Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  OLED TV topic

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2021-12-12 22:14:59

LOGOUT.hu

OLED Televíziók - témaösszefoglaló

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#37650) janos666 válasza Pro Koryak (#37649) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Itt szerintem az a történik, hogy szabad szemmel lehetne látni azokat a csillagokat a QLED-en is (ha messziről és világos szobában nem, de sötétben közelről már igen), csak a kamerafelvételen nem (bár a TV beállításaitól függően lehet, hogy szabad szemmel sem látni semmit).
Az ismert dolog, hogy a limitált számú zónával dolgozó local dimming, ha úgy van beállítva, akkor drasztikusan elsötétíthet fényes foltokat, hogy a körülötte lévő nagyobb fekete terület ne legyen olyan fényes szürke. Ezt gyakran felüróják a Samsung-nak, hogy ezt kicsit túlzásba viszi (inkább a jobb feketét erőltetik, mint hogy a világos foltok elég világosak legyenek ilyen képek esetén). Sőt, állítólag nem is csak a LED vezérlés a túl fekete-orientált náluk az utóbbi pár évben, hanem mikor bekapcsolod a local dimming-et (LED zónázás), akkor kéretlenül bekapcsol mellé egy dinamikus kontraszt szabályzás is (szoftveres képmanipuláció, ami nem a LED-eket állítgatja, hanem a képet változtatja meg), ami az elmondások szerint szintén fekete-orientált (tehát inkább igyekszik bebuktatni mindent a feketébe a képen, hogy aztán kikapcsolhasson minél több LED zóna, mintsem hogy megőrizné a világos pontokat, mert akkor több lenne a világos szürke terület körülöttük, avagy rosszabbnak tűnne fekete mélysége). Így próbálja meggyőzni a vásárlót a Samsung, hogy a QLED-nek is majdnem olyan jó a feketéje, mint az OLED-nek. Persze mikor nincs, vagy alig van fekete terület a képen, akkor mehet az ellenkezője, nem kell lehúzni a LED zónákat, illetve a képmanipulációnak sem kell bebuktatni semmit feketébe, akkor a szoftver hagyhatja eredetiben, vagy felfelé húzhatja a fényes részeket (megint csak olyan állapotot teremtve, ahol a világos kép még világosabbnak néz ki). Csak a kettő nyilván nem megy egyszerre (hacsak nincs közel annyi dimming zone, mint pixel).

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  OLED TV topic
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.