- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- MasterDeeJay: Natív 3Dfx Glide Windows11 alatt Voodoo1 és Voodoo2-vel.
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- [K2]: A vagyonvédelmi rendszerszerelővé válás rögös útja
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- Sirandrish: Dohányzás Vége(!?)
- lovag05: Híradó
- MasterDeeJay: Kínai DDR5 ajánlható?- Puskill PSK-D5M6400BH-16G
-
LOGOUT
Új hozzászólás Aktív témák
-
pmonitor
aktív tag
Hogy mi köze van? A VS-ben ha egy metódusba teszel 1 breakpoint-ot, és debug módban futtatod, akkor a debug -> window -> disassembly menüponttal megjelenik az asm kód, vmint a regiszterek/memória tartalmát is meg tudod nézni. Na hogy ebben eligazodjál, ahhoz alap asm ismeret szükséges. Vagy szted. csak dísznek van ott az a "disassembly" menüpont? Mert sztem nem.
A C alapok meg ahhoz szükségesek, hogy pl. az unsafe kódot tudd használni. Szted. ez is dísznek van? De C-ben tudsz natív .dll-t is írni.
Most így made in hirtelen ezek jutottak eszembe. -
pmonitor
aktív tag
-
pmonitor
aktív tag
Én a magyar változatot olvastam.
Egész jó könyv.
-
nyunyu
félisten
1252 a nyugat európai kódlap, amiben nincs ő/ű.
1251 a cirill betűs (orosz, szerb, stb.)
1250 a kelet európai.(DOS alatt a 850 volt a nyugat, 852 a kelet európai.)
Ha notepadban ANSI kódolással mentem magyar Win alatt a futtatandó SQL szkriptjeimet, akkor az ó/ű helyesen megy be a Win1250-re állított Oracle DBbe.
Ha default UTF8-on felejtem, akkor pont úgy néznek ki az ékezetek, ahogy a példádban. -
axioma
veterán
Nyilvan, ha szukseges... itt szukseges? Es megforditva, ha valahol szukseges, biztos hogy asm a megoldas nyelve?
Ertelemszeruen megoldhato, de azt ismerd el, hogy egy sortedlist-tel me'g code complexity hatranytol eltekintve, az adott mennyisegu adatnal (exhas: millioig) varhatoan lassabb lenne az eredmeny, mint egy "buta" buborekkal.
Amugy ha n*log(n) kell, akkor inkabb 2 heap-be epitve a szamokat (direkt mean calc-hoz egy max egy min) megoldast valasztanam, az kezelheto legjobban asm-ben sima tombokben. De nem biztos, hogy jobb mint mashonnan lemasolni egy quicksort-ot keszen (production-ben tuti nem irnam meg a szep heap-est a reuse helyett, ha nincs tobb hasznalat).
@VikMorroHun: alapvetoen igazad van, csak az asm eleg retegtema, azert hagyom igy en is. -
pmonitor
aktív tag
kétlem, hogy a magyar nyelv szókincse elégtelen lenne.
De nem a magyar nyelv szókincse, hanem a magyar nyelv szókincse mínusz ez ittenke. Legalábbis ebben a fórumban. Nyilván a saját webhelyemen nagyobb a mozgástér. De azért a valóság bármelyik szegmensét nem lehet ott sem leírni.
De hogy maradjunk az itteni fórumnál, én azon is csodálkozom, hogy ez a posztod megmaradhatott. Ha én írtam volna, akkor lehet, hogy nem maradt volna meg...De pl az önkiszolgáló kasszák esetén sem értem, hogy miért nem jutott senkinek az eszébe az, hogy legkésőbb a nyugta nyomtatása előtt árucikkenként összesítenék a darabszámot. Csak ezzel mennyi papírt meg lehetne takarítani országosan? Hozzáteszem, hogy ezt nem csak az önkiszolgáló kasszákra, hanem a hagyományos pénztárakra is lehetne alkalmazni. Összefutottam olyan pénztárossal is, aki 14 darab táblás csokit egyesével csippantott le(úgy, hogy én 2 x 7 - es sorba készítettem elő neki). Na, aaz ilyeneket is kiszűrhetné a program. Azért nem mind1, hogy 14 sorba nyomtatja ki a gép, vagy max. 2 sorban. Közben meg a takarékoskodásról csevegnek az okosok(elektromos autó, zöld energia, szelektív hulladék gyűjtés stb...).
Mondjuk ezt pont le lehet írni itt is sztem. Nyilván olyant nem írok le, amit nem engednek meg, mert annak poszt törlés + kitiltás az eredménye. -
pmonitor
aktív tag
Az a helyzet, hogy nincs egy olyan platform, ahol az ember nyíltan tudna erről beszélni. Akár én, akár te, akárki más. Csak megpróbáljuk amennyire lehet nyomdafestéket tűrő keretek között megfogalmazni véleményünket. Így meg nehéz. Hogy a valóságot nem lehet leírni sehol sem. Egy ismerősöm azt szokta mondani, hogy:
A szövegelés hatalom nélkül semmit nem ér!
Nem szó szerint ezt mondta. Csak ez a nyomdafestéket tűrő változat... -
pmonitor
aktív tag
Gondoltam, hogy nem írok, mert JoinR postja frappáns(nagyon jó) végszava lett volna a témának. De ha már így alakult...
Van biztonsági őr, aki figyel.
Már ahol van. Mert a konkrét esetben nincs(legalábbis jól elbújt
)
Tapsi: De az sztem. a programozók felelőssége kellene, hogy legyen, hogy fel'homályosítsák az ügyfelet(ebben az esetben az üzletet) a kockázatokról. A konkrét példámban nem tudom, hogy Y üzletlánc esetében megtörtént-e? Sztem nem. Mert akkor lehet, hogy ott sem lenne elérhető a "több darabos bevitel" funkció.
De még1szer írom: Számomra JoinR posztja a mértékadó. Vagyis hogy biztonság nem létezik. Ilyen alapon tényleg nem szabadna(szabadott volna) egyetlen önkiszolgálót sem telepíteni.
Itt axioma írta először, hogy nem programozási témakör. Meg ti is folyamatosan off-ba teszitek a posztokat(velem együtt). Kérdés, hogy pl. ez programozásról szól-e? Bár az igaz, hogy pontosan én szoktam írni, hogy a "rizsát" mellőzni kellene. Tehát látszólag ellentmondok magamnak. De ez a rizsa a felelősségről szól(na) Ami sztem. nincs.. Nem hiszem, hogy off téma...
-
pmonitor
aktív tag
Én a programozási részére gondoltam. Tekintve a topic címére.
A programozók(is) azt csinálnak, amit akarnak. Teljesen mind1, hogy beteszik-e a szorzós változatot az önkiszolgáló kasszákba, vagy nem. Semmiért nem felelősek. Az egyik biztonsági okra hivatkozva nem teszi bele ezt a funkciót. A másiknál meg nem biztonsági ok, ezért beleteszi.
-
Marky18
aktív tag
Semmi gond nincs a JDK-val, egy nagyon eros ecosystem epult ra, ami egy safe choice, ha valasztani kell egy stacket.
Az a téma megint érdekes lett számomra, és egykoron nem értettem meg azt a célzást, hogy "mert Java fejlesztot konnyu kukazni". Most jó lenne megértenem.
Javat tanitanak mindenhol, valoszinuleg keves olyan fejleszto van, aki ne talalkozott volna vele legalabb egy kis projekt erejeig. Az osszes cloud provider tamogatja, van SDK-juk, a dokumentaciok is az elso 3 helyen hoznak Java peldakat.
Emiatt konnyebb Javara felvenni embert, egyszeruen nagyobb a merites. -
martonx
veterán
Ne figyelj a hülye tanácsokra. Csak úgy tudsz pénz forgalommal járó szolgáltatást nyújtani (azaz számlázni), ha minimum egyéni vállalkozó vagy.
2,6 millió Ft / éves forgalomig viszont nem kell utána adóznod.
Abba, hogy mennyire lehet itthon számla nélkül ügyeskedni, inkább ne menjünk bele. -
pmonitor
aktív tag
Egyébként én nem bánom, hogy ilyenek is vannak. Gyakorlatilag én is azt használtam fel. Attól, hogy ezt nem nevezem programozói munkának, attól még pl. nekem, meg a hozzám hasonló programozgatóknak sztem. nem rossz ez. Nem kell mindenkinek "profi" programozónak lennie(bár sztem. igazából ilyen nincs is). Szóval én nem tartom rossznak, csak messze áll a programozói munkától. Azt azért sajnálom, hogy ahogy nézem, nem nagyon akarnak közvetlenül lefordulni. Szóval biztos vagyok benne, hogy nem a publikus kódokat fordítják élesben. Ugyanis a publikus kódok nem nagyon akarnak fordulni... De kisebb-nagyobb "barkácsolással" talán azért fordíthatóvá válnak. De az átverő programozó cégeknek 1szerű a módszere: felhasználja a free kódokat szinte zéró munkával, fizetőssé teszi, és beleírja abba a bizonyosba, hogy tilos a kódot visszafejteni. Ilyen 1szerű az egész.
-
adamthebrave
csendes tag
Köszönöm a részletes választ, sajnos nem tudok programozni, bár meg is tanulhatom... a copy/paste más helyeken megy
Nem ragaszkodom a Wordhöz, de az általam ismert és elérhető programok közül ezek adták a (fél)megoldást.
Nincs programozó, egy kis 40 fős gyártó cég vagyunk, ahol én vagyok minden (is).
-
pmonitor
aktív tag
Én programozásra gondoltam. De mind1. A lame_enc.dll-es megoldás is megfelel, ha más nincs.
A C#-ot illetően meg akkor, ha nem örököl a "struct" semmit, akkor hogy örökölne bármit is az "object"-től? Ráadásul az object az egy osztály. Attól meg főleg hogy örökölne, mikor még másik "struct"-tól sem örökölhet?
-
dabadab
titán
Egy 200ezer soros mákostészta kódját akár a konkurenciádnak a kezébe nyomhatod, mert annyira biztos, hogy azzal fejlesztői doksi nélkül kajak semmit se tudnak majd csinálni.
Kétszázezer sor? Az tökre nem kihívás, még akkor se, ha a kommentek fele szlovákul van és láthatóan a pozsonyi állatkertből kölcsönzött páviánok írták a kódot.
(Ha most úgy érzed, hogy valós tapasztalatok alapján írom ezt, akkor jól érzed.)A nagy kód azért legalább egy nagyságrenddel több.
-
Z_A_P
addikt
Jelen
Nem 200ezer,hanem nagyságrenddel nagyobb kód, olyan 80 emberev munka. Nagy pénzügyis ügyfelek. Teljes profi team elküldve jopar eve, 2en maradunk kollégával (de nem redundáns mert külön részen teljesen, egymás dolgairól csak magas szinten tudunk, kód teljesen más .)
Uj team Indiából.
Persze volt knowledge transfer (nyilván nem teljes/részletes) Indiába, de:
1) azok 100%-a már elment
2) de addig sem tudtak/értettek semmit
3) újak sem
4) hozzaallasuk, munkakulturajuk alkalmatlan egy enterprise termékhez
Szóval egy nagy multi, vevők nagy biztosítók/pénzügyi cégek, és a 2 részre osztható terméken 2 hozzaerto fejlesztő dolgozik, bármelyik kiesik vége, doksi nem sok, és kell hozzá alapos termék tapasztalat hogy értelmezni lehessen kb.
Technológia sem uj, van itt a win kliens részén mfc/atl/activex/com/net forms/wpf, szerver platform független (win /linux/unix) c++ (közepesen hardcore level). Erre embert találni (Indiában) eddig nem tudtak. Máshonnan nem lehet felvenni (policy). Hála istennek mondom én amúgy. -
Meglepődnél, hogy mennyire hitvány a fejlesztői dokumentációk minősége, már ha egyáltalán készül. És oké, abban a lehetetlen helyzetben, amikor az egész cég kipusztul, és csak egy repo marad utána, onnan nehéz újjáépülni. De ha maradnak még bőven kompetens szakértők, akkor simán megoldható.
-
Nyilvan a lenyeg a kockazatelemzes. Ha gyakoriva valik a programozok tomeges lemeszarlasa, akkor biztos komolyabban fogjak venni a cegek. Viszont jobb modszer inkabb azt megoldani, hogy a dokumentacio tartalmazza a tudas jelentos reszet, a maradek resz pedig tobb ember fejeben is benne legyen, erre vannak modszerek, amiket szoktunk is alkalmazni.
> Egy 200ezer soros mákostészta kódját akár a konkurenciádnak a kezébe nyomhatod, mert annyira biztos, hogy azzal fejlesztői doksi nélkül kajak semmit se tudnak majd csinálni.
Azert ez termeszetesen nem igy van, ha tenyleg muszaj (== van ra penz), akkor akar obfuszkalt kodbol is vissza lehet fejteni dolgokat. Ha nehany szazezer dollarrol van szo, akkor nyilvan nem fogja megerni.
-
Nagyvállalatoknál erre standardok vannak (ezek lokális karbantartása pl. része a munkakörömnek).
Egyébként nem hülyeség, amit pedzegetsz, lásd: Synergon vezetőségének halála. Vannak olyan szervezetek, ahol például a topmenedzsment nem utazhat együtt, pont ilyen okokból. De mezei fejlesztőkre ez természetesen nem él, nem is lenne értelme. Normál esetben a cég tudásvagyona georedundánsan kerül tárolása. Akár a teljes fejlesztő csapat kiesése sem szabad, hogy csődbe vigye a vállalatot.
-
dabadab
titán
Új fejlesztő kerül a céghez, és az addigi kollégák zaklatása nélkül önállóan tudnia kell teljesen beletanulnia a futó alkalmazásokba csak dokumentációból
Felejtsd el.
Ez egy komoly pedagógia projekt lenne, amihez olyan ember kellene, aki ért hozzá, annak kellene megcsinálnia ezt a fajta dokumentációt, az első pár új fejlesztőnél még bőven lenne rajta mit csiszolni és a nagyon sokadik fejlesztőnél kezdené behozni a belefektetett munkát. -
Z_A_P
addikt
Kollega hallotta egy "profi YT videoban" hogy ha kommentet kell irni az mar rossz kod, mert nem self-explanatory, ezert mindenkinek a team-jeben ezt nyomatja.
En masikban vagyok szerencsere, ugyhogy nem vitatkozunk ezen, de szerintem kurvara hasznosak a jo kommentek (a lenti url-ben mindketto komment szar nyilvan) -
dabadab
titán
Érdemes ránézni docker containerek memóriahasználatára, a 256 MB-ba elég sok belefér.
Mondjuk Wordpress nem, de kisebb webappok adatbázissal (PSQL, VictoriaMetrics, akárni) együtt nagyon simán.
Ami csúnya, az az, hogy mennyibe kerül ez.
emvy: ha jól értem, igazából nincs "free tier", kell legalább egy 5 dollár/hó előfizetés és abban ez van benne, minden további bővítés meg elég drága.
-
-
petyus_
senior tag
Ugyan én BE fejlesztő vagyok, de biztos vagyok benne, hogy az aktuális projecten (~80 fő) egyik FE fejlesztő sem használ GIMP-et a munkája során. Egy kis cégnél ahol a frontend alatt azt értik, hogy találja ki, tervezze meg, rajzolja meg, ott előfordulhat, de egy nagyobb cégnél ez mind külön pozi.
-
Drizzt
nagyúr
-
skoda12
aktív tag
Az infra az alkalmások futtatásához szükséges környezet. Például kell aws-ben egy kubernetes cluster, amiben futnak a microservicek. Azok érjenek el egy sql db clustert, ami 1 writerből és 2 read replicából áll. A microservicek és db-k közötti adatcsere ne a public interneten menjen, hanem aws networkon belül. A kubernetesben futó appot el lehessen érni egy publikus webcímen. A request routing, dns rekordok felvétele, tls certek kezelése, cross-account és cross-vpc accessek setupolása is a feladathoz tartozik + az összes szükséges security group, network access control list szabály felvétele.
Általában kell valaki, aki összefogja a dev és devops csapatok munkáját egy monolit -> microservice átállásnál, mert nem fixen az egyik oldalhoz tartozik. Szerintem minden devnek egyben devopsosnak is illene lennie pár év tapasztalat után, de általában nem értenek velem egyet az emberek.
-
JoinR
őstag
Az infra kb. azok a külső komponensek, amiket nem a dev csapat ír, de erősen függ tőle az alkalmazás. Ez akár maga a felhő (AWS/Azure/stb.) szolgáltatásai is lehetnek (EC2, RDS, Dynamo..), vagy akár felhőfüggetlen saját telepítések, mint egy Keycloak, Redis, stb.
Egy monolit alkalmazás szétbontása elsősorban fejlesztői feladat. A külön mikrók CI/CD-je, monitor/log/tracing megoldása viszont devops.#19593 gygabor88: jó, hogy megemlítetted a security-t, az is sokszor a devops feladat.
-
Marky18
aktív tag
Attol fugg mit ertesz alkalmazas logika alatt. A DevOps van, ahol csak ops feladatot lat el, van, ahol fejleszt is. Altalaban a DevOps feladata biztositani, hogy az infra mukodjon, IaC modon migralhato, tesztelheto, skalazhato legyen. Ebbe beletartozhat akar egyeni belsos fejlesztes is peldaul rendszerek kozotti integraciohoz, vagy az infra monitoringjahoz. A DevOps masik fo feladata a CI/CD pipelineok lefejlesztese.
A DevOps alapvetoen egy end2end szemleletmod, amit minden fejlesztonek birtokolnia kene, de a cegek ezt kiszerveztek egy kulon pozicioba -
Marky18
aktív tag
Ezek csak az en preferenciam
Egyebkent tobb ceges tapasztalatom alapjan nem nagyon szokott lenni megkotes belulrol a nyelvet illetoen, a csapatok eldonthetik miben implementaljak. Az interface fedje le maximalisan a designt es legyen a romma tesztelve.New hire eseten persze valami generalis dologra lonek (Java, .NET), mert in hands Go vagy Scala tapasztalattal rendelkezo embert szinte lehetetlen felvenni.
-
VikMorroHun
őstag
Proton VPN-ből van ingyenes változat.
-
VikMorroHun
őstag
Biztosan tudtam, micsoda - egy egyszerű set parancs, amivel megváltoztatom a kimeneti könyvtárat:
# Otherwise, you can set OUTPUT_FOLDER to any place you'd like :)
# set(OUTPUT_FOLDER "C:/path/to/any/folder")Szövegfileokat is felismertem.
Naplóban ennyi van:
Fetching registry information from https://gitlab.com/colorglass/vcpkg-colorglass (HEAD)...
Fetching registry information from https://github.com/microsoft/vcpkg.git (HEAD)...
error: in triplet x64-windows: Unable to find a valid Visual Studio instance
Could not locate a complete Visual Studio instanceAz üzenet fele elveszett, mára abbahagyom.
-
dabadab
titán
Pár oldalon például azt találom a 0x526172211A0700 egy kezdeti header, azt átugrani
Most akkor a konkrét specifikációt nézed vagy random oldalakat?... Meg mondjuk az feltűnt, hogy az első négy byte CRC?...
Egyébként meg, ahogy a specifikációban is ott van, ha valamilyen konkrét részlet érdekel, akkor meg lehet tekinteni az unrar forrását.
Új hozzászólás Aktív témák
● olvasd el a téma összefoglalót!
- The Legend of Zelda - Megvan a film két főszereplője
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Motoros topic
- Nintendo Switch 2
- CASIO órák kedvelők topicja!
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Lancia topik
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- A nagy Szóda, Szódakészítés topic - legyen egy kis fröccs is! :-)
- További aktív témák...
- Konzol felvásárlás!! Playstation 5, Playstation 5 Pro
- Bomba ár! HP ProBook 440 G6 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W10 I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 GAMER PC termékbeszámítással
- Ultimate előfizetés új fiókra akár 2105 Ft/hó áron! Azonnali, automatizált aktiválással, csak Nálam!
- Eladó ÚJ csak bontott állapotban lévő Xiaomi Redmi 13C 4/128GB / 12 hó jótállás
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest