Hirdetés
- Luck Dragon: Utazásra tervezve – Anker Zolo gallium-nitrid töltő
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- janacsi: Kasztrendszer?
- sziku69: Szólánc.
- hcl: Villanyórás okosóra számlap
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Victoryus: Thomson 43UC6306 tv
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
tha_answer
őstag
válasz
Andras6800 #52711 üzenetére
"Töröljük el az egész rezsicsökkentést. Legyen piaci alapokon az energia."
Hajra!
de olyat nemjatszunk hogy nyaron lekapcsoltatjuk paksot meee zoooodnapelem, aztan telen mehet a szenes importaram. -
4D4M
senior tag
Mondott azért értelmes dolgokat is a Wattler Kft. ügyvezetője, csak az nem került ide bemásolásra:
A napelem megtérülése nem emiatt problémás, hanem a még mindig nyomott rezsiár miatt. A lakossági áramár még mindig nem tükrözi annak tényleges költségét.
Tulajdonképpen elég lett volna ezt beleírni a cikkbe.
#52711 Andras6800:
De van 1 ajánlatom mindenkinek aki nem akar szaldót. Töröljük el az egész rezsicsökkentést. Legyen piaci alapokon az energia. Akkor aztán meglátnánk, kinek van józan esze és ki hitt politikai ígéreteknek.
–
Na attól az egytől tényleg összefosták a bokájukat a karmelitában, amikor azt megmérték, hogy mi lenne ha bedobnák a lovak közé a gyeplőt (:Egyébként a vicc az, hogy pont ebben a rendszerben – amikor a közös adóforintokból tömik ki az MVM 1000 mrd-os hiányát / év – fizetnek bele a legtöbbet a napelemesek is végsősoron -> 100.000 HUF, ha az újszülötteket is beleszámoljuk.
-
Andras6800
senior tag
válasz
tha_answer #52708 üzenetére
Nem világos, mi volt a célod a 2 cikk szemlézésével. Had válaszoljak a 2 kiemelt részre.
"Márpedig ezeket valakinek ki kell fizetni, és ez általában a napelemes rendszer nélküli fogyasztó"
Ha csak kicsit végigondolja bárki is, rájön, hogy ez minden tekintetben marhaság. Az MVM jelentős veszteséget realizál jelenleg minden évben a rezsicsökkentés miatt. Illetve nyílván valamennyit az éves szaldó okán is. Mondjatjuk úgy, hogy nyáron nem keres annyit a betermelésen, mint amennyibe télen kerül neki visszaadni az áramot. De ezt a kettőt csak a napelemesek számlájára írni, minimum hazugság. Továbbá ezt a veszteséget semilyen módon nem a napelemmel nem rendelkezők fizetik meg. Ezt a veszteséget az állam pótolja ki az adónkból. Ergó közteherviselés van. És bizony bizony a napelemesek elég sokat befizettek ebbe a kasszába az elmúlt 1-2 évben. Napelemes rendszer áfa + Napelem környezet védelmi adó + telepítési munkabérek utáni járulékok.. stb. Egyes számítások szerint egy átlag 5 kWp-es rendszer után simán bement 1 millió Ft a kasszába... Ezt nyugodtan oszd el az emlegetett 50 000 Ft-al.
"Inkább hitt a politikai ígéreteknek, mint a józan észnek."
Pontosan. Magyarországon ezután mindent így kell kezelni. Szóval semmibe sem szabad pénzt tenni ami befektetés. Pl állampapírba se. Elvégre jelenleg az is fenntarthatatlan. (Ahogy a nyugdíjrendszer is
). Sőt, rezsicsökkentés se fenntartható ám
Aztán majd ha 70 Ft lenne az 1 kWh ára, meg 31 Ft-ot fizetnének vissza /kWh, mint a jelenleg piacinak titulált árazáson.. máris megérné a napelem.
De van 1 ajánlatom mindenkinek aki nem akar szaldót. Töröljük el az egész rezsicsökkentést. Legyen piaci alapokon az energia. Akkor aztán meglátnánk, kinek van józan esze és ki hitt politikai ígéreteknek.
-
tothgabor73
csendes tag
Sziasztok!
Bocs, kicsit szaldón túli téma
Van valakinek ötlete arra, hogy egy nem egész egy éves rendszerben miért csökkent a munkaponti stringfeszültség 5-8%-al? Június elején még átlagban 210 / 330 V volt a két string, most inkább 192 / 305 a maximális áram 90% án. Először a melegre gondoltam, de most már nincs annyira meleg, és most sem megy fel a régi értékre. Március/áprilisban is megvolt a magasabb feszültség, ha a napállásra gondolnátok. Az üresjárási/kis terhelés mellett megvan a 7*30 és a 11*30 Volt, de napközben visszaesik. Longi LR5-54HIH-405M 405w napelem, Huawei inverter.
Köszönöm előre is a válaszokat, ötleteket! -
tha_answer
őstag
https://g7.hu/tech/20230911/a-szaldo-igazsagtalan-mas-napelemes-elszamolasi-rendszer-kell-helyette/
"Tehát egy napelemekkel rendelkező villamosenergia-rendszerben – az időjárásfüggő, szabályozhatatlan forrásoldal miatt – többletberuházásokra (hálózat, tartalékteljesítmény) van szükség. Ezeket a rendszerhasználati díjban számolják el.
A fentiek miatt nyilvánvaló, hogy a szaldórendszer igazságtalan.
Igazságtalan, mert nem veszi figyelembe a rendszerhasználati díjat, vagyis a napelemes rendszer alkalmazásához tartozó többletköltségeket. Márpedig ezeket valakinek ki kell fizetni, és ez általában a napelemes rendszer nélküli fogyasztó. Ezen költségek ismerete azért is nagyon fontos, mert ezek figyelembe vétele nélkül a villamosenergia-rendszer fejlesztése sem a valós költségek figyelembe vételével történik. Ennek iskolapéldája Németország, ahol a megújuló fejlesztéseket erőltetve sikerült mintegy két és félszeresére növelni a villamosenergia korábbi árát, mely ma a dániaival együtt Európa legmagasabb árát jelenti."
"Ez lehet bruttó vagy más elszámolási rendszer is jól meghatározható és aktualizálható összegekkel, de ez biztosan nem az éves szaldórendszer.
Az energetikai szakemberek széles körének az a véleménye, hogy a nagyon összetett villamosenergia-rendszerbe történő bármilyen beavatkozást számításokkal alátámasztott műszaki-gazdasági-ökológiai hatásvizsgálatoknak kell megelőzniük."https://g7.hu/tech/20230913/potyautast-csinal-a-napelemesekbol-az-eves-szaldo-amely-nem-fenntarthato-sem-tarsadalmilag-sem-kornyezetileg/
"Az esetek többségében egy nem tudatos napelemes felhasználó olcsó energiát ad át a rendszernek, és drága energiát vesz ki onnan, szaldóelszámolás esetén az árkülönbséget zsebre téve. A veszteség viszont realizálódik, méghozzá az egyetemes szolgáltató MVM-nél, a nap végén az adófizetőnél. Ábránkon egy, a két végletet képviselő téli és nyári nap fogyasztási és napelemtermelési profilja, valamint az egyes időszakok piaci árainak különbsége látható. A rátermelési és vételezési árak különbsége a teljes beépített 1350 megawatt lakossági napelemre becsülve majd 10 milliárd forint, ez 185 ezer háztartásnak egyenként átlag 50 ezer forint támogatást jelent.""Bár a szaldós felhasználónak a hálózat praktikusan egy végtelen nagy és éven belül bármikor igénybe vehető, ingyenes tárolóként funkcionál, a valóságban erről nincs szó. Extra kereslet idején azért drága a piaci áram, mert szükség van a drága fosszilis termelőkre, még a kevésbé hatékony, ezáltal többet szennyező erőművekre is, és nekik csak így éri meg beindulni. Amikor a napelemes felhasználó télen boldogan használja a (szerinte) nyáron megtermelt áramot kocsibeálló-olvasztásra vagy egyébre, akkor a valóságban a szennyező szenes és elavult gázos termelők elégítik ki a pillanatnyi igényét, ami minden, csak nem fenntartható."
