Új hozzászólás Aktív témák

• cucka

addikt

válasz emvy #20687 üzenetére

Szerintem itt félreértés van arról, hogy mire jó a Clean Code.
    Ez egy tankönyv kezdőknek. Gondolatokat és szempontokat fogalmaz meg arra, hogy mi számít a szerző szerint jó kódnak, egy adott kontextusban.
    Nem receptkönyv. Nem szabály-lista, amit ha vallásos dogmaként kezelsz, akkor automatikusan jó kódot fogsz írni.

Tudományos bizonyítékot igazságtalan számonkérni. Arra sincs tudományos bizonyíték, hogy a DDD elveinek betartásával jól fogod modellezni a problémát. Ettől még használjuk, hiszünk benne, hogy működik.

És a DDD szerintem más szintje az absztrakciónak. Arról szól, hogy hogyan lehet az üzleti problémát kódként modellezni. A Clean Code meg arról szól, hogy hogyan írd meg az osztályodat úgy, hogy azt le lehessen tesztelni és más is megértse.

Azzal én sem értek egyet, hogy a Clean Code-ra dogmaként gondoljunk. De hidd el, a programozók többségének bizony jót tenne, ha képes lenne megérteni és alkalmazni azokat az elveket. Példának pont felhoztad, hogy mi van akkor, ha valaki nem érti a DRY elv lényegét. Nem a DRY elvvel van baj ott sem, hanem user error.

Egyébként ha már itt tartunk, szerintem a Clean Architecture egy sokkal jobb könyv.
    Illetve Uncle Bob ír blogot is, mostanában funkcionális programozással foglalkozik, és minő meglepetés, a clean code elvek arra is alkalmazhatóak. Mert ezek elvek. Nem receptek, szabályok, előírások.

Új hozzászólás Aktív témák