Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- mefistofeles: Az újkori csalók...
- Victoryus: Rapoo VT9Pro egér
- Gurulunk, WAZE?!
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
Új hozzászólás Aktív témák
-
#51970304
törölt tag
Sziasztok ! 18as lágy rézcsövet szeretnék le tekerni hűtőnek. Tudna valaki segíteni , hogy a leg egyszerűbb ? 30 as magra szeretném
-
inf3rno
nagyúr
Sziasztok! Kíváncsiságból kérdem, hogyha vállalkozóként főznék le, ahhoz milyen engedély, végzettség, stb. szükséges? Sajnos jó ideje nem megy az etus rendszere, amiben ezek az infok voltak. :S
-
dellfanboy
őstag
mennyibe kerul mostansag egy otthoni kicsi palinkafozo? idaig egy sajat eszkozbe foztem a palinkat (kukta+ par meter rezcso hordoban) de nem eleg uzembiztos ezert upgradelnek.
milyen markat nezzek? ar/ertek arany a fontos szamomra. -
rvn_10
senior tag
válasz
molnarpeter #443 üzenetére
Műanyag hordóba lezárva, 10-15 fokon fűtetlen garázsba. Nem penészes és illatra finom szilva illatú de az alkohol szagát is érezni.
-
rvn_10
senior tag
Sziasztok. Van vagy 200 liter szilva cefrém, novemberbe fort ki de egyéb okok miat nem tudtam elvinni. Kifőzhető most vagy hagyjak neki békén?
-
Tálydi
senior tag
Sziasztok,
amennyiben nincs helye vagy zavaró számotokra töröltetem a hsz.-t jelezzétek nyugodtan!
Volna egy eladó 34 literes DES pálinkafőzőm, augusztusi vásárlás, egyszer volt használva -sárgadinnyéhez- szakszerűen kezeltük és tisztítottuk, 125e iá, ha valakit érdekel...
-
Zolabol
tag
Helló.
Sikerült cefréznem a birset. 70-30%-ban (birs/alma)
Irányított erjesztést csináltam, savaztam, pektinbontóztam, oltottam, tápanyagoztam stb.
Répadarálón nyomtam le az almákat. Elkezdett forrni, amolyan szép lassan, kb állandó 12-13 fokon van, néha rámelegítek finoman.Viszont a bunda rétege elég vastag, mondjuk fél hordónyi, de minimum a hordó 1/3-a.
Ez normális? kevesebb lesz az idő előrehaladtával?
Ha összekeverem az egészet, akkor elég leveses , amolyan híg főzelék állagú. Egyedül ez a vastag bundaréteg aggaszt. Kapott 100 liter cefrébe 10 gr Lallzyme HC.köszi
-
Zolabol
tag
Még egy kérdés a birs cefrézéséhez:
70% birs és 30% idared lesz az arány.
Kb 170 kg gyümölcs.Savazás menete hogy megy. Azt tudom, hogy pektinbontás előtt kell, de ugye a birs anélkül nem lesz folyós, hogy PH-t mérjek rajta, így a hozzáadott víz és az idaredből származó PH-t tudom mérni.
Valamivel alul kell beállítani mondjuk 2,2-2,5? Ha megindul a birs pektinbontása úgyis feljebb kúszik?köszi
-
Zolabol
tag
Nem tudom, ezt javasolta egy szakember, gondolom a penész miatt.
Hétvégén megyek érte, 16,5 liter lett.Más.
Van birsalmám, hétvégén cefrézem. Viszont a vízben nem vagyok biztos.
Sima csapvíz megfelelő? Klóros, elég kemény víz. Nem lesz sok, 100-120 literes hordóba ami belefér (nem teli persze). -
Zolabol
tag
-
Zolabol
tag
Köszönöm mindenkinek a választ.
Kukázzam, vagy fölözzem le és zárjam vissza, majd főzésnél kiderül?
Végül is nem nagy mennyiség/összeg ha bukok akkor ~20e ft környéke.Szűrni nincs lehetőségem sajnos, annyit nem hiszem, hogy megérne a dolog, 150-200 liter van csak. 1 hét múlva főznék.
-
Espla
aktív tag
-
#peter
csendes tag
Sziasztok!
Valakinek van eladó pálinkája? -
Bird
addikt
Ha ertelmezned is amit írtam a kulcsszo utóerjedés.... Tehát a folyamat utolsó harmada. Viszont őszintén szeretném kérni, hogy a továbbiakban ne találj meg a kötekedő kerdeseiddel, köszönöm!
Kicsit többet tettünk EDDIG ezért a közösségért azt hiszem Nálad.
Ughogy mostantól hajrá....
-
Mike88
senior tag
Fontos hozzáadni. Egy cefre erjedésnek indul a vadélesztők által is, de az erjedési idő emiatt elhúzódik, az erjedés nehezebben indul be, 2-3 nap is eltelhet mire az élesztő elszaporodása eljut odáig, hogy a zajos erjedés elindul, ennyi idő alatt nemkívánatos dolgok is történhetnek. Előfordulhat ecetesedés, penészesedés...
Ha a gyümölcsöt alaposan megmostad, azzal a gyümölcsön lévő vadélesztők egy jelentős részét eleve kizártad. Fajélesztő (borélesztő) hozzáadásával az erjedés pár órán belül elindul, az uralkodik el a vadélesztők felett. Az erjedés lefolyása egyenletes, rossz irányba az erjedés nem mehet amennyiben kizárólag egészséges gyümölcs került a cefrébe. (Ugyanakkor élesztőtápanyag és borélesztő kétszeres adag használata során még akkor is biztonságba tudhatod a cefrédet ha esetlegesen került bele pár kifogásolható minőségű gyümölcs, de nem ez a fő szempont, hogy miért kell. Alap hogy egészséges gyümölcsből készüljön!) Azaz:
- az erjedési folyamat egyenletes, lefolyása lényegesen gyorsabb
- a cefre jól kierjed, erjedés elakadására csekély az esély
- a kihozatal több (értsd több pálinka lesz), mivel a fajélesztő alkoholosabb közegben is még tud működni, szemben a vadélesztőkkel (a benn maradt cukor minimalizálódik)
- rossz irányba nem fordul az erjedés
Egyébként irányított erjesztéssel (ebbe értsd a teljes folyamatot, amit leírtam) az előpárlati frakció lényegesen rövidül egy "néphagyomány" szerinti cefrézéshez képest, azaz ez is lényegesen növelheti a kihozatalt! Vadélesztőnél az ep. frakció lehet az alszesznek akár a 4%-a is, míg fajélesztőnél lehet akár 1% környékén is. Elméletben ez 2-3%, így tanítják, de ez csak egy elméleti dolog, minden cefrénél másképp alakul.Ajánlhatnék magyar könyveket a témában, de az az igazság, hogy annyi téves beidegződésünk van, ami akár még a szakirodalomban is le van írva, sőt még az "új" könyvekben is fel-fel lelhető egy egy örökölt "baromság", hogy inkább Josef Pischl - Párlatok készítése c. könyvét ajánlanám elsősorban a figyelmedbe.
Ha újrakezdeném, ezt olvasnám el először és max. ezután magyar könyveket, szerintem tégy így. Eztán jöhet Dr. Sólyom Lajos könyve.Birdnek annyit mondanék erre a magyarázatára: Olvasd el e két könyvet Te is. Kevergetésben Pischl és Sólyom is lényegében egyetért csak nálamnál lényegesen okosabbak.
Egy kérdésem van: penész ott, ahol nincs oxigén... az hogy történik meg??? -
barath
csendes tag
Kedves Fórumtagok!
Van egy kis boltíves pincénk aminek a kerti szerszámok tárolásán kívül, jelenleg semmi haszna.
Szeretném berendezni pálinkás pincének, mivel a borok tárolása, kezelése macerás és a pálinkát
egyébként is nemesebb italnak tartom. : ) A pincét a hátsó falánál bepolcozom középre egy kovácsoltvas
asztalt teszek 4 székkel. A tervem az, hogy az ország különböző pontjaira pálinkatúrákat szervezek a
családdal és a kirándulás mellett megkóstoljuk a helyi pálinkákat. Amelyik megtetszik, abból vásárolok
néhány liternyit és a pincében 3-5 literes csapos üvegballonokban, vagy üveghordókban felcimkézve
helyezem el. Azt szeretném kérni, hogy ajánljatok helyeket, embereket, ahol ilyen finom, házifőzésű
pálinka található. Ahogy beleolvastam a fórum levelezésébe, közöttetek is vannak jópáran, akik kiváló
pálinkát készítenek. Elsősorban az egyféle gyümölcsből főzöttek érdekelnek, a vegyes gyümölcs kevésbé.
A pince kialakítását ma kezdem, a jövő héten már indulna a "beszerzés"! : )
Köszönettel: B. Károly
-
dudi6
senior tag
Szia!
Ezer hála a részletes leírásért.Azért nem válaszoltam eddig, mert el kellett olvasnom vagy 6-7-szer és meg is kellett még "emésztenem" a leírtakat.
Arra jutottam, hogy idén már nem vágok bele, olvasgatok a témában, megvárom a black fridayt hátha lesz olcsón minden és majd jövőre. Idén meg elvisszük pálinkafőzőbe, 1725 Ft nálunk. Egy 120 L-s hordó 3/4 van szilvával, sajnos nem magoztuk ki, majd a végén öntjük le külön. Napokban akarom"beindítani" cukor+víz hozzáadásával. Kotyogóm nincs, de majd résnyire hagyom a hordó tetejét.
Esetleg 1-2 linket tudsz küldeni, hogy melyik főzőt lenne érdemes megvenni?
Élesztőtápanyag + borélesztőt fontos hozzáadni? -
Mike88
senior tag
Úgy tudom megállapítani, hogy:
Amikor a kotyogó CO képződést nem mutat, akkor nézem meg először a cukrot. Ha 2 nap után nem csökkent, akkor főzöm!
Van egy csap a hordóimon, ezért nem kell felnyitnom, de nem direkt ezért került rá csap. Azért, mert mikor még volt lelkesedés és sűrűbben mértem a brixet, akkor gondoltam, hogy ez hasznos, ha így veszek el levet, akkor nem dugítja el a pipettát a gyümölcsrost.
60-as hordókat használok, fehér, részben áttetsző hordók.
Savazni csak az édes cefrét szoktam, mivel nem tárolom, így erjedés után már nem savazok. -
Spet
addikt
A cefre erjedés közbeni "átmozgatásáról" keverőszár névre hallgató célszerszámmal... Te is ezt csinálod? Te is kevergeted az erjedő cefrét, nyitogatod a hordót? Mert akkor veled dumálnék erről... hogy miért?
Igen, keverem. Mert a gyümölcs (meg maga a fa), nem annyira intelligens, hogy egyszerre érik be/dobja le magáról a gyümölcsöt. Illetve nem biztos, hogy az embernek van türelme több száz kg gyümölcsöt egyszerre kimagozni/szeletelni/darálni.
Egyébként felteszem én is a kérdést: hordó nyitás nélkül, hogy állapítod meg a cukortartalmat, a PH szintet? Rápaskolsz az oldalára mint a dinnyének és azt mondod ez elkészült?
Ő az erjedésnek indult cefrét is kevergeti keverőszárral, elmondása alapján "átmozgatás" céljából, nem pépesítés céljából, mert az már pép nála is! Átmozgatás céljából kevergeti 3 hétig az erjedésnek indult cefrét, mi mást, 3 hétig mi mást kever, mint a már erjedő cefrét???
Azért gondolom én, hogy a gyümölcs ami benne van ténylegesen szétdolgozza a pektin oldó/élesztő (minél kevesebb gyümölcshús maradjon, és tényleg olyan állagban kerüljön a főzőbe, mintha víz lenne).
Mi is kevergettük a cefrét addig, míg a folyadékréteg ki nem alakult a tetején (aztán békén lett hagyva), utána meg pár nappal később le lett főzve.
Szerk.: és kérlek tördelt a szöveget, mert minden egybefolyik.
-
Mike88
senior tag
Komolyan el nem hiszem...
Nem a pépesítés szükségességét kérdőjelezem meg! A pépesítés a feldolgozás egyik mozzanata, az érett, egészséges gyümölcsöt megmosod, magozod majd pépesíted, ez az édes cefre, eztán pedig elindítod az erjedést. Így csinálja Bird is, és így is kell. DE Ő az erjedésnek indult cefrét is kevergeti keverőszárral, elmondása alapján "átmozgatás" céljából, nem pépesítés céljából, mert az már pép nála is! Átmozgatás céljából kevergeti 3 hétig az erjedésnek indult cefrét, mi mást, 3 hétig mi mást kever, mint a már erjedő cefrét??? Na ennek a miértjére voltam kíváncsi, miért teszi, mi a tapasztalata, mi van, ha nem teszi. Mert nekem mindeddig az, hogy a nagy büdös semmi! Ugyanúgy kierjed, sőt mint írtam a cukor mondhatni teljesen átalakult, az erjedés rossz irányba nem indult el.
Ez egy pép nálam is!
Hogy írjam még le?
Leszedtem a gyümölcsöt, megmostam, magoztam, pépesítettem, olyan pép hogy a pépek királya.Na eztán pH korrigálás, ha kell (szilvánál muszáj sajnos, olyan fajta), pektinbontó (almára), élesztő, élesztőtápanyag, hordó lezár, kotyogó "beüzemelve" és kierjed, nem nyitom föl. Egyszer sem! Nem nézegetem, nem nyúlkálok bele, nem keverem, nem kavarom, nem mozgatom, nem nyomkodom, nem kiáltok bele, hogy ki van ott benn, haló... így már érthető? Nem a pépesítésről van szó! A cefre erjedés közbeni "átmozgatásáról" keverőszár névre hallgató célszerszámmal... Te is ezt csinálod? Te is kevergeted az erjedő cefrét, nyitogatod a hordót? Mert akkor veled dumálnék erről... hogy miért?
Csak azt ne mondd, hogy azért, hogy pép legyen!Mert akkor te az erjedésnek indult cefrét még pépesíted, és ezzel azt árulod el, hogy a gyümölcs feldolgozása nálad elégtelen módon történik meg, ugyanis az édes cefre az pépesített gyümölcsből áll, az nem az erjedés során (közben) kerül pépesítésre, hanem még mielőtt az erjedést elindítanád.
-
Spet
addikt
Nos, ha vissza is olvasod a topikot, akkor megláthatod, hogy bird igencsak nagyobb és hosszabb ideje végzi a dolgot, legálisan.
Egyébként még mindig nem tudom, hogy mi bajod a
keverésselszétzúzással, aminek pont az a célja, hogy a gyümölcs minél apróbb egységekre darabolódjon fel, hogy utána az erjedés során teljesen homogén legyen. (még mindig rosszabb alma kompótból pálinkát főzni, mint a ledaráltból) -
Mike88
senior tag
Hát nem!
Valóban mindannyiótokhoz szóltam, de magát a kérdést Birdnek szántam (remélem nem haragszol meg érte). Ugyanakkor ha már így alakult, olvasd már végig azt a beszélgetést!
"Első héten keverd naponta, második héttől 2 naponta."
Szóval nem is ezt írta?
Szerintem jól értettem! Ezzel azt írta kvázi, hogy főerjedés alatt naponta, utóerjedés alatt két naponta keverje, mert kb. 1 hét a zajos erjedés, irányított erjesztéssel 25 fokban.
Még én is ezt javasoltam neki (kraftxld-nek), hogy nyomkodja le! Annyi történt, hogy idén ezzel kísérletezek, hogy kell-e ezt egyáltalán, szóval még csak nem is vitatom azt, hogy ne volna igaza!!! Csak érdekelt, hogy Bird mire alapozza ezt, hogy kevergetni kell, mert én arra alapoztam csupán, hogy mások ezt mondták, hogy ezt így kell csinálni (pontosabban lenyomkodni, nem kevergetni, de ez most lényegtelen a kérdés szempontjából, a kérdés az, hogy kell-e egyáltalán hozzányúlni!).
Szóval, hogy Ő is erre alapozza vagy van valami negatív tapasztalata... erre voltam kíváncsi.
Remélem, hogy így most már érthető voltam... -
Mike88
senior tag
És mi az alapja a meggyőződésednek (mármint hogy kevergetni kell)? Mert nekem az volt az alapja, hogy mások mondták/írták. Pusztán ennyi! Aztán nem egy cefre ment gatyára... Magamat és a környezeti tényezőket hibáztattam első körben (túl meleg, túl nagy hőingadozás). Így azt kizártam, aztán pH mérő, optimális pH színt (vadélesztők kizárása, fajélesztős erjesztés stb. az már előtte is megvolt) majd eztán is ment gatyára (nem mind, 1-2 hordó). Kevergetni egyébként nem szabad, pláne nem ilyen vadul, hogy keverőszárral kevergeted. Ezt sokan írták, hogy ne és be is tartottam, mondván levegőt juttatsz a cefrébe és az ecetesedéshez vezethet és ez igaz is meg hihető is volt, így ezt az elejétől fogva betartottam, ellenben hallgattam Sanyi bácsira meg a kollégákra, le köll nyomkodni! Sanyi bá' főzdében dolgozott ifjú korában, hát csak tudja az öreg... A lenyomkodással is egyébként ugyanúgy levegőt viszel be, még ha óvatos is vagy és mindenkinek ajánlottam én is teljes meggyőződéssel! Nyomkodd le! Aztán 1 ismerősöm mondta, hogy Ő sosem nyomkodja le, mi a f...nak kellene nyomkodni? Hisz mozog eleve a cefre erjedés közben, a szárazanyag fokozatosan süllyed le az aljára, minek? Jogos a kérdés. Mondtam, hogy hát azért, hogy jól kierjedjen, ne fertőződjön be a teteje, ne penészesedjen. Mire kérdezte, hogy hogy penészedne és fertőződne, ha nincs levegő a hordóban? Ismételten jogos a kérdés!
Majd ősszel belekezdtem sörgyártásba is, ott is van szárazanyag azér' úgy "rendesen" ennél sem szabad felnyitni az erjesztőedényt, sikítófrászt kapnak az ilyentől a sörfőzők, sőt mindent fertőtlenítenek, már-már véleményem szerint mániákusan, mert még a kupakokat is, érted? A kupakot! Úgy készítik a sört mintha egy laborban, egy aszeptikus helyiségben lennének, holott jellemzően a sufniban, garázsban vannak, na mindegy, nem ez a lényeg... Az erjedés enélkül is végbemegy. Így hát idén a 8. 60L-es hordó erjed ki úgy, hogy egyszer sem nyitottam ki. Cefre tökéletes, erjedés végbement, brix 2-3-mas, korábban a nyitogatottaknál 5 alá nem ment soha! Kihozatal jobbnak mutatkozik, de ezt majd több év után tudom megerősíteni úgy igazán, mert hát ez függ adott évtől is nyilván! Leerjed a cefre nyomkorászás és kevergetés nélkül is. Cukor mondhatni nem marad bent, ízre hozza a tavalyi szintet! 8. adag! Cseresznye, szilva, ezeken vagyok túl, és a nyári alma jelentős részén. Nem biztatnék erre senkit, mert majd év végén tudom elmondani, hogy maradék nélkül minden cefre jól kierjedt és hiba nem történt, és a végtermék ízéről és illatáról is csak akkor fogok tudni majd széleskörűen beszámolni, hogy van-e bármi különbség stb. Nem akarnám felelőtlenül veszélyeztetni a cefréiteket, de eddig úgy néz ki, hogy ez a kevergetés, nyomkorászás ez teljességgel felesleges, sőt ez a veszélyes. -
Mike88
senior tag
Röviden?
Nagyon!
Előre szólok, hogy ez hosszú lesz!
Neked kell eldönteni, ismered a közeli főzde árait, ha nem, akkor ismerd meg. Az alapján eldönthető, hogy mennyire éri meg ezzel foglalkozni. Illetve amennyiben nincs olyan főzde a közelben, akik vállalnak kisebb mennyiséget, de nektek kisebb mennyiség lenne, akkor azért is akár érdemes belevágni a dologba. Nagyjából tudjátok az éves termést, hogy 1 gyümölcsből mekkora mennyiségre számíthattok, az alapján eltudod dönteni, hogy mekkora főzőt érdemes vásárolni. Én a DES főzőit merem bátran ajánlani, én elégedett vagyok vele, akik használják ismerősök, Ők is elégedettek vele. Bruttó 35L alá nem érdemes menni, azaz ha nem tudsz egyszerre legalább 25L-t főzni, akkor őrület, mire végzel egyetlen egy fa termésével is. Érdemes nagyobbat venni!
Ami ezen felül kell hozzá: egy eprüvetta a tisztázás során, egy fokoló a főzéshez (szintén a tisztázáshoz) és a lefokoláshoz, mérőhenger, víz csatlakozási lehetőség akár slaggal teljesen mindegy, azaz egy kerti csap, még jobb a kút és egy házi vízmű. Ezen felül idő, energia, kitartás.
Hordók, több, akár több kisebb, attól függ milyen ütemben érnek a gyümölcsök és milyen ütemben lehet azt szüretelni, ha rendszertelenül érő gyümölcs, pl. egyes szilvafajták, nyári almák (jellemzően éretten lepotyog, tipikusan a pamuk, ami potyog, de a legjobb alma pálinka készül belőle). Hordók jól zárhatóak legyenek, tetejébe építs bele kotyogót és zárd le rendesen. Cefre erjedéséhez és tárolásához szükséges egy hűvös helyiség, ahol a napfénytől is elzárhatod a cefrét.
Ajánlatos egy magozó. Sokan leöntik a magról a cefrét stb. stb. én meg azt vallom, állítom és ez tapasztalatra épül, hogy ki kell magozni a gyümölcsöt, legyen szó szilváról, meggyről, cseresznyéről mindegy!
Magozó halálosan egyszerű történet, nem kell rá több 100 ezret költeni. Fogsz egy kb. méteres PVC csövet és veszel egy késes keverőszárat valamelyik gazdaboltban (amúgy is kell, akár almát pépesíteni stb.) vagy a neten keresel. A keverőszár méretéhez igazítod a PVC cső méretét is a vásárlás során. Az egyik végét ledugózod és fél méteres szakaszon (az aljától kezdve nyilván!) sűrűn körbefúrod 6-os lyukakkal, ez így gyak. egy rosta. Ezt teleszórod a magozandó gyümölccsel és beleállítod egy hordóba. Aztán keverőszárral lenyomod, a lyukakon kifolyik a gyümölcslé, rost és a héj jelentős része is. 2-3. töltés után ki kell önteni a magokat, ekkor egyszer egy kevés vízzel át lehet mosni, hogy a maradék cukrot kimosd, aztán kilehet önteni a magot...Cefrézés: (nem szentírás lesz, előre leszögezem!!!)
Alap, hogy nem gyűjtögeted a gyümölcsöt, nem adsz meglévő cefréhez gyümölcsöt másnap! Ezt így értsd. Azaz amit egy nap összeszedsz, ahhoz a mennyiséghez igazítod (úgy választasz) cefréző edény méretet. Ha több jön össze, mehet hordóba, hordóból is van 20-30-60-80-120 literes, ha annyi sem, akkor fedeles vödör!
Felszedett és a fáról szedett gyümölcsöt is egyaránt alaposan meg kell mosni, a vadélesztőket mosod le, földről szedett gyümölcsnél pedig a földet is! A föld fertőzést okoz, akroleines erjedéshez vezet, ennek egyik tip. ismérve azon túl, hogy k.... káros az egészségre az, hogy kaparós lesz a pálinka. Szóval alaposan mosd meg a gyümölcsöt.
Ezt követi a válogatás, sérült, rohadt, félig rohadt gyümölcs nem kerülhet a cefrébe, továbbá minden más sem, ami nem bele való, azaz szár, levél, ág, a gyerek félig megrágott narancsa, mobiltelefon, semmi ilyesmi! Ezután pedig a magozás, pépesítés. Puhább gyümölcsnél késes keverőszárhoz elég egy lityi-lötyi 6-700W-os fúrógép simán, keményebbnél (pl. alma) már egy picit jobb gépre van szükség, ha nem elég leveses a gyümölcs, akkor miután nagyjából felaprítottad némi vizet locsolsz rá és úgy mehet tovább a pépesítés, könnyebb lesz pépesíteni. Használhatsz erre (és hatékony eszköz, nagyon is) húsdarálót is, ha van motoros húsdarálód, teljesen jó a célra. Egy hordót igyekezz a 3/4-ig megtölteni, ha nem túl lédús a gyümölcs tehetsz rá vizet, jó a csapvíz, jó a kútvíz. Ha keményebb húsú gyümölcs, akkor teszel rá pektinbontót. Abban megoszlanak a vélemények, hogy cukor kell-e a cefrére, de én szoktam rá tenni 2% cukrot, nem többet! Azaz 100kg gyümölcsre 2kg cukor, sima kristálycukor. Nem akarom hosszasan magyarázni a miértjét, lényeg az, hogy van egy határ, amíg javít a végeredményen és nem a kihozatalon, (azon is, de le van sz---va), az ízeken, az illatokon. A megemelt alkoholtartalom jobban kiáztatja, kilúgozza az aromákat, ez a magyarázata! Erre szokták mondani, hogy erre való a pektinbontó. Nem erre való, és ezt akkor tudná helyettesíteni, ha egy pektinbontóval kezelt de nem cukrozott cefre és egy pektinbontóval kezelt de cukrozott cefre ugyanazt hozná, de nem hozza ugyanazt, ebben az esetben is a "cukrozott" fog győzni ízben, illatban!
Rátetted vagy nem tetted a cukrot (vízben, vagy ha leveses cefre, akkor a levében (kiveszed a levét) oldod fől, teljesen! Ezután javaslom, hogy tégy rá vagy Uvaferm Uvavital vagy Optimum White élesztőtápanyagot, majd utána amit okvetlen, élesztőt. Nem sütőélesztőt, cefrézéshez is ajánlott borélesztőt! Ha ez megvan, lezárod a hordót és elindul az erjedés pár órán belül. Kotyogón látod a CO képződést, ha az megszűnt, akkor a cefre kierjedt. (nem teljesen igaz, de fogjuk rá) főzhető, az a lényeg! Amivel beljebb vagy, ha figyeled a cukorfogyást, veszel egy brixmérő refraktométert, azzal tudod figyelni a cukorfogyást és az alapján megállapítható, hogy mikor főzd. Nagyon röviden ennyi a cefrézés. Hordókat mindig fertőtlenítsd, okvetlen!
Ezt kilehet még egészíteni a savazással, savszegény gyümölcscefrék pH értékének korrigálásával, erre inkább keress rá a neten, néha szoktam én is, de nem túl tudományosan.Főzés során az első körben (amikor a cefrét öntöd az üstbe) egyetlen cél van, hogy kinyerd az alkoholt. Ezt úgy hívják, hogy alszesz, délen durda, de hívják vodkának is. Ne töltsd túl az üstöt, 4/5-éig kb! Intenzív tüzelés! Esetleg miután elindult a párlat picit visszább lehet venni, erősen habzó cefrék nagy lángon képesek irdatlan módon felhabozni, na erre jó a foamsol habzásgátló, de azért nem Isten!
Az alszesz szűrését javaslom, (a lefolyó alszesz szűrését). Erre nagyon jó a Szőllősi féle szűrő, de ha nem állt sokáig a cefre abszolút megteszi egy tölcsér, abba kávéfőző papírfilter.
Hogy van-e még alkohol azt a legegyszerűbben úgy tudod ellenőrizni, hogy egy keveset elveszel a lefolyó alszeszből és a forró kupolára öntöd majd meggyújtod, ha ég, akkor még van, folytasd a főzést! Ha nincs, meglehet állni. A hűtővíz hőfokát időről-időre ellenőrizd, a vizet cseréld ha kell.
Kiöntöd/kimered a cefremoslékot (mehet egyébként a komposztra) és elmosod az üstöt, ha nincs több cefre, akkor nagyon alaposan elmosod az üstöt. Akárki akármit mond ne használj hozzá semmilyen tisztítószert. Meleg víz és esetlegesen egy dörzsis szivacs! Ha megmaratod ecettel vagy citromsavval amit csinálnak egyesek, akkor be fog kékülni az üst a köv. szezonra!
Visszaöntöd az üstbe az alszeszt, megméred annak alkoholfokát, kiveszel mérőhengerbe, beleállítod a fokolót, megnézed. Ha 25 alk. fok felett van, akkor le kell fokolni 25-re vagy az alá. Ehhez ismét elégséges a csapvíz, mert amúgy is desztillálsz! Ha ezen túl vagy lehet ismét intenzíven tüzelni, de oda kell rá figyelni nagyon, ott kell lenni, mert időben vissza kell venni a tüzelést minimálisra. A hűtő és az üst közötti páracsövet időnként ellenőrizd kézzel, hogy meleg-e, mikor kb. a második harmadában már meleg, akkor vedd vissza minimálisra a fűtést. Alá teszel egy fél decis poharat, abba az elején csak csöpögjön a párlat, csöpögni fog csak és ez nem gond, akkor jó a történet, és elégséges a tüzelés mértéke, ha ez kb. fél deci után átvált lassú folyásba. Elveszed ezt a fél decit, kiöntöd, majd előkészítesz jó pár fél deci poharat, megszámozod vagy sorba rendezed tökmindegy, ki mekkora káoszban lát rendet és egyenként megtöltöd a lefolyó párlattal. Egyiket a másikkal összehasonlítod, amelyikben először megszűnik a kellemetlen szag (mer' az lesz!) és érzel benne gyümölcsösséget na az megmarad, a többit kiöntöd. A cső alá teszed az eprüvettát, abba beleállítod a fokolót és hajrá. A középpárlat az, amire szükséged van, a leírt procedúra az előpárlat leválasztása volt. Eprüvetta alá valami edény, kancsó, bármi nem árt. Amikor ismét ellenőrzöl az kb. 60 alk. foknál lesz, nézed a fokolót az eprüvettában. Elveszel egy keveset, megszagolod, esetleg megkóstolod, ha nincsenek nehéz szagok, ízek (főtt fazék íz), akkor mehet tovább a történet (ittál már olyan irdatlan pálinkát, ami bődületesen nehéz volt, amit órák múlva is visszaböfögtél? ha igen, azt idézd föl és azt keresd benne!). Sűrűn ellenőrzöd, tapasztalatom szerint 47-55 alk. fok között jelentkezni fog, amikor megérzed ezt, akkor vedd el az eprüvettát alóla és ennyi volt. Eldöntheted, hogy lefőzöd az utópárlatot vagy sem. Ha nem, elzárod a gázt. Ha igen, akkor tegyél addig alá egy másik edényt, ürítsd ki az eprüvettát, majd tedd vissza azt alá. 25-30 alk. fokig érdemes az utópárlatot elvenni és gyűjteni egész évben, majd ezt ismételten lefőzni. Ismét van elő és utópárlati leválasztás ennél is és ezt is le kell fokolni 25 alk. fok alá.
A lefolyt párlatot pár napig pihenteted (akár) de lehet azonnal is fokolni, közel 20 °C legyen, mert akkor ad pontos értéket az alk. fokoló és szigorúan desztillált vagy desztillált minőségű vízzel fokold be a kívánt alk. fokra. Azzal számolj, hogyha azonnal fokolsz, akkor kb. 2 alk. fokot még fog veszíteni idővel! Tárolás csak üvegben vagy hordóban! Szigorúan véve naptól védett, hűvös helyen. -
dudi6
senior tag
Sziasztok!
Mennyire érdemes otthon nekiállni pálinkát főzni?
Engem évek óta foglalkoztat a gondolat, hogy bele kellene vágni.
Van itthon sok szilva, gondoltam veszek egy főzőt és jó "buli" lenne a szomszédokkal lefőzni amink van.
Mi kell hozzá és mennyiből jönne ki egy alap pálinka főző szett?
Ha már itt tartunk, jó lenne egy összefoglaló az ajánlott típusokkal + 1-2 információ a főzésről (dokumetumok, linkek)
Előre is köszönöm a segítséget! -
kraftxld
félisten
Új hozzászólás Aktív témák
- Fornetto Explorer DeLuxe gömbgrill/faszenes grill, pizzakemence feltét, pizzakő, elemes forgatónyárs
- Tchibo Esperto Caffe szemes kv föző hibátlan működéssel
- LG 6 Motion Inverteres DirectDrive mosógép (F2J5WN4W)
- Gree klíma AKCIÓS áron beszereléssel együtt!
- Eladó egy szinte új Kukirin G2 elektromos roller! Hétfőig jegelve!
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C/A Universal Dock G2 docking station (5TW13AA) (DisplayLink)
- 123 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- Samsung Galaxy A23 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Nincs még weboldala, vagy szeretne újabbat? 50.000-ért teljes oldalt kap
- Telefon felvásárlás!! Honor Magic6 Lite, Honor Magic6 Pro, Honor Magic7 Lite, Honor Magic7 Pro
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest