Hirdetés

2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#951) BluEyes válasza pootytang (#949) üzenetére


BluEyes
őstag

Abba a csippkészletbe jelen tudásom szerint hivatalosan a Celeron M 410-450 széria, illetve talán (ez nem biztos, utánanézést kíván) az új 64 bites M510 és M520 megy bele. Tippelem, hogy az egyik Core Solo - T1350, ennek az egynek 533 az fsb-je - talán elmenne benne, de ez egyrészt csak elméleti találgatás a részemről, másrészt beszerezhetetlen a proci.
Ha mondjuk sikerül szerezned M450-et, az 25% prociteljesítmény plusszban. A gép többi része viszont nem változik, így kb. 5-10% valós plusz teljesítményed lenne. És ehhez még szét is kell bontani a notit,aztán vagy sikerül, vagy nem.
A régi procid eladhatatlan, azon egyszerű oknál fogva, hogy ebbe a gma945-ös szériába ennél kisebb processzor csak az M410 való (-133MHz, kb. -8%), tehát minimum egy kb. ilyesmi teljesítményű, mint a tiéd, minden notiban van. Régebbi foglalatokba meg nem mén bele az M420, tehát marad a fiókodban.
No hát ez van.


Hopp, konklúzió lemaradt :) Szóval magánvélemény, hogy azért a pár százalékért én nem bontanám meg a notimat. Az M520 viszont - ha jó bele, és olcsó lesz - esetleg megérné akkor, ha 64 bitre akarnál átállni.

[Szerkesztve]

Azért jó a tengerparton, mert ott csak 3 oldalról vesznek körbe hülyék.

(#952) szatocs


szatocs
őstag

Ha 667 - es memót teszek a notiba, és 533 - ig tudja kezelni, akkor fog rendesen működni, mint az asztaliknál, amikor pl 400 - ast teszek bele, de csak 333 - on kezeli? Időzítések ilyenkor milyenek? Azért kérdem, mert ugyanannyiba kerül az 1 gigás 533 - as és a 667- es is. És ki tudja, ohgy mikor fogom eladni, és akkor tuti, hogy többen keresnek majd 667 - est. Vagy az 533 - ast vegyem?

=== Szatocs ===

(#953) BluEyes válasza szatocs (#952) üzenetére


BluEyes
őstag

Mindegy. A notiramok között nincs tuning meg hárdkór memória, mind egyforma időzítéssel megy azonos órajelen, tehát a 667 is ugyanannyit tud 533-on, mint az 533-as. Vedd, amelyik szimpatikusabb.

Azért jó a tengerparton, mert ott csak 3 oldalról vesznek körbe hülyék.

(#954) szatocs válasza BluEyes (#953) üzenetére


szatocs
őstag

Tehát ha veszek egy 667 - est, azt tuti, hogy fogja kezelni a notim. Méghozzá 533 - on. Tuti?:)

=== Szatocs ===

(#955) BluEyes válasza szatocs (#954) üzenetére


BluEyes
őstag

Szerintem tuti, de felelősséget nem tudok vállalni, ha mégsem :) Legjobb, ha a hónod alá kapod (elvégre notebook vagy mi a szösz), és ott az eladónál rögtön beszereled a memót, memtest cd-ről bebootolsz, és kb. fél óra múlva megnyugodhatsz.
Nekem az egyik modulom 533-as, a másik 667-es, dualban mennek 533-on. No problemo.

Azért jó a tengerparton, mert ott csak 3 oldalról vesznek körbe hülyék.

(#956) szatocs válasza BluEyes (#955) üzenetére


szatocs
őstag

Hát igen, csak nem pesti vagyok, és onnan rendelném a ramokat. Duálban kezeli - melyik chipsettől, procitól van a pentiumokban duál kezelés? Egy dothan és egy 915 - ös chipset tud duált?

Na, hátha más is van így, mint én.:) Ha írna valaki, hogy csinált-e olyat, mint én. De akkor neked is 533 - at tud, nem? És benne van egy 667 - es is.

=== Szatocs ===

(#957) Matthew


Matthew
senior tag

Sziasztok!
Kéne egy kis segítség. Vettem egy Gericom Webboy notit, Celeron 633-as proci van benne, kívácsiságból megnéztem a procit és meglepődve tapasztaltam, hogy ez egy sima asztali proci: SL3VS, 633Mhz, 66MHz fsb, 128Kb L2 cache [link]
A kérdésem az lenne, hogy ebbe vajon bele lehetne-e tenni egy mezei asztali nem cerka procit, és esetleg nagyobbat?

(#958) Gendo válasza xcbiker (#947) üzenetére


Gendo
csendes tag

xcbiker,
VIA P4M800 Pro
VIA VT8237
Tokozás típusa 479 Ball uFCBGA / 478 Pin uFCPGA
remélem ezekre voltál kíváncsi


(#959) ToM2oo4


ToM2oo4
tag

Üdvözlet!

Azzal a kérdéssel fordulok hozzátok, hogy egy Sony VAIO VGN-A417M notiba bele lehe rakni más DVD írót, mint Sony-t? Ugyanis a beépített író megadta magát és szeretnék vagy egy Optiarc (NEC) vagy egy Plextor írót bele.

Ha lehet cserélni, akkor azt lehet házilag vagy mindeképp szervízbe kell vinnem?

(#960) ToM2oo4 válasza ToM2oo4 (#959) üzenetére


ToM2oo4
tag

Nos? Senki semmi?

(#961) boboysa


boboysa
csendes tag

sziasztok van egy celeron m360j as lapim tudok bele pentium M procit tenni?

(#962) xcbiker válasza Gendo (#958) üzenetére


xcbiker
addikt

via chipsetes ismereteim hiányosak.
puding próbája az evés...

Notebook javítás, BGA chip csere. Adatmentés Sérült Adathordozókról.

(#963) molino2


molino2
csendes tag

Sziasztok!
Acer aspire 3103nlc sempron 3400+ -os prociját le tudom-e cserélni egy TL- 60 -ra vagy nagyobbra, és ha igen ? Milyen vátoztatásokat kell végrehajtani?
kösszi! :R

(#964) xcbiker válasza boboysa (#961) üzenetére


xcbiker
addikt

Milyen noti? milyen chipkészletű a notid?

Notebook javítás, BGA chip csere. Adatmentés Sérült Adathordozókról.

(#965) molino2 válasza molino2 (#963) üzenetére


molino2
csendes tag

valaki tud segíteni? :R

(#966) H.P.


H.P.
csendes tag

Sziasztok,

Van egy Asus S62J-s notim, amiben egy Nvidia Geforce Go 7300-as videokártya van.
A kérdésem az lenne, hogy ezt ki tudom cserélni benne?
ha igen, akkor milyenre éredemes?

Köszi

(#967) Mercutio_ válasza molino2 (#965) üzenetére


Mercutio_
félisten

Ha a kérdésre se válaszolsz, hogy segítsenek :F

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#968) Rover623 válasza Mercutio_ (#967) üzenetére


Rover623
félisten

Csipát a szemből kimosni...nem őt kérdezték...;]
Persze a másik kérdező példáján ő is okulhatott volna...:P

primus inter pares

(#969) xcbiker válasza H.P. (#966) üzenetére


xcbiker
addikt

én gyanitom hogy nem lehet ebben cserélni, mert elég kicsi méretű noti.

Notebook javítás, BGA chip csere. Adatmentés Sérült Adathordozókról.

(#970) Rover623


Rover623
félisten

''Kedves'' újoncok és öregebb fórumozók...!

Mivel a kérdezők nagy része ugyanazokat a kérdéseket teszi fel nap mint nap, de szemmel láthatóan nem hogy nem olvasnak vissza, a saját problémájukhoz hasonló kérdés/válasz párok után kutatva, de gyakran még azokra a kérdésekre sem válaszolnak amelyek segíthetnének a problémát esetlegesen megoldani szándékozóknak, a következő szösszenetet javaslom nekik elolvasni (term. be fog kerülni az első hozzászólásba is...ahol persze ugyanúgy nem fogja senki elolvasni, de legalább nem kell többet leírnunk:P).

Általános jótanácsok azoknak akik a laptopjuk vmelyik alkatrészét szeretnék jobbra, újabbra, nagyobbra, gyorsabbra, stb. cserélni (talán a HDD-t kivéve):

TESSÉK PONTOSAN LEÍRNI IDE, HOGY MILYEN TÍPUSÚ LAPTOPRÓL VAN SZÓ!!!

HA AZT KÉPES FELFOGNI EGY ÁTLAGOS ELME, HOGY EGY CIPŐBOLTBAN NEM ELEGENDŐ AZT BENYÖGNI HOGY A RÉGI CIPŐM HELYETT KELLENE EGY ÚJ, HOGY A GUMISHOZ NEM ELÉG AZT BETELEFONÁLNI HOGY AZ AUTÓMRA KELL EGY TÉLI GUMI A NYÁRI HELYETT, AKKOR LEGYEN AZ IS VILÁGOS, HOGY MINDEN NOTEBOOK MÁS ÉS MÁS A BŐVÍTHETŐSÉG SZEMPONTJÁBÓL!!!!!

És akkor most bontsuk le bizonyos hardverelemekre ezt a csere-bere játékot:

CPU/processzor

Szerencsére napjainkban a szubnoteszek egy részének kivételével a notebookokban a processzor foglalatban van, akár az asztali gépeknél...és ahogy azoknál sem cserélhető ennek ellenére ész nélkül a proci, így itt sem...sőt!

A notebookok esetében sokkal több korlátozó tényező van, amelyeket mind-mind figyelembe kell venni az esetleges bővítés során...ha ezeket nem teszi meg valaki, akkor nem biztos hogy sikerülni fog a csere, sőt, akár tönkre is teheti a kedvenc masináját!

Éppen ezért a következőt javaslom: aki nem tudja maga eldönteni a saját ismeretei, a gugli és a gyártói adatlapok alapján hogy a kiszemelt proci belemegy-e a laptopjába, az inkább forduljon egy szaküzlethez vagy szervízhez...adja be a lapostopot és kérje vissza egy gyorsabb procival...innentől a szervíz felelőssége a csere...:C

Ha valaki mégis elég bátorságot érez a bővítéshez, akkor vegye figyelembe az alábbiakat!

Azt gondolom, mondanom sem kell hogy a bővítés (ha lehetséges) csak azonos lábszámú procikkal lehetséges. Itt nem lehet játszani különféle adapterekkel mint az asztali gépeknél...nem lévén elegendő hely ehhez egy laptopban, rádásul a processzor hűtése is erősen fix megoldású a hordozható gépekben.

Fontos paraméter a processzor ''családja''. A CPU gyártók gyakrabban váltogatják a termékeik belső felépítését mint a lábkiosztást...szerencsére...:DD
Tehát oda kell figyelni rá, hogy a több generációs ugrások általában kivitelezhetetlenek!
A legnagyobb segítséget ebben az esetben a gyártók ad(hat)ják: a weboldalukon, a notebook kézikönyvében, esetleg boltok árlistájában meg kell nézni hogy az adott sorozatú laptop milyen processzorokkal volt szerelve.
De vigyázat: ez sem garancia semmire! A gyártót nem kötelezi semmi arra, hogy azonos alaplapot is használjon egy bizonyos típusú laptop különböző változatánál! Előfordul, hogy a modell életciklusa alatt valamiért alaplapot kell váltania!

Korlátozó tényezők továbbá: a processzor buszsebessége, az általa igényelt tápfeszültség és esetenként az általa használt szorzó...
A notebookokban használt alaplapok abban is eltérnek az asztali változatoktól, hogy korlátozottabbak a beállítási lehetőségek! Régebben az alaplapokon jumperek segítségével lehetett beállítani a processzoroknak szükséges paramétereket (buszsebesség, szorzó, feszültségek). A korabeli laptopokból általában hiányoztak az ilyen jumperek, vagy nem mindegyik jellemzőt lehetett állítani.
Manapság ezek az értékek a BIOS-ban állíthatók, nagy részük alapból képes rá hogy alkalmazkodjon a behelyezett CPU igényeihez...ha mégsem, akkor ''kézzel'' be lehet állítgatni a szükséges értékeket.
A notebookok esetében ez nem így működik! Az esetek nagy részében nem lehet állítani buszsebességet, szorzót, feszültséget. Ha pedig a BIOS nem elég ''okos'', vagy a gyártó nem tett elérhetővé olyan újabb BIOS változatot ami támogatja a kiszemelt procit, akkor a bővítésnek lőttek!!!!

Következzen az a kérdés, amire a leginkább nem gondolnak a tuningmesterek...:DDD

A gyorsabb/nagyobb CPU-nak általában a fogyasztása is nagyobb, és ebből adódóan a hőtermelése is magasabb lehet!!!!
A fogyasztás nem akkora gond, maximum hamarabb lemerül az akksi...ha létezik a laptophoz nagyobb kapacitású, akkor az megoldást jelenthet.

A hőtermelés viszont nagyobb gond!
Egy laptop igen finom jószág: az asztali gépekhez hasonló mennyiségű/teljesítményű alkatrészt kell begyömöszölni egy sokkal kisebb térfogatú dobozba. A tervezőknek ezért fokozottan oda kell figyelniük a működés közben termelődő hőre és annak elvezetésére.
A processzor hűtése az egyik legkritikusabb feladat. A notebookban rendelkezésre álló hely általában bekorlátozza a megoldást, vagyis a laptopokban előforduló CPU hűtésekben kevés a tartalék!!!
A procicsere tehát általában csak akkor lesz sikeres, ha az új proci hőtermelése (TDP-je) azonos kategóriájú, vagy alacsonyabb mint a régié!!!
Ellenkező esetben igen hamar túlmelegedhet a rendszer...jobb esetben csak állandó üzemre kapcsol a notiban található összes ventillátor, esetleg a proci visszaszabályozza a teljesítményét, de extrém esetben a laptop károsodhat is!

Az utolsó tényező az ár!
A mobil procik általában drágábbak mint az asztali megoldások. Egy adott kategórián belül a csúcsprocik pedig horribilis pénzekbe kerülhetnek.
Egy-egy komolyabb CPU bővítés előtt tehát érdemes megvizsgálni azt is: nem jár-e jobban az ember akkor, ha eladja a régi laptopot és vesz helyette egy újabbat, ami a kiszemelt procival van szerelve?
Elsőre nem hangzik jól, de gyakran ez a leggazdaságosabb megoldás...;)

Legközelebb a VGA bővítésről fogok ''értekezni''...türelem...:C


[Szerkesztve]

primus inter pares

(#971) molino2 válasza Rover623 (#970) üzenetére


molino2
csendes tag

Köszönöm a kielégítő választ! :)

(#972) Rover623


Rover623
félisten

VGA kártya

A notebookokban sokáig az integrált megoldás volt a divat (és még ma is közkedvelt az olcsósága miatt): vagy olyan chipsetet használtak a gyártók amelyekben VGA is volt, vagy pedig az alaplapra forrasztották a VGA chipet...aztán ízléstől és a vásárló pénztárcájától függően pakoltak mellé némi memóriát is...vagy nem...:DDD
Persze mindig voltak különc vagy előrelátó gyártók, akik a modularitást tartották szem előtt és a VGA kártyát a notebookon belül valamilyen különálló panelen helyezték el. Esetenként a VGA memóriabővítését is így oldották meg. Természetesen, mivel akkoriban sem a PCI sem pedig az AGP szabvány nem tartalmazott olyan kisméretű csatlakozót ami felhasználható lett volna a notebookokban, ezek a gyártók saját csatlakozási felületeket dolgoztak ki.
Fentiekből következik, hogy csak a saját cuccaikkal voltak kompatibilisek!
A gyakorlatban az ilyen integrált vagy ''házi'' megoldású modulos kivitelű VGA-król kerek-perec kijelenthetjük: cseréjük, bővítésük nem lehetséges.

A PCI-express csatlakozás megjelenésekor a VGA gyártók száma már igen megcsappant és az is eldőlt, hogy kik azok a cégek, akik meghatározzák a fejlődési irányokat.
Mind a két nagy gyártó (ATI-AMD, NVIDIA) kidolgozta a saját mobil PCI-express csatolóját: ez lett az NVIDIA féle MXM és az ATI-AMD féle AXIOM.
Amennyiben a notebookban ilyen modulon található a VGA kártya, elvileg cserélhető is!
Ebben az esetben sem biztos hogy bármire cserélhető. Általában NVIDIA egy másik NVIDIA-ra és ATI-AMD egy másik ATI-AMD-re megy, de ''keresztbe'' nem biztos, merthogy az NVIDIA az MXM-et, az ATI-AMD pedig az AXIOM-ot preferálja.
Természetesen vannak olyan OEM-ek, akik mindkét VGA-t szerelik mindkét modul típusra, de a kompatibilitás itt egy kicsit rosszabb mint az asztali rendszereknél...
Mivel nem sok noti van hazánkban ilyen kialakítással, MXM/AXIOM modul meg még ritkább ezért mondom: a csere roppant nehéz és/vagy gazdaságtalan.

Azok sem járnak jobban, akik valamilyen külső VGA megoldáson törik a fejüket.
Jelenleg három kivitelben tehetünk szert külső VGA-ra:

USB: gyakorlatilag továbblépést nem jelent, arra alkalmas hogy egy második/harmadik monitorkimenetet produkáljon a noti számára, prezentációt megjeleníteni jó, mozgóképet már korlátozottan visz át...100-200USD közötti áron árulják...odakint.
Ugyanez a megoldás manapság már elérhető bizonyos Samsung és LG monitorokban is.

PC-CARD: már komolyabb adatforgalmat is bonyolíthat, ennek ellenére trágya chipsettel szerelik őket általában (pl. Trident XP2), és igen magas áron mérik őket.
Cca. 250USD (plusz szállítás, stb.)...ez már összemérhető költség az alaplapcserével...

Express-Card: sajnos csak 1x PCI-express csatlakozást nyújt, ezért igazán komoly VGA kártyákat megint csak nem lehet meghajtani vele...amelyik notebookban már Express-Card csatlakozó van, abban már a VGA is olyan erős alapból hogy egy ilyen bővítés már bőven gazdaságtalan lesz...:C

Természetesen az alaplapcsere mindig járható, feltéve hogy az adott modellnek volt komolyabb VGA-val szerelt változata is...de ez sem tartozik az olcsó megoldások közé!

Komoly javulás csak akkor várható ezen a területen, ha a VGA és notebook-gyártók összefognának és kidolgoznának egy valóban közös platformot, amit aztán kötelezően mindenki betartana és használna. Ekkor a mennyiség miatt már gazdaságos lenne a mobil VGA kártyák gyártása és forgalmazása...:(

Legközelebb a RAM bővítés/csere jön...

[Szerkesztve]

primus inter pares

(#973) Zanik válasza Rover623 (#972) üzenetére


Zanik
addikt

Nagyon jól összefoglaltad ezeket a kevésbé tájékozottaknak! :R
De valszeg pár oldalnyi hozzászólás múlva újra elfeledve lesz :U

Origin/Steam: PaJKoS PSN: PaJKoS82

(#974) Rover623 válasza Zanik (#973) üzenetére


Rover623
félisten

Mint mondtam: ha megírom az összeset, bekerülnek az első hozzászólásba...;)

primus inter pares

(#975) Zanik válasza Rover623 (#974) üzenetére


Zanik
addikt

remek :R

Origin/Steam: PaJKoS PSN: PaJKoS82

(#976) GeeTeQ


GeeTeQ
tag

hali
acer travelmate 2413nlm-em van, a kijelzőn a burkolat a jobb alsó zsanérnál megrepedt, elég szépen (ami nem az én hibám, hanem mint ahogy olvastam ez szériabetegség) szóval a kérdésem a következő lenne:
Kijelzőre burkolatot (új/bontott, karcos is jó,) honnét tudok beszerezni?????
vki pls help... thx jó8 :)

why must i deal with the shit?

(#977) Rover623


Rover623
félisten

RAM/memória

A notebookok fejlődése során a gyártók az összes létező megoldást kipróbálták:
- alaplapra integrált memória
- saját spéci modulok használata
- szabványosított kisméretű modulok felhasználása
- normál (asztali gépekbe való) memóriamodulok alkalmazása

A fenti változatok a spéci, gyártóspecifikus modulok kivételével ma is előfordulnak. Szerencsére itt is rájöttek a gyártók, hogy a szabványos megoldások mindenkinek kedvezőbb lehetőséget nyújtanak, ezért manapság a notebookok több mint 90%-ban a szabványosított kisméretű modulok (SO-DIMM) használata a jellemző...
Érdekesség: bizonyos Fujitsu notebookok normál méretű (asztali) DDR memóriákat használtak...még a P4-es világban is...:C

A memória régebben vagy bővíthető volt, vagy nem...;] Manapság mindig bővíthető...amennyiben az alapmemória az alaplapra van integrálva, a gyártók egy vagy két bővítőhelyet helyeznek el a gépben. A leggyakoribb azonban ma már az a megoldás, amikor az alaplapon nincsen semmilyen memória (hacsak az integrált VGA nem kapott dedikált memóriát:U) hanem két foglalat szolgál a rendszermemória fogadására.

Itt kell megemlíteni egy gyakran előforduló problémát: a felhasználók nagy része nincsen tisztában a vásárolt/birtokolt notebook felépítésével. Ezért lehet az, hogy időről-időre felbukkannak az ehhez hasonló hozzászólások: ''Átvágott a k*csög kereskedő! X MB memcsivel vettem a laptopot, de a Windows ennél 16-32-48-64-128-256?Y MB-al kevesebb értéket mutat...''
Kedves felhasználók! Ez a spórolás következménye! A lapkakészletekbe integrált VGA-k nagyobb része és az alaplapra épített vezérlők egy hányada is a rendszermemóriából ''hasít'' ki magának memóriát...ennek mérete általában a BIOS-ban állítható...;)

Akinek olyan régi notija van, amiben a gyártó saját fejlesztésű, speciális modulokat használt, a bővítésre manapság már csak két módja van: sorra járja a PC bontókat, turkálókat működő modulok után kutatva, vagy eladja/elajándékozza/múzeumba teszi a notit és vesz egy újat...

Egy notebook memóriabővítése teljesen hasonló problémákat vet fel, mint az asztali gépek esetében...bár vannak bizonyos egyszerűsítések is...

Az olyan alapvető és megmosolyogtató kérdésekre most nem térnék ki, mint pl. a ''most van 256MB SDRAM a gépemben, szeretnék 512MB DDR memcsit beletenni...milyet vegyek?''...gondolom elég egyértelmű hogy a különböző memóriák (SDRAM-DDR-DDR2-DDR3) nem csereszabatosak egymással és nem is keverhetők.

A notebookokba tehető memória mennyiségét sok minden befolyásolja:
- chipset
- foglalatok száma
- BIOS

Bár a notikban alapvetően az asztali gépekhez hasonló lapkakészleteket használnak, mégis előfordul hogy a mobil változatok kevesebb memóriát tudnak használni mint felnőtt társaik. A foglalatok száma gondolom egyértelmű korlát...:DDD
A BIOS érdekes kérdés...teljesen egyértelmű hogy a notebook gyártója, a BIOS-t programozó csapat nem tud mindig felkészülni minden jövendőbeli fejlesztésre. Előfordulhat tehát, hogy a termék életciklusa alatt olyan nagy méretű memóriamodulok is forgalomba kerülnek, amelyeket a termék első forgalombakerülése idején még csak terveztek...a BIOS tehát nincs felkészülve rá! Ilyenkor csak a BIOS frissítés segít!
Ez nem haszontalan dolog amúgy sem RAM csere esetén, mivel a notebookok BIOS-a több ponton jelentősen eltér az asztali gépekben használtaktól. Az esetek legnagyobb részében hiányzanak belőlük azok a funkciók amelyekkel a felhasználó állítgathatná az órajeleket, időzítéseket...a notik BIOS-a általában automatikusan próbál alkalmazkodni a behelyezett memóriák paramétereihez, és ez problematikus lehet ha a BIOS régi!
Mivel nem írható memóriában van, tanulni sem képes...:DD Az esetleges hibák kijavítása és az újabb modulokhoz való alkalmazkodás tehát csak BIOS frissítéssel oldható meg.
Mivel teljes értékű mesterséges intelligencia még egy ilyen szűk területen sem oldaható meg manapság, segítenünk kell a BIOS-t, hogy ne zavarodjon bele a feladatába...:C

Ha megoldható, ne nehezítsük a feladatát az eltérő méretű, eltérő szervezésű, eltérő sebességű modulokkal.


Természetesen az élet mindig más mint a gyakorlat, tehát az esetek nagy részében megoldja a BIOS a feladatát, de extrém esetekben számíthatunk ''se kép-se hang'' állapotra vagy kék halálra, rendszertelenül előforduló misztikus hibákra...:(

Példák:
Ha már nem sikerül a meglévővel egyező sebességű modult beszerezni, legalább az új modul mérete és a felépítése legyen olyan mint a régié!
A gépben van 256MB, kétoldalas, 333MHz-es SDRAM...az új modul lehet 400MHz-es, de lehetőleg kétoldalas 256MB-os legyen...
Természetesen lehet egyoldalast is tenni bele, meg 512MB-ost is, de minden egyes eltéréssel nő a problémák valószínűsége!!

Azoknál a notebookoknál, ahol a lapkakészlet (vagy a proci) lehetővé teszi a dual-channel alkalmazását, könnyítsük meg a rendszer dolgát azzal, hogy betartjuk amit a gyártók előírnak: dual-channel konfigurációhoz két teljesen azonos modult használjunk!
Tudom: vannak akik láttak már olyat hogy két eltérő órajelű és gyártójú modul ment együtt duálban...de ez kevéssé fogja vígasztalni azokat, akik esetleg távolról rendelnek maguknak memóriát a meglévő mellé és nekik mégsem fog működni...:P
A csak single-channelt támogató rendszerek esetén használhatunk eltérő méretű vagy órajelű modulokat is, de ismét törekedjünk a legtöbb egyezésre a paraméterek között...
Nem javasolt a paraméterek nagyfokú eltérése! Pl. azonos órajelű 256+1024MB, vagy 256MB DDR2-400 + 256MB DDR2-667.
A nagyon eltérő méret általában más szervezést jelent, ami fizikailag terheli meg a memóriavezérlőt, a nagyon eltérő órajel pedig általában azzal jár, hogy a gyorsabb memória nem tartalmaz utasításokat az alacsonyabb órajelen való futás esetére, a BIOS tehát nem találja meg a közös hangot a két memcsi között...merthogy ilyen esetben a BIOS a modulokat megpróbálja a leggyengébb közös paraméterek beállításával használni!

A notebookok memóriabővítésére többféle lehetőség is adódik, már ami a gazdasági és kényelmi szempontokat illeti:

1. gyári...általában qu*va drága...garancia sok, tutira működik a dolog. Előfordulhat viszont (főleg régebbi gépek estében), hogy kereskedelmi forgalomban nem beszerezhető, csak szervízanyagként. Ilyenkor még drágább és általában csak a beépítéssel együtt rendelhető meg!
2. noname...olcsó. Lehet hogy jó, lehet hogy nem, lehet hogy nem megy együtt a gyárival...max. 1 év garival...csak akkor fanyalodjunk rá, ha nagyon nincs pénz a bővítésre és van mód a kipróbálásra! Rendelni soha ne rendljünk ilyet, mert egy esetleges inkompatibilitás esetén nagy szívás lehet: általában nem veszik vissza!!!!
3. Valamilyen nagyobb márka moduljai, pl. Kingston KVR, A-Data, Kingmax, stb....drágább mint a noname, olcsóbb mint a gyári. Az esetek nagy részében működik, feltéve ha jót választunk a notihoz...a már említett paraméterek: freki, időzítés, bank-szám, stb. Csak az vegye aki ért hozzá, és olyan helyen ahol azonnal cserélik másik típusra...leértékelés nélkül! 3-5 év gari...
4. Vannak speciálgyártók, akik brand (és akár kevésbé brand;]) gépek memóriabővítésére szakosodtak. Ilyen pl. a Kingston, amely rengeteg géphez kínál ún. típusazonos modulokat...még mindig olcsóbb mint a gyári. Soxor létezik akkora méretben is, amekkora gyáriban már nincs is... Biztos hogy műx.! Élettartam gari...no rizikó, akár neten is lehet rendelni!

Tanácsok:

Vásárlás, segítségkérés előtt a lehető legpontosabban meg kell határozni a notebook típusát, a lapkakészletet, a benne levő memória méretét, paramétereit. Ez sokféleképpen történhet. Használhatunk vmilyen programot (pl. Everest), megnézhetjük a notebook kézikönyvében, felkereshetjük a gyártó weboldalát.
A weboldalon, kézikönyvben információt találhatunk a bővítésre használható modulokról is: méret, sebesség, sőt cikkszám formájában is.
Jó kiindulópont lehet a Kingston típushatározója is ([link]) ahol rengeteg gyártó számos termékéről kaphatunk információt: milyen felépítésű, bővíthető-e, mi van benne gyárilag, mik a bővítés korlátai, gyári cikkszámok és a felhasználható Kingston modulok típusszámai.

A többi már csak pénztárca és türelem kérdése...:C

[Szerkesztve]

[Szerkesztve]

primus inter pares

(#978) nesa


nesa
veterán

DDR2 256Mb/533Mhz samsung notiram elado.
1,7k [link]

(#979) Rover623 válasza nesa (#978) üzenetére


Rover623
félisten

Ez itt szakmai topic...ez itt nem illik...:(

[Szerkesztve]

primus inter pares

(#980) nesa válasza Rover623 (#979) üzenetére


nesa
veterán

Ok bocsi :R

(#981) gege71.hu


gege71.hu
addikt

Sziasztok:
FUSI Amilo PRO v3505 notiban adott 1x512MB DDR2-533as az everest szerint: HYMP564S64BP6-C4 2006 35, heti memóriamodul. Ez önmagaban ugyebar csak single mode-ban karistol. Kéne mellé egy ugyanilyen darab. Vagy 2x512 hasonló típus ami nagy valószínűséggel nem balhézik össze a noti alaplapjával, azaz szépen müxik vele dualban.

Mit tanácsoltok? Ki tudja nekem ezt kicserélni (bár végnéztem pár ''how-to'' oldalt, ;s nagyjabol egyszerunek tunik a ram bővítés, mégis csak nyugodtabb lennék, ha olyasvalaki tenné be akinek már van benne gyakorlata.
A gép még bőven garis. Feltételezem, ha a FUSI hivatalos szerízébe vinném a gatyámat ott kéne hagyjam az ram installálásra és sejtésem szerint még csak saját magam beszerzett akár márkás modult SE tennének, be, mondván, hogy az eredete bizonytalan, mint ahogy az is, h mukodni fog benne.
Szoval kérdés/kérés:
Hogy tudnám elérni azt, hogy a notiban 2x512 MB dualban működő ram szolgáljon a jelenlegi 1x512MB single helyett úgy, hogy 5-6000 magyar forintnál ne kerüljön többe a buli. (ill. ha esetleg ket teljesen uj 2x512 modul kene bekeruljon, a regi meg ki akkor mittomén mondjuk még a 8000 HUF rendben lenne)

Köszi a válszat/tanácsot előre is :R
gege

(#982) gege71.hu válasza gege71.hu (#981) üzenetére


gege71.hu
addikt

:F

(#983) Rover623 válasza gege71.hu (#982) üzenetére


Rover623
félisten

;)

primus inter pares

(#984) LALA_kiraly válasza gege71.hu (#981) üzenetére


LALA_kiraly
senior tag

A fusi előszeretettel rakosgatja a notijaiba a hyunday ramokat. Szerintem ha másikat raksz mellé nem lesz baj. Szervízbe csak akkor cserélik ingyen, ha ott veszed. Ha viszed, azért fizetsz. Én is magamnak cseréltem ki annó. A csavarokat nézik, sérült-e, erre figyelj oda, légy óvatos. Ha csúnyán lepattog, fesd be alkoholossal. Ennyi.

50/1160-447 Találkozhatunk: 21, 22.ker

(#985) Nekem-8


Nekem-8
tag

Kérnék Pest-en jó noti bontókat, mert keresek 512/333 DDR-t és P4 400 FSB procit az ACER Travelmate 240-be (mekkora a max?). Továbbá gyárilag létezik bele wifi, utólag mindegy milyet rakok bele? Még nem szedtem szét, de ahogy nézelődtem létezik MiniPCI foglalat. Ebben van?

Nagypapa...olyan hullaszag van....nagypapa! ...NAGYPAPA!!??

(#986) b-max


b-max
aktív tag

Keresek :

128 / 256 noti SD, 4-30 G HDD,
illetve Toshiba alkatrészeket :

Kijelző :
S4070CDT-hez,

Billenyűzet
S1800-364- hez.

Eladó :

Pár régebbi HP/COMPAQ P2-P3 alaktrész,
Illetve a Toshibák,
pár töltő
P1-es gépek főleg egyben.

érdeklődni lehetőleg priviben.

Telefonos elérhetőség : huszas 92 6kettő 3O4 - Viber is

(#987) Rover623 válasza b-max (#986) üzenetére


Rover623
félisten

Keresek...eladó...akkor fáradj át kérlek az Apróhirdetések rovatba...


[Szerkesztve]

primus inter pares

(#988) wienattwo


wienattwo
tag

Hali!
Holnap veszek egy notit, sajnos nem magamnak. A paraméterei:

Core Duo T2300 (2MB L2 cache/FSB667) 1660 MHz
512 MB DDR2 RAM (533 MHz), max. 4GB
Mobile Intel® 945GM Express, akár 128 MB megosztott (gma950)

Úgy gondolom, hogy az 512 ram kevés, mivel a vga is abból eszik. 1 giga elég lenne, de mi érné meg jobban: mégegy 512-es Kingston (br 7e) bele dual channel-ként, vagy 1 giga Kingstont (kb 10e) venni még bele single channel-ként. Inkább a sebesség érdekelne, nem a mem mennyisége.
A proci fsb-je 667. Core duo esetén nem 667 fsb-s memeket szoktak belepakolni?

(#989) b-max válasza Rover623 (#987) üzenetére


b-max
aktív tag

elnézést, csak a topic ciméből gondoltam hogy itt lehet kereskedni.
:B

Telefonos elérhetőség : huszas 92 6kettő 3O4 - Viber is

(#990) Rover623 válasza wienattwo (#988) üzenetére


Rover623
félisten

Annak a procinak az FSB-je 166MHz fizikailag...a 667MHz az effektív...
Ebből adódóan a proci és a chipset közötti adatbusz áteresztőképessége 5.3GByte/sec.
DDR2 400, dual channel = 6.4GByte/sec
DDR2 533, dual channel = 8.5GByte/sec
DDR2 667, dual channel = 10.6GByte/sec
Szerinted?

Egyébként nem ''szoktak'' 667-es memókat rakni az ilyen procik mellé...ez pusztán pénzkérdés...olcsó noname notikba 400MHz, normális cuccokba 533, csúcsmodellekbe 667.
Mindenképp dual channel legyen...meghálálja a CPU is és a VGA is.
Én 2 gigát pakolnék bele...:DD

primus inter pares

(#991) wienattwo válasza Rover623 (#990) üzenetére


wienattwo
tag

Kösz a választ! Csak azért kérdeztem ezt az 533/667-es mem dolgot, mert mostanában elég gyakran láttam celeron-M procis gépeket 667-es memmel, aztán nem értettem igazán, miért van ez.

(#992) Lui76


Lui76
őstag

Tudtok esetleg ajánlani vkit aki Noti winyót tud javítani esetleg alkatrésze lehet?

Egy 40Gb-os Hitachi winyóról lenne szó- meghalt ...

Elöre is köszönöm a segítő szándékot.

www.kezmuveskeramia.hu

(#993) Zanik válasza Lui76 (#992) üzenetére


Zanik
addikt

xcbiker foglalkozik adatmentéssel, meg vesz hibás vinyókat. őt keresd, elég egyet lapoznod visszafelé!

[Szerkesztve]

Origin/Steam: PaJKoS PSN: PaJKoS82

(#994) csana


csana
senior tag

Üdv!

Lenne egy valószínű nem ide illő kérdésem, de lehet, hogy tudnátok tippet adni:

Szóval behalt a notink, és egyenlőre le akarjuk szívni a winyóról az adatokat (winyó az egészséges), de nem vagyok tisztában azzal, hogy azon a winyón az Ultra-Ata csatlakozó ugyanakkora-e mint a nagyobb asztali HDD-k Ultra-Ata csatija, és ha kisebb, akkor milyen átalakító létezik hozzá? Mármint nekem van egy Ide-s külső (usb2-es) rekkem ami asztali hdd-khez való, és mondjuk arra szeretném rácsatlakoztatni, csak nemtudom, hogy a csati az egyezne-e.. Vagy kell valami átalakító? (A boltban ajánlottak notis hdd-khez illő külső rekket, de ha van olcsóbb átalakító, amivel bele tudom rakni a nagyobb rekkembe, akkor úgy is jó) Sajnos nincs itt előttem a kisvinyó, de annyit tudok róla, hogy seagate-ultra ata-20Gb..

Remélem gyenge szakértelmemmel sikerült nagyjából felvázolnom mire akarok kilyukadni.. Előre is köszi a segítséget.

Üdv!

(#995) kali válasza csana (#994) üzenetére


kali
legenda

40 kontra 44 - tehát nem azonos a 3.5'' és a 2.5'' ide hdd csatlakozója!

ja, néhány hasznos oldal;

[link]

[link]

[link]

[Szerkesztve]

(#996) fausztg


fausztg
csendes tag

Sziasztok! Kaptam egy HP NX 7400-as notit angol billentyűzettel. Szerintetek ki lehet cserélni valamilyen módon magyarra? Illetve tud valaki egy helyet, ahol be lehet szerezni a magyar billentyűzetet?

Köszi!

(#997) Rover623 válasza fausztg (#996) üzenetére


Rover623
félisten

Szerintetek ki lehet cserélni valamilyen módon magyarra?
Alapvetően kétféle megoldás van:
- veszel hozzá egy magyar klavot
- felmatricázod az angolt

Illetve tud valaki egy helyet, ahol be lehet szerezni a magyar billentyűzetet?
Tudunk...de mivel jó újonchoz illő módon nincs kitöltve az adatlapod, nagy eséllyel roppant messze lenne tőled...:P
Egyébként: bemész akármelyik kiskerbe, és megkéred őket hogy a kedvenc HP forgalmazójuktól rendeljék meg ezt a terméket: 417525-211
Nagyságrendileg 8-15.000 HUF szokott lenni egy noti billentyűzet...

P.S.:
Ha tényleg veszel ilyet, nem árt ha közlöd a boltossal a pontos típusát a notidnak...NX7400-ból volt kb. 500-520 modellváltozat...nem biztos hogy mindegyikhez ugyanolyan klav. kell, de a fenti cikkszám valószínűleg ''ül''...;)

primus inter pares

(#998) Peat;)


Peat;)
veterán

Hamarosan vásárolok egy msi notit, vr330, itthon sempronnal árusítják, de van 2 magos procival is csak nem Magyarországon.

http://global.msi.com.tw/index.php?func=prodtmpspec&prod_no=1191&maincat_no=135&cat2_no=&cat3_no=#menu

A kérdésem az hogy a sempronos változatú notiba cserélni lehet a procit 2 magosra, vagy más a processzorok foglalata és nem lehetséges alaplapcsere nélkül? Csak kíváncsi vok, aki unatkozik az válaszoljon, köcc :)

(#999) slaci


slaci
csendes tag

Sziasztok!

van egy HP NX6325-ös 3500+-os Sempronnal szerelt notim és elgondolkodtam a proci cserén. A speckó szerint szerelték ezt a típust tl-60-as procival is. Kérdésem lenne, hogy hol lehet procit vásárolni? eddig nem dobott ki egy oldalt sem a google ahol foglakoznának ezzel. Másik kérdésem, hogy ilyenkor a hűtőbordát is kell cserélni? mert elvileg a nagyobb proci több hőt is termel.

(#1000) xcbiker válasza slaci (#999) üzenetére


xcbiker
addikt

nem kell nagyobb borda.
egyfélét használ a hp.
Nekem van X2, de csak TL-50

Notebook javítás, BGA chip csere. Adatmentés Sérült Adathordozókról.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.