- sziku69: Szólánc.
- SzőkeKapitán: Világ vége túlélők topicja
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Jack Hunter: Kínai erősítő vásárlási tippek
Új hozzászólás Aktív témák
-
Donki Hóte
veterán
válasz
eldoble #13190 üzenetére
Köszi
Akkor már inkább ezt veszem, szélesebb a felső része.
-
gyapo11
Topikgazda
válasz
eldoble #12992 üzenetére
Az elfogyó penge inkább a vadembereknél fordul elő, akik flex-szel meg száraz köszörűvel esnek neki a késnek. Nyilván borzalmasan túlélezik, ami egyébként szerintem sok embernél előfordul normális élezővel is, másrészt a kilágyulás miatt gyakran kell ismételni, míg a pengéből egy fél centis csík marad, ami a pengehát vastagsága miatt vágásra kb. alkalmatlan.
Az 1-2 tized fokos eltérés szerintem nem gond. Nekem egy olcsó pálcás élezőm van, de nem szabadon csúsztatható a szöget beállító pálcavezető, hanem lukakba fűzhető, tehát diszkrét értékek állíthatók be, elég pontos lesz az ismétlés. Ennek meg az a hátránya, hogy a különböző szélességű pengéken ugyanabban a lukban is más lesz az élszög. Nem sokkal de eltérő lesz, ilyen ez a trigonometria.
Szép egyenletes akár sík akár homorú élszalagot szabad kézzel csinálni nagyon problémás. Tehát ha valaki a drága késen vagy akár olcsón ilyet szeretne látni, akkor ne kezdjen neki, vezetett élező kell, a homorúhoz vizes köszörű.
Jó lenne az élezőkről, tulajdonságaikról egy weboldalt összeállítani. Nekikezdek, megírom az url-t és szóljatok hozzá, küldjetek képet, url-t, design javaslatot. -
gyapo11
Topikgazda
válasz
eldoble #12984 üzenetére
Az abszolút precíz az amit írtál, hogy festék, húzás, állítás, festék, húzás, állítás sít. amíg tökéletes nem lesz a szög. Nem tudom milyen pontosan áll vissza ugyanoda az említett élező, de ha pár tized fok eltérés lesz, az sem olyan tragédia, csak kicsit több anyagot kell leszedni ha kisebb a szög, kicsit kevesebbet ha nagyobb a szög, kicsit tovább tart ha kisebb a szög, nagyon hamar kész lesz ha nagyobb a szög. Abban meg biztos vagyok, hogy a kés ugyanúgy fog működni 15 fokon mint 15.2-őn vagy 14.8-on.
-
H-Zol
senior tag
válasz
eldoble #12988 üzenetére
Nekem se nincs
, de én megélezném gond nélkül , olyan élszallagot csinál , hogy nem mondod meg , hogy az nem gyári élezés !
A kés hegyét amikor húzod ki , ott már nemigen támaszkodik , ott kell egy kicsit odafigyelni , de ez az elején volt furcsa , amikor megvettem a szalagos élezőt , mostmár megszokásból csinálom !! -
H-Zol
senior tag
-
gyapo11
Topikgazda
válasz
eldoble #12980 üzenetére
Igen, nagyon macerás, ha nincs állandóra felrögzítve valahova. Van a Worksharpnak egy torony alakú élezője, amin skála van az élszögnek, csak oda kell tekerni és mehet. Az is a pálcások közé tartozik, de egyszerűbbnek tűnik a beüzemelése/beállítása. Work Sharp Professional Precision Adjust Knife Sharpener.
-
gyapo11
Topikgazda
válasz
eldoble #12977 üzenetére
Hát ja, ha az élszöget akarjuk pontosra, akkor vezetett élező kell. Pálcás, ferde köves, élszögsegéd, ferde kerámiakorongos, vizes köszörű vagy szalagcsiszoló. A pálcások és a vizes köszörű a legszabadabbak szög beállításban, a szalagcsiszolók 1-2 szöget tudnak, a ferde köves 2-őt, az élszögsegéd és a kerámiakorongos 1-et.
Az élszögsegédet talán még ezen az élezőn is lehet használni, bár nagyobb felületen könnyebb. -
H-Zol
senior tag
válasz
eldoble #12909 üzenetére
Akkor én idősebb vagyok mint te , nem jó a flex , vagyis kicsiben elmegy de azzal egész nap nem húzza
, a kalapalás kicsi ütések , szépen le kell nyújtani az élét , zsilet vékonyra , a lényeg a kicsi ütések , mert ha sietve , nagy ütésekkel csinálják akkor hullámos lessz , és azt nem szabad , mert nem tudod fenni , annak egyenesnek kell lennie kalapalás után is mint egy késnek , de viszont az elé az soha nem lessz egyenes és abba rejlik a titok , mint a késeknél a mikrofogazat ( volt is itt téma , az is nem olyan régen ) , de itt egy kicsit lathatóbb a fogazat és attól vág jól és könnyen !!
-
H-Zol
senior tag
válasz
eldoble #12903 üzenetére
Tavaj is volt itt kasza téma
, akkor is írtam , hogy én még a 80-as évek végén , találtam a TSz-ben bér kaszálást ( lucernát , azt sokkal könnyebb mint a füvet ) , nagyapám a 90-es évek elején halt meg , de megtanított kaszát kalapálni , az volt a szlogen , hogy verd meg a kaszát , mert másképp ő ver meg téged
, és ez így is volt !
Egy nap kaszálás után vertük meg , de volt aki kint a földön délben megkalapálta , kalapalás után úgy megy mint a borotva ! -
lemmy71
őstag
válasz
eldoble #12903 üzenetére
Ismerem a kaszás történeteket.
Nagyapám a környék egyik legjobb kaszása volt, egy könyvben is megemlítik.
Annó "bandába" jártak és a környező településeken és a szomszédos megyékben is vállalták bérkaszálást. Sokat mesélt róla a hetvenes években, amikor körül ülte az öt unoka -
csibe1
addikt
válasz
eldoble #12891 üzenetére
Szerintem fuss neki még, akár többször is; és lehetőleg ne akard nekem te megmagyarázni, hogy nagyszüleim milyen fenőkövet használtak a kaszához.
Ha nem sikerülne értelmezni akkor privátban elmagyarázom, akár többször is.
Arra azért, ha nem muszáj ne akarj arra kilyukadni; hogy te ott voltál, és jobban láttad, hogy milyen volt az a fenőkő."15-20 óra kaszálás után kalapáltak"
Ahamm, még valami okosság...Tudsz valami konkrét dolgot is a kaszálásról, vagy csak olvasgattál róla valahol?
Kaszáltál egyáltalán valaha?
Esetleg csak fényképen láttál falhoz támasztott kaszát?
A szöveged alapján az utóbbi... -
User_2
tag
válasz
eldoble #12891 üzenetére
múltkor beszéltem erről az egyik öreg késessel a vásárban.
azt mondja bár mindháromnak (szürke/zöld/piros) kaszakő a neve csak a legdurvábbat használták kasza élezésére, a másik kettőt tulajdonképpen nem is szánják kaszához.
kés élezésre szánják.
ott volt a kaszakő az asztalán, eszembe jutott, hát rákérdeztem.
elmondta azt is, hogy fogalma sincs milyen durvaságú a kaszakő amit árul, de szerinte nem is fontos (ezt már inkább önmentő érvelésnek gondolom).
egyébként lehet, hogy tényleg nem fontos, mert egészen biztosan 300 grit alatt van.
az alatt meg lehet hogy tényleg elég a szóbeli megkülönböztetés, hogy durva/finom kő.tehát az hogy valamire azt írják, hogy kaszakő, az nem feltétlen jelenti azt hogy kasza élezésre való és semmi másra. nálunk ez terjedt el, és nem az hogy pl vízeskő, vagy fenőkő.
de egyébként a kaszakővet jobbnak is gondolom a szélesebb, négyzetes alakú köveknél, mert a kés éle könnyebben felfekszik a keskenyebb kőre, ha a kés éle már hullámos, homorú a fenőacélon fenés hatására.
-
gyapo11
Topikgazda
válasz
eldoble #12398 üzenetére
Nem vagyok járatos a fémipari szakmában, de keményfém lapkás élező használatával kb. az történik mint a marógépen vagy az esztergán. Egy éles keményfém lapka belemar a fémbe és egy réteget leválaszt, hántol nem tudom mi a pontos megnevezése. Ez tuti nem köszörülés, nem csiszolás. Mekkora felületen érintkezik a kés és a lapka? Szinte 0, egyetlen szinte 0 szélességű élen. És ott mekkora nyomás lesz? Nyomóerő/felület, ahol a felület szinte 0, tehát a nyomás szinte végtelen, és végtelen nyomásnak semmilyen acél nem tud ellenállni. Ezért lehet marógéppel/esztergával marni a fémet, és szabad kézzel is a fenőacéllal, acélkorongos élezővel és keményfém lapkás élezővel. Ezért mondom én ezekre hogy késgyilkos.
-
gyapo11
Topikgazda
válasz
eldoble #12369 üzenetére
Persze, eléggé mérgező, csak ha pl. valaki mellett eszel, aki evés közben beszél, akkor rákerülnek az evőeszközödre a kis apró cseppek, és te pár másodpercen belül beveszed a szádba, nincs annyi idő, hogy az ezüstből kioldódó vegyület átjárja a csepp teljes keresztmetszetét és megölje a kórokozókat. A kioldódás mértéke is függ az étel sav vagy lúgtartalmától. Még fertőtlenítővel áttörölve sem lesz 100 % a pusztítás, több ilyen tesztet láttam.
-
milan26
senior tag
válasz
eldoble #12336 üzenetére
Köszönöm a választ!
Új élszöget nem szeretek csinálni, azt gondolom hogy szinte minden késhez a saját élszöge ideális.
Csak karbantartást végzek mindig az eredeti élszalagon, ezért lehet hogy maradok a hagyományos kétoldalú kőnél. Ha nagyon nem megy, akkor elviszem gyors szervizbe, ahol megfenik, vagy ha profilozni is kell már, akkor szakemberhez, aki megélezi. ( A gyors szerviz kockázatos, tudom, de a fenés azért szokott menni.
)
Ezt a Work Sharp-ot szeretem, mert könnyen és gyorsan lehet használni, kicsi, könnyű. Viszont néztem, a hivatalos oldalán is írják kommentben, hogy gyorsan kopik. Ettől még használható marad, de sokat veszít az eredeti minőségéből.
A Benchstone-on is gondolkoztam már, de az még drágább, gondolom ugyanúgy kopik is.
-
H-Zol
senior tag
válasz
eldoble #11791 üzenetére
Ha akarsz egy jó kis messze világító lámpát itt egy videó [link] C8 Osram LED -el , ennél kisebb LED -el még nem találkoztam , 18650-es cellát eszik , messzi dolgok megfigyelésére , erdő, földek , mezők, vadakat meglesni ilyenekre jó , de arra nagyon
Ez most nagyon jó árban van [link] ennél a lámpánál előjön az a hű ha érzés 🤣
-
H-Zol
senior tag
válasz
eldoble #11789 üzenetére
A tiédet nem ismerem de gondolom Q5 - T6 - XM _L2 LED -ekkel lehetnek , vagy esetleg tudod , hogy milyen LED van bennük
de szerintem nem jobbak , az két kicsi , pláne a WK03 az egy mindennapi kis pici lámpa elég sok szórt fényel de viszont elég messzire is hord , de nézzél róluk videót , ha nem is adja vissza 100 %-ban mint amikor élőben próbálod , de azért nagyjából megközelíti !!
-
H-Zol
senior tag
válasz
eldoble #11786 üzenetére
Ez [link] 18650 ijenem van , ez van hogy lefagy , nem kapcsol be , gyári hiba , a hátsó kapcsolóval kapcsolódik be és ha nem kapcsol be , akkor megint meg kell nyomni a hátsó kapcsolót , és az oldalsó kapcsolót nyomva tartani 3-4 másodpercig, és utánna működik , ritkán jön elő ez a hiba , és csak akkor ha a legkisebb fokozaton van ki kapcsolva , itt [link] egy másik ez is 18650 est eszik ezzel semmi gond , de a fentebb említett lámpa ezeket körbe röhögi
, de ha megjön többet tudok mondani !!
-
H-Zol
senior tag
válasz
eldoble #11780 üzenetére
Bele lehet tenni a 18650-est is , egy nagyobb A leadásút , mint mondjuk a Samsung Q30, kel rá nézni két O gyűrűt , rá kel , húzni és olyan vastag legyen , hogy a lámpa csőbe bele menjen de ne nagyon lötyögjön , régebb adtak hozzá egy át alakító műanyag csövet , amit rá kellett húzni a 18650 es cellara és olyan vastag lett mint egy 21700-as !
A hosszat is ki lehet védeni egy neodium mágnessel a negatív felén , de lehet a pozitív felére is , csak oda kell esztergán csináltatni egy ilyen [kép] [kép] teflon , műanyag karikát , hogy nehogy elmozduljon és zárlatot okozzon ! -
H-Zol
senior tag
válasz
eldoble #11727 üzenetére
[link] itt most van 20% kedvezmény nincs se vám, se áfa , az ,az nincs + költség aksival és a 6500k kell választani !!
[link] itt is ugyan az mint fentebb , csak itt már nagyobb az aksi és a lámpa is !!
De én ha venni akarnak egy jó mindenes lámpát ezt [link] venném , igaz ez már drágább és még egy jó aksi is kell bele !!
De a fenti kettő is , nagyon jó kis lámpa !! -
válasz
eldoble #11714 üzenetére
Na ez egy használós kés, az tuti!
Amúgy 1-2 hete láttam egy videót, OUTDOOR55 talán a youtuber, és elmagyarázta, hogy a fenőacélt miért nem javasolja használni. Ha érdekel kikeresem, de lényegében az volt hogy nincs igazából haszna a sorját tekintve, és a pasztás bőr jobb. -
Apophis
őstag
válasz
eldoble #11557 üzenetére
Durva, a fél ZT és Benchmade palettát lekoppintották, aztán 80-140k-s késeket adnak 10-20-ért
. A képeken meg többnyire eredetit mutatnak, bár vannak anomáliák, de nyugi, nem olyat fogsz kapni, érdemes videókat meglesni. Csinálnak a kínaiak jó késeket, de a minőség náluk sem ennyibe kerül...
-
gyapo11
Topikgazda
-
Lacerta
aktív tag
válasz
eldoble #11471 üzenetére
Hú, ezt nem nagyon értem:
"Nincs ilyen összefüggés"
mire gondolsz?
"Az igazán jó korrózióálló (ezek nem mágnesezhetők) az ausztenites acélok"
Erre. Az ausztenit nem függ össze a korrózióállósággal. A krómtartalom, az igen.így van, hol írtam, hogy nem így van, DE nem csak a króm növeli a korrózióállóságot, pl. Mo, Ni.
Nem azt írtad, hogy nem így van, hanem hogy a jó korrózióálló acélok ausztenitesek. Ez így félreérthető.
A korrózióval szembeni ellenállást sok minden növeli, vannak pl. időjárásálló acélok, vagy a megfelelő szövetszerkezet is védelmet nyújt ( a szén-vas eutektikum pl. egyéb ötvözők nélkül is meglepően jó ellenállóképességgel rendelkezik ), de a klasszikus korrózióálló acéloknál a felületen kialakuló, tömör, króm-oxidokból álló hártya az, ami biztosítja a védelmet, és itt is vannak fokozatok, ún. rezisztenciahatárok, amelyek a krómtartalom függvényei.?? , általánosságban az ausztenites acélok jobb korrózióállósággal rendelkeznek mint a martenzitesek, és, ahogy írtad sokkal jobb az alakíthatóságuk
Ahogy fentebb is írtam, valóban befolyásolja a szövetszerkezet a korróziós hajlamot, de ha megvan az I. rezisztenciahatár ( a tömör króm oxidhártya a felületen ), akkor voltaképp már mindegy, milyen kristályszerkezet van alatta, amíg ezt a hártyát nem távolítjuk el gyorsabban, mint ahogy magától létrejön.
Ezt az oxidhártyát valóban nehezebb létrehozni ferrites acéloknál, de nem a ferrit miatt, hanem mert ezek azért ferritesek, hogy nagyobb szilárdságúak, illetve edzhetőek-nemesíthetőek legyenek ( amihez kell az alfa-gamma átalakulás ), és ehhez kell a magasabb széntartalom.
De a szén jobban szereti a krómot, mint a vasat, inkább alkot króm-karbidot, mint vas-karbidot, viszont ha karbid formájában van ötvözetben a króm és a szén is, akkor se martenzitet nem tudunk csinálni, se oxidhártyát a felületen. Meg lehet oldani, hogy ez ne így történjen, csak picit bonyolultabb.Az ausztenites korrózióálló acéloknál nagyon pici a széntartalom, így olcsón meg lehet úszni hogy elegendő szabad króm legyen az ötvözetben. Persze ettől még van bennük szén, és mivel a króm javítja a szilárdságot és az átedzhetőséget, ezért ha ferrites lenne, elég nehéz lenne belőle mondjuk lemezt hengerelni, és bonyi lenne a visszalágyítás, mert hajlamos lenne beedződni.
Na ezért adnak nikkelt hozzá, mert az a gamma vasat ( ami rendesen csak 723 fok felett stabil ) "lehozza" szobahőmérsékletre, és ha nincs hűtésnél fázisátalakulás, nincs martenzit sem.Rezisztenciahatárból az I. az ilyen 11% krómtartalom körül van ( elvi érték ), ennyi króm kell ahhoz, hogy a felületi króm-oxid "szigetek" összeérjenek, és tömör bevonatot alkossanak. A krómtartalom további növelésével elérhető a II. illetve a III. rezisztenciahatár, ezek azt jelentik, hogy a fölös króm egyéb oxidokat is tud képezni, amik ellenállóbbak annál, mint ami az I. rezisztenciahatárnál kialakul. A jobb és kevésbé jó korrózióállóság erre utal. Ferrites ( edzhető ) korrózióálló acéloknál nehezebb a II. és a III. szint elérése. Ez ott jelentős szempont, ahol nagyon erősen korrozív közeggel, mechanikai, koptató jellegű igénybevétellel, magas hőmérséklettel, illetve ezek tetszőleges kombinációival rendszeresen/folyamatosan találkozik az acél.
-
Lacerta
aktív tag
válasz
eldoble #11464 üzenetére
Nincs ilyen összefüggés, a krómtartalomtól lesz korrózióálló egy acél, ausztenites meg a nikkeltől, mert az tágítja a gamma mezőt egészen szobahőmérsékletig.
Vajaskenyér pedig egyrészt, mert nem edzhető ( ausztenites ), másrészt meg mert kicsi a széntartalma, mivel a króm erősebb karbidképző, mint a vas, és a krómot fém formájában szeretnénk látni, nem karbidként.
Az ausztenites korrózióálló acélok nem a jó korrózióállóság miatt ausztenitesek, hanem mert jellemzően lemezt, drótot, stb. csinálnak belőlük és ott lényeges a jó alakíthatóság.
Martenzites acélból is létezik jó korrózióállóságú, csak drága, és nehezebb vele dolgozni. -
H-Zol
senior tag
-
gyapo11
Topikgazda
válasz
eldoble #11398 üzenetére
Annyiban javítanám, hogy nem rontod el az élet, hanem átprofilozod, élszöget változtatsz, ami egyrészt sokkal tovább tart, több követ koptat, és több anyagot szed le a késről. Ha ezt gyakran ismétled, akkor hamar lesz egy jó keskeny pengéjű filézőkésed.
A tökéletes fenés az, amikor pontosan megegyezik a csiszolás szöge a kés élszalagjának szögével.
-
gyapo11
Topikgazda
válasz
eldoble #11370 üzenetére
Én úgy, hogy nem szabadon mozgó beállítás van, hanem egymás fölött lukak, és amleyikbe dugom a pálcát az határozza meg a szöget.
De az ilyen szabadon bárhol rögzíthető cuccot csak valami jelöléssel. És azt sem szabad elfelejteni, hogy bármelyikkel, az enyémmel is változik a szög ha az él nem ugyanott van mindig. Ez ilyen.
Az aprólékos beállítgatás miatt átprofilozásra, élszög változtatásra, nagyobb hibák és tompaság javítására ajánlott, napi karbantartásra nem. -
gyapo11
Topikgazda
válasz
eldoble #11331 üzenetére
Akkor jó. Komolyabb élezéshez kevésnek tartom, de a három fokozattal karbantartani az éleket mindenképpen jó. Az ilyen korongos fenők szokásos korlátaival, bumszlis penge tövét nem élezi, az élszög fix, és az ívelt hegyet sem könnyű, a hegy felé folyamatosan emelni kell a markolatot, hogy az élszalag lehetőleg merőleges legyen a korongokra.
-
H-Zol
senior tag
válasz
eldoble #10984 üzenetére
Van aki érzi az ízét de van aki nem , én például érzem de nem zavar , tudok olyannal is enni , de inkább alma , paradicsom stb ezeken jobban érzik az íze , de azért én se olyannal eszek
de ha nincs más megeszem azzal is , de van aki nem !!
Ithon victorinox konyha késekkel eszek , de itt van előttem , itt egy kép rollatalán 1mm vastag , megy mint kés a vajban
-
H-Zol
senior tag
válasz
eldoble #10982 üzenetére
Én már sok mindent rendeltem knifestock oldalról ,
nem csak késeket hanem például zseblámpákat is meg több mindent , és sokszor jobb az ár mint kinából
Sőt nállatok 27% az áfa itt nálunk romániában meg 9% , több határ melletti Magyar ismerősömnek rendeltem mert 18% az 18%Nagyobb rendelésnél küldtek 20 % kupont a következő vásárláshoz !
-
bigmasterg
addikt
válasz
eldoble #10982 üzenetére
Köszi a tippeket mindkettőtöknek.
Közben elkezdtem Opinel-eket nézegetni (van belőlük dísz dobozos is, ha már ajándék). Tudom, alapvetően olcsóbb kések, de stílusban jobban illenek az "öreg"hez.
Azok amúgy rendben vannak? Vagy más gyárt hasonló stílust? Szalonnázónak számít ez?
Nagyon kezdő vagyok kések téren, sorry.De ha már szóba jöttek Alis árak alatti cuccok. Kb két hete rendeletem ilyen késélező szettet, Alin leglalabb duplája.
-
gyapo11
Topikgazda
válasz
eldoble #10942 üzenetére
A kínai szalagos csiszolón ha kicsit rányomom, akkor pár perc alatt mm-eket tudnék leszedni a pengéből, tehát ezzel akár a levezető élet is meg lehet szüntetni és fölcsiszolni a pengehátig. Ezt én élezésnek nevezném, pedig kő nincs sehol, csak szalag. A vezető görgőkön elég domború a szalag, ott valami vezetéssel eléggé homorú élszalagot is tudnék csinálni, de borotvakésen kívül ennek nem látom értelmét.
Ennek ellenére a nagy vizes kő nem rossz, láttam méter ármérőjűt videón, csorgott rá a víz, nem tudom hogy egyáltalán kő volt-e vagy pl. fakorong ráragasztott szalaggal. Ha nem csorog rá víz, akkor akár be is merülhetne egy csiszolópor-víz kevekéket tartalmazó kádba, az optikai lencséket is hasonlóan csiszolják sima vas fejjel, amit ezzel a csiszolóporos lötyivel kennek/locsolnak. És ami az üveget viszi az az acélt is.
Fenni bármivel lehet, kistányér alján is a máz nélküli kerámiával, fenyődeszkára kent polírpasztával és még hosszan sorolhatnám. Egy a lényeg, valami olyan anyag súrlódjon a pengén ami képes koptatni. Az élezés alatt gondolom mindenki egy kicsit komolyabb alakítást ért, amihez egy kicsit komolyabb eszköz kell, lehet ez egy durvább kő, egy géppel mozgatott szalag -
gyapo11
Topikgazda
válasz
eldoble #10897 üzenetére
Az él az ami minden vágáskor behatol az anyagba, ezért szerintem az kopik legjobban. Fejlámpával szoktam élezni, és ha ránézek az élre pontosan szemből, ha látok fényvisszaverődést akkor tompa az él, ha éles akkor semmi fényt nem látni, mert nincs ami visszaverje. Csak addig kell fenni, amíg ez a visszavert fény eltűnik, a többi már fölösleges. A kés olyan irányban álljon, hogy megegyezzen a lámpa és az egyik szem vonalával.
Az acélról azt olvastam, hogy a mikro kihajlásokat tereli vissza az él vonalába. Az él elég vékony, és ha nem töredezik ki akkor a masszivabb anyagok vágásakor sérülések érhetik oldalirányú erőhatáskor, egyszerűen kihajlik az él egy kis szakasza, ezeket tereli vissza az acél, vagy letöri, de onnantól az már elég problémás él. Henteseknél látni a gyakori acélhasználatot, beleakadnak a csontokba, másrészt nincs idő munka közben rendesen fenni, és főleg nem naponta 20-szor, ezért meghúzzák, vonalba kerülnek a dolgok, mehet tovább.
Elrontani egy élet bármivel lehet. Ahol nincs az élszög vezetve, ott a kéz rontja el ha nem egyezik a szög a késével. Ahol vezetve van, ott meg az él egyenletessége van veszélyben a kés teljes hosszában, mert ha egy helyen több csiszolást kap, akkor ott lesz egy lépcső. Ez akár a pálcás, akár a gépi csiszolásra is igaz. Ezeknél az élezőknél nem az élszögre kell figyelni, hanem az egyenletes késmozgatásra és nyomóerőre. Ilyen szempontból a fedekövesek vannak előnyben, ott az élszög is viszonylag jól tartható gyakorlat nélkül is mert csak függőlegesen kell tartani és úgy húzni, meg a lépcső belecsiszolása sem lehetséges. Hacsak valaki nem függőlegesen mozgatja a kést és csak egy pontot csiszol az élből.
Az igaz, hogy kézzel nem nagyon lehet pontos élszöget tartani, Azonban vegyük figyelembe, hogy az él mögött mi van az nem számít a vágáskor, ott csak azért van fém mert az élet az tartja. Vagyis kell egy előcsiszolás ami valamilyen élszögű, és egy második finomabb kövön, ami egy kicsivel nagyobb élszögű. Azt meg mindenki érzi, hogy az előbb kicsit laposabb szögben volt a kés a kövön, most meg egy kicsit merdekebben. Tehát nem abszolút szöget kell tartani, hanem relatívat. A nagyobb szögű finomabb csiszolás biztosítja az élet, és kevesebb lesz a munka, mert csak az élszalag él felőli szélét kell finomra fenni, a mögötte levő élszalag felület marad durvább, az úgyse vesz részt a vágásban. Ez tulajdonképpen csak 2-3 húzás oldalanként a finom kövön. De a ferde kerámiakorongos élezővel se sokkal több. Kialakítja a másodlagos élszalagot pillanatok alatt. Aztán mikor már a fenések miatt szélesedik a másodlagos élszalag, és egyre hosszabb idő a fenés, akkor megint kell a kisebb szögű élszalagot a durvább kővel kialakítani, és megint a finommal a másodlagost. -
Donki Hóte
veterán
válasz
eldoble #10899 üzenetére
Konyhakések esetén nemnagyon kell foglalkozni az eredeti élszöggel, a kés alkalmazási formája határozza meg az élszöget.
Finom munkára való kések esetén 12-15 fokos, hús csontozására, nagyobb húsdarabok vágására való kések esetében pedig 15-20 fokos élszöget érdemes beállítani.
-
gyapo11
Topikgazda
válasz
eldoble #10895 üzenetére
Lehet ezekkel is, kérdés hogy mennyire tompa, meddig tart. Az él helyett lesz egy íves felület a kopástól, ezt úgy lehet javítani, hogy le kell szedni anyagot az élszalag egyik vagy mindkét oldaláról egészen addig, míg ez az íves rész el nem tűnik. Ha finom eszközzel csináljuk nyilván tovább tart. Ezért érdemes kétféle durvasággal élezni, egy durvábbal, ami gyorsan leszedi az anyagot, viszont nagyon nagyok lesznek az élen a barázdák, ezért kell egy finomabbal simítani.
Az acéllal én már láttam fémreszeléket lehullani, úgyhogy ezzel óvatosan, mivel csak egy ponton érinti a pengét, ott nagy nyomás keletkezik, és képes faragni az acélt. Ezért nem szeretem az acélkorongos vagy keményfémlapkás élezőket, mert azok sok esetben késgyilkosok. -
gyapo11
Topikgazda
válasz
eldoble #10848 üzenetére
Nekem vannak negatív tapasztalataim is.
Pl. tizenéves koromban vettem a vasboltban egy bicskát, és 5-10 év múlva eltört a rugó, semmi nem tartotta a pengét se bent se kint.
Húsz éves korom körül volt egy náder forma agancs markolathéjas bicskám, adtam neki a seregben konzervnyitást, azt bírta, viszont az agancs a szegecsnél már repedt volt, ha nem veszik el valamikor az idő viharában, akkor valószínűleg már leesett volna.
Vettem a vaterán egy szalonnázót, gyöngyház vagy szaru markolathéj, szintén repedezik, a penge oldalirányban kicsit lötyög, kikopott.
Szóval nem mindegyik bírja a használatot, azt meg nem szeretem, ha pátyolgatni kell a bicskát, szétszedni, tisztogatni, olajozni. Legyen elég a fenés. -
gyapo11
Topikgazda
válasz
eldoble #10842 üzenetére
Én a használós kategóriába tartozok, és nem azért veszem hogy vitrinben legyen vagy hogy a konzerválással foglalkozzak. Tehát pl. fa markolathéj már gyanús hogy repedezni fog, ha a bicska szerkezeti elemei nem rozsdamentes fémből vannak, akkor gyanús hogy rozsdásodni fog, ha vas vason csúszik akkor gyanús hogy kopni fog és lötyögni, szóval ha 150 évre vesz az ember bicskát, akkor jól kell ismerni minden elemét, és ez általában nem biztosított, vagyis jó eséllyel nem fog addig kitartani.
-
Donki Hóte
veterán
válasz
eldoble #10842 üzenetére
Igaz ez pl. egy magyar vadászkésre is, azt is használni kell arra amire való és annak sem lesz semmi baja, sőt, örömet okoz a gazdájának.
Igen, a magyar késkészítők által készített vadászkéseket, tőröket én is nagyra becsülöm. Ahogy nem tudom elképzelni, hogy pénzt adjak egy magyar szalonnázó, vagy fejesgörbe bicskáért, úgy nagyon is el tudom képzelni, hogy veszek egy Pájer Gyula féle Őrmestert, vagy egy szép kést a KelemenKésekről, vagy BucaVasgyúrótól egy szép darabot
-
Donki Hóte
veterán
válasz
eldoble #10821 üzenetére
Ennek a pengének 2,41 mm a vastagsága, ez benne van az általad írt tűréshatárban.
A penge formájára pedig eddig egyetlen szalonna sem panaszkodott
Aki szerint ez egy olcsó gagyi, annak igaza van
De nem hiszem, hogy csak azért, mert valaki rugóacélból kézzel csiszolja ki a pengét, attól hanyatt kellene esni. Ennek a "gagyi" kínai bicskának sokkal egyszerűbb a nyitása, nyitott állapotban is stabilan rögzített a pengéje, a gagyi damaszkuszi minta ellenére legalább olyan jó a pengéje, mint a sokak által agyonhájpolt kézműves bugylibicskáknak
-
Donki Hóte
veterán
válasz
eldoble #10804 üzenetére
Magyar késkészítők már így is eléggé elszállt árakkal dolgoznak, nem hiszem, hogy Karácsony környékéig jelentős áremelést tudnának érvényesíteni. Már két éve is nagyon magasak voltak az áraik, úgyhogy szalonnázónak inkább Kínából vettem bicskát
Egyszerűbb nyitás, nyitott állapotban lockolt penge, nem csúnya kinézet, tized ár -
User_2
tag
válasz
eldoble #10808 üzenetére
köszönöm, hogy válaszoltál,
ezt a leírást én is olvastam, de nehezen hihető.
nekm is van öltönyöm, zakóm, finom könnyű anyagból is, vastag gyapjúból is.
ezt a szalonnázót viszont nem viselném öltönyzsebben,
tweedzakó spéci bicskazsebben sem, szörnyen lehúzza.
súlya a zakó varrásait kikezdi, a zakó szövet esését megváltoztatja,
nem tudnám úribicskának nevezni.emellett a másik használati mód a szalonnázás: gyerekkoromban láttam élő autentikus népi embereket szalonnázni: késsel emelik a szájukhoz a szalonnát és a kenyérkatonát is, azaz a kés egyben kanál is -persze fura ezt így mondani.
vékony pengéről a szalonna lefordul, kenyér is
(gyerek voltam a késre már nem emlékszem)
se nem biztonságos, se nem stabil mozdulat egy vékony hosszúpengéjű késsel.valami más lehet az elterjedtség oka. valahogy nem stimmel a leírás.
de nem dekanonizálni akarom a bevett tézist ,csak feldobtam, hátha lesz majd valaki, aki más legendát is ismer, mit a széleskörűen ismert.
-
User_2
tag
válasz
eldoble #10804 üzenetére
egyébként mire szánta a gyártója ezt a fajta bicskát?
több késest is kérdeztem arról mi az alapvető funkciója, csak az olyan szakeladói választ tudják, minthogy "amire a kedves vevő használja"
érdekes, h nemcsak magyarországon, franciaországban is ismert
nehéz elhinnem, hogy direkt szalonnázáshoz készítettek volna egy ilyen hosszú, vékony pengéjű bicskát. alapvetően tok nélkül, olyan kivitelben, ami nehézé teszi, tehát zsebben nem praktikus, táska kell hozzá.
mechanikai megvalósítása labilissá teszi: hosszú penge, rövid forgócsap.
leginkább bökőnek momdanám, esetleg levélkés, de nemannyira mindennapi általános használatú bicska.nem kötözködés, nekem is van itthon öröklésből, teljesen elterjedt, sok helyen kapni
tényleg nem értem mi a varázsa -
FBLLMAG
senior tag
válasz
eldoble #10702 üzenetére
A morzsalék igen, az van. De a keményebb héllyal rendelkezésű kenyeret jobban harapja a fogazott. (És én is szeretem a ropogós szélét.) Igen, az éles penge ezt a kenyeret is viszi. De azt nem kell huzogatni paradicsom, hagyma, paprika aprítás közben sem.
(Hetente élezhetem a késeket.
)
-
válasz
eldoble #10700 üzenetére
Egyébként biztos van különbség recés kés és másik recés kés között. Nekünk olyan van, amin relatíve nagy hullámok vannak, azzal jó. Meg attól is függ, hogy milyen kenyérrel próbálom, van olyan kenyér, ami már "friss" korában is totál morzsalékos. De van itthon egy egyenes kenyérvágó kés is, ki fogom próbálni, és elfogadom, ha neked van igazad, beszámolok majd.
Új hozzászólás Aktív témák
- Kompakt vízhűtés
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Nintendo Switch 2
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Fujifilm X
- iPhone topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
- Futás, futópályák
- Számtech boltosok memoárjai, azaz amikor kiborulunk...
- További aktív témák...
- Kihagyhatatlan ajánlat vadonatúj Ryzen 7 5800x processzorainkra! 0% THM-re is!
- Game Pass Ultimate előfizetés azonnal, élettartam garanciával, problémamentesen! Immáron 8 éve!
- Steam, EA, Ubisoft és GoG játékkulcsok, illetve Game Pass kedvező áron, egyenesen a kiadóktól!
- Bomba ár! Dell Latitude 5490 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Asus TUF Gaming F16 (2024) FX607JV Grey - 16" - és Lenovo Legion Slim 5 RYZEN 7 8845HS