Hirdetés

2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  OLED TV topic

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2021-12-12 22:14:59

LOGOUT.hu

OLED Televíziók - témaösszefoglaló

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#9314) janos666 válasza envagyok (#9295) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Ettől szerintem még érvényes marad az a látszólagos elvi különbség, hogy az UHD BD-re sokkal inkább csak egy új kompatibilitási formátumként tekintenek, amibe "bármit" szabadon bele lehet lapátolni, míg az FHD BD egyben valamiféle minőségi kategóriaként is jelent meg, valamiért nem igazán engedték meg maguknak, hogy beletoljanak olyan master-t, ami közelebb áll ahhoz, ami a DVD-be fér, mint ahhoz ami az FHD BD-be, a kettő közti szürke területet is inkább hanyagolták, nem még az 1:1 re-release jellegű dolgokat.

Ezt az érvelést akkoriban is el lehetett (volna) játszani, 2006 körül kb. senkinek nem volt még mai szemmel normális minőségű FHD készüléke, csak a studióknak és esetleg néhány videophile-nek. A gagyibbnál gagyibb LCD-k uralták a piacot, még a plazma sem volt ott a szeren, az is csak 2008 végére érett be és még kizárólag a csúcskategóriában volt jó (9G Kuro), az LCD kb. csak akkorra lett "nézhető" (FALD, BFI, jobb színkezelés a megfizethető árkategóriákban, "helyesre" kalibrálható képmódok biztosítása, stb), mire ki is halt a PDP (és jött az OLED). Sok volt ott még a 720p készülék (sőt, akadt még téglalap pixeles is, amin nem volt natív semmi szabvány felbontás) és rengeteg TV-n volt lehetetlen a színhelyes, vagy akár csak képélesség értelemeben a "forrás hű" megjelenítés (össze-vissza bohóckodtak a képfeldolgozással, nem is törekedtek arra, hogy legyen legalább elrejtve valami színhelyes mód, amiben kikapcsolhatóak a zajszűrők és hasonlók is, csak tolták az "effekteket" és talán azért, mert ha akarták sem lettek volna jók másra, azért is maszatolták el még jobban, ha "jó" úgy sem lesz soha). Ha ilyet akartál, ott voltak esetleg a "munkára" szánt PC monitorok, de azok kicsik, és rendszerint fix 60Hz-en jártak, magas válaszidővel csóvát rajzolva a mozgóképre, szóval úgy igazán semmi nem volt, ami jól visszaadja.

Ehhez képest szerintem jobb is a helyzet. Erősen kiforratlan még a TV-ken a HDR és Rec2020 támogatás, de nem akkora katasztrófa. Már lefutottuk azt a kürt, hogy nem kötelező minden lehetséges beállítással agyonig eltorzítania a képet a TV-nek, hanem meg lehet próbálni visszaadni az eredetit is, illetve nincs olyan "fél UDH", mint a 720p-s HD-ReadyTV-k voltak.

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  OLED TV topic
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.