"Aki egy ilyen fenntarthatatlan rendszerbe fektetett abban reménykedve, hogy ez így is marad, az rossz döntést hozott.
Inkább hitt a politikai ígéreteknek, mint a józan észnek. Persze mint a devizahitel esetén, itt sem feltétlenül várható el a vevő informáltsága, emiatt felmerül a szolgáltatók felelőssége, de véleményem szerint van egy nagy különbség. Napeleme a magyar háztartások körülbelül 5 százalékának van, akik jelentős összeget fektettek a kiépítésbe. Valószínűsíthető, hogy az 5 százalék túlnyomórészt a jómódúbb háztartásokból kerül ki. Ezt figyelembe véve nem látnám további társadalmi szolidaritás szükségességét akkor sem, ha bevezették volna az eddigi hasznokat mérséklő havi szaldót." -
User_2
tag
válasz
MrZed001 #52705 üzenetére
nagyon köszönöm a részletes választ,
jól értem: a nulla is és a föld is erre dedikált kötéseken keresztül közösítendő az ongrid rendszerrel?
nem okoz ez veszélyt az MVM szerelő számára, ha az ongrid rendszeren áramszünet van?sejtek itt valami logikai igent gyakorlati nemet, mert lehet hogy mire kiérne a hálózatra egy esetleges offgrid hiba, a földeléseken eldisszipálódna, de ebben nem vagyok biztos.
nálunk hálózatra csak nullán juthatna ki, 4 vezeték jön a mérőórától.nem én akarok offgrid rendszert, ismerős van nagyon beleindulva, de nem vagyok megyőzödve arról, hogy megfelelően zsendült a feladathoz. nem szeretném, ha a gyerekei apa nélkül maradnának.
-
MrZed001
tag
válasz
User_2 #52679 üzenetére
Nem csak hogy köthető, hanem kötelező összekötni.
Máskülönben potenciál különbség lenne közöttük, ergo rázna.Igen, off-grid nullája a hálózat nullájával (PEN) összekötésre kerül.
Ezzel semmi gond nincs.
Sőt, az oszlopoknál lévő hálózati földelés segédföldként szolgál, kiegészítve a te saját földelésed.
Egyenesen ajánlás fixen kötni hálózati N a sziget N-hez.
Így ha pl inverterben PE-N relé meghibásodna sem lesz föld független a rendszer. -
MrZed001
tag
válasz
User_2 #52673 üzenetére
Röviden Föld csak egy van ... így mindent erre kell kötni.
Szigetüzemnél a nulla a problémás. Sok inverterben nincs PE - N összekötő relé.
Így amit kiad föld független, lebegtetett nulla.Részletesen itt a szakmai fórumban az oktató poszt hozzá:
https://www.facebook.com/groups/hibridnapelem/learning_content/?filter=394929036100334&post=679230656975829 -
molnartibor
tag
válasz
zsiga19 #52696 üzenetére
Persze éves sőt szerintem még havi szaldónál sincs értelme az akkunak.
Én HMV-ben látok potenciát hogy éjjel csak ilyen 35 fokig fűtöm és napközben meg amikor van termelés akkor feljebb 60-70 fok ki kell tapasztalni. A többi az ilyen, nálunk van egy 300w alapfogyasztása a háznak. Hűtők nem esznek sokat éjszaka ha nem nyitogatod bár ezekre nincs mérésem.
A 8 hónapnyi önellátás akár igaz is lehet, a kérdés az, hogy mennyibe kerül, megéri-e. Nekem úgy tűnik, hogy amíg az éves szaldó van, addig nem érdemes foglalkozni az aksival...
Pontosan, kérdés majd a matek, meg az ellátás biztonságot hova árazod be. Pl. ahol sok áramszünet van ott más is számít mint a nettó haszon/megtérülés. -
4D4M
senior tag
Ez sajnos egyelőre nincs "ott", mivel 200k+ villanyórát kellene átállítani hozzá (megy/mehetne ez távolról, 313313?), ami a szolgáltatók jelenlegi kapacitását elnézve mission impossible...LENNE ha egyáltalán bármilyen érdeke bárkinek fűződne hozzá a felhasználókon kívül.
-
zsiga19
tag
válasz
molnartibor #52666 üzenetére
Mit tudok ütemezni? Főzés (indukciós), sütés (villanysütő), mosógép, mosogatógép, esetleg a melegvízkészítés, de azt már problémásabbnak érzem, mert reggelre is kellhet melegvíz. A fűtéssel kapcsolatban nem tudom, hogy takarékosabb-e az, ha napközben 2-3 fokkal melegebbre fűtöm a házat csak azért, hogy éjszaka ne menjen a fűtés. Amikor gázkazánnal csináltam, hogy éjszakára lejjebb vettem a tartandó hőfokot, nem érzékeltem fogyasztáscsökkenést. A hűtők, számítógépek állandóan mennek, világítás, tévé, szauna jellemzően este kell, amikor nincs termelés. Nincs H tarifám a hőszivattyúhoz, és az itt olvasott árak alapján nem is igen lesz...
A 8 hónapnyi önellátás akár igaz is lehet, a kérdés az, hogy mennyibe kerül, megéri-e. Nekem úgy tűnik, hogy amíg az éves szaldó van, addig nem érdemes foglalkozni az aksival...
-
Z_A_P
addikt
válasz
molnartibor #52687 üzenetére
Jaaaaaa, es uraim, a bruttónál még ott van a "fazisokat együtt vagy külön számolják - e" kérdés is
-
ecaddsell
aktív tag
válasz
User_2 #52679 üzenetére
offrgrid nullája a földelésen keresztül visszajuthat az ongrid nullára.
Ezt honnan vetted? A földelés meg a nulla két külön dolog az off-grid esetben. Az inverter földelése a fém burkolaton van a nulla meg bemegy az elektronikába, ha műszerrel rámérsz a kettő között szakadás lesz.
Az EPH lényege, hogy minden fémes dolgot összekötsz, miért lenne kivétel ez alól az off-grid?Mondjuk ilyen hibrid rendszerben lehet fog kelleni néhány extra Fi relé az off-grid részhez.
Szerk: A nulla azért fog visszajutni, mert összekötöd.
-
molnartibor
tag
Már ahol van gáz ugye, mostanában az újépítésű házaknál sok helyen be sincs kötve a gáz a telekre.
Van smerős neki sincs, csak elektromos padlófűtés (fűtőszálas) klíma nélkül. Nekem tavaj a 9,24kWp rendszer november 210kWh decemberben pedig 230kWh- termelt, ezzel nemigen fűtöttem volna ki a házat. -
Janusz001
őstag
Ez milyen hiba lehet? Próbálom frissíteni az invertert, eddig sosem volt gond, most ez az eredmény, többször is próbáltam, datamanager legfrissebb:
"A legutóbbi frissítés sikertelen volt Telepítve: fro34162.upd Rendelkezésre áll: fro34310.upd" ,utána ez az eredmény, az inverter csak itt áll. Újraindítva menüből elindul rendesen.
Valaki fel tudta már ezt tenni?
-
molnartibor
tag
Szerintem télen több mint 30% az önfogyasztás, nyáron nálam átlagosan 25-30% között mozgott. De ugye minden használati szokás más és más. A 7 év jónak hangzik.
#52685 H-Mani: ja értem
, én a hibrid rendszert a szaldó lejárta utánra értettem amikorra már kitermelte a saját árát a rendszer. nekem is 1,2 éves a rendszer még csak.
#52686 asdf_: itt jön ki aki belement a norvég panel és elektromos padlófűtés (fűtőszálas) dolgokba napelemmel, mert az volt akkor az olcsó. Neki most többe fog kerülni az átállás, hogy felkészüljön a szaldó utáni időszakra. Minimum fűtő klímák majdnem helységenként.
-
asdf_
veterán
Ez igaz, aki villannyal fűt, az éves szaldón kívül valószínűleg megszívja, a mennyire csak a kérdés. Én azért megvárnám, hogy mi a valós értelmezése és alkalmazása az új szabályoknak, jelenleg még mindenki csak tippelget.
