Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Grabowski
    csendes tag

Szia Gyurci!
    Köszönöm a segítségedet, nagyon kedves vagy h írtál válszt! igazság szerint ez nem kivitelezendő, csak egy ''megvalósítandó'' példa! egyszerű feladat, amihez csak egy programot kell írni. egyszerüen nem bírok vele sehogy... elméletben még úgy ahogy, de megvalósítani nem tudom. konkrétan a step7-ben összerakni nem sikerül. egy kapcsolási rajz, vagy valami lehet h jólenne.. kissé gyakorlatlan vagyok.. nem tudom, h mit kezdjek egy számlálóval...be kell kötni vagy ötféle változót. a bitléptetést sem tudom összehozni.. nem találom benne az élvezérlést sem...
    tudnál ilyenekben segíteni??(meg persze ha leírnád mégegyszer amit leírtál, csak kicsit ''lassabban'' :))) )
    Valaki ha tud, legyen szíves segítsen...
    előre is köszi, üdv:
    Áron

Szia!

Az élvezérlésre külön bitet (merkert) használ a Siemens, ami szerintem baromság, de így van. Előrebocsátom, hogy rühellem a Siemens-t. A szerkesztőben ezt --(P)-- ként találod meg a ''Bit logic''-ban. Ezt egy kontakt után rakod, majd hozzárendelsz egy merkert. Ez a felfutó él.
    A counter-hez egyébként nem kell felfutó él, mert eleve csak arra számol, tehát a számlálód ezt figyeli magától.
    Amennyire emlékszem a Siemens coutere nem akkor ad ki outot, ha elérte a beállított értéket, hanem akkor, ha a számláló értéke > 0.
    A te feladatodhoz elég bekötni a CU (count up), CD (count down) bemeneteket. A CV kimenethez pedig egy word típusú, előre deklarált szó kell. Ezt azután move-olnod kell egy integer típusú változóba, mert a buta tök Siemens nem tud összehasonlítani csak integert integer-rel.
    Sokkal egyszerűbb mindjárt integer-rel dolgozni, add +1 illetve sub 1 (pl. db1.dbw2=db1.dbw2 + 1). Ehhez tényleg kell a felfutó él, ami viszont nem mindig akar működni :) a felső határt >8 illetve az alsót <1 meg külön figyelned kell.

Uh... remélem érthető voltam.

[Szerkesztve]

[Szerkesztve]

Új hozzászólás Aktív témák