Hirdetés
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Hieronymus: Az igaz barátság kezdete
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Meggyi001: Amire figyelned kell Párizsban is...
Új hozzászólás Aktív témák
-
LA1703
tag
Elő fordulnak olyan esetek amikor szükség van egy kis cukorra. Idén például a barackba nekünk kellett egy kevés. Öcsém nagyon szorgalmas volt (7 éves) és magostól dobálta bele a cefrébe a barackot pluszba még nem is rakta vissza rendesen a hordó tetejét. Ennek az lett az eredménye, hogy a fruktóz nagy része eltűnt és azért 300 liter cefrét kidobni

Egy kis cukor + 2 hét és rögtön meg is lett oldva. -
shteer
titán
nem könnyű, senki sem állította. ha lenne eszközöm, akkor sem állnék neki
én főzetek. de biztos vagyok benne, hogy kiváló szakember kezébe adom a cefréta szőlőhöz sem kizárólag az alkoholszint emelése végett adunk cukrot.. a tegnapi 19 (fehér) és 18 fok (vörös) jónak tekinthető nagyon
-
lajafix
addikt
nem kérdezem, merthogy a finom és jó pálinka főzéshez nincs régi tapasztalat, akiknek volt, azok meg már régen kihaltak. A magyar pálinka is ugyanazt szenvedte el mint a magyar borászat 1948tól: a minőség kihalt, most folyik az újraépítése. Ahogy az sem bor, amibe cukrot tesznek a mustfok növelésére. Max lőre, bár a törvény negedi tudom.
Vonalas vagyok na.
Nagyapámnak volt minden évben vagy 200 liter pálinkája (s nem sokat adott el pénzért, volt huzata papának...) vagy 60 szilvafáról. De csak a főzdébe vihette az anyagot 4 hónapos várakozás után, a cefre meg kétes tisztaságú nejlonnal kibélelt rozsdás hordókban várta hogy sorra kerüljön.
Jó kaparós is lett emlékeim szerint. Sokan azt hiszik -tényleg nem az itteni kommentelőkre gondolok- hogy jó pálinkát könnyű készíteni, dehogy is: jó eszközök kellenek hozzá, tehát befektetés és érteni is kellene. -
LuckyL
őstag
köszi mindkettőtöknek a válaszokat!
akkor ezek szerint van az a fajta amit tiszta gyümölcsből főznek, az a drága, és van ahol csak egy kisebb része gyümölcs a többi cukor, de ennek is jó akkor az íze általában
így már érthető miért kerül egyik helyen 3 ezer másikon 9 ezer ftba -
lajafix
addikt
egy 'fesztiválon' megkérdeztem hogy a vadmálna pálinka alapanyagát(valami 2 cent volt 1x00 ft vagy 4 cent? mindegy, őrült drága) hogy szerzik be. egy cigány vállalkozó szedeti a szabadból tényleg, s nincs is belőle túl sok. Az íze tényleg finom volt, de nem estem annyira hasra tőle, mondjuk nekem a körte-szilva-barack hármasa tökéletesen elég. A "sima" málna/eper pálinka se mindennapi, drága is. Szerintem ezekből érdemes először kóstolni, utána rááldozni a pénzt egy teljes palackra.
-
LuckyL
őstag
mennyi a reális ára egy liter málna vagy eper pálinkának?
azt hallottam, hogy az alapanyag mennyisége és ára miatt 7-8 ezer ft
még nem kóstoltam egyiket se, de tervezem, mert állítólag nagyon finom -
trassher
addikt
Nálunk most épp 550 liter szilva cefre áll 3 hordóban.

Akinél főzetjük majd az nemrég főzött dinnyéből. Kíváncsi leszek rá.
-
LA1703
tag
UP.
De csak, mert múlt héten 3 napot ültem mostoha faterommal a főző mellett, míg lecsurgott a szilva meg a törköly
Holnap meg megyek barackot főzni. -
shteer
titán
elmondani sem tudom milyen jó málnához jutottam ma hozzá - ha vkit érdekel, pü!
-
14adam
addikt
üdv
Ma megkóstoltam a csalán-chili-s pálinkát. Érdekes,1 csöpp volt az ujjamon de iszonyatosan húzta a számat. Szeretem a pálinkát,régóta fogyasztója vagyok. De aki letudná írni a receptjét annak nagyon hálás lennék,annak küldenék egy fél decit
Egyik ismerősöm aki megkóstoltatta velem azt mesélte,hogy volt egy faszi aki lent a siófoki sétányon osztogatta. 100ember ivott meg 4 decit belőle
nah az azért nem semmi... De sajnos a titkát nem akarta elárulni.
Most épp jóféle körte érlelődik a hordókba
hamarosan meg főzés. -
Zewa
senior tag
UP! bizony!

Jelenleg ott tartunk hogy van ca 120liter tiszta körte cefrém és olyan 60l szilva.
Napról, napra gyarapodik ez a mennyiség természetesen. Már izgatottam várom azt a bizonyos napot, no'!
Sok öreg hallotam hogy "cukrot neki" de a turót én az mnondom inkább legyen kevesebb de minőségi(bb) mint hoyg egy gyenge aromájú, alkoholisták itala legyen...
Tessék mondani, itt senki nem utazik rajtam kívüla témában?
-
UP!
-
Zewa
senior tag
Sziasztok!
Először is hatalmas UP a topicnak! Hogy a fenébe lehet hogy egy magyar forumon nem megy ez a topic?!

Tavaly elhatároztam hogy bizony ebben az évben bele vágom a házi pálinka készítés rejtelmeibe. Szilva illetve körte lesz idén mert ebből elég jelentős menyniség található a kertünkben. (5-5 hatalmas fa)
Első főzésem lesz és nagyon lelkes és izgatott vagyok.
Kalandor: Nekünk van 2darab is. Duplafalú, réz. Egy 80L illetve egy 120L-es.
Természetesen nem otthon fogom lefőzni a pálinkát. Hiába ez lenne olcsóbb, bizonyított származású és ez lenne helyben inkább kifizetem a 600ft-t literenként egy hivatalos helyen.
-
Nyiscsák
aktív tag
Mi eddig alma és körtéből főzettünk pálinkát, de lehet idén a meggyet is meg kellene próbálni. Van valami amire oda kell figyelni cefre készítésénél? Gondolom ki kell magozni.
-
trassher
addikt
válasz
FehérHolló
üzenetére
Szilva, alma, meggy. Vegyeset nem nagyon csinálnak háznál, vagyis csak az aki szereti. Nekem a szilva a kedvencem.
-
trassher
addikt
válasz
FehérHolló
üzenetére
Az igazi házi pálinkának literje itt nálunk (szabolcsban) 2500-3000 ft.
-
FehérHolló
veterán
Küldök ide egy UP-ot.
Valaki tudja esetleg, hogy a házipáleszért körülbelül mennyit szokás elkérni mondjuk 1l-es és 5l-es kiszerelésben?
Ami főleg érdekel: szilva, barack, törköly, körte, szamóca.Levlistán szoktak árulgatni, venni is szeretnék, de olyan az ajánlatok között sokszor 1500Ft/l árkülönbség is szokott lenni.
-
Macka
veterán
Szerintem sok a gyomorsavam, iszok egy Vilmost......
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
t1
veterán
Fütyülös Mézes Szilva Powwwwwwaaaaa

-
Állítólag nem veszélyes ez a mostani... csak erős
Ezek az abszintek nem tartalmaznak már Tujont (vagy csak kis mértékben: 35 mg/liter), és fekete ürömből készül ami állítólag elég lightos az eredetihez fehér ürömös abszinthoz képest.
''Mit tehet tehát az ember, ha abszintra vágyik? Vagy elmehet a Tescoba venni magának egy üveg Pierre Kermann Absinthe-ot, vagy beül azon kevés vendéglátó egységek valamelyikébe, ahol mérik az italt. Ezekben az esetekben vagy Kermann-t vagy Trenet-t kap, mindkét márka fekete ürmös. Ha valami olyasmire vágysz, ami közelebb van az eredetihez, akkor érdemes beszerezni egy cseh vagy még inkább spanyol abszintot, mert az ottani cégek tényleg nem sokat változtattak a régi recepteken.'' [link] -
Aguti
újonc
A 70%-os szesz már hidd el nem igazán jó a szervezetednek, és ha maradt benne metanol....,nos annak pici mennyiségben is hosszútávú következményei vannak.
A metanol mérgező, ha csak látásromlás és vakság jut jól jársz.Maradj a hivatalos járt úton, főzesd vagy vegyél borsos áron boltban, jót.Egyébként nem véletlen max. 55%-os alkoholtartalom.
Mit szóltok,hogy megjelent az üzletek polcain a zöldszemű szörnyeteg -vagy tündér? Az abszint. -
Aguti
újonc
Mondjuk nem ártana egy fokolót is beszerezni, hogy láthassad mennyi az annyi.Nem jó, ha túl karcos, de babatejet sem főz az ember

-
bagyulajuve
addikt
Kárpátia : Pálinka
A jó magyar pálinkának
Nincsen párja
Nincsen párja
Egyedül van mint a magyar
A világba
A világba
Szílva, körte, cseresznye
Éljen a haza!
Egészségünkre!
A jó magyar pálinkának
Nincsen párja
Nincsen párja
Aranyból van, gyémántból van
Minden cseppje
Minden cseppje
Olyan mint a tűzről pattant
Kis menyecske
Kis menyecske
Éljen a haza!
Egészségünkre!
Aranyból van, gyémántból van
Minden cseppje
Minden cseppje
Orvosság ez akár milyen
Nyavajára
Kikúrálja
Ezért jár a magyar ember
A csárdába
A csárdába
Éljen a haza!
Egészségünkre!
Orvosság ez akár milyen
Nyavajára
Kikúrálja
Erős mint a háromszor vart
Csizma szára
Csizma szára
Amiben be masírozunk
Kolozsvárra
Kolozsvárra
Éljen a haza!
Egészségünkre!
Erős mint a háromszor vart
Csizma szára
Csizma szára
Éljen a haza!
Egészségünkre! -
Érdekes dolgot hallotam Palkó fórumtárstól! Nevezetesen Citrompálinkát
Ha vki látott hallot netán ízlelt ilyen különeges pálinkákat akkor írjon kéremszépen 
-
parandroid
félisten
Topic Flashback kolléga használható javaslata alapján új néven újra nyitva.
Figyelem!
Az égetett szeszek otthoni előállítása törvénybe ütközik, az erről történő eszmecserét kérem a témában mellőzni.
Jó fórumozást,
p -
parandroid
félisten
Tudom, hogy utálni fogtok, ha ez segít, akkor én is nagyon utálom most magamat. De a tömény szesz jövedéki terméknek számít, aminek az otthoni előállítása tilos. Így viszont sajnos a topik sem maradhat, hiszen nem szeretnénk semmilyen illegális tevékenységnek táptalajt szolgáltatni.
Sorry,
p -
törölt tag
Az otthoni palinkafözes nagyon izgi lehet, föleg ha az eredmeny fogyasztasa közben arra gondolsz maradt-e metanol benne
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Eastman
addikt
válasz
Flashback
üzenetére
Viheted szeszfőzdébe, de ha nincs mákod akkor pancsolós az ember és lehet, hogy a szűz finom gyümölcs alpod helyett mást főz ki. Általában műkedvelők dolgoznak az üst mellett...

Ittam egyszer 70 fokos vilmoskörtepáleszt. A haverom nagypapija főzte otthon, de válogatott, szép körtéből! Ketten úgy bekávéztunk 3 decitől, hogy nem tudtunk megmozdulni! Frankón semmi bajunk nem volt, csak feküdtünk a fűben és nem mozogtak a végtagjaink. ...ja és persze röhögtünk ezerrel. Nagyon-nagyon finom volt!
Amúgy a kanadai magyarokat is erősen foglalkoztatja a kérdés: [link]
[Szerkesztve] -
1010
őstag
balatonon sok fura alaknak van villája de nekm a legkülönösebb az volt aki banán pálinkát akart
csinálni mert a nagy melegben kezdett rárohadni a készlet amit otthon tartott
képzelhetiek mi lett a vége
-
Akkor marad a bérfőzde
Utállom ezeket a hülye szabályokat...
ÉS ez hogy zajlik? A gyömölcsöt viszem oda vagy a cefrét? Citrompálinkát lehet csinálni??

-
Geller72
veterán
#30 LOL..

Sajna valóban nem lehet otthon ilyesmit készíteni..de van egy javaslatom. Mi lenne, ha az illóolajok házi készítéséről beszélnénk, és annak technikájáról?...tudjátok, menta..meg ilyenek..eszközök, módszerek, leírások..stb..
-
Pötyi
őstag
válasz
üzenetére
Magánszemély jelen pillanatban - '07. július - saját használatra sem főzhet otthon pályinkát. Erre a célra az úgynevezett bérfőzési szeszfőzdét kell igénybe vennie. Annyi kedvezményt kap a magánszemély, hogy kedvezményes, 50 %-os jövedéki adótételt kell csak megfizetnie. (A 2.360,- Ft-os adótétel helyett 1.180,- Ft-ot.) Ezt se korlátlanul, hanem csak évi 50 liter, 86 százalékos alkoholtartalomnak megfelelő mennyiségben. (Ezt tetszés szerint át lehet számolni az aktuális szeszfokra. Minél alacsonyabb a szeszfok, annál több lesz a mennyiség.) A bérfőzési szeszfőzde legfeljebb 55 százalékos pályinkát adhat ki.
Hivatkozott jogszabályok:
2003. évi 127. Törvény - JÖT
8/2004 (III. 10.) PM rendelet
Szóval otthon főzni lehet, csak nem szabad. Arra is van esély, hogy olyanok is olvassák jelen sorokat, akik a Pénzügyőrségnél dolgoznak és máris küldik a vámkommandót, akik nagyon barátságosak, mert mosolyognak, miközben gépfegyverrel szétlövik a nappalit...
-
g4dg3t
senior tag
kuuul topic

Egyszer volt szerencsem egy igen komoly eperpalinkahoz. Illatra, aromara mint a legfinomabb eperszorp...aztan 5mp utan durvan elonti a forrosag az embert...brutal
Mult heten Zamardiban voltam BalatonSound-on...persze hogy volt palinkahaz...Rezangyal mezes barack rulez
[link] -
törölt tag
hat ezert irtam en is azt hogy lehet fozzni otthonra, persze nem nagyuzemi mertekben _sajat hasznalatra_

mondjuk nem hiszem hogy nalunk ennyi osszejonne, mert keves gyumolcs marad meg erre a celra... nalunk olyan 5 liter korulire saccolom, ami tudom hogy nevetseges, dehat nem is isszuk minden nap, hanem csak ha olyan alkalom van.
[Szerkesztve] -
-Nemtom-
őstag
biztos h. lehet, mert telekszomszédunk is nyomja, elég durván (ált. 100-150L) mindig van neki. és tavalyelött feljelentették, a zsaruk meg azt mondták neki h. 10 v. 15L a max amit tárolhat (már nem emlékszem).. és annyit ott is hagytak, csak a többit kfoglalták le, a büntetés meg elég nevetséges, 20k-t kellet fizetnie... ennyit gyak. 1 nap alatt megkeres a hp-ből.
-
törölt tag
en is ugy tudom, hogy otthoni hasznalatra lehet csinalni, persze nem egy hordonyit

mondjuk en kemenyen borivo vagyok, de azert a _hazi_palinkat nem hagyom ott, a boltit mellozom, igaz az en edesapam altal keszitett palinka nem vizszinu hanem kicsit sargas, mert o beletesz egy kis aszaltszilvat is...
apropo! a komenymagos palinkat szeretitek?
-
-Nemtom-
őstag
![[kép] [kép]](http://www.kepfeltolto.hu/2007/7/18/3ejy.jpg)
-
-Nemtom-
őstag
van 1 telós képem még tavalyról
de azon a spirál nem látszik... mindjárt feldobom valahova..
[Szerkesztve] -
kisninja
őstag
válasz
Flashback
üzenetére
Na azé nem vagyok ennyire benne a témában

Szerintem megvárni mig elforr majd leszürni mint a bort.
Aztán üstbe rakni majd 60-70 valahány fokon fözni, (nem jól megcsinált lepárló robbanás veszélyes) A főzés során keletkezett gőzt egy kacskaringos csövön át vezeted amit hűtesz.
A lehűlő pára lecsapodik és kifolyik a cső végén.
Elvileg ekkor készült el a pálesz. -
Lortech
addikt
Inni kell azt nem főzni..
Amúgy emlékszem, nagymamám csinált még régen. Egy kuktában főzte a krumplit talán, de részletekre már nem emlékszem, ifjonc voltam, akkor még nem érdeklődtem az A-betűs italok iránt. Úgy tudom, nem veszélytelen mutatvány a pálinkafőzés otthoni környezetben.
[Szerkesztve] -
-Nemtom-
őstag
kis mennyiségben otthon is lehet csinálni (asszem 10L max) csak eladni nem lehet.
szét kell nyomkodni a gyümit, ha van szára azt is le kell szedni, aztán bele egy hordóba, és langyos vizzel felönteni h. ellepje, kissebb mennyiségnél kell bele cukor is h. kitudjon forrni rendesen. utána már csak kevergetni kell naponta, és ha már nem habzik, neki lehet kezdeni... kétszer kell átfőzni, akkor lesz tiszta átlátszó...
a home made főzés legegyszerübben:
-1 átalakított kukta kell, -> tetejére heggeszteni kell 1 menetes csövet.
-1 nagy edény amit az aljánál oldalt ki kell fúrni, majd bele kell rakni 1 spirál csövet, az 1ik vége alul megy ki a lyukon, a másikat meg kell hajlítani a végére kell egy anya, ezzel lesz rögzítve a kuktához
az edényt fel kell önetni hideg vízzel, aztán mehet a kuktába a cefre kb. 3/4-éig, aztán már csak kis lángon főzni kell és várni
ha a víz felmelegszik, akkor azt cserélgetni kell közbe...
nagyjábol ennyi -
szandisas
őstag
[link]
itt le vanm írva rendesen.. amúgy érdemes megkóstolni
( nekem hazai, igen fincsi
) -
Na akkor vegyük lépésről lépéssre a pálinkafőzés folyamatát!
1.) A gyümölcsöt kell begyüjteni
A többiben kérném a közönség segítségét
Gondolom a lepárlás a vége. -
Oreg_Nene
tag
Hat nagyapamat kellene kerdezni o rengeteg kifozott a kornyeken, sajna a tudast magaba vitte a sírba. Volt olyan amit hagytak allni a nagyszulok 20 evig /akkor keszitettek amikor megszulettem/ hogy majd az eskuvomre tartogatjak de nem jott be

-
válasz
FehérHolló
üzenetére
ezt nem tudtam...
elnézést, de édekel a téma 
[Szerkesztve] -
Sziasztok
Ugyan most se időm, se pénzem sincs rá de éderekel a témaSzóval először is hogy működik a pálinkafőzés? Mi kell hozzá?
A többi kérdés folyamatosan

A topic nyitásakor még nem volt legális az otthoni pálinkafőzés, de azóta az lett.
[ Módosította: Kalandor ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Lenovo T14 Gen 1 Ryzen 5 pro 4650U, 16GB RAM, 512GB SSD, jó akku, számla, garancia
- INTEL Core i7-13700 3.40GHz LGA-1700 (30M Cache, up to 5.20 GHz) OEM CPU!
- BESZÁMÍTÁS! Sapphire Pulse RX 6800 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- TAVASZI AKCIÓK! GARANCIA, SZÁMLA - Windows 10 11, Office 2016 2019 2021,2024, vírusírtók, VPN
- 197 - Lenovo Legion Pro 5 (16IAX10) - Intel Core U7 255HX, RTX 5070 (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Nagyapámnak volt minden évben vagy 200 liter pálinkája (s nem sokat adott el pénzért, volt huzata papának...) vagy 60 szilvafáról. De csak a főzdébe vihette az anyagot 4 hónapos várakozás után, a cefre meg kétes tisztaságú nejlonnal kibélelt rozsdás hordókban várta hogy sorra kerüljön. 

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Utállom ezeket a hülye szabályokat...
![[kép] [kép]](http://www.palinka.info/images/ofen.jpg)