Meg ugye ha ennyi megy el télen, a pályázatossal egy kanyarban két mérőhelyes dobozt rakattam volna és hajrá H tarifa, ha megfelelő a SCOP értéke a cuccnak, amid van (akkor még ugye nem tudtuk a mostani szarkavarást). Főleg, hogy ugye ez már előre tudott volt, hogy nem leszel szaldós. -
H-Mano
tag
válasz
molnartibor #52660 üzenetére
Majdnem 100% ÖNERŐ
(kevés lakástakarék támogatást többszörösen elvitte az infláció...)
A "kardomba dőlést" a hibrid rendszer felvetésedre írtam: nekem vadi új sima van... -
Z_A_P
addikt
Lenti tablazatokat osszerakva, ugy szamoltam, hogy ha 30% helyben fogyasztas van mindig (ez nem tudom realis-e, igy legyen!), az jott ki (ha nem szamoltam el) hogy ~900 kWh tudok egy evben helyben elfogyasztani a kb 5500 kWh termelesbol, havi bontasban nezve. Az + a maradekot 5Ft vetellel szamolva (23e) kb 86000 Ft/ev sporolas valosul meg.
Akkor ha ez igy lesz, nalam 7 ev alatt megterul a 100%-os tamogatas -
molnartibor
tag
-
senki68
senior tag
válasz
molnartibor #52671 üzenetére
Ha nekem huaweii lenne , én is leverném a falról
De egy SE invertert, rendszert nem dob csak ki úgy az ember -
4D4M
senior tag
válasz
Andras6800 #52676 üzenetére
Nekem nem mondtál újdonságot: valóban ez a helyzet és amint látod működik: mert 90 éve is működött és amíg nem nő fel a társadalom, addig működni is fog, mert a zsigeri reflexekre hat. nade off: OFF
#52679 User_2:
Ideális esetben akárhány jól kivitelezett földelést hozol létre, azok mind ugyanazt a földpotenciált testesítik meg, amin te is ácsorogsz, így egyenértékűnek kell lennie a saját földeléssel rendelkező megoldásnak a közös földeléssel.Sehol nem lehet (számottevő) potenciál különbség az EPH rendszer bármely pontja között, de majd egy hozzáértő gondolom elmondja szabatosabban is.
-
User_2
tag
offgrid-nek nyilván lenne saját szondája és földelése,
a kérdés az, hogy összeköthető-e az ongrid földeléssel, EPH-val?
összekötés esetén - logika alapján- offrgrid nullája a földelésen keresztül visszajuthat az ongrid nullára. ezzel érdemes foglalkozni vagy negligálható a hatása?
offgrid napelemtáblák lehetnek azonos tetőn az ongrid táblákkal?
ha a földelésük nincs összekötve nem lesz potenciálkülönbség a tetőn? a tartószerkezeten? -
Z_A_P
addikt
Szerintem ott a hiba, hogy te egyenletes eves fogyasztassal szamolsz.
Napelemmel 30%-ot helyben rögtön elhasználsz
Ez az amit nem tudok meg, mivel 1 honapja mukodik. Remelem igy lesz. Node:" így volt évi 5 500 kWh fogyasztásod." -> szinte hajszal pontos! Ime [link]
Nade ebbol Nov 1-Mar 30 kozott tortenik a fogyasztas 70%-a, kb 3700kwh.
Itt nincs szaldo, tehat amit telen termelek, abbol kene ez menjen. Ezert erdekelt, hogy van-e valakinek eves termelesi gorbeje (nekem meg nincs)**, hogy a Nov-Mar idoszakban mennyit termel? Mert lenyegtelen hogy termel mint allat Apr-Okt, amikor arra a 7 honapra a fogyasztasom 30%-a esik csak.
**kozben talaltam, na lehet kalkulalni: [link] -
Andras6800
senior tag
Nem akarok belemenni a politikába. Ez egy szakmai fórum. De pont ez a trükk. Mindig csak egy jól szeparálható csoport van szívatva. A társadalom egészének meg sulykolva, hogy ők a kissebbség!
Már írtam korábban: Legékesebb példa erre a legutóbbi Nemzeti konzultáció. Azért kellett a 98%-os q sikeres konzultációs eredménnyel tele plakátolni az országot, hogy az a 80% aki el se mentés/vagy nem ért egyet kissebbségben érezze magát.Pont ez történik most is. A napelemes hőbörgés elporlasztva 10 évre. Közösségi médiákon trollokkal egymásnak ugrasztva a nép. Aki meg nem ért hozzá, annak kamu Brüsszelezéssel meg lőzungokkal (Akkumulátorként kihasználjuk a hálózatot, meg szaldó miatt 1000 milliárd kell a rezsivédelmi alapba ami miatt szétrohad a kórház, stb) el van adva, hogy a napelemes élősködik a magyar társadalmon. Sők a nem napelemesek fizetik a mi jólétünket!
-
User_2
tag
kérdés offgrid rendszer földelésével kapcsolatban:
akinek van ongrid rendszere és mellé offgrid rendszere is,
a földelést, EPH-t hogyan oldja meg?
offgrid földelést összeköti az ongrid földeléssel?kell vagy tilos összekötni?
-
asdf_
veterán
A 100%-osoknak atlagban ~500ezer volt a bekerule
Az itt tippelgetett 5 Ft bruttoval lehet meg ez sem fog megterulni soha.5 kW-os rendszer, így volt évi 5 500 kWh fogyasztásod.
Ez jeleneleg évente kerül:
2523 * 38 = 95 874
2977 * 70 = 208 390
Összesen: 304 264 Ft-ba.
Napelemmel 30%-ot helyben rögtön elhasználsz, azaz a 3 000 kWh 70 ft-os-ból csak 1 815 kWh lesz. Ez évi 125 000 Ft megtakarítás, és az eladott áramodért még nem is kaptál semmit. Ez 4 év. A maradék 20+-ban meg ingyen termel. Nem látom hol a gond (a sokszor megénekelt lehúztak a horribilis önerővel történeten kívül). -
molnartibor
tag
válasz
senki68 #52670 üzenetére
Persze az is megoldás de nekem nem fér el több panel nagyon a tetőn és a huawei nem tud asszimetrikus termelést se! Amennyiben a mostani piacot nézem a Deye 10-es 1:1-ben bemegy a 10-es Huawei helyére (talán csak a max fesz kisebb 1000V<1100V).
Tudom hogy van AC couple de akkor már egyszerűsítek a rendszeren és 1 inverter lenne akkuval.Victronnal anyni bajom van csak, hogy 1 fázisú (pl Multiplus) szóval élből 3 kéne! Akkor már árban a Deye beljebb van (biztos van más is én most ezt néztem ki
) .
#52672 asdf_: +1 szerintem is.
-
senki68
senior tag
válasz
molnartibor #52666 üzenetére
Én ezért tuti nem cserélnék invertert.
Akkor már mellé tennék egy off-gried invertert.
Vannak erre megoldások. -
4D4M
senior tag
válasz
Andras6800 #52661 üzenetére
Az, hogy nincs akkora hőbörgés, még nem jelenti azt, hogy elégedetten hátradőltek volna. Sokan már belátták, hogy ez sajnos egy ilyen ország lett és nem a hőbörgéstől fog megváltozni. Itt a jelenlegi trendek szerint nem lesz már nyugat: itt amíg ki nem halnak a rezsicsökkentéstől elalélók, addig vadkelet lesz, ami az alkalmazkodásról és az útkeresésről szól, ami még önmagában nem lenne rossz dolog, ha nem látnánk át a kerítésen túlra (: 600.000+ fiatalember meg nem csak átnézett a kerítésen, hanem át is kelt.
#52666 molnartibor:
jól leírtuk ugyanazt, de...ezt nem ebben a fórumban tudjuk megváltoztatni / feloldani hanem majd a szavazófülkénél
–
Valójában ott még annyira sem, mint a fórumban (: -
chungey9
tag
válasz
Sokan építettek új tetőt déli lejtéssel a visszatermelés kimaxolására, vettek 25 év garanciát az inverterre hogy majd nyugdíjas koráig nem lesz gondja az árammal.
Végülis az Ő baja, építhetett volna akér forgatható tetőt is mint a szélmalmon, gondolom... -
molnartibor
tag
válasz
Egyet értek, de ezt nem ebben a fórumban tudjuk megváltoztatni / feloldani hanem majd a szavazófülkénél. Addig a legjobb amit tehet az ember hogy alkalmazkodik néha hőbörög. Amint már írtam korábban meglátjuk hogy alakul aszabályzás és annak megfelelően kell dönteni. MOST úgy néz ki, hogy van 10 év felkészülni, de ez akár már holnap is változhat.
Majd akkor kell számolgatni amikor látjuk, hogy mi merre inverter csere + akkumulátor. Én már csak az ellátás biztonsága miatt is hajolk egy inverter cserére a szaldó végén 5-10-15kWh akkuval és ha ilyen semmitérő árat adnak még majd a betermelt áramért akkor a viszwatt is be lesz kapcsolva.
Tájolással nekem szerencse/balszerencém volt mert a 3 tájolása a tetőmnek ÉK DNY és ÉNY ezekből azÉK és DNY tető lett telerakva. (A dőlésszög szerencsére itt segít 16° bár télen emiatt meg kevesebbet termelek)
#52662 No offense, szerintem nem is a napit kellene megtermelned/elraktároznod akkuba hanem csak éjszakát, ott meg ütemzetett programozott fogyasztásokkal ki lehet mozogni. A fűtést mondjuk nagy valószínűséggel pont nem (éjszaka), de ahol már hőszivattyúra terveztek ott általában van H tarifa is, ha meg nincs akkor ez ilyen ott fizetned kell.
De az évben 8 hónapban bruttóban is tudsz 100% önellátást csinálni okos tervezéssel és minimális akkuval (nálam még lehet több hónapot is ahogy nézegetem a fogyaszást termelést napi szinten).
-
bobek77
csendes tag
Csak olvasom itt a sok hozzáértőt, abszolút csak felhasználóként kérdezve, lesz RHD a betápra vagy sem?! Abban az esetben ha pluszban zárnék éves olvasáskor
-
Z_A_P
addikt
válasz
molnartibor #52660 üzenetére
100% pályázatos akkor meg messze nep annyi volt a bekerülés
A100%-osoknakatlagban ~500ezer volt a bekerules (nyilvan lehuzas arakkal dolgoztak a kivitelezok, akik amugy szinten ketseges kapnak-e penzt, mivel harcban allunk...).Az itt tippelgetett 5 Ft bruttoval lehet meg ez sem fog megterulni soha.
-
zsiga19
tag
válasz
molnartibor #52657 üzenetére
Nem értem ezt az önellátást akkuval. Télen volt, amikor 40 kWh-t evett egy nap csak a hőszivattyú (februárban 30 kWh körül volt az átlag), mellé 10-12 kWh-t a ház, plusz 6-8 kWh-t a melegvizet előállító rendszer. Mondjuk 50 kWh egy napi fogyasztás. A 7,68 kW-nyi napelemem februárban termelt 497 kWh-t. 10 napra nem elég az egész havi termelés, nem hogy még akkumulátorba rakjak el... Decemberben és januárban pedig még ennél is jóval kevesebb volt a havi termelés...
-
Andras6800
senior tag
válasz
Ebben igazad van. De itt jön be a jogbiztonság kérdése. Ezek után hogy várható el, hogy a lakosság 10-20-25 éves műszaki beruházásokat valósítson meg. Ha egyszer 1 évre előre nem lehet tervezni!
Márpedig egy napelemes beruházás az 25 év felett van. És közben 1 inverter csere...Persze, mehetünk önellátás fele, de ahhoz meg nincs meg a technológia. Szórakozhatunk it akukkal, de az 1-2 nap önellátás...
És itt jön a lényeg a felső bekezdésemből. Jelenleg 230 000 háztartás kötelezte el magát műszakilag 25 évre a jelenlegi szabályozás szerint. Ez nem úgy megy, hogy 10 év múlva átépíted!
Egy szimpla inverter csere sem megoldás, mert akkus bruttóra más tájolás/ dőlészsög illetve telepített panel teljesítmény kell...
Ezt kéne megérteni. Kérlek ne vedd magadra. De úgy látom sokan nem gondolkodnak tovább az 1 évnél.
Most evvel a 10 éves szaldó bejelentéssel elosztották a 230 000 napelemes háborgását 10 évre... -
molnartibor
tag
válasz
H-Mano #52659 üzenetére
Nem találtam meg, de ha nem 100%-os pályázatos voltál rád is vonatkozik a 10 év szaldó ami alatt jó eséllyel megrétül a rendszer. Pont pár napja számogattam fateroméknak 4 max 5 éven belül megétrül az önerős rendszerük, a miénk is hasonlóan 5-6 év.
Szóval nem értem miért kéne kardodba dőlni, ha meg 100% pályázatos akkor meg messze nep annyi volt a bekerülés, hogy emiatt kardba dőlj.
-
H-Mano
tag
válasz
" terelődünk az önellátás felé (valós hibrid inverterrel és pár napnyi akkuval)"
Az én (NEM hibrid)inverterem még be sem melegedett...
Akkor most dőljek a kardomba....?
(A JELENLEGI áramár mellet sem kifizetődő, nemhogy kétszeres beruházásnál.) -
molnartibor
tag
válasz
H-Mano #52655 üzenetére
Egyet értek, de most a jelenlegi szabályozásnak kell megfelelni. Amikor majd változik akkor ahhoz alkalmazkodunk vagy támadjuk meg mint most a havi szaldót pl.. A vége úgyis az lesz, hogy terelődünk az önellátás felé (valós hibrid inverterrel és pár napnyi akkuval) én ezt érzem.
-
H-Mano
tag
válasz
Andras6800 #52635 üzenetére
Tökéletesen igazat adok...
Én öszintén csodálkozom az ide írogató kommentelőkön...
Ahogy egy pillanat alatt JELENTŐSEN átforgatták az árakat, úgy, hogy annak semmi köze a valós arányokhoz (energia és RHD díj), itt mindenki az 5-Ft/kWh-t veszi készpénznek...
BÁRMIKOR, ha úgy van kedvük, újra megváltoztatják, hello...
Jelenleg (EU-s tagként) sem lehet egy évnél tovább felelősen tervezni...A későbbiekről meg jobb, nem is beszélni.
(És írom ezt úgy, hogy aug. végén volt óracserém.......) -
Z_A_P
addikt
válasz
molnartibor #52653 üzenetére
-
molnartibor
tag
válasz
Andras6800 #52648 üzenetére
Nem jó a link!
-
Z_A_P
addikt
Amugy, nem az az okolszabaly (EU iranyelv) hogy ~10 ev megterulesi idot kell a bruttosoknak is adni?
-
Z_A_P
addikt
Akinek van eves visszatermelesi diagramja, be tudna rakni?
Aranyositom 5kwp-re (en rendszerem), es hozza akarom rakni a lenti fogyasztasi diagrammomhoz, hogy atlagban hany evtized (szazad?) lehet mire az 5 Ft-os bruttosban kihozza az onerot?
(hacsak nem minuszban jon ki vegul)
Hozzateszem, a 100%-osokrol meg konkret hir mindig nincs
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Tchibo Esperto Caffe szemes kv föző hibátlan működéssel
- Balatoni álom - saját kép - 40x60 - akrilüveg fotó, keret nélkül, éltartóval
- Sram gx eagle axs elektromos váltó upgrade kit
- Jó állapotú Kona Shred / Pike 454 dual-air 110mm-140mm / Shimano Deore felszereltség!
- Midea klíma akciós áron beszereléssel együtt!
- Csere-Beszámítás! Iphone 14 Pro Max 256GB Független mobiltelefon. OLVASS!
- BESZÁMÍTÁS! 500GB Samsung 980 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! AMD Ryzen 7 3800X 8mag 16szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy Xcover 5 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest