Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Mike88

senior tag

válasz Spet #408 üzenetére

:D Komolyan el nem hiszem...
    Nem a pépesítés szükségességét kérdőjelezem meg! A pépesítés a feldolgozás egyik mozzanata, az érett, egészséges gyümölcsöt megmosod, magozod majd pépesíted, ez az édes cefre, eztán pedig elindítod az erjedést. Így csinálja Bird is, és így is kell. DE Ő az erjedésnek indult cefrét is kevergeti keverőszárral, elmondása alapján "átmozgatás" céljából, nem pépesítés céljából, mert az már pép nála is! Átmozgatás céljából kevergeti 3 hétig az erjedésnek indult cefrét, mi mást, 3 hétig mi mást kever, mint a már erjedő cefrét??? Na ennek a miértjére voltam kíváncsi, miért teszi, mi a tapasztalata, mi van, ha nem teszi. Mert nekem mindeddig az, hogy a nagy büdös semmi! Ugyanúgy kierjed, sőt mint írtam a cukor mondhatni teljesen átalakult, az erjedés rossz irányba nem indult el.
    Ez egy pép nálam is!
    Hogy írjam még le?
    Leszedtem a gyümölcsöt, megmostam, magoztam, pépesítettem, olyan pép hogy a pépek királya. :) Na eztán pH korrigálás, ha kell (szilvánál muszáj sajnos, olyan fajta), pektinbontó (almára), élesztő, élesztőtápanyag, hordó lezár, kotyogó "beüzemelve" és kierjed, nem nyitom föl. Egyszer sem! Nem nézegetem, nem nyúlkálok bele, nem keverem, nem kavarom, nem mozgatom, nem nyomkodom, nem kiáltok bele, hogy ki van ott benn, haló... így már érthető? Nem a pépesítésről van szó! A cefre erjedés közbeni "átmozgatásáról" keverőszár névre hallgató célszerszámmal... Te is ezt csinálod? Te is kevergeted az erjedő cefrét, nyitogatod a hordót? Mert akkor veled dumálnék erről... hogy miért?
    Csak azt ne mondd, hogy azért, hogy pép legyen! :D Mert akkor te az erjedésnek indult cefrét még pépesíted, és ezzel azt árulod el, hogy a gyümölcs feldolgozása nálad elégtelen módon történik meg, ugyanis az édes cefre az pépesített gyümölcsből áll, az nem az erjedés során (közben) kerül pépesítésre, hanem még mielőtt az erjedést elindítanád.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés