Hirdetés
- Építkezünk 6. rész (2024)
- Egy ház új téglaruhája
- Fűzzük össze a szavakat :)
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Szárítógép szösszenet (hogy Te ne járj pórul)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Segway-Ninebot Kickscooter Max G30E II elektromos roller
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Asszociációs játék. :)
- Szólánc.
-
LOGOUT.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
asdf_
veterán
válasz Öregecske #54446 üzenetére
A másik oldalon amely gyakorlatilag északnyugatra néz csak ennek a felét, amikor a nap alacsonyabban jár akkor jelentősen lecsökken a napelemek termelése különösen az északnyugati irányban, hiszen alig süt rá a nap.
Itt felmerül a kérdés, hogy ide minek került egyáltalán napelem. Északi oldalra úgy 15 fokos lejtésű tetőig rak az ember napelemet, után kezd pénzkidobásba hajlani a történet nagyon gyorsan. Értem én, hogy arra áll a tető, meg kellenek a kilowattok, de...
[ Szerkesztve ]
-
edeleny
őstag
Nagyon jól számoltál.
A gond az, hogy pont úgy nem értettél a napelemek lelki világához, mint anno én!
Gondolom sátortetős a ház, azért esik ki a legjobb, a délnyugati oladal. Vagy nem tudom oda miért nem került.A kollégának délre néző egysíkú (volt kocka palatetős) háza van! 40°-os szöggel. 10,5 kWp rendszere hozott majdnem 14 000 kWh. durván 1,3-as szorzó!
Nekem összevissza tető. 6,8 kWp rendszer 6600 kWh hozott. Nem volt 1a szorzó! A rendszer ugyan az, pusztán a tájolás az ami különbözik! (nekem délnyugat)Ő a tavaly december 25.-i termelés.
A 6.8-as rendszer napi csúcsa nem érte el a 3 kW-ot, azt is csak rövid időre.
Érdemben fél tíz felé kezd termelni, és fél három felé már meredeken esik, ahogy megy le a nap, és jön a szomszéd ház árnyéka. Egy óra krül van a csúcs.
A dőlésszöget továbbra sem tudjuk, de neked valahol itt kezdi érni a nap a paneleket. Felülről süti a nap (már ha lehet nevezni a decemberi napot, hogy felülről süt), de nem tud ráfordulni, mert lemegy! Ez a gond az északnyugattal!
Ő pedig, az eddigi csúcs. 6,8-as rendszer 41,99 kWh termelés, 5,6 kW napi csücstermelés.
Hivatalosan 4:30-tól 21-ig működött az inverter.
Ami ebben érdekes, hogy hiába indul hajnalban, az érdemi termelés ugyan úgy fél tíz felé kezdődik, de gyakorlatilag 19-ig tolja.Na most képzeld el, ha déli irányú rendszer lenne akkor ezt a huplit told el balra, este olyan lefutásnak kellene lenni, mint reggel felfutásnak. Az északnyugatival meg told el jobbra, úgy hogy este függőlegesen levág! Ezért termel kevesebbet az északnyugati. (meg azért mert nincs ilyen agas csúcs, ideális esetben nekem is vágni kellene az inverternek)
Az interneten előtt is ugyan ennyi hülye volt mint most, csak a világ nem tudta róluk, hogy azok.
-
gorbep
senior tag
Hát... a Szaldó végével azért ez egy elég öngyilkos forgatókönyv...
Tudom, még 9 év... de azért én erre se vennék mérget... elég ha Irán lezárja a Hormuzi szorost... és akkor 1973. megismétli önmagát...
[ Szerkesztve ]
- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......
-
szekera
csendes tag
Öregecske!
Merész felvetésem:
családi házatokhoz tartozik kert is, ahol földre/állványzatra telepített napelempark kialakítható lenne déli irányban?
nem tudom mibe kerülne az ÉNY 17 db panel áttelepítése, a leírtak szerint az 5MWh helyett jóval több lenne a termelés, ki kellene számolni, hogy az áttelepítés költsége megtérül-e és mennyi idő alatt? -
Mateosz
aktív tag
Kedves Öregecske!
A számításodhoz annyi észrevételt tennék, hogy megvizsgálnám, hogy a mostani fűtési rendszerednek mennyi a vesztesége, és ezt is belekalkulálnám a hőigénybe.
Ha pl. 10% veszteség keletkezik a kazános fűtésen, akkor nem is 19850 kWh energiára van szükséged, hanem csak 17865-ra, és ha 3,5-os COP értékkel számolsz fűtő klímánál, akkor 5700 kWh helyett már 5100 kWh áram fedezi ezt a mennyiséget.*** Be prepared! ***
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem