Új hozzászólás Aktív témák

• Dufy

csendes tag

Sziasztok!

Van egy 4 éves ASUS K61IC notebookom. Eddig semmi baja nem volt, épp itt volt az ideje tehát a következő problémának:

Tegnap este egy játékot próbáltam futtatni, de valami filet hiányolt, ezért nem erőltettem, hanem leállítottam a gépet, mentem aludni. Ma reggel bootolás után egyből hibakereséssel kezdett, mert a rendszer nem tudott rendesen elindulni (Windows 7). A hibát kb fél óráig próbálta javítani, de nem sikerült és kiírta, hogy valószínűleg megsérült a merevlemez. "Szerencsére" az egyetemen sokszor kell Linuxot használni, ezért egy másik partíción lévő Ubuntut el tudtam indítani és onnan elérem a C: partíciót, amin a windows van és a D:-t is, amin pedig a többi file, az mégis zavar, hogy a windows így megadta magát. Valószínűsíthető, hogy azok a szektorok sérültek meg, amin pont a windows indulásához/futásához szükséges fileok voltak. Ebben az esetben mit tudnék csinálni? Lehetséges linuxon belül a merevlemez szektorhibáit valahogy szoftveresen kijavítani? Gondolom a mechanikai sérülés sincs kizárva és akkor lőttek neki. Ha a C-re újra megpróbálom a windowst feltenni valószínűleg ugyan úgy hibás lesz, jól gondolom?

Szinte biztos, hogy nem fogom tudni elkerülni az új merevlemez vásárlását, de még ~5 napig nagyon szükségem van a gépre, rengeteg scannelt anyag van rajta, amikből a vizsgámra készülök, amit szerencsére el is érek Ubuntuból, de ha tudnátok tanácsolni néhány dolgot, szívesen megpróbálgatnám hátha életre kel a Windows is.

A HDD paramétereit meg megpróbálom elővarázsolni, ha az közelebb visz a megoldáshoz, csak Ubuntuban nehezen találom.

Köszönök előre is minden tanácsot!

Új hozzászólás Aktív témák