Hirdetés
- Vissza a jövőbe film Peabody fészere baki.
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Asszociációs játék. :)
- DVB-T/T2/C+FM+DAB USB tuner stick
- Gépház az asztalon. Soha nem fogom ezt megérteni.
- Készíts képet az igazi nevedből!
- Milyen mosógépet vegyek?
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mike88
senior tag
És mi az alapja a meggyőződésednek (mármint hogy kevergetni kell)? Mert nekem az volt az alapja, hogy mások mondták/írták. Pusztán ennyi! Aztán nem egy cefre ment gatyára... Magamat és a környezeti tényezőket hibáztattam első körben (túl meleg, túl nagy hőingadozás). Így azt kizártam, aztán pH mérő, optimális pH színt (vadélesztők kizárása, fajélesztős erjesztés stb. az már előtte is megvolt) majd eztán is ment gatyára (nem mind, 1-2 hordó). Kevergetni egyébként nem szabad, pláne nem ilyen vadul, hogy keverőszárral kevergeted. Ezt sokan írták, hogy ne és be is tartottam, mondván levegőt juttatsz a cefrébe és az ecetesedéshez vezethet és ez igaz is meg hihető is volt, így ezt az elejétől fogva betartottam, ellenben hallgattam Sanyi bácsira meg a kollégákra, le köll nyomkodni! Sanyi bá' főzdében dolgozott ifjú korában, hát csak tudja az öreg... A lenyomkodással is egyébként ugyanúgy levegőt viszel be, még ha óvatos is vagy és mindenkinek ajánlottam én is teljes meggyőződéssel! Nyomkodd le! Aztán 1 ismerősöm mondta, hogy Ő sosem nyomkodja le, mi a f...nak kellene nyomkodni? Hisz mozog eleve a cefre erjedés közben, a szárazanyag fokozatosan süllyed le az aljára, minek? Jogos a kérdés. Mondtam, hogy hát azért, hogy jól kierjedjen, ne fertőződjön be a teteje, ne penészesedjen. Mire kérdezte, hogy hogy penészedne és fertőződne, ha nincs levegő a hordóban? Ismételten jogos a kérdés!
Majd ősszel belekezdtem sörgyártásba is, ott is van szárazanyag azér' úgy "rendesen" ennél sem szabad felnyitni az erjesztőedényt, sikítófrászt kapnak az ilyentől a sörfőzők, sőt mindent fertőtlenítenek, már-már véleményem szerint mániákusan, mert még a kupakokat is, érted? A kupakot! Úgy készítik a sört mintha egy laborban, egy aszeptikus helyiségben lennének, holott jellemzően a sufniban, garázsban vannak, na mindegy, nem ez a lényeg... Az erjedés enélkül is végbemegy. Így hát idén a 8. 60L-es hordó erjed ki úgy, hogy egyszer sem nyitottam ki. Cefre tökéletes, erjedés végbement, brix 2-3-mas, korábban a nyitogatottaknál 5 alá nem ment soha! Kihozatal jobbnak mutatkozik, de ezt majd több év után tudom megerősíteni úgy igazán, mert hát ez függ adott évtől is nyilván! Leerjed a cefre nyomkorászás és kevergetés nélkül is. Cukor mondhatni nem marad bent, ízre hozza a tavalyi szintet! 8. adag! Cseresznye, szilva, ezeken vagyok túl, és a nyári alma jelentős részén. Nem biztatnék erre senkit, mert majd év végén tudom elmondani, hogy maradék nélkül minden cefre jól kierjedt és hiba nem történt, és a végtermék ízéről és illatáról is csak akkor fogok tudni majd széleskörűen beszámolni, hogy van-e bármi különbség stb. Nem akarnám felelőtlenül veszélyeztetni a cefréiteket, de eddig úgy néz ki, hogy ez a kevergetés, nyomkorászás ez teljességgel felesleges, sőt ez a veszélyes.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Telekom mobilszolgáltatások
- Macska topik
- Netflixesedik a YouTube, AI gyárt rá videót
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Nem teljesít túl jól a kasszáknál az aktuális Xbox generáció
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Bugok, problémák a PROHARDVER lapcsaládon
- Bevált az AI, egy nagy cégnél sorra váltják le az embereket
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen