- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- eldiablo: Mennyire strapabíró egy GShock?
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- Boss81: Halott Torrentek keresése, törlése egyszerűen.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- gerner1
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
bullboy
tag
válasz
MrZed001 #23579 üzenetére
Iiigen igen vmi ilyenek.
De próbáltam ecsetelni emlékeim szerint, hogy miért is akarom meglépni azt a brutál teljesítmény növeltetést, hogy később ne üssön ki a szaldóból, ha kész napelem rendszer után növeltetnék...
Ja, PEN szakadásra azóta posztoltál azt a fázis figyelő relét vagy mit, na azt figyelgetem, s tervben van egy olyan beszerzése. -
kiliti
csendes tag
válasz
kardkovacsi #23592 üzenetére
Az Amper bővítést (ha csak kismegszakító és légkábel csere kell), akkor nem a villanyszerelő csinálja (nem a reg.szerelő), hanem az EON emberei, akiknek ezért külön nem kell fizetni.
Egy extra Amper díja bruttó 4953 Ft.
2021. sep 20. kapott MGT esetén még ingyen volt a vezérelt bővítése a nappalival azonosra.
Reg.szerelőket a 2 papír aláírásáért 10-110 ezer forint között találtam 2021. októberben.
Ha valaki csak az ingyenes (összesen 32) Amperig bővít, akkor viszont van fizetendő kiszállási díj az EON-nak. -
Geresics
Topikgazda
válasz
313313 #23580 üzenetére
Pécs környékén most kábelhiányban vannak. Múlt héten sorban hívták az embereket a bekötési időpontokat lemondani anyaghiány miatt, akkor azt mondták, hogy 21-ére (mára) ígértek nekik szállítmányt, de szerintük az sem fog megjönni. Azóta nincs frissebb infóm.
Tavaly Horvátországban a HEP (kb. mint itt az EON) transzformátorokat nem tudott bekötni kábelhiány miatt... -
313313
addikt
válasz
kardkovacsi #23592 üzenetére
Tavaly április 1-el HFH már 3900+tréfa, pár Ft híjján 5.000ft/Amper.
-
bb71
őstag
Nekünk valahogy mindennek rendelt ideje volt tavaly március-május között...
- szabványosítás
- napelem (342e/kWp)
- 3x16 -> 3x25Aennél nem tudtam többet tenni a jövő érdekében áram fronton.
-
Gabesz87
veterán
válasz
Borisz76 #23589 üzenetére
Ja, világos. Úgy értelmeztem, hogy a fázisok számától függetlenül ktg mentes 32-ig. De így értem. Hát így akkor lehet, hogy elengedem a témát egyelőre.
De ha mégis szeretnék majd bővíteni, és 2024 előtt teszem meg, akkor nem kerülök át szaldóból bruttóba, ha jól értettem. -
-
Andras6800
senior tag
válasz
axioma #23585 üzenetére
Ez is megoldás lehet, csak akor kell húznom új 5 eres vezetéket a gépészeti helyiségbe az elosztó doboztól. Még padlásról levinni a gépészeti helyiségbe nem is gond, mert anno raktunk be csovet. Viszont kismegszakítós szekrényből feljutni a padlásra már kalandos lesz.
Amúgy házba sok nagy fogyasztó már nincs tervben, 25A elég is lenne simán tutira. Ami még majd megdobja az az eletromos autó. De az még terv és ha lesz is, az is a villanyóra mellett. Amikor napelemet tettünk fel, csak napelem bekötésig lett szabványosítva a vezeték egy külön dobozba. Ott van főági elosztó, szóval az még rendben is van. Így plusz vezetékezés nélkül megoldhatónak tűnik a dolog.
-
axioma
veterán
válasz
Andras6800 #23570 üzenetére
Miert nem 3f futoszalat a bojlerbe, akkor kevesebbet ke'r mindbol. Mintha mar nemreg egyszer emlitettem volna...
-
HunChris
senior tag
válasz
kardkovacsi #23389 üzenetére
Lesz új Qcells panel 2022-ben, már találtam letölthető/megnézhető infókat.
Elmegy N-type felé a hagyományos P-type-ból, ez lesz a csúcs:
Qcells Q.Tron G1+ 380-405W (Q.ANTUM NEO)
Méret: 1717 mm x 1045 mm
Teljesítmény garancia: 90,58% (25 év)
Hatékonyság: 22,6%
Pmmp: -0,32% /K
120 cella, 12 busbar
Q.TRON ML-G1 415-430W Q.ANTUM NEO (132 cella, 21,9%, 1879mm x 1045mm)
Q.PEAK DUO-G10.a+ 360-380 (21,2%, 1717 mm x 1045 mm)
Q.PEAK DUO XL-G11.7 570-590W (21,5%, 2416mm x 1134mm)
-
Gabesz87
veterán
MOst, hogy olvasom itt a hálózatbővítést, én is elgondolkodtam rajta, mielőtt napelem projektbe vágjuk a fejszénket. Perpill. 3x16A van, részleteket nem tudok, a ház 2015-ben volt teljesen felújítva, tehát feltételezhetően minden modern, és kornak megfelelő (már csak abból is kiindulva, hogy az előző tulaj nem spórolt kb. semmin). Ki tudja mi lesz 5 év múlva pl...lehet, hogy a mostani PHEV helyett gull elektromos autónk lesz, vagy 1 ilyen 1 olyan...a kérdésem, hogy 3x32-re bővítésnek mi a költsége? Mert ha jól értettem a neten olvasottak alapján, 32A-ig nincs ktg-e a szolgáltató felé. Mire és mennyi kell fizetni akkor?
-
Andras6800
senior tag
válasz
kardkovacsi #23573 üzenetére
Igen, én is így gondolom valahol. Ezért is írtam, hogy: "És igen, pár napja én is írtam, hogy a jelen energiaárak tarhattalanok, de ott szándék sincs emelésre."
De a hangsúly a végén van. Mert politika simán megoldja, hogy nem emel, aztán évente adóforintból kompenzálják a veszteséges elosztókat. Meg ugye ráterhelik az üzleti fogyasztókra. Ez így minimum bizonytalan. Szóval most te befektetsz sok millio Ft-t a zöldbe ami jó.
És az állam meg majd határoz valamit 2 éven belül, amivel kicsinálhatja a "befektetésed".
Sőt akát visszamenőlegesen módosít(Volt már ilyen). Amvel meg csupán annyi a baj, hogy a bolygó lassan felforr, de szarunk rá.
-
313313
addikt
válasz
bullboy #23576 üzenetére
Tudnád te néha milyen anagyellátási gondok vannak...
Tavaly volt olyan B32 A kismegszakítót nem kaptunk hetekig, munka meg jött, hogy növelni kell, nyílván megoldottuk...
Volt időszak, mikor egy fázisra is három fázisú mérő került HMKE és H tarifa-nál, mert csak olyan volt, azok is "visszakukázott" újrahitelesített mérők voltak... ekkortályt késztejelentés és bekapcsolás között akár 5-6 hó is eltelt, mert nem volt óra amit fel lehetett volna rakni... -
MrZed001
tag
válasz
bullboy #23577 üzenetére
Nem az 1 fázis VS 3 fázis téma volt ... hogy mennyire szívás a 3 fázis saját (belső) fogyasztás lefedésére (na meg a rettegett PEN szakadás ami volt is itt valakinek) ?
Meg mintha ott emlegettem volna, hogy fraciskák persze meg tudják oldani, hogy 1 fázis 70A osztanak le házaknak, lakásoknak -
MrZed001
tag
válasz
"Illetve nem a teljes fogyasztásra fognak gyúrni az emberek hanem arra, hogy nyáron fedezze a fogyasztást."
És ne felejtsük el, németeknél már 120 Ft/kWh a lakossági áram.
Annyira magas, hogy már úgynevezett Balkonkraftwerk-eket is engedélyeznek.
Magyarán társasházakban erkélyre, közeli tetőre kitett 1-4 napelem paneleket, buta mikroinverterrel (grid-tie termelő)
És még engedély sem kell hozzá, csak bejelenteni (tesznek fel oda-vissza mérőt).Sőt, 600W alatt egyszerűen konnektorba dugható változat is engedélyezett. Ugyanaz, mint az Öngyilkos kábel generátor esetében ... de itt ugye amíg nem kap szinuszt grid-tie inverter addig nem termel (szóval kihúzva konnektorból villa nem ráz)
Ha jól emlékszem 2kW a felső limit. Ahhoz már villanyszerelő által kiépített kábel és aljzat szükséges (és talán limiter az óránál, hogy ne legyen visszatáplálás, de ebben most nem vagyok biztos).Szóval ahogy elrohannak az energiaárak, az emberek már a saját erkélyük is bepanelezik, hogy valamit meg tudjanak fogni belőle.
De amúgy láttam példát olyanra is nemzetközi fórumon, hogy Párizsban (Eiffel toronyra néző nagypolgári) lakásba LiFePO4 aksi került telepítésre hálózatos szigetüzemű inverterrel, két célzattal:
1, UPS - szünetmentes legyen
2, olcsó esti áram eltárolása, nappal felhasználása.
Napelem nélkül.És végül egy poén jutott eszembe, mely a szigetüzemű csoportban hangzott el.
Téma a cikk: Paks 2 (mellveregetés) és hogy a magyarok önellátóak lesznek áramból.Mire az egyik hozzászóló kb: Mire Paks 2 kész, addigra Paks 1 leáll (és ugyanott vagyunk). Szóval igen, a magyar emberek önellátóak lesznek áramból. Mert vagy megtermelik önmaguknak a saját áramukat, vagy ülni fognak otthon a sötétben
-
bullboy
tag
válasz
Geresics #23544 üzenetére
Kb 3 hónapja pont ezt boncolgattam itt, MrZed001 meg belém szállt páros lábbal, hogy minek nekem annyi Amper? Pedig engem is csak az vezérel, hogy nehogy emiatt kelljen majd szerződést módosítanom...
(Azóta szent a ☮️)
Akkor még nem voltál aktív, elfoglalt voltál ügyes bajos dolgaiddal. -
bullboy
tag
válasz
Andras6800 #23571 üzenetére
Jól tetszik látni.
Ha 50A-al leterheled az egyik 32A-os ágat, akkor pont az történik amire számítatok, az óra melletti 32-es kismeg fog leoldani. Ez így van rendjén, de ez szélsőséges. A mért szakaszt meg pont ilyenek miatt követeli meg a Hálózati Engedélyes, hogy minimum 10mm² keresztmetszetű legyen, ugyanis az kiépítéstől függően akár 76A-t is bír (biztosítani kissebbre illik, védendő a vezetéket) vezetékenként, az meg már rengeteg dzsúdó...
Amúgy csodálkozva olvasom az Émasz meg mindenféle más területen milyen lazán szerelgetnek be (meg ami épp az autóban van? Mivaaaa?!) C karakterisztikájú kismegeket a fogyimérő mellé. Egykori Édászos E.On területen sajna csak B kapható. Ezek betartják ami ukáz ki van nekik adva...
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Ja és persze azoknak lesz egy nagy nyerő akiknek már van, mert ha marad a szaldójuk és lesz egy 60-70 forintos áramár akkor gyakorlatilag 3-4 év alatt megtérül a rendszerük.
Majd jönnek majd a brutál tulpanelezések, mert meg fogja érni a gázt is kiváltani napárammal még a rossz szorzó esetén is. Már akinek marad a szaldója.
-
senki68
senior tag
válasz
Andras6800 #23571 üzenetére
Azért ha minden fázisra ráteszel 5 db 10A kismegszakítót és le is terheled, akkor a 3X32 amper nem elég neked.
A mért fővezeték mi lenne? A villanyórától a kismegszakítódobozig? Jó eséllyel az is a villanyóra szekrényben van, tehát azt a 30 cm vezetéket nem gond cserélni, ka kicsi.
Mondjuk nálam vezetéken mérve 10 méterre lett ,de azt is megoldottuk -
kardkovacsi
senior tag
válasz
Andras6800 #23570 üzenetére
Már kétszer írtam le és kétszer töröltem ki mert kicsit okoskodás szaga van de akkor leírom
Szóval úgy gondolom nemrég egy nyersanyag szuper ciklus indult(jellemzően ezek valami negatív sokkal indulnak, -40 olajár 1.5 éve), nemrég volt a portfolion is cikk róla. Azaz egy ideig (5-7-10 évig) az árak emelkedni fognak és nem lehet majd tartani ezeket az energia árakat itthon. Könnyen lehet, hogy egyszerre fogják meglépni. Emelnek mondjuk első körben 60 forintra és akkor megy a szaldó és utána jön az inflációval való emelés évente vagy valami igazodás a nagyker árakhoz.
Valószínűleg a gázárral is ez lesz. A benzin árával meg már ez vanInnen nézve meg meg fogja érni telepíteni a napelemeket akkor is ha nincs szaldó, legfeljebb valami energia tárolást kell mellé ragasztani. Illetve nem a teljes fogyasztásra fognak gyúrni az emberek hanem arra, hogy nyáron fedezze a fogyasztást.
-
Andras6800
senior tag
válasz
senki68 #23569 üzenetére
Szerintem itt csak abban van a félreértés, ameddig a 3x32A eljut a kismegszakító szekrényig. Onnantól valóban az egyedi saját biztosítékaid határozzák meg a hálózat max terhelhetőségét.
De ha ráteszel egyik fázisra 5 darab 10 A-es kismegszakítót és persze le is terheled őket akkor a mért fővezetéken fel tud szaladni a terhelés. Így azt lehet célszerű lehet cserélni. -
Andras6800
senior tag
válasz
kardkovacsi #23555 üzenetére
Azért ennek most annyira nem örülök.De így belegondolva tök logikus.
Most jól elvagyok a 3x20A-al, meg jól is van osztva a terhelés. De ha átállítom a HMV-t fűtőszálasra, necces lehet az a kör. Pont azon van az 5 kW-os klíma is. Még szerintem meglátom, mit hoz 2022. Aztán lehet bővítek, mert azért még tervben vagy 1-2 fogyasztó.De összességében azért ez az egész kicsit visszás. Persze, most nekünk nagyon király, mert ingyen tárolja a szolgáltató a nyári termelésünk. Ez nem egészséges. De ha itt bevezetik a mostani 1/3 as arányt bruttóra (ugye itt volt szó róla, hogy van ahol 1/5 is van) akkor ki fog napelemet telepíteni?
Most is, ha zsebből fizeted bő 3 milláért kapsz egy rendszert, amivel évente kiváltasz kb 320 000 Ft villanyszámlát. Azaz számolhatunk olyan 9,5 év megtérüléssel. Ha most ezt direktben áteszed bruttóra, akkor az azt jelenti, hogy kb 2,5x annyi idő a megtérülés. Ez most csak olyan hozzávetőleges számolás.
Most őszintén, ki fog 20+ éves megtérülésre napelemet tenni? És akkor a degradációról még 1 kukkot nem beszéltünk.
És igen, pár napja én is írtam, hogy a jelen energiaárak tarhattalanok, de ott szándék sincs emelésre. Szóval támogatás nélkül ez ilyen gazdagok meg elkötelezett zöldek bulija lesz akkor? Meg persze az állami támogatásos rendszerek.
Lehet rosszul gondolkodom, de azért a jelenlegi szaldo kompenzálja azt, hogy a napelem rendszer árak követik a piacot, csak épp az energia árak nem, amik értelmet adnának neki. Azaz megborult a mérleg és jelenleg a szaldó a lélegeztető-gép ami szélesebb lakossági körökben életben tartja a napelemes bizniszt. -
senki68
senior tag
Ha légkábeltről átállnék földkábelra van egy "nem fizetős" szakasz, bár most így fejből nem vágom hány méter, de nem sok.
Persze most teljesítménynövelésről volt szó, tehát nem értem ha eddig légkábel, minek kellene helyette földkábel?
Nem tudom, milyen belső hálózatod van, de szerintem nemigazán vagy képben a villamossággal.
Attól, hogy van 3X32 ampered az még nem terheli a belső hálózatodat. Ha szét van szedve a belső hálózat 3 fázisra azon belül is külön körökre, attól még az egyes körök maradhatnak 16 amperon, de több kört kötni 1 fázisra ott már kellhet a 32 amper.
Nem egyformán látjuk a dolgokat, én szeretem ha van mihez nyúlni van tartalék, ha valami van nem kell egyből fejlesztést fontolgatni. Szerintem 3X32 amper mindenre is elég egy háztartásban, egyszer kifizettem , enni nem kér, jó hogy itt van. -
süti5
őstag
válasz
kardkovacsi #23562 üzenetére
Szerintem elketyegek ennyivel köszi
-
kiliti
csendes tag
válasz
313313 #23563 üzenetére
2022. január 4: elkészült az Amper bővítés. 3x16C nappali + 3x16C vezéreltről lett 32-20-20C és 20-32-20C. Volt Elmű terület (észak Pest megye). Régebbi, 3 éves Hensel dupla szekrénybe. Légkábelt is cserélték 4x16 aluról 4x25 alura. Kicsit problémáztak, hogy nem szabványos a PEN szétválasztás a plombált szekrényben, de berakták az új megyszakítókat. Jah, az újak Tracon 6 kA-esek, a régiek Eaton 10 kA-esek voltak. Előtte telefonon azt mondták, csak C-st tudnak hozni...
Az órától 10-es réz vezetékek mennek a házba, rövidek. Csak az amper díjat + a reg.szerelőt kellett fizetnem a két papír aláírásárért. Ő nem nyúlt semmihez. -
süti5
őstag
válasz
senki68 #23564 üzenetére
Szabványosítás szükséges ja, csak nem mindegy, ki állja a számlát
Ha pl. légkábelről átállnál földkábelre, nemigen fizeti a szolgáltató, de amúgy se biztos, hogy köteles az óráig ő fizetni, de ezt nem tudom. Ha jól tudom, az oszloptól az óráig lehet szolgáltatói tulajdon, de felhasználói tulajdon is, legalábbis ilyen papírra emlékszem, mikor ikszelgetni kellett.Eddig bírta ugye előző tulajnál a 3x10 ampert a belső hálózat. Nálam bírja a 3x16 ampert, de a 3x32 az pont ennek a duplája. Tudom, hogy le lehet venni a beső hálózaton kisebbre, csak akkor meg minek a több amper? Hogy mondjuk 20 év múlva esetleg kell majd?
-
313313
addikt
válasz
stickermajom #23559 üzenetére
Október 15 óta új csatárik vannak ;)
Amper bővítéshez meg:
Érdemes előre gondolkozni és inkább a nagyobbat kérni, még ha pillanatnyilag nem is használod ki. Illetve azt is meg kell nézni most mi van fent, mert ha C (kismegszakító karakterisztika), nem érdemes 1 lépcsőt lépni csak, mert fel már B-t raknak csak, úgy meg kb ugyan ott vagy, vagy rosszabb helyzetbe.
Pl: 3*16C simán elvisz 3*20-22 ampert üzemszerüen, nem érdemes 3*20-ra növelni, egyből 3*25-re kell...Félelmetes EON területen milyen árak/helyzetek vannak. Ami még tavaly "szabványos" volt, az idén már nem. Démász meg növel teljesítményt (kismegszakítót cserél, 1-ről 3 fázisra már nem enged)akkor is, ha a villanyóra lakáson belül van...
-
kardkovacsi
senior tag
Nekem 4x10mm-es vezeték van bent. Azzal a 3x32A-nek még el kéne mennie bár a jövőre nézve a 3x25A elég kell hogy legyen. A legtöbb e-autó 11 kW-al tud tölteni max az 3x16A és akkor marad még mellette 3x9A a többieknek. Ez a 3x16A se kell mindig csak ha valahová rohansz és üres az akkumulátor. Az meg jellemzően éjszaka lesz. Hazaérsz üres aksival és másnap indulnál. 3x16A-el egy 80-as akkumulátor is tele lesz 8 óra alatt.
-
süti5
őstag
válasz
senki68 #23558 üzenetére
Ez az oszloptól óráig cseréli a szolgáltató nem egészen így van, de elfogadom igen.
A belsőre gondoltam, hogy szerintem a 15 éves rézvezetéket én 20 évig még nem szeretném kicserélni....
Azt néztem, garázsban is bent van a 3 fázisú, gondolom csak lehet 3x16 amperről is tölteni később a verdát, ha elektromos lesz... -
senki68
senior tag
válasz
313313 #23553 üzenetére
Ez is érdekes dolog, mert egyrészt van ahol számlázzák, valami 40-50K de sok helyen meg nem.
És az se mindegy, hogy 3X25 és 3X32 között van vagy 100 ezer amperdíj is. És ha hosszútávon nincs rá szükséged, olcsóbb az óracserét fizetni.5000 Kwh éves fogyasztás felett mikor lesz smart mérő? Törvényileg kellene, de nem nagyon cserélgetik.
-
-
süti5
őstag
válasz
kardkovacsi #23555 üzenetére
Én kissé hülye voltam tavasszal, mert amit vettünk házat, 3x10 amper volt benne és 3x16-ra bővítettem....lehetett volna 3x20 vagy többre, viszont nem mindegy a vezetékelés sem, ahogy utánanéztem, erre a 1,5mm2-es vagy milyen réz vezetékre nem is ajánlanak többet, mint 16amper. Egyedül a klímákhoz megy talán vastagabb.
Vagy simán hülye voltam és mehetett volna a 3x30 amper? -
313313
addikt
válasz
kardkovacsi #23554 üzenetére
Azt hittem még eztán kerül fel hozzád a napelem...
-
kardkovacsi
senior tag
De, csak gondolni kell a dolgokra előre. Még jó, hogy Geresics beírta, mert nálam is tervben van még pár nagyobb fogyasztó (nagy klíma, phev helyett full villany autó) ,most is leveri párszor egy évben a biztosítékot és 2024 jan 1 után már késő lesz agyalni a bővítésen. Szóval ezt jövő ilyenkor meg kell lépnem.
-
313313
addikt
válasz
kardkovacsi #23550 üzenetére
3*32A-ra "ingyen" rakják a Smart mérőt hivatalból.
3*25A-nél HMKE bekapcsoláskor kiszámlázzák a HMKE-ra felrakott smart mérőt.
Démász ugyan azt a mérőt rakja 3*32A vagy e feletti (80A-ig) új bekapcsolás vagy teljesítmény növelésnél. Ahogy tudom EON is.
Okosok majd megmondják mi a mérőcsere díja,aztán lehet matekolni -
süti5
őstag
válasz
kardkovacsi #23551 üzenetére
Nem ez a cél?
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Samsung Galaxy A03 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- MacBook, Apple M1 / M2 kompatibilis dokkolók, DisplayLink 4K, USB-C, Type-C
- 121 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- Bomba ár! HP ZBook Fury 15 G7 - i9-10885H I 32GB I 1TBSSD I 15,6" 4KDreamColor I Cam I W11 I Gar
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest