Új hozzászólás Aktív témák
-
xcvbxcvb
aktív tag
-
gyapo11
Topikgazda
válasz Dr. Akula #11578 üzenetére
Persze, nem szabad hordani. Otthonra viszont teljesen jó, ahogy írtam kényelmesebb használni mint bármi mást, biztonságosabb, nem kis erő kell a nyitáshoz, biztosan odafigyel aki használni akarja.
menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
FBLLMAG
senior tag
válasz Dr. Akula #11586 üzenetére
Én a SOG Power Access Deluxe, Power Litre, Power Pint után rákaptam a SOG multik ízére. A Power Lock a moduláris felépítés (és a kiegészítők) végett nagyon tetszik. Viszont, egyre jobban vonzódok a Power Access Assist multihoz is. Egyre jobban viszket a tenyerem. Talán a születésnapomra meglepem magam.
Viszont mind a 2 penge rugós rásegítéssel rendelkezik (ahogy a fűrész, és V penge is). Azért az autóbalesetnél jól jöhet a fogazott penge vagy a V penge rásegítéses nyitása. Ha fogom a faágat, amin megláttam valamit, nem jó elengedni (mert nem biztos, hogy megtalálom újra), jól jön az 1 kezes fűrésznyitás. A sima pengéről meg írnom sem kell, hogy mennyire hasznos lehet.
-
Digitalpimp
senior tag
válasz Dr. Akula #11584 üzenetére
Az egykezes nyitású bicskák az angoloknál is tiltottak, meg csak felnőtt személy vásárolhat még konyhai kést is.
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
haddent
addikt
válasz Dr. Akula #11541 üzenetére
Spyderco Para 3 -t szerintem érdemes megnézni. Sok ExtraMetálban meg is tudod fogdosni. Szerintem elég nagy kezem van, a ParaMilitary 2 -t preferálom, de a Para 3 is nagyon kényelmesen kézreálló, ergonomikus, jó cucc. Teljesen biztos, hogy nem fog eltörni semmi sehol, max a hegye, ha feszítővasnak használok.
-
-
xcvbxcvb
aktív tag
-
lomposfarkas
tag
válasz Dr. Akula #9664 üzenetére
https://cdn.opinel.com/sites/default/files/styles/story_thumbnail/public/story/histoire_1897.jpg
Itt egy hirdetés 1897 környékéről. A formaterv kb. nem változott 125 éve.
Családi vállakozás marardt, most az alapító Opinel dédunokái vezetik a vállalatot.
Nem tagadom, innen MO-ról nézve, ahol az utóbbi száz évben mindent lenullázó rendszerváltások követték egymást, engem megérint ez a reklámkép. Ezt a perspektívát innen mi nem is értjük. -
KKG
csendes tag
válasz Dr. Akula #8963 üzenetére
Csináltak már automata változatot is a 110esből, meg korszerűbb, jobb acélból, sőt micartával is, nekem mégis valahogy ez tetszik legjobban.
Talán tőcsavarral lehetne leginkább megoldani az egykezes nyitást, a nyitófurat vagy a flipper valahogy furcsa lenne rajta.Bátyám most triálozza, már két napja az övére lett csatolva...
lemmy71: igen, valóban férfias darab, ez jó szó rá, étkezésre pedig már be lett vetve.
[ Szerkesztve ]
-
petipetya
nagyúr
válasz Dr. Akula #8966 üzenetére
Ilyenkor kellene egy a Cold Steel videókból ismert zselés próbabábu, meg két 8cr13mov Spyderco: az egyik fogazott lenne, míg a másik nem. Szívesen kipróbálnám, hogy csak az élt használva melyik miként visz át egy dzsekit, és mekkora mély sebet ejt alatta.
"nincs rá lezsóidő"
-
weres78
senior tag
válasz Dr. Akula #8963 üzenetére
Köszönöm a korábbi ajánlatokat. A finn 140mm-es lett, komoly teszt nem volt, eddig nagyon tetszik. Majd fél év múlva meglátjuk...
Szeretnék még egy kést. Egy olyat, ami mindig nálam van. Egykezes nyitás kellene.
Felhasználás. Hát remélem nem lesz rá szükség, de akár önvédelemre. Ezen felül bármire, semmi extra kihívás (felbontani valamit, elvágni egy zsemlét, stb).
Árban szeretnék 50k alatt maradni.
Penge anyag, forma stb fogalmam sincs. Méretet sem tudom, nem kell hosszú penge, ha lehet legyen "törvényes). Hullámos penge kizárt. Van egy vizes koszörűm (scheppach tiger 2500as),azt használom élezésre. -
törölt tag
válasz Dr. Akula #8939 üzenetére
Nem sok értelme van ezt a témát állandóan felhozni. Az adminoknak ki kéne függeszteni a topik elején pár dolgot kezdve a jogszabályokkal, acélok ötvözeteiről, zárakról, nyitó mechaníkákról, penge formákról, karbantartásról és nem kellene ugynazt leírni.
Ha közterrületen áll, vagy halad az autód akkor a közterületre vonatkozó jogszabályok vonatkoznak fegyvertartás tekintetében. -
MODERÁTOR
válasz Dr. Akula #8888 üzenetére
Én nem szeretnék késsel védekezni ember ellen. Nem csak jogi hanem erkölcsi okokból sem, nem szeretném ha emberélet múlna rajtam. Így inkább gázspray van nálam. Nem tudom, hogy mennyire jó megoldás, remélem sose kell kipróbálnom.
Tényleg, kóbor kutyák miatt jutott eszembe, az a teleszkópos bot az is közbiztonságra különösen veszélyes, vagy az lehet nálam? -
lemmy71
őstag
válasz Dr. Akula #8558 üzenetére
A SCHRADE gyárt (gyártott) üreges pengéjű "tábori" késeket, jó súlyelosztású és éltartók egyetlen egy gyenge pontjuk van. Erősebb behatásnál (fadarabolás stb.) körömnyi darabok tőrnek ki a pengéből, persze ez egy konyhakésként használt pengénél nem jelenthet gondot.
[ Szerkesztve ]
-
dzsi23
addikt
-
BloodRay
veterán
-
Digitalpimp
senior tag
válasz Dr. Akula #8405 üzenetére
Az angoloknál is nagy szigorúság van, csak kétkezes nyitású lehet, de még konyhakést is csak felnőtt vehet.
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
dzsi23
addikt
válasz Dr. Akula #8405 üzenetére
Értem, amit mondasz, csak nem értek egyet.
"A klónt a karakterére írtam"
Vagyis nem klón, csak hasonló stílusú. Ezzel is nehezen tudok azonosulni, mert a Rat egy tipikus edc karakter, sokkal "agresszívabb", a Gannet pedig elegánsabb, részleteiben, vonalvezetésben és a összképben is."Nem csak 1:1 klónozás van"
Igazából de, nem árt, ha valami legalább 90%-ban hasonlít, ha már klónozásnak nevezed, de itt szerintem az 50%-hoz közelebb állunk, bár tény, hogynehézlehetetlen lenne ezt számszerűsíteni."De az egész pengekialakítás, hogy mintha feljebb lenne tolva a penge a markolattól, az olyan ratos."
Nincs feljebb tolva. Bár a penge legmagasabb pontja valóban magasabban van a markolat vonalánál, de csak minimálisan és hosszú távon emelkedik, mintha a markolat meghosszabbítása lenne. Ehhez képest a Rat egy sokkal rövidebb szakaszon hirtelen, meredeken, domborúan emelkedik ki a markolatból."Ha valamihez hasonlítani kell, leginkább ehhez tudnám."
Ezer másik késhez is hasonlít ennyire, némelyikre pedig sokkal jobban; fel is hoztam egy példát: maskara. Többek között azért is tetszett meg, mert hasonlít a maskarára (leginkább a penge).[ Szerkesztve ]
-
dzsi23
addikt
válasz Dr. Akula #8391 üzenetére
A Ti 22 Kínában készül, nyilván benézte a honlap szerkesztője. Mióta gagyi az AUS-8 egy olcsó kés esetén? A markolat full titán, a pengéhez meg AUS-8-ra futotta a büdzséből. Drágábban lehetett volna jobb acélból. A méretének én sem örülök, de ezt kitárgyaltuk itt korábban. A tervező így látta jónak.
"A Gannet tiszta Ontario Rat klón, picit más nyéllel."
Úgy látom, nagyon rákattantál a klónozásra; az előbb a Sheepdog Mini, most a Gannet... ennek is pont annyi alapja van.
A picit más nyél teljesen más, formára és anyagra is (G10 vs. micarta + carbon), a Rat markolata lapos, a Gannet domború, a penge formája is más (drop vs. clip point), anyagra is más (AUS-8/D2 vs. 154CM), más a nyitás is (thumb stud vs. front flipper).
Lenyűgöző a hasonlóság, tuti klón... Egy maskarára 100x jobban hasonlít a Gannet.[ Szerkesztve ]
-
dzsi23
addikt
válasz Dr. Akula #8379 üzenetére
Nem igazán klón [link], főleg, hogy a Kizer Sheepdog sokkal régebbi, mint a Whippersnapper, csak ez az újabb, nyitófuratos változat, de ezen kívül ugyanaz, mint az eredeti flipperes Sheepdog. Szerintem nagyon más a két kés. A Crkt Pilar sokkal jobban hasonlít a Whippersnapperre, de az is régebbi.
A 2 jobb oldali: [Ti22], [Gannet]. -
Digitalpimp
senior tag
válasz Dr. Akula #5840 üzenetére
Vannak úgymond újgenerációs késkészítők is, ők csinálnak egész pofás foldereket, meg amit akarsz, ha van rá zsé. Azért ami szép, az szép, hiába "régimódi", de igen modern acélokat is kérhetsz hozzá. Mondjuk egy szép fejesgörbe RWL-34-es acéllal?
-
veterán
-
vaakuum
addikt
válasz Dr. Akula #5725 üzenetére
Ahogy láttam, szerintem az elektromos szalagos kicsit konvex élt csinál, mert a szalag benyomódik valamennyire, így olyan, mint ha puha felületre fektetett vászonnal történne az élezés. Talán pont ez a kis konvexitás az, ami miatt tartósabb élt produkál. Én köveket használok idehaza (kaszakő, kétoldalas, és egy biztosíték porcelánburka, de ha most vennék erre a célra eszközt, tuti ilyet vennék.
"Asszony kell a házba!" - Kőműves Kelemen - Szerintem is, csak nem pont úgy, waze! -----------------------------------------Az ideális nő függvénye: x=3ylog(y)-{(1/36)exp[-(36y-36/e)^4]}
-
MODERÁTOR
válasz Dr. Akula #5573 üzenetére
Nem olyan vészes ha elkezd kopni, legfeljebb látszanak rajta a használati nyomok, na bumm. Nekem egy késem van ami ilyen bevonatos, de annál nem volt szempont a választásnál a bevonat, egyszerűen abból amit kinéztem (terävä jääkäripuukko) csak ilyet lehetett kapni. Igen, elkezdett róla kopni, ugye ennek az a funkciója, hogy az oxidálódástól védje. Egy kicsit eltörölgettem olajos ruhával amikor úgy gondoltam hogy most hosszabb ideig nem lesz használva, de igazából csúnyának nem nevezném. Tény, hogy nem olyan mint újkorában.
-
gyapo11
Topikgazda
-
petipetya
nagyúr
válasz Dr. Akula #5541 üzenetére
Be is ugrott, hogy van egy Spyderco Urban nevezetű bicska, de az ára miatt elvetettem. Aztán visszanyúltam az alapokhoz, hiszen egy könnyen kezelhető slip joint jó kiegészítő lehet telente a kabát külső zsebében, így további jelölteket is megnéztem ebben a kategóriában:
- Böker Plus XS Droppoint: bitang erős a rugója, puszta kézzel sem egyszerű nyitni-csukni
- Lansky World Legal Slipjoint: előnye a széles penge, látszólag könnyebben nyitható/csukható
- Spyderco Byrd Tern: jónak tűnik egykezes és kétkezes kesztyűs nyitáshoz is, a becsukás szintén egy kézzel kivitelezhető
- Manly City: az emlékezetemben lévő Peak One miatt szétnéztem náluk is, és szinte kiszúrta a szememet, mert nem emlékