- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- moha bácsi: VIII. Viharsarki Hobbi Elektronika Találkozó Békéscsaba 2025.06.14. szombat
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
biker
nagyúr
válasz
supercow #21807 üzenetére
Adminerrel vannak gondok, főleg ha fent felejted éles tárhelyen
Elég sok sérülékenység megy rá, és van jópár hosting, ahol már feltölteni sem engedik a filet emiatt.
Legutóbb egy weblap költöztetés miatt fel akartam rakni mhostingos tárhelyre, és blokkolták ott is
kénytelen voltam wp backup plugint keresni -
Mr. Y
őstag
válasz
supercow #21234 üzenetére
Én meg tudom érteni az álláspontját.
Soha nem használtam én sem keretrendszer és igen, ha kellett, írtam egyet. Azzal szerintem nincs probléma, ha valaki úgy akarja Pure elven csinálni a dolgokat, hogy maga írja a kódot az utolsó karakterig. Így ugyanis pontosan tudni fogja, mit tartalmaz és mit nem, és ha esetleg valami kompatibilitási anomália keletkezik, érteni fogja, mi miért történik. -
liksoft
nagyúr
válasz
supercow #21145 üzenetére
Aha. Közelről nézve Java, távolról már csak Script......
Csak a feszkót próbáltam oldani....
(Valamint ilyen szinten szerencsére még tudom. De innentől jön a tanulás, innen szép nyerni.- A DOS Pascal, Assembler azért ettől messze van. Ott azért régen sikerült még C++ alá is írni rutinokat. Régi szép idők..... Meg Z80 rendszerprogram írása....)
-
válasz
supercow #21111 üzenetére
Köszönöm, igazából kb 300 rekordról van szó, így ezt talán még elbírja az egyébként tetszetős megoldás.
Lenne még egy kérdésem, jó lenne valami útbaigazítás hogyan lehet megoldani.
Van 2 adatbázis (mysql) tábla egy : Sok kapcsolattal, egy közös kulccsal ( id = id_2 )
A PHP ugye asszociatív tömbökbe teszi az sql lekérdezés eredményt, tehát 2 asszociatív tömböt kell összehasonlítani, egyikben úgymond van az index és a megjeleníteni kívánt 'főadat' a másik tömbben pedig a hozzá tartozó tulajdonságok. Ez egy szabadon szerkeszthető rész az alkalmazásban, annyit lehet bizonyosra venni hogy a két tábla között az id a kulcs és egy:több kapcsolat áll fenn. (semmi más adat nem konstans, jó lett volna erre pl egy mysql pivot tábla készítése hogy egy nagy tömbben legyenek az adatok de ha jól gondoltam emiatt nem lehet ezt, illetve bonyolultabb a megoldás).A kiíratás egységenként lenne tehát külön <div> ekben kb az alábbi módon vázlatolva:
-
-
Taci
addikt
válasz
supercow #20876 üzenetére
A
mysqldump
-hoz lenne pár kérdésem:Az adatbázis mostani felépítése szerint a backuphoz (mysqldump) generált user Select és Lock Tables jogokat kapott. (Előbbivel kezdtem, de hibára futott, és a logban írta, hogy az utóbbi is kell neki.)
Kellhet esetleg még más jog is a "későbbiekben"? Ahogy néztem, Show View és Trigger van még említve, de az előbbit nem használom, utóbbit pedig még soha nem használtam, szóval így gondolom, egyik sem kell.Ezt a parancsot futtatom (
exec()
):$cmd = "mysqldump" . " --skip-extended-insert --complete-insert
--single-transaction --skip-lock-tables
--user=" . $username . " --password=" . $password . " " . $dbname .
" > " . $backup_folder . $backup_filename_sql;
Amit megértettem ezekből:
- InnoDB adatbázis, ezért a single-transaction, így elvileg nem lock-olja a táblákat.
- Viszont van néhány kapcsoló (bár itt nincs használva most), ami aktiválhatja a lock-tables-t, ezért biztos ami biztos, ott van benne a skip-lock-tables, hogy ezt kiüsse mindenképp.
- skip-extended-insert: Ilyenkor minden műveletet külön sorba tesz, szétszed. Ha kiszedem belőle, akkor viszont pl. egy sorban, 1 db Insert-ben ott van egy teljes tábla tartalma. És tapasztalatom szerint így a gyorsabb (sokkal). Szóval lehet, ezt ki kell inkább szednem.
- complete-insert: a mezőnevek is szerepelnek, enélkül kihagyja őket.Van még esetleg más, amit megérne használnom?
Még tömörítem a végén, így a jelenleg 54 MB-ba backup-olt adatbázist kb. 8 MB-ra tömöríti össze a ZipArchive. (Aztán majd ezután nézem az RClone-t, hogy feltöltsem felhőbe tárhelyre.)
Köszönöm.
-
-
biker
nagyúr
válasz
supercow #20763 üzenetére
az a bibi, hogy a címek kb 70 adatbázisban vannak, mivel minden terem saját db, abban egy tábla. ezeket le tudom futtatni a saját szerveremen, de akkor le kell mentsem melyik emailcím melyik db melyik táblájából jött, és a verify után tudnom kell, melyik táblában kell javítani.
Ha lenne lehetőség helyben futtatni scriptet, akár cronnal lefogva 50-100/óra mennyiségre, akkor lekérem a címet, ellenőrzöm, ha jó hagyom, ha nem törlöm.
Ez is jó megoldás, csak munkásabb. Köszi -
coco2
őstag
válasz
supercow #20463 üzenetére
Ellenőriztem. Be van kapcsolva. Php 7.4 és default On. A kódrészletet wamp3 alatt teszteltem, onnét copy / paste át 7.4 alá. 5-ös alatt nem volt baja. Ellenőriztem az url-t, amit a 7.4 script megkap. Bekoppantottam böngészőbe. Normál lefutott.
Valami beállítási nyavaja lesz a háttérben. Utána kotrok a curl-nek, hátha kevesebbet kell vele erőlködni.
-
coco2
őstag
válasz
supercow #20284 üzenetére
Oké, a .htaccess per folder, ez benéztem, köszönöm a megoldást
A laravel trükkjét viszont nem ismerem. Nem értem az utalást a public/ mappára. Valami gyakorlati rávilágítás jól jönne.
Jelenleg ami van a virtual serverben, az "DocumentRoot /var/www/my-website". Oda terveztem berakni minden nyilvános cuccot egyben (összesen talán 30 file-ról beszélünk a kliens oldali .png grafikákkal együtt), és egy "/var/www/my-website/private" mappába a php libeket, meg a cron jobbal futtatott php cli-ket (talán 15 file fog oda kerülni összesen).
Milyen játékot lehetne játszani a mappákkal meg a document root-tal?
-
-
-
coco2
őstag
válasz
supercow #20122 üzenetére
A memcache linket köszönöm, az is memcache, amit én linkeltem, csak már ősidőkkel ezelőtti, és azt reméltem, mostanra van beépített modul rá, nem kell külső összetevőt telepíteni.
Gondolkodtam például olyasmin, hogy linux starton cli-vel php alkalmazást indítani (azok még nem kérnek session-t). Abban írni meg socket szervert, és tárolni / kiszolgálni a kéréseket. Például redis ugyan úgy csak egy szálasan fut, de elég gyors, mert a memory access a sebesség nagyja, a többi meg csak a többi. A session-jeim nem lesznek nagyok, a cucc nagyja sql-be megy, 128 mega ram, ami default-ban megy php processeknek, bőven elég. A php motor által használt protokollt még nem sikerült megtalálnom.
Ha esetleg másvalakinek is jutott eszébe hasonló, és van publikus forráskód letölthetően, az lenne a legjobb. A magam részéről nem ragaszkodom hozzá újra feltalálni a kereket, ha nem muszáj
-
coco2
őstag
válasz
supercow #20115 üzenetére
A bernard tippet köszönöm, még alszok rá párat.
A külső cron script jellegében olyan, hogy megadok neki egy file nevet, létrehozza a processt, elteszi a process id-t, figyeli top-on, hogy fut-e, ha nem, újra elindítja. És ahhoz csak egy file név kell. Mondjuk ha apache config-ba beírhatnám valami tömbbe a file neveket, az kicsit jobban tetszene.
Más.
<?php
$up_lvl= array();
$one_item= array();
$one_item["1st"]= "1st";
$up_lvl[count($up_lvl)]= $one_item;
foreach($up_lvl as $t_array) $t_array["2nd"]= "2nd";
for($i1=0; $i1< count($up_lvl); $i1++) $up_lvl[$i1]["3rd"]= "3rd";
var_dump($up_lvl);
/*output:
C:\wamp64\www\proba.php:13:
array (size=1)
0 =>
array (size=2)
'1st' => string '1st' (length=3)
'3rd' => string '3rd' (length=3)
*/
?>Nem kellene annak a 2nd-nek is ott lennie? Elvégre referencia kezelek tömböket. Ez valami bug a php7-ben, vagy bug a foreach()-ben, vagy csak elfelejtettem, hogy a foreach() design szerint ilyen, és hogy ezért nem szerettem sosem?
-
coco2
őstag
válasz
supercow #20113 üzenetére
Ezt a scalingo-t nem találta meg nekem google, köszönöm a tippet.
Lamp környezetben kelleni fog nekem extra sql adat feldolgozó. Szerencsémre nem kell extrém teljesítmény. Egy processen elindított php script el tudja intézni. Háttér scripten tudom futtatni, és cron-ból felügyelni a futó taskot, újraindítani, ha lehervadna valamiért. Mindennapi gyakorlat linuxon. Ami esetleg elegánsabb lehetne, ha van valami apache-al összeépíthető framework, hogy az figyeljen a háttér script futtatására, és életben tartására. Van ilyen fejlesztés? Vagy továbbra is csak cron + bash script + php cli?
-
-
coco2
őstag
válasz
supercow #19707 üzenetére
Arra van szükségem, hogy ha a felhasználó valami illetlen dologra használná fel a website szolgáltatásait, a hatóságok ne csak a website-ot találhassák meg, hanem a felhasználót is - és ne csak lélekben, hanem testben is. Egy email cím meg egy ip log mire tud elég lenni abban a kérdésben?
-
coco2
őstag
válasz
supercow #19705 üzenetére
Nem az sms a lényeg. Részemről azért akarok extra azonosítást, hogy szegről-végről nyakoncsíphető maradjon az a felhasználó, aki valami nagyon illetlenséget művelne. Ha a nyakoncsíphetőség problémájára már fel van találva megoldás, egy tájékoztatást kérnék róla, mert nekem senki sem szólt
-
bandi0000
nagyúr
válasz
supercow #19570 üzenetére
basszus
minő balga hiba
Esetleg ha abban tudnál még segíteni, vagy akárki más, hogy
composer.json-be megadtam, hogy hol vannak az osztályok, de nem találja, vagyis szerintem rossz helyen keresheti?
autoload-ot is betöltöttem, de csak úgy találja az osztályt, ha requireddel betolom őket ugye
-
bandi0000
nagyúr
válasz
supercow #19568 üzenetére
Lényeg az, hogy tanulom ezt a slimframeworkot, + OOP
Lekérdeztem az adatbázisból, és minden sorból csináltam egy objektumot, ez a Student.php ban van
objektumokat a StudentEntity-ből származtattam , + ez örökölt még a Mappertől, de ez csak az adatbázis változót vette átindex.php-ban, a tanulok útvonalnál akartam ezt kiíratni, de nem igazán írt ki semmit a tulajdonságokkal, attól tartok, hogy valamit nem jól csináltam az adatbázis és az objektumok között
mert az adatbázisból lekérdezi, $row-ba benne is vannak az értékek, szóval vagy a kiíratás nem jó, vagy nem rakja bele a tömbbe
-
supercow
őstag
válasz
supercow #19514 üzenetére
Valahogy így:
<form id="form1" >
<input type="text" name="form1mezo1" id="form1mezo1">
<input type="text" name="form1mezo2" id="form1mezo2">
</form>
<form id="form2" >
<input type="text" name="form2mezo1" id="form2mezo1">
<input type="text" name="form2mezo2" id="form2mezo2">
</form>
<button id="gomb">Csinald</button>
<div id="eredmeny"></div>és JQuery kódodban:
$('#gomb').on('click', function(e){
$.ajax({
url: 'target.php',
dataType: 'json',
method: 'post',
data: {
urlap1: $("form1").serialize(),
urlap2: $("form2").serialize(),
[...egyeb POST parameterek, pl CSRF TOKEN ]
}
}).success(function(resp) {
console.log('siker='+resp);
$('#eredmeny').html( resp.uzenet );
}).always(function(){
console.log('vege');
});
});illetve doc itt: http://api.jquery.com/jquery.ajax/
A target.php -ben az űrlapok egyesével jelennek meg POST paraméterként.
ott csinálhatsz valami ilyesmit és lesz egy tömböd. Ne felejtsd el a bejövő adatokat ellenőrizni filter_var() vagy ahogy szükséges.<?php
$urlap1 = parse_str( $_REQUEST['urlap1'] );
// eredmeny:
$urlap1 = [
"form1mezo1" => "valami",
"form1mezo2" => "másvalami"
] -
válasz
supercow #19331 üzenetére
Ha CGI engedett lenne, akkor nem kérdés, hogy abban lenne egy tail
Amúgy elvileg a CGI elfogadott, (pont nem értem, az is biztonsági lyuk lehet), de nem szívesen használnék azt sem, mert nem egyértelmű a policy nekem; elvileg semmilyen külső scriptet ne futtassunk, ami a szolgáltatáshoz nem kell, gyakorlatilag meg egy másik doksiban pont le van írva, hogy miknek kell megfelelnie a CGI-nek -> az viszont csúnya lenne, ha egy ilyenen audit találat lenne :S
-
szucstom
őstag
válasz
supercow #19087 üzenetére
Egyenlőre pusztán tesztelés, tanulói fázis. Egyik ismerős adott egy könyvet, aminek a segítségével tanulnék, viszont azt nem írja, hogy mail szervert hogy csináljak. Próbáltam linux alatt a LAMPot, egyik módszerrel se működött. Visszaálltam win10-re és a WAMP tökéletesen működik. Eddig.
Úgyhogy marad a win10-es webserver, amíg nem találom ki, mi baja a lampnak...
-
Z$OLTI1988
csendes tag
válasz
supercow #19018 üzenetére
Nem azt kértem,hogy programozzon nekem valaki egy komplett motort,csak maximum egy linkre lett volna szükségem,ahol elérhető ilyesmi. Kb 4 félét szedtem le ,egyik sem működik. Egyébként nulláról szívesen megcsinálnám,csak az oktatóm olyan link,hogy vizsga előtt 3 héttel kezdett azzal foglalkozni,hogy dobjunk össze egy weboldal,amiben rengeteg php funkció van. Természetesen ezt úgy ,hogy a 4-5 órás oktatási idő alatt kb 1 fél órát tartózkodik a teremben.
-
Mbazsika
tag
válasz
supercow #18980 üzenetére
Ugye a cél az az lenne, hogy az alkalmazásba bejelentkezett és a session információkba eltárolt user nevét adatbázis oldalon is tudjam, hogy a változástörténetbe beírhassam az after insert/update/delete triggerekben.
Úgy látom, hogy ez csak úgy működhetne, ha a db user megegyezne az alkalmazás userrel. -
válasz
supercow #18908 üzenetére
rrdtool grafikon képeket szeretnék legenerálni.
Jelenleg úgy működik, hogy cron futtatja a generáló scripteket 10 percenként. Gondoltam proci terhelés csökkentek, és csak akkor generálom le a képeket, amikor megnyitnám.
Nem feltétlen a már meglévő bash scriptet hívnám meg php-ban, hanem cgi-ben futtatnám le a generálást (még fogalmam sincs hogy hogyan)
Viszont adathoz 5 grafikon tartozik, aminek legenerálásra (legalábbis futtatva a scripteket) 1-2mp. Ezért fetődött fel bennem a kérdés, hogy amíg a generálás zajlik, az oldal betöltése nyilván nem tart annyi ideig, így a képek sosem lesznek készen. Vagy tévedek? -
DS39
nagyúr
válasz
supercow #18684 üzenetére
semmi, novemberi az utolsó bejegyzés (és nem is módosult a fájl, a dátuma szerint)
a mysql logjába kerülnek be újabb bejegyzések
ez az utolsó 2 sor ami beíródik
2016-12-26 11:35:16 3760 [Note] wampmysqld: ready for connections.
Version: '5.6.12-log' socket: '' port: 3306 MySQL Community Server (GPL) -
DNReNTi
őstag
válasz
supercow #17872 üzenetére
Az ár sajnos tényleg nő, de a betűmérettel vitatkoznék: nagyobb képernyőn a nagyobb felbontás kb ugyanakkora pixelméretet eredményez mint kisebben a kisebb. Na ez lehet így nem érthető, a lényeg, hogy mondjuk a 22"-on 1920x1080, és a 27"-on 2560x1440 pixelmérete nagyjából ugyan az, tehát nem nehezebb olvasni. Mondjuk ez nem változtat azon, hogy 2x annyiba kerül.
-
cidalain
veterán
válasz
supercow #17821 üzenetére
Ha gomb-gondod van az egeren akkor a mikrokapcsolo-csere megoldas!
A milyen egeret vegyek topic osszefoglalojaban van egy tipus amit erdemes venni, es egy nev is hogy kitol. 500 ft a 2 db kapcsolo. Utana olyan lesz az egered mint az uj. (Ott egyebkent mast nem erdemes kerdezni, mert tenyleg jo egereket ajanlanak csak, 10e Ft-nal kezdodoen. Osszefoglalojukban azonban van par 5-10e kozott.)
De ha intellimouse-od van akkor az nagyon jo, erdemes gombozni, ha egyeltelen az a baja. -
fordfairlane
veterán
válasz
supercow #17761 üzenetére
Telefonon segít azzal hogy a számjegyes billentyűzetet hozza fel.
Igen, de a "pattern" attribútum ez esetben fölösleges. MDN szerint number mezőnél nincs hatása (lehet, Chrome-nál más a helyzet).
A másik részt nem értem.
Felvihet 50-nél nagyobb számot, csak akkor rá kell kérdezni még egyszer. Ha az szerepelt volna a hsz-ben, hogy nem vihet fel 50-nél nagyobb számot, akkor én is valami kész validátor-metódust ajánlottam volna.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
supercow #17761 üzenetére
"A másik részt nem értem."
Mivel odaírtad, hogy max="50", ezért a böngésző helyes implementáció esetén már vagy eleve a bevitel során, vagy a fókuszváltás/elküldés/stb. során jelzi a validációnál, hogy érvénytelen számot adtál meg, ergo nem is enged tovább, nem tudod elküldeni az űrlapot (csak ha trükközöl webfejlesztő panel segítségével, vagy ha például a böngésző nem is támogatja a HTML5-öt). Itt meg nem ez a cél, hanem a figyelmeztetés arra, hogy a felhasználó nagy számot adott meg - de ettől még egyébként elfogadható a nagy szám is, csak meg kell győződni róla, hogy a felhasználó tényleg azt akarta-e.
Igaz, a javasolt ellenőrzési módszer is csak kliensoldalon zajlik, tehát ez sem egy atombiztos megoldás, de lehet, hogy a kérdezőnek ez is elegendő, ez nem derült ki. -
PumpkinSeed
addikt
-
meone
tag
válasz
supercow #17684 üzenetére
Nem hinném.
Mivel az adatbázisban néha végeznek csak javításokat indokolt lenne ez a fajta megoldás.
Viszont az adatbázis több mint 6 millió sorból és és néha csak az utolsó 200 soron végeznek update-et.
Illetve ezzel a megoldással akkor irányítottan tudnám megoldani a javítást.
Nem kellene tükrözni az egészet.
Ezért gondoltam erre.
Új hozzászólás Aktív témák
- Napelem
- Beárazást kérnék: Optoma HD200X + vászon
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Formula-1
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Parkside szerszám kibeszélő
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Kerékpársportok
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Samsung Galaxy A53 5G - kevesebbet többért
- További aktív témák...
- AKCIÓ! DDR5 GAMER PC: Intel Core Ultra 5 225F/245K +RTX 5050/5060/5070/Ti +16-64GB DDR5! GAR/SZÁMLA!
- OnePlus 12 5G 256GB 12GB RAM
- AKCIÓ! GAMER PC: Intel Core Ultra 7 265KF +RX 6600/6700XT/6800/9060XT/9070 +16-64GB DDR5! GAR/SZÁMLA
- Zealot s79 100w 1hónapos eladó kíváloan szól jó mélyek az ár fix !!!!!
- Playstation Pulse 3D
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro Max 256GB Black Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3005
- Felsőkategóriás merev csöves Gamer PC-Számítógép! I9 11900K / RTX 3090 24GB / 64GB DDR4 / 1TB SSD
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A20e/Samsung Galaxy A40/Samsung Galaxy A04s/Samsung Galaxy A03s
- Huawei MatePad Pro / Wi-fi/ 12 RAM 512GB / 12Hó Garancia
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest