- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Ma a Samsung Galaxy S24 FE-re is megérkezett az Android 15-ön alapuló One UI 7.0
- bambano: Bambanő háza tája
- Rák
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Új energia- és akkumulátor-címke az okoseszközök dobozában
Új hozzászólás Aktív témák
-
Zolabol
tag
Nem tudom, ezt javasolta egy szakember, gondolom a penész miatt.
Hétvégén megyek érte, 16,5 liter lett.Más.
Van birsalmám, hétvégén cefrézem. Viszont a vízben nem vagyok biztos.
Sima csapvíz megfelelő? Klóros, elég kemény víz. Nem lesz sok, 100-120 literes hordóba ami belefér (nem teli persze). -
Zolabol
tag
-
Zolabol
tag
Köszönöm mindenkinek a választ.
Kukázzam, vagy fölözzem le és zárjam vissza, majd főzésnél kiderül?
Végül is nem nagy mennyiség/összeg ha bukok akkor ~20e ft környéke.Szűrni nincs lehetőségem sajnos, annyit nem hiszem, hogy megérne a dolog, 150-200 liter van csak. 1 hét múlva főznék.
-
Mike88
senior tag
És mi az alapja a meggyőződésednek (mármint hogy kevergetni kell)? Mert nekem az volt az alapja, hogy mások mondták/írták. Pusztán ennyi! Aztán nem egy cefre ment gatyára... Magamat és a környezeti tényezőket hibáztattam első körben (túl meleg, túl nagy hőingadozás). Így azt kizártam, aztán pH mérő, optimális pH színt (vadélesztők kizárása, fajélesztős erjesztés stb. az már előtte is megvolt) majd eztán is ment gatyára (nem mind, 1-2 hordó). Kevergetni egyébként nem szabad, pláne nem ilyen vadul, hogy keverőszárral kevergeted. Ezt sokan írták, hogy ne és be is tartottam, mondván levegőt juttatsz a cefrébe és az ecetesedéshez vezethet és ez igaz is meg hihető is volt, így ezt az elejétől fogva betartottam, ellenben hallgattam Sanyi bácsira meg a kollégákra, le köll nyomkodni! Sanyi bá' főzdében dolgozott ifjú korában, hát csak tudja az öreg... A lenyomkodással is egyébként ugyanúgy levegőt viszel be, még ha óvatos is vagy és mindenkinek ajánlottam én is teljes meggyőződéssel! Nyomkodd le! Aztán 1 ismerősöm mondta, hogy Ő sosem nyomkodja le, mi a f...nak kellene nyomkodni? Hisz mozog eleve a cefre erjedés közben, a szárazanyag fokozatosan süllyed le az aljára, minek? Jogos a kérdés. Mondtam, hogy hát azért, hogy jól kierjedjen, ne fertőződjön be a teteje, ne penészesedjen. Mire kérdezte, hogy hogy penészedne és fertőződne, ha nincs levegő a hordóban? Ismételten jogos a kérdés!
Majd ősszel belekezdtem sörgyártásba is, ott is van szárazanyag azér' úgy "rendesen" ennél sem szabad felnyitni az erjesztőedényt, sikítófrászt kapnak az ilyentől a sörfőzők, sőt mindent fertőtlenítenek, már-már véleményem szerint mániákusan, mert még a kupakokat is, érted? A kupakot! Úgy készítik a sört mintha egy laborban, egy aszeptikus helyiségben lennének, holott jellemzően a sufniban, garázsban vannak, na mindegy, nem ez a lényeg... Az erjedés enélkül is végbemegy. Így hát idén a 8. 60L-es hordó erjed ki úgy, hogy egyszer sem nyitottam ki. Cefre tökéletes, erjedés végbement, brix 2-3-mas, korábban a nyitogatottaknál 5 alá nem ment soha! Kihozatal jobbnak mutatkozik, de ezt majd több év után tudom megerősíteni úgy igazán, mert hát ez függ adott évtől is nyilván! Leerjed a cefre nyomkorászás és kevergetés nélkül is. Cukor mondhatni nem marad bent, ízre hozza a tavalyi szintet! 8. adag! Cseresznye, szilva, ezeken vagyok túl, és a nyári alma jelentős részén. Nem biztatnék erre senkit, mert majd év végén tudom elmondani, hogy maradék nélkül minden cefre jól kierjedt és hiba nem történt, és a végtermék ízéről és illatáról is csak akkor fogok tudni majd széleskörűen beszámolni, hogy van-e bármi különbség stb. Nem akarnám felelőtlenül veszélyeztetni a cefréiteket, de eddig úgy néz ki, hogy ez a kevergetés, nyomkorászás ez teljességgel felesleges, sőt ez a veszélyes. -
kraftxld
félisten
-
Vladi
nagyúr
Köszi az infókat! Majd látom, mennyire ásom bele magam a témába. Ahová kerül oda jóaz kategória. Dehamár akkor egy kicsit jobban.
Fűtés: egy fóliasátrat tudok neki felajánlani, ha jövő héten jó idő van, akkor 20 fokot simán csinál, de lehet 25-is. Osszabe.
Ahogy olvasom 2-3 hét a teljes forrás.
Beoltás és phzást nézem még meg. Keverés oké, hogy a tejetéről a "habot" toljam az aljába. Ez napi 10 perc.
De kicsit idegenkedek bárminemű vegyszerezéstől. -
Mike88
senior tag
Nálam idén 10 nap volt csupán. Eddig Unikén élesztőt vagy pékélesztőt használtam és hatalmas hiba! El nem szabad hinni, hogy nincsenek nagy különbségek! Na nem a forrási időre gondolok... Idén először használtam Uvaferm élesztőt (kajszinál CM), cukor kb. úgy alakult, mint tavaly, asszem 1 vagy 2 fok különbség, mégis jóval többet adott. E mellé (szintén idén először) használtam Optimum White illatfokozó élesztő
tápanyagot, mert valahol olvastam, hogy jó hatással van a cefrére, s hát valóban, döbbenet. A kajszifám nem éppen az a fajta, ami annyira kiemelkedően jó kajszipálinkát adna, de elképesztően sokat hozott rajta ízben, illatban. 5 éve cefrézem, idén vagyok először elégedett vele. Ugyanakkor a többi gyümölcs esetében is határozottabb ízek, illatok, mint az előző években. Úgyhogy "jó cucc", megéri az árát, ha még nem próbáltad, akkor ajánlom. -
Spet
addikt
-
Mike88
senior tag
Na meg szél! 3-4 éve az cseszett be rendesen, féléretten levert rengeteg kajszit. Hál' Istennek nálam is ez a helyzet, rengeteg a kajszi, a szilva, alma/körte viszont idén alig van. Mirabella meg gyak. rogyásig van, nem igazán vagyok vele kibékülve, de idén lehet ismét megpróbálom.
Májusi cseresznye már leszedve, becefrézve (ami idén majdnem júniusi lett). Sokan panaszkodnak, hogy a sok eső miatt megrohadtak a szemek, nálam túlélte, minden szem egészséges, cukor 18-as lett. Ha kapott volna még egy pár nap napsütést, valszeg jobb lett volna az eredmény, de az eheti rossz idő miatt jobbnak láttam leszedni, no meg állandó harc van köztem és a madarak között, mindketten úgy gondoljuk, hogy a miénk. Nem számítok olyan jó végeredményre, mint tavaly, de majd kiderül.
-
Mike88
senior tag
10-et vártál, 20 lett?
Sosem volt még lehetőségem arra, hogy faeperből csináljak (nincs a közelemben fa). Kell savazni a cefrét, ill. szoktad savazni?Almával én 260L-nél járok és az utolsó 2 vödör almára azt mondtam most, hogy az ördögé lehet. 4 teljes napba telt, 3-an csináltuk (reggeltől-estig) darabolni, (én a magházat kiszoktam vágni), darálni... Mindez egyetlen fáról.
2 másik fáról (őszi alma) várhatok még legalább ugyanennyit.
Ja! Darálás, nem volt ennyi pénzem most, hogy 40-50 ezerért vegyek egy házilag gyártott 32-es darálót, így hát gondoltam veszek egy gyárit. Mondom ha marhát elviszi, akkor az almával el kell bánnia, kérdés, hogy meddig megy, de már megérte 16 ezerért, mert átment rajta ez a 260L... -
n_stolz
tag
Még egy dolog eszembe jutott. Mechanikailag, szűréssel(papir v textil) is lecsapathatóak esetleg a káros kozmaolajok?
Mivel alacsony homersekleten besűrűsödnek és jobban fentakadnak a szűrőn, egy fagyasztott allapotú szűrést el tudnék képzelni, így elkerülném a kémiát...
Vélemény?
Köszi! -
n_stolz
tag
Először köszönöm a segítséget. Sajnos rajtam kivülálló okok miatt kb 2.5 hónapot állt a cefrém a forrás után. Ez igazolja az általad leirtakat.
Azonban tettem este egy hőmérséklet próbát, 5-10 celsius fokon opálos, ehhez képest szobahőmérsékleten 20-25 c fokon már nem észlelhető a zavarosság.
Ennek mi lehet az oka? Mi az összefüggés az opálosság és a hőmérséklet között?Köszi.
-
Henry_
újonc
Koszi, igen, ezeket, es mas oldalakon levo leirasokat is mar elolvastam.
Akkor menjunk sorba, mi az ami nem tiszta nekemElso es legfontosabb, a sorrendiseg az elejen, illetve hogy mennyi idonek kell kb eltelnie az egyes lepesek kozott.
Gyumolcs tisztitas, daralas egyertelmu, kesz, ott hever a pepesitett gyumolcs a hordoban. A legtobb helyen a pektinbontast irjak elso lepeskent, utana az elesztot, majd a savazast. A kerdesem, hogy kb. mennyi ido mulva tehetem a pektinbontas utan az elesztot, majd mennyi idot kell varni az elesztos beoltas utan a savazassal?Savazasnal borkosavat szeretnek hasznalni, azzal kapcsolatban van-e tapasztalatod?
Koszi!
-
kstcsk
tag
Ezzel kapcsolatban ha egy kis laikus "offot" megengedtek..
Pálinkát ajándékoznék egy kedves ismerősömnek, valami különlegeset szeretnék, így pl. egy szilva kizárva, de azért ízre, minőségre is legyen ott. Díszdobozzal, mindennel együtt nagyon max. 8-9 ezret szánnék rá, lehetőleg fél literes kiszerelésben.
Tudom eltérhet hogy kinek mi a finom, de örömmel fogadnék egy két tippet.
-
Spet
addikt
Az a baj, hogy o megszulessen kell vagy meg 2 het legalabb (szet kell tornom rendesen a dolgokat benne mert vegyes, es nem daralva lett), de ami meg lassan szulheto arrol teszek fel kepet
Iden meg el kell gondolkodni, hogy almat rakjunk e el folyekony nedunek mert akkor izzitani kell a daralot lassacskan.
-
Zoja™
őstag
Szerintem keresd meg Intruder2k5 kollégát, Ő felel a topikgazdákért.
-
törölt tag
A pancsolással tisztában vagyok, a szüleim vendéglátásban dolgoztak... Azok az idők szerencsére kezdenek elmúlni, mióta nem ugyanarról a gépről jön le az összes pl vodka, és meg lehet különböztetni őket.
Ha lehet én is a tiszta ízt preferálom, de ha nem ott iszol ahol szeretnél akkor nem azt ihatod amit szeretnél. Én meg kerülném a bajt.
Csak annyira egyszerre jött minden gagyigyártól ez az egész, hogy kezdtem azt hinni, hogy valami központi szabályozás van mögötte... -
Spet
addikt
Neeeem kuktával nincs tapasztalat (kicsi az űrmértéke
), viszont ha megvan még a házi hűtő amit elhozztunk dobok róla képet.
Alumínium tejes kanna dolog érdekes (és kockázatos), + minőségügyileg (maródik a az anyag, ami belekerül a pántlikába), kockázatos. Ezért is ajánlják a hobbista lefőzéshez a rozsdamentes dolgokat.
-
Bird
addikt
A jogi háttérről még nem volt szó... A magánfőzés az izgalmas része a dolognak, amióta az EU elkapálta kicsiny országunkat az adómentesség miatt.
A jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény módosítása új fogalmat vezet be a jövedéki szabályozásba, mint például a párlat, a magánfőzés és az ezzel összefüggően a magánfőző fogalmát.
Párlat: "a bérfőzés és magánfőzés keretében előállított 2208 20 19, 2208 20 99, 2208 90 33, 2208 90 39, 2208 90 51, 2208 90 71 vámtarifaszám alá tartozó alkoholtermék."
Magánfőzés: "A párlatnak a magánfőző, több tulajdonostárs magánfőző esetén valamely tulajdonostárs lakóhelyén vagy gyümölcsöse helyén használható, legfeljebb 100 liter űrtartalmú, párlat-előállítás céljára kialakított desztillálóberendezésen a magánfőző által végzett előállítása."
Magánfőző: "Az a 18. életévét betöltött gyümölcstermesztő személy, aki saját tulajdonú gyümölccsel, gyümölcsből származó alapanyaggal és párlat készítésére alkalmas, saját tulajdonú desztillálóberendezéssel rendelkezik."
Bérfőzés: "A párlat szeszfőzdében a bérfőzető részére történő előállítása."Magánfőzés
Magánfőzésben a magánfőző évente legfeljebb 86 liter (42 fokos) mennyiségű párlatot állíthat elő, mely a magánfőző háztartásában való személyes fogyasztásra szolgál. A magánfőzéshez való jogot minimum 5 darab párlat adójeggyel (700 Forint/darab) válthatja meg a magánfőző.
Párlat adójegy: A tárgyévben előállítani tervezett magánfőzött párlat előállításához az előállítást megelőzően párlat adójegyet kell beszerezni a vámhatóságtól. A párlat adójegy a beszerző magánfőzőt egy liter magánfőzött párlat tárgyévi előállítására jogosítja. A párlat adójegy 700 Forint értéket képvisel, egy liter 42 térfogatszázalékos tényleges alkoholtartalmú párlat adótartalmát figyelembe véve. A magánfőző tárgyévi első beszerzéskor legalább 5 párlat adójegyet szerez be és tárgyévben legfeljebb 86 darab párlat adójegyet szerezhet be és legfeljebb ennek megfelelő mennyiségű párlatot állíthat elő. Ha a magánfőző a párlat adójeggyel megfizetett adójú párlatmennyiségnél több párlatot állít elő, akkor a tárgyév végéig be kell szereznie a többletmennyiség utáni párlat adójegyeket a vámhatóságtól azzal, hogy az éves mennyiségi korlátot ilyen esetben sem lehet túllépni.
A magánfőzőnek a párlat előállításához használt desztillálóberendezését a helyileg illetékes önkormányzat adócsoportjához kell bejelenteni.
A magánfőzés szabályai
A magánfőző a desztillálóberendezés feletti tulajdonszerzést, valamint a bejelentett adatokban történt változást az azt követő 15 napon belül köteles bejelenteni a lakóhelye szerinti önkormányzati adóhatósághoz.
A bejelentés tartalmazza a magánfőző nevét, lakcímét, adóazonosító jelét, a desztillálóberendezés feletti tulajdonszerzés időpontját, a desztillálóberendezés űrtartalmát és tárolásának, használatának helyét, ha az eltér a magánfőző lakcímétől.
A magánfőző köteles megőrizni és hatósági ellenőrzéskor bemutatni a desztillálóberendezés feletti jogszerű tulajdonszerzést igazoló iratot.
Az önkormányzati adóhatóságnál regisztrált magánfőző jogosult párlat adójegy beszerzésére. A magánfőző a párlat adójegy igénylésekor a vámhatóságnak megadja nevét, lakcímét, adóazonosító jelét, az előállítani kívánt párlat mennyiségét, valamint nyilatkozik arról, hogy a magánfőzésre vonatkozó jogszabályi feltételeknek megfelel.
A vámhatóság a párlat adójegyet a párlat adójegy értékének megfizetését követően bocsátja az igénylő rendelkezésére.
A párlat adójegy igénylése és rendelkezésre bocsátása az igénylő választása szerint papír alapon vagy elektronikusan történik.
A magánfőzött párlat kizárólag a magánfőző, családtagjai vagy vendégei által fogyasztható el, feltéve, hogy értékesítésre nem kerül sor. A magánfőzött párlat kizárólag alkoholtermék-adóraktár részére értékesíthető.
A magánfőzött párlat eredetét a párlat adójegy igazolja.
Magánfőzés esetében az adó megállapításához és az adótartozás végrehajtásához való jog 1 év elteltével évül el.
Jogkövetkezmények
A vámhatóság magánfőzésre használt desztillálóberendezést lefoglalja, ha
- a magánfőző a bejelentésében az adó megállapításához szükséges adatokra, valamint a bérfőzésben előállított párlatra vonatkozóan valótlan nyilatkozatot tesz;
- a magánfőző a desztillálóberendezést a párlattól eltérő alkoholtermék előállítására használja;
- a magánfőző a párlatot a fentiekben ismertetettektől eltérően értékesíti. -
demars
addikt
Én magam nem főzök itthon, pedig van hozzá cuccom. Nincs összerakva, de egy nagy üst, réz kupolával. Réz hűtőkör, alu tejeskannában.
Ismerősnek van profibb cucca és ért hozzá.
Sárgabarack és alma ami nagy kedvencünk.
Ha több cefrénk van azt Tárnokrétire visszük. Nagyon jól főznek, nem vágnak át, nem keverik.
Anno mi sört főztünk, zabból. Érdekes íze volt, de elfogyott. Szeszipar volt a másod szakirányom egyetemen, de gyakorlat nem volt. Inkább elmélet, beszélgetés... -
madgie
titán
Tavasszal kóstoltam, ha megölsz, sem tudom már felidézni. Az asszony keresztapja díjnyertes páleszeket szokott főzni, ha feléjük járunk, akkor végig szoktam kóstolni a nedűit
Idén az eper nem jött be (csak illatra), a feketeribizli so-so, a som meg a berkenye fenemód ízlett.
-
Spet
addikt
Mi házilag aszalt gyümölccsel próbálkozunk évente pár alkalommal (szilva, barack).
BTW ha már kandírozva van (ami répacukorral van elkészítve), akkor úgy mehet a pálinkába?
Házi praktika: kukta (gyári szelep lecserélve), rézcső 20-40 literes kannában végigvezetve (nemrég ilyen kannát hozztunk el egyik ismerőstől), és mindezt jó kis rezsón
(probléma, hogy alumínium nem szereti ha alkohol fő benne, meg kiválhat belőle egy-két dolog)
Manapság ha valaki házi főzőt készít, az a rozsdamentes söröshordót alakítja át hűtőnek.
-
Zoja™
őstag
Akkor beköszönnék én is.
Bár a főzéshez nem konyítok, de lelkes amatőr fogyasztóként figyelemmel fogom kísérni a topikot.
Nem is olyan régen volt egy olyan elvetemült ötletem, hogy elkezdek kísérletezni itthon kis mennyiségben a pálinka készítéssel, de nem hiszem, hogy a szomszédaim örülnének neki, tekintve, hogy panelban lakom.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- RAM topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Energiaital topic
- Elektromos (hálózati és akkus) kéziszerszámok, tapasztalatok/vásárlás
- Telekom mobilszolgáltatások
- E-roller topik
- Építő/felújító topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- További aktív témák...
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 260 - i5-G6 I 8GB I 256SSD I 12,5" Touch I W10 I Cam I Gari!
- Épített KomPhone R5 4500 16GB RAM 240GB SSD RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Apple Macbook PRO 15" 2018 i9 32GB 500GB notebook garanciával hibátlan működéssel
- Intel Core i7-9700 CPU, processzor (SRG13)- Számla, garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest