Hirdetés

2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  Pendrive probléma

Hozzászólások

(#4307) King Unique válasza dracox (#4305) üzenetére


King Unique
titán

Ha Windowson használod, akkor ott a pendrive-ok általában gyors eltávolításra vannak optimalizálva, vagyis elvileg akár szoftveres leválasztás nélkül is eltávolíthatók és nem sérülnek rajta a fájlok. De ez a gyakorlatban nem feltétlen mindig érvényes, lehet példa akár az ellenkezőjére is. Ezért általában javasolt megfelelően leválasztani őket, az a biztos. Ha nem így tetted, akkor az is lehet az oka annak, hogy miért tűnnek el az adatok.

Aztán ha NTFS fájlrendszer van a pendrive-on, akkor ott a felhasználói jogosultságok is lényegesek lehetnek. Ha nem megfelelően van beállítva, nincs jogosultság olvasni a másik (?) Windowson a meghajtót, vagy egyes mappákat, akkor akár az is lehet az oka. Ez esetben be kellene állítani, saját tulajdonba venni stb. pl. ezen leírás alapján. Meg bekapcsolni a rejtett fájlok mutatását is, hátha csak az a gond. Vagy eleve FAT32 / exFAT fájlrendszert használni, azoknál nincsenek az NTFS-hez hasonló jogosultságok. Ha 4 GB-nál nagyobb méretű fájlokat kell tárolni a pendrive-on, akkor azt az exFAT is tudja. PC-s használatnál bőven jó az is, max. akkor nem opció, ha pl. tévéhez, médialejátszóhoz kell használni, ami adott esetben csak FAT16/32, meg NTFS fájlrendszereket kezel.

Egy másik oka a fájlok eltűnésének pedig lehet nyilván az is, hogy egyszerűen xar a pendrive... Ráadásul ilyen flash tárolóknál amúgy sem annyira ritka ez, nekem is mostanában több pendrive-om produkált hasonlót. Csak úgy eltűntek róluk mappák, fájlok, vagy ami rajtuk volt, nem lehetett megnyitni, mert hibás lett stb. Ez esetben célszerű az adatok lementése után egy lassú formázást ráengedni, meg letesztelni a pendrive-ot a másik válaszban ajánlott (H2testw), vagy a CheckFlesh programmal. Ha hibákat produkál, akkor viszont nem érdemes vele szórakozni, pláne nem fontos adatokat tárolni rajta. Ez esetben adja magát a garanciális csere, vagy annak híján kb. a kuka...

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  Pendrive probléma
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.