Hirdetés
- Graphics: Telefonvásárlási kálváriám....avagy clickbait cím: Horror a hardveraprón
- MasterDeeJay: Egy nem átlagos Asus videókártya (GTX950M 2GB GDDR3)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonnyolcadik rész - Az újrakezdés
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- N€T0X|N: Talaria tuning: meg kéne tudni állni!
- MasterDeeJay: ASRock B250M Pro4 coffeetime mod! (DDR4)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bird
addikt
Jelentés a tolnai kajszitermő vidékről: A termés 95-97%-a lett oda az idei késői fagynak köszönhetően. RIP
-
Spet
addikt
Bird, új házi főzőt, akciósa?
(43.474 Ft) -
Bird
addikt
Itt már virágzik minden!

Ja bocsi, az csak falpenész itt a borospincében! Lefőzzük azt is... Azt hiszem idén átállok én is a metilalkoholra.... Kevesebb lesz az elégedetlen barát, hogy neki miért nem jutott még a abból a jóféle "tavalyiból". Mellette kiegészítő tevékenységként - persze szigorúan bejegyzett offshore cégen keresztül - napszemüvegeket és májat fogok árustani olasz, illetve thai importból. Mottóm lesz "az én pálinkám jobban teljesít" szlogen. 5let?
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Bird
addikt
Lassan kezdődik a szezon.... Ki, hogy áll a bennmaradt készletekkel?

-
Bird
addikt
Én például kálcium pelyheket távolítottam el gézlapok és szűrőpapír segítségével rossz minőségű desztillált vízben (?) maradt só miatt.Szerintem ásványvíz volt, de mindegy.
Azt mondom nem lehetetlen, csak előtte hűtsd 0 fok környékére a pálinkát. Egy próbát megér. Ha nincs változás marad az aktív szenes szűrés. -
n_stolz
tag
Még egy dolog eszembe jutott. Mechanikailag, szűréssel(papir v textil) is lecsapathatóak esetleg a káros kozmaolajok?
Mivel alacsony homersekleten besűrűsödnek és jobban fentakadnak a szűrőn, egy fagyasztott allapotú szűrést el tudnék képzelni, így elkerülném a kémiát...
Vélemény?
Köszi! -
Bird
addikt
A kozmaolajok már csak ilyenek. Dermednek.
A hőmérséklettel változik az elegy sűrűsége, hidegben jóval sűrűbbé válik. Ezért van az, hogy szobahőmérsékleten ok, de ha lehűtöd előjön a zavarossága. Sajnos az opálosság azt a dohos rossz ízt is magával hoz, amit senki sem szeret. Ezért is mondtam az aktív szenes szűrést, mert az javíthat a dolgon. Sajnos az aromák egy része (kb. az egész 30%-a) is távozik, de legalább ihatóbb lesz a párlat. Értsd. etilalkoholosabb és kevésbe ízes a szűrés után. -
n_stolz
tag
Először köszönöm a segítséget. Sajnos rajtam kivülálló okok miatt kb 2.5 hónapot állt a cefrém a forrás után. Ez igazolja az általad leirtakat.
Azonban tettem este egy hőmérséklet próbát, 5-10 celsius fokon opálos, ehhez képest szobahőmérsékleten 20-25 c fokon már nem észlelhető a zavarosság.
Ennek mi lehet az oka? Mi az összefüggés az opálosság és a hőmérséklet között?Köszi.

-
Bird
addikt
Kozmaolajok által okozott zavarosodás MEGSZÜNTETÉSE, JAVÍTÁSA: Enyhébb esetekben aktívszenes kezeléssel javítható.
A pálinka opálos, zavaros. Hosszabb állás után a folyadék felszínén olajcseppek figyelhetők meg. Melegítésre vagy szesz hozzáadása esetén a zavarosodás csökken vagy megszűnik. Főként 40-46 tf%-ra hígított pálinkáknál fordul elő.
OKA: Hosszabb szénláncú alkoholok (propil-, butil-, amil-alkoholok) okozzák. Ezek keverékét nevezzük kozmaolajoknak, amely szeszben jól, vízben azonban nem oldódik, és ennek következtében főleg kisebb szeszfokú pálinkában zavarosodást okozva kicsapódik. Hibát akkor okoz, ha mennyisége a cefrében feldúdul, ami főként akkor következik be, ha a kierjedt cefrét hosszabb ideig tárolják. Ilyenkor az élesztőfehérje elbomlik, belőle aminosavak keletkeznek. Ez utóbbiak pedig kozmaolajjá alakulnak át. Téves felfogás, hogy a kozmaolajok az utópárlatban találhatók. Valójában inkább elő párlati jellegűek,ezért nagy mennyiségű elő párlattal részben eltávolíthatók, de jut belőlük a középpárlatba is.
MEGSZÜNTETÉSE, JAVÍTÁSA: Derítőszerekkel javítható. Erre a célra használható az égetett magnézia, más néven magnézium-oxid (100g/hl), valamint a bentonit (150g/hl).
Viszont azt tudnod kell, hogy jelentősen veszíteni fog a karakteréből.
Ha van a közeledben profi pálinkafőzde oda vidd. Az aktív szenes szűrésben is fognak tudni segíteni. -
n_stolz
tag
Sziasztok!
Ringló/szilva gyümölcsökből készítettem cefrét, majd kifőzettem kisüsti eljárással. Kis mennyiség lett, csa kb 6 liter.
A probléma az, hogy enyhén opálos lett. Milyen trükkök vannak rá, hogy letisztítsam?Köszi!
-
Bird
addikt
Hétvégén karácsony volt. Összesen 62l lett, az idei év elég karcsúra sikeredett. Több volt a mag súly, kevesebb a gyümölcs. Így sajnos csak a 9l-t tudta a cefre, 4l benne maradt hektoliterként.

-
Bird
addikt
Álljon itt egy összefoglaló táblázat is a mennyi az annyiról. A kész pálinka mennyisége kalkulált az előző évek tapasztalataiból kiindulva.

Végül egy csoportkép a lassan elballagó hordókról:

-
Bird
addikt
No. Végre sikerült lezárni pandora szelencéjét.
17 nap alatt forrt le, izgalmas volt ezt a kicsit több, mint két hét. Az elején összeöntöttem 2 fajta kajszit, ami nagyon megnehezítette a dolgom a későbbiekben. Kicsit elkezdte túlforrni magát a cefre, ezért folyamatosan hűtenem kellett. Rengeteg jeget elhasználtam hozzá, de az eredmény úgy gondolom magáért beszél. Finom, ízes és rendkívül illatos gyümölcsbor jellegű cefrét kaptam végeredményül. Pár kép:

-
Bird
addikt
Be kell vonni a lakókat is. Vagyis érdekelté kell tenni őket is...

-
Bird
addikt
Meg, de mindent meg is tesznek érte.... Gyakorlatilag rügyfakadástól kint vannak nyár végéig. Jódrakéták meg amit eltudsz képzelni... Tiszta NASA.
Mondjuk 15 hektár gyümölcsös nem sámli...Augusztus 9-ére kaptam időpontot, akkor megy megszületni. Majd lesznek még képek.
Te hogy állsz és mi lett a tavalyival? -
Bird
addikt
Szállítás közben, Bonyhád közelében:

-
Bird
addikt
Nos itt tartunk most, egy kalkulált költséggel:
630 kg gyümölcs magozással: 200 Ft/kg 126 000 Ft
120 kg saját gyümölcs 0 Ft
pektinbontó enzim, gyülmölcscukor 9,5kg 13 000 Ft
benzinköltség 56l 18 000 Ft
főzés -> lefőzött mennyiség (kalkulált) 90l 143 000 Ft
palackozás 146 db 22 000 Ft
címke 150 db 16 000 Ft
Összesen: 338 000 FtEgy liter pálinka fajlagos költsége: 3 756 Ft
Idén először 6db mezei háztartási élesztővel indítottam be az erjesztési folyamatot. Természetesen pektinbontás is megvo`t 10kg gyümölcscukor hozzáadása mellett. Ma vagyunk 6 naposak, kb. 2-3 nappal korábban fog leforrni. Sokkal intenzívebb az egész, a 13db 60l-es hordó 40kg gyümölccsel lett feltöltve és bizony így is kifut időnként egy kevéske.

-
Henry_
csendes tag
Na, itteni tanácsokat is megfogadva, ma útjára indítottam első, - és remélem, nem az utolsó
- kajszibarack cefrémet, kíváncsian várom, milyen lesz a végeredmény.. 
-
Bird
addikt
válasz
MegalodonS
üzenetére
Diablo és Závod aranya.
E kettő kell nekem.... 
-
Bird
addikt
Július 7-én megyek a gyümiért. 550 kg érett, mézésdes kajszibarackért.
Lövök képeket is, lesz élménybeszámoló is az idei évadról.Vettem +8db 60l-es zárható hordót, még a gyümölcscukor felkutatása van folyamatban. No meg pektinbontót is kell vennem.

-
Bird
addikt
Megkezdődik a hosszú menetelés a pálinkához vezető úton.... 550kg lucskos- mézédes magyar kajszit rendeltem idénre.

-
Bird
addikt
Amennyiben kajszibarack a fő csapásirány nem kell savazni! Savazni a kemény húsú gyümölcsöket kell elsősorban, a barack ezt egyáltalán nem igényli!
Első lépés a pektinbontás a magozást követően. Ez az egyik leges- legfontosabb művelet, ez határozza meg a leendő cefre íz és aroma világát, a leendő pálinka zamatát... Én a pektinbontással egy időben végzem el az élesztő hozzáadását, valamint a gyümölcs cukrozást (1,5 kg/100kg cefre) is. Erre azért van szükség, mert dob az alkohol százalékon amely által ellenállóbb lesz a cefre a gombákkal és a baktériumokkal szemben. Ergo jó minőségű lesz a végeredmény. Fontos a napi 1x-i keverés is. 2 hét alatt forr le a cefre, ezt követően le kell zárni hermetikusan a hordókat. Erjedés közben lezárni teljesen tilos, de a hordó tetejét 1-2 csavarintással le lehet "zárni" (így a gáz távozni tud, amolyan visszacsapó szelep funkciót betöltve).
Nagyon fontos az állandó 23-24 fok hőmérséklet!!! A többség itt rontja el....
Spet: De maggal együtt a ciános ízvilág miatt.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Henry_
csendes tag
Koszi, igen, ezeket, es mas oldalakon levo leirasokat is mar elolvastam.
Akkor menjunk sorba, mi az ami nem tiszta nekem
Elso es legfontosabb, a sorrendiseg az elejen, illetve hogy mennyi idonek kell kb eltelnie az egyes lepesek kozott.
Gyumolcs tisztitas, daralas egyertelmu, kesz, ott hever a pepesitett gyumolcs a hordoban. A legtobb helyen a pektinbontast irjak elso lepeskent, utana az elesztot, majd a savazast. A kerdesem, hogy kb. mennyi ido mulva tehetem a pektinbontas utan az elesztot, majd mennyi idot kell varni az elesztos beoltas utan a savazassal?Savazasnal borkosavat szeretnek hasznalni, azzal kapcsolatban van-e tapasztalatod?
Koszi!
-
Henry_
csendes tag
Sziasztok,
cefrézéssel kapcsolatban lenne két-három kérdésem, mert sok oldalt elolvastam, mégis kicsit katyvasz van a fejemben.
Aprítás zúzás után a legtöbb oldalon a következő sorrendet szokták ajánlani: pektinbontás, élesztővel történő beoltás, majd savazás. Amit viszont nem találtam meg sehol, hogy mennyi időnek kell eltelnie az egyes folyamatok között? Vagy akár egy nap alatt meg lehet / kell csinálni mindhármat?
A másik, hogy a borkősavat jónak tartjátok-e savazásra, illetve, hogy van-e bármilyen tapasztalat, hogy mondjuk 100 l cefréhez mennyit kell adni ahhoz, hogy 1-et csökkenjen a cefre ph értéke.
A harmadik kérdésem pedig az lenne, hogy azt írják az elején még kell oxigén az erjedési folyamathoz, később viszont már légmentesen kell lezárni a hordót. A kérdésem itt is az, hogy meddig van az első és mikortól a második? Vagy az jó megoldás, ha kotyogóval ellátott fedővel lezárom rögtön az elején a hordót és csak a napi egyszeri keveréshez nyitom ki?
Nagyon hálás lennék, ha valaki tudna segíteni ezekben, idén szeretnék először magam cefrézni és szeretném, hogy jól sikerüljön.

-
bugizozi
őstag
Sziasztok!
Bár tudom, hogy ez a topik inkább a főzéssel foglalkozik, érdeklődék, hogy a Fogó ágyas gyümölcspálinkák mennyire jók? Tescoban most 4000 Ft / liter.
Köszönöm!

-
Spet
addikt
Nem bezárni akarják, hanem feldarabolni az egészet, ha jól emlékszem. Most már a Corvinus kezében van a terület üzemeltetése.
Én Gödöllőre járok ki létesítménymérnökre (hogy üzemeltetés, vagy tűzvéd szakirányba még kérdéses), de baromi idegesítő, hogy egyedüli biztonságtechnikai mérnökként, mindenki más gépész illetve villamosmérnök vagy azzal kapcsolatos végzettséggel rendelkezik

Hogy On is legyen: Bird, le lett főzve az egyik újraforrt cefre még régebben, 14 litert adott, de természetesen ezt még majd tisztázva lesz a későbbiek folyamán. Majd akkor tudok pontos értéket mondani, hogy mennyivel romlott a hozott mennyiség a fentebb említett ok miatt.
-
kstcsk
tag
Ezzel kapcsolatban ha egy kis laikus "offot" megengedtek..
Pálinkát ajándékoznék egy kedves ismerősömnek, valami különlegeset szeretnék, így pl. egy szilva kizárva, de azért ízre, minőségre is legyen ott. Díszdobozzal, mindennel együtt nagyon max. 8-9 ezret szánnék rá, lehetőleg fél literes kiszerelésben.
Tudom eltérhet hogy kinek mi a finom, de örömmel fogadnék egy két tippet.

-
Bird
addikt
Ki hitte volna....
-
Bird
addikt
Jah tényleg az lenne a legfontosabb.

A barackra visszatérve. Kezdenek összeállni az ízei, a kétfajta barack nagyot dob az összképen. Amikor lefőzettem utána közvetlen még nem jöttek át az ízek teljes spektrumban. A magyar kajszi íze mellé jól harmonizál a ceglédi piroska. Utóbbi ízvilágában egy karakteresebb vonalat képvisel, az a 100kg ami belekerült (1/3) kiérződik a kész pálinkában is.
Ha összegeznem kellene a 4 évet amit a gyümölcsre szántam azt mondanám, hogy kajszi esetében a különböző fajtákból lehet igazán jó, ízekkel teli gyümölcspálinkát készíteni. -
Bird
addikt
Idénre én most kicsit leállok. Jövőre már megvan a betevő.

Az biztos, hogy egy év múlva irsai szőlőből fogunk pálinkát főzetni. No nem törkölyt, hanem valódi szőlő pálinkát. 16-18l-et ad 100 liter cefre, szóval a mennyiséggel nem lesz baj. Egyetlen problémát az ősz jelenti. Olyankor nagyon oda kell figyelni az élesztőre, a hőmérsékletre, a forrásra. Nehezebb biztosítani a 20-23 fokot, ami az ideális forráshoz kell.
-
Spet
addikt
Na es nalatok mi a helyzet Bird? Idenre be van fejezve a fozes?
-
Bird
addikt
Amint megszűnik a gázképződés (széndioxod), a cefrét le kell zárni. Ennek biztos jele, hogy holdfelszín szerű apró kráterek jelennek meg a cefre felszínén. Ezek az apró gázbuborék képződmények jelzik a forrás végét. Ezt követően már nem szabad keverni, hermetikusan le kell zárni, meg kell óvni a felső 6-7 cm vastag gyümölcsbor réteget! Ellenkező esetben az alkohol ecetté alakul...
-
demars
addikt
Picit hűlt a levegő. Ez jó a cefrének.
Ha a forrás jelzőnél már nincs buborék, akkor elvileg teljesen kiforrt a cefre? Vagy érdemes még pl megkeverni és várni tovább?
Amúgy az erjedés során milyen gyakran és milyen intenzitással kell keverni? Rögtön az elejétől, vagy amikor már "levet" engedett?
Szomszéd fúrógépbe egy keverőszárat fogott és azzal keverteti. -
Spet
addikt
Az a baj, hogy o megszulessen kell vagy meg 2 het legalabb (szet kell tornom rendesen a dolgokat benne mert vegyes, es nem daralva lett), de ami meg lassan szulheto arrol teszek fel kepet

Iden meg el kell gondolkodni, hogy almat rakjunk e el folyekony nedunek mert akkor izzitani kell a daralot lassacskan.
-
Bird
addikt
Ajaj.... Szerezz jól zárható hordókat. Sajnos a penészedés a cefre teljes terjedelmében egyszerre indul meg. Ha nem teszel ellene tönkremegy a nedűnek szánt szuszpenzió. A legjobbak a műanyag fedelű csavaros hordók, amit teljesen feltöltesz cefrével. Kiskanál ként a tetejére mindenképp tegyél! 60l-es hordót már 5k környékén lehet kapni. A légmentesség alap követelmény, forrás után a levegő tönkreteszi az alkoholt, mert napok alatt ecetté válik. Ha nem tudsz hordót szerezni, főzesd le amilyen gyorsan csak tudod (értsd. napokon belül).
UPDATE: Megnéztem a hordóidat... Sajnos azok tényleg nem zárnak jól.

demars:És igen. Felülről kaptam meg az ívet. Nevet nem fogok írni, de nem nehéz kitalálni...
Új hozzászólás Aktív témák
- iPhone topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Amazon Fire TV stick/box
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Ubuntu Linux
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
- 4K vs 8K – Megéri-e a 8K TV 2026-ban?
- További aktív témák...
- TETKÓS/KOZMETIKUS lámpa eladó
- Jura C60 I Szervizelve I Easy-cappuccino fej I 3 hónap garancia I Számla I Beszámítás
- Dyson Purifier Humidify+Cool PH2 De-NOx (White/Gold)
- SZUPER Akcióban Új Bontatlan Dyson V15 Origin 3 év gyártói garanciával Azonnal Átvehető
- Magyar menüs Saeco Picobaristo OTC tejtartállyal
- HP 150W töltők (19.5V 7.7A) kis kék, kerek, 4.5x3.0mm
- Eladó Samsung Galaxy A55 5G 8/128GB Lemon / 12 hónap jótállás
- GAMING PC! Ryzen 9800X3D / RTX 5070 Ti / 32GB DDR5 / X870 / 1TB NVMe / 1000w Gold! BeszámítOK
- TELJES KÖRŰ IT BESZERZÉS
- GAMER PC! Ryzen 7700X / RX 9070 / 32GB DDR5 / 1TB Gen4 / X870E /850w Platinum! BeszámítOK!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Probalnak rabeszelni a szilvara, de azt inkabb nem...
Itt elkapkodták pillanatok alatt, amin nem is kell csodálkozni.
Ennyiért nem lett volna pénz. 
(43.474 Ft)
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
A hőmérséklettel változik az elegy sűrűsége, hidegben jóval sűrűbbé válik. Ezért van az, hogy szobahőmérsékleten ok, de ha lehűtöd előjön a zavarossága. Sajnos az opálosság azt a dohos rossz ízt is magával hoz, amit senki sem szeret. Ezért is mondtam az aktív szenes szűrést, mert az javíthat a dolgon. Sajnos az aromák egy része (kb. az egész 30%-a) is távozik, de legalább ihatóbb lesz a párlat. Értsd. etilalkoholosabb és kevésbe ízes a szűrés után.