- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- bambano: Bambanő háza tája
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
- GoodSpeed: POCO X6 PRO 5G 12/512 GB vs Samsung Galaxy S24 FE 8/256GB
- sziku69: Szólánc.
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- Hieronymus: Amikor reggek nem indul az autó, küzdelem az ólomszulfát ellen
Új hozzászólás Aktív témák
-
byte-by
tag
válasz
#34322688 #5392 üzenetére
halo!
azt mondod, hogy az omron oldalán töltötted le.de ott vannak a leírások is.
CX-Integrator,CX-Motion,CX-Motion,CX-One Kezdő lépések ,CX-Programmer Kezelési kézikönyv, stb.http://industrial.omron.hu/hu/products/catalogue/automation_systems/software/programming/cx-one/default.html
ha van benne szimulátor akkor inkább x napos próbaverzió.
az omronkft.hu olalon teljes verziót tölthetsz le, igaz ez csak cx-programmer 2.0, és csak a cpm1 és cpm2 -höz jó. ott vannak példaprogramok is, vagy csak a példaprogramokat töltöd el onnan.
byte
-
KB.Pifu
tag
válasz
#34322688 #5384 üzenetére
Szia!
Én villamosmérnökit végeztem egy vidéki fősulin, óriási tévedés volt oda menni, de pont a rendszer átalakításakor mentem oda és az ajánlások is jónak tűntek az ott tanulóktól. Szerintem ők sem merték beismerni hogy szar és tévedtek. Nos én még a közelében sem jártam a programozásnak pedig pár éve már járkálok utána, de ami biztos, ha nincs jogsid akkor nem leszel PLC programozó, nagyobb gyárakban ahol mondjuk az üzemvitelt kell vinni és módosítani a már meglévőt oda meg ez sajnos túl kevés.
én tippem
Kezdő villanyszerelő nagyobb gyárakban három műszakban többet keres (kb 200k nettó) mint egy kezdő mérnök (kb 130k nettó). Jobb helyeken vannak tréningek is és élőben láthatod mi mit csinál.
Sok ötletet el lehet lesni, sőt kicsit az elvárásoknak is a mélyére lehet látni, én megmunkáló gépeket tartok karban, fontos, hogy a gép nyitott ajtóval még véletlenül se indulhasson el ezért egy szimpla ajtó zárt állapot ellenőrzéshez 3 szenzort 1-2 biztonság relét és esetenként még néhány csatoló relét is használnak, és ezek közül csak egyik kapcsol PLC-re jelet.üdv
Pifu -
Szirty
őstag
-
Szirty
őstag
válasz
#34322688 #5376 üzenetére
Üdv!
Ha képes vagy egy legegyszerűbb programozható relén (Zen, Easy, Logo, Jazz stb) felváltva kapcsolgatni két szelepet akkor már meg is feleltél ennek. De ennyi nem elég ahhoz hogy gyárakban komplexebb rendszerek közelébe mehess az első munkanapodon.
Én nem tudom mit adnak át konkrétan, csak szkeptikusként szólok, hogy a sok dumának lehet kevés alja is!
És ezt a világot ismerve lássuk be: Erre sokkalta nagyobb esély van mint arra, hogy sokkal többet kapsz mint amit ígérnek!! -
Szirty
őstag
válasz
#34322688 #5374 üzenetére
Helló devergo74!
Nem akarlak elriasztani, tégy ahogy jónak látod.
Azt azért nem szabad elfelejteni, hogy a hirdetések szövege vegytiszta marketing duma éppen úgy mint bármilyen reklámban. (Lehet hogy jól tisztít az intelligens mosópor, de biztos hogy NEM intelligens! :-)
Lássunk néhány különböző hirdetésekből kiragadott hangzatos ígéretet a PLC tanfolyamot hirdetőktől név nélkül.- Gyakorlott szakoktatók, életből hozott példákkal!
- A vezető oktató három diplomával rendelkezik: mérnök, mérnöktanár, minőségügyi szakmérnök
- Profi, türelmes, gyakorlott oktatókTisztelet a kivételnek de sajnos a legtöbb esetben az oktatók irodában ülő mérnökök vagy tanárok elhanyagolható tényleges szakmai gyakorlattal.
Sajnos kicsit régebben az oktatás az iskolákban úgy ment, hogy felolvastak a tankönyvekből a tanárok, esetleg írtak, rajzoltak a táblára. Ma már azt sem teszik, egyszerűen csak odaadják az anyagot olvasd el magad. Ehhez nem kell több százezres tanfolyam.
Életből hozott példák? Nem tudom máshol mik ezek, amikről tudok ott közlekedési lámpa az egyik ilyen példa. Kezdésnek nem rossz feladat, de ez nem minden.- A jegyzetek, tankönyvek ingyenesek!
- Ingyenes az első modulzáró vizsga tantárgyanként!
- Ajándék e-tankönyvek, jegyzetek
- Ingyenesen biztosítjuk a jegyzeteket és a tankönyveketSemmi nem ingyenes. Egész egyszerűen benne van a tanfolyam árában. Annyi hogy külön tételként ezek ára nem jelentkezik.
- alkalmazottként havi néhány 100 ezer Ft-os fizetést kaphatsz
- vállalkozóként már csekély beruházással havi 1 millió Ft felett is kereshetsz.Tipikus marketing szöveg... "akár ennyit is kereshetsz..."
Akár egy kertész is kereshet ennyit, csak jókor kell lennie jó helyen.Te melyiket nézted ki magadnak?
-
Szirty
őstag
válasz
#34322688 #5370 üzenetére
Helló devergo74!
Esetleg kedvcsinálónak javaslom az oldalam nézegetését is, ahol vannak konkrét példák gyakorló feladatokkal.
Tehát egyszerű feladat és a megoldások a programmal együtt. -
Szirty
őstag
válasz
Helló devergo74!
Amennyit én tudok ezekről, nem lesz nehéz (részt vettem ilyenen már én is
.
Elég lehet arra, hogy a papírt lobogtatva menj állás interjúra (bár azt nem tudom mekkora presztízse van egy ilyennek).
Elég lehet arra, hogy fogalmat alkoss arról, hogy mit is csinál egy PLC és megismerd pár gyártó kisebb PLC-jét.
Elég lehet arra, hogy elindulj egy úton ami oda vezet hogy később azt mondhasd tudsz PLC-t programozni.Egy ilyen tanfolyam ennyi idő alatt és annyi eszközzel amennyivel rendelkezik épp az alapok átadására képes. Éppen csak érinteni tudja a témát. Abszolút nulla háttérrel kezdve és csak egy ilyen tanfolyammal a hátad mögött valószínűleg nem fogsz gyárakban berendezésekre programot fejleszteni.
Ez a tanfolyam (bár nyilvánvalóan nem ismerem mindet) rengeteg lényeges témát még csak nem is érint, nem hogy felkészítene hogy találkozol majd vele. -
DasBoot
aktív tag
válasz
devergo74! Mivel foglalkozol, mi a szakmád? Egy tanfolyammal mindenképpen jól jársz. Szimulátorként ajánlom a Zelio és a Zen programozható relék szoftvereit, amik díjmentesek. Ezekből biztosan sokat tanulhatsz. Persze ezek nem szimulátorok, és nem is tudja helyettesíteni, de tapasztalatszerzésnek és kezdésnek jó lesz.
-
Szirty
őstag
válasz
#34322688 #5362 üzenetére
Szevasz devergo74!
"Szerintetek milyen programozási nyelvet érdemes tanulni, plc-programozáshoz? "
Elsősorban létradiagram és/vagy funkció blokk diagram. (nyelvek)
De ezek nem szövegesek. Viszont nagyon hatékonyak az összetett bináris logikai kapcsolatok leírására.
A Pascal általános nyelv. A PLC-ken célorientált nyelveket alkalmaznak.
Szöveges nyelvek pl. siemensnél az SCL ami pascal-szerű. Az STL ami assembly-szerű.
Nézz el a linkre.Ha PC progranozás irányából jösz, az teljesen más mint PLC-t programozni.
-
byte-by
tag
válasz
#34322688 #4889 üzenetére
halo!
a grafcet egy programozási "nyelv", mint pl. a létra.
akár a siemens step 7 -tel is lehet graph (igy hívja a grafcet-et) nyelven programot írni.
viszont azt hiszem a graph modul nem része az alap programnak .
a plc fejlesztőkörnyezetek manuáljában benne vannak a lehetséges opciók, ott nézz körül.megjegyzem , a grafcet (mi anno folyamatábrának is hívtuk, nemtom mér' ) eléggé szekvenciális dolgokra használható csak igazán.
viszont az utasításlistát , a létrát és az FBD-t szint minden plc editor ismeri. ha közel áll hozzád a relés logika és/vagy a vizuális értelemzés akkor létrát vagy fbd-t javaslok, mint jeleztem ahhoz szinte bármilyen fejlesztőkörnyezet jó.(omron,siemens, macsupicsu,stb.)más megjegyzés ,feltételezem Bablena András könyvét szerezted meg, abból is az első kötetet.
amásodik kötetben épp arról szól, hogy grafcet-ben sokmindent nem célszerű programozni, abban más nyelvekről van szó.byte
-
Szirty
őstag
válasz
#34322688 #4854 üzenetére
Helló devergo74!
Ajajj...
No mindegy:
Zelio Logic 2 Felhasználói kézikönyv 2004
Kiválasztási útmutató 0 Zelio Logic vezérlômodulok 0 Kompakt és moduláris vezérlômodulok -
byte-by
tag
válasz
#34322688 #4833 üzenetére
halo !
ugyanazt mondhatom amit / (#4814) / hozzászólásban valakinek.
Szirti lapjai,írott tudomány , olyan emberek társasága akik csinálják, fórum látogatása,sok, de pontos kérdés,ingyenes programok letöltése és használata, példaprogramok, táblázatok, plc-k manuáljai, doksijai, stb.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Gyors, Precíz, Megbízható TELEFONSZERVIZ, amire számíthatsz! Akár 1 órán belül
- iKing.Hu - Apple MacBook Pro 13 M1 Touch Bar 2020 Használt, karcmentes 3 hónap garanciával
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE Z370 i7 8700 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 13900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A12/Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A32/Samsung Galaxy A52
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest