktív tag
A Naze32 Rev5-öm meg hibás, forrasztás után feldugtam a gépre, a Cleanflight mutatta, hogy szűz új (üres). Firmware kiválaszt (Naze stable) frissités, átváltott bootloader módba, nincs kapcsolat hiba és ennyi. Azóta is csak bootloader mód van, csak a kék led világít, a piros nem villog, ráadásul külső tápról nem lehet beüzemelni. Nincs forrasztási hiba, rövidzár forraszanyag se, mindegyik szép fényes.
Írtam az eladónak (Alis vétel volt), megírtam, hogy nem az első FC-m. -
foka
aktív tag
válasz
Jackal2 #1317 üzenetére
Mivel a kameraplatform már Tarot 1555 Foldable propokkal fog menni (salyát csavarral, teflon hézagolók, a lapátokban benne a réz központosító/vezető persely), a racer meg más kategória( két és háromágú propokkal), a 1045-öseim mindegy milyenek (hál istennek), pedig abból is van háromágúm
. A Quanum Venture, és a X525 V3 X8 is csak ökörködésre van, ott meg mindegy, csak repüljön
-
mgy
senior tag
válasz
Jackal2 #1317 üzenetére
Hát, nem vitatkozok. Felraktam egy régen, fogalmatlanul megvett gemfan háromágú szettet, két propot a felrakás közben eltörtem.
Repülni nem volt rossz vele, de természetesen az első földetérésnél vége lett a mutatványnak.
Az a baj, hogy a kinkong után minden más prop ropi. -
Jackal2
senior tag
Én jellemzően nagy, 8-10-es propellereket vettem, de egynémely olyan hitvány förtelem, hogy ránézni, megfogni is rossz. Ez annyira nem érdekelne, ha racer lenne, na de egy kameraplatform esetében, ahol az lenne a lényeg, hogy ne rezegjen, ott azért nem mindegy. A Gemfan propeller ami pl. tegnap jött olyan, mint ha egy kelletlen munkás újévi konfettit kevert volna bele, majd megdörzsölte volna egy smirglivel, szóval nagyjából borzalmas.
Még nem tudom milyen vele repülni, de pl. az, hogy a gyűrűk, amik vannak hozzá vagy túl nagyok vagy túl kicsik, önmagában sejtetnek valamit (pl. azt, hogy szétverődik a tengelyen, ahogy mozog). Na ezek ilyen 700 Ft/ pár propellerek.
Ami a hobbykingről jött az meg szépen rácuppan, szóval egyre kevésbé hiszek ezekben a Gemfan propellerekben.
-
mgy
senior tag
válasz
Jackal2 #1315 üzenetére
Épp ma döntöttem el (miután rendeltem 20+ szett propot*
), hogy vége, letesszük a bankkártyát, új dolgot már csak úgy veszek, ha valami megy helyette. Az utolsó nagy álom még ideér, aztán vége, már csak repülni kell (megtanulni).
---* nagyrészt háromágúkat, átálltam. Sokfélét kipróbáltam a napokban, nekem jobban bejön. Igaz a mai befejező vendégbűvész az üvegszál erősített 5550-es GemFan nagyon durva volt. Olyan hangja van a quadnak vele, mint egy 18 tonnás kamionnak.
-
foka
aktív tag
válasz
shaddam #1312 üzenetére
Én a ZMR-t pont elbontom (majd a Robocat miatt) azt már F3-mal és Matek PDB-vel csináltam, van még egy Matek, meg még jön is majd még egy.
Naze32-t a Quanum Venturba rakom be GPS-szel.Halmozódnak a fölös vázaim, majd piacra dobom őket (ZMR pótkarral, F450, HJ550 fényekkel/villogóva/stroboszkóppal).
-
shaddam
aktív tag
Jó kis váz a robocat, az egyhetes szabim alatt nem sikerült törnöm. A kamerát, propokat igen, de ez ilyen hobbi
Viszont lecsaptam egy zmr-re pdb-vel, meglátom hogyan repül. Formára nem olyan egyedi, de pl ha töröm a kart egyszerűbben rendelek. Azt bánom hogy nem F3-at vettem, bár egy ideig nem leszek olyan pilóta hogy érezzem a naze "gyengeségét"
-
Teréz Atya
senior tag
válasz
molnarpeter #1309 üzenetére
Nem szep, csillogos a forrasztas, hanem matt. Gyantaval (rosin) esetleg egy keves uj forrasszal orvosolhato.
-
SpydeR3412
aktív tag
válasz
molnarpeter #1309 üzenetére
Nekem ugyanezt csinálta a Falcon. Motorcsere orvosolta egyedül.
-
molnarpeter
nagyúr
válasz
Teréz Atya #1308 üzenetére
Akkor eze szerint az ESC védelme lehet a jelenség? A prop nélküli merítésnél is csinálta talán egyszer, hogy leállt nagy gázon. Eredetileg a menetes szár törött le a forgórészről, így felmerült (a másik topikban is) az eredeti motor állórész visszarakása az új forgórésszel. Fene egye meg, ha nem vágom el előre a vezetékeket, elég lett volna talán csak azt cserélni
A forrasztások nem valami szépek, akkor azzal még próbálkozom, ott mi lehet látható probléma, amiből látyzik, hogy érdemes újra megcsinálni az adott kötést?
-
Teréz Atya
senior tag
válasz
molnarpeter #1307 üzenetére
Lehet nem mervado, de nekem a brushed cx-10 csinalt ilyet. Egy kukaban tulhevult a gep, megolvadt a burkolat.
A lenyeg h ezutan, ha nagyobb terheles erte a motorokat, lealltak. Egyszeruen szorultak a motorok a deformaciotol es nagy teljesitmenyre tul nagy aramot ettek, erre lekapcsolta oket az esc vedelme.
Esetleg a forrasztas nem kozmalt oda tul nagy ellenallast okozva? -
molnarpeter
nagyúr
Két (brushless) CW motort cseréltem azonos jelölésűekre, de azóta nagyobb terhelésnél beremeg a gép, és leállnak a motorok. 6040 és 5045BN propokkal is jelentkezik. Amíg vártam az új motorokra, egyszer frissen érkezett csipogó kipróbálására elindítottam csak a CCW propokat felszerelve, illetve kézzel leszorítva akku merítése céljából. Mi lehet a baja?
-
mgy
senior tag
Ha nem lenne elég bajunk, hát csináljunk! Nem vagyok teljesen biztos benne, hogy várom, hogy ideérjen!
-
foka
aktív tag
Ki mennyire pörög rá a dolgokra:
Először a racer projekt Robocat vázzal indult, de Jackal2 kolléga tanácsára ZMR250 lett belőle. Az F3 vezérlő Oneshot125 30A esc-kel és Eachine motorokkal az rendben van. De most vasárnap mégis csak belémbújt a kisördög, vettem egy Robocat vázat (szép sárgát) potom pénzért, majd átköltözik bele
Nem érdekel ha roszabb, akkor is tetszikEgyébként délelőtt jött jó pár csomagom, úgyhogy a Quanum Venture, az X525 V3 X8, és a Tartot 650 is befejezhető állapotba került alkatrészileg. Pont letelt a szabadságom, most megint meló előtt/után kell majd nekiesnem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Egyéb, hasonló témájú topikok:
● Fimi drónok
● Drón topik
● DJI topic
- 4db GYÁRI Peugeot 16 -os használt lemezfelnik ajándék dísztárcsákkal Nexen N'blue nyári gumikkal
- EVGA 750 BQ 750W
- Xiaomi Vacuum S20 bontatlan új fekete
- 93 km Segway Ninebot F40 22 km/h elektromos roller
- Új, bontatlan FÉLÁRON - LOVI Expert 3D Pro elektromos mellszívó - Még 1,5 év magyar bolti garival! -
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
- Samsung Galaxy Watch 5 40mm, Újszerű, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xiaomi Redmi Note 9 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S24/Samsung Galaxy S24+/Samsung Galaxy S24 Ultra
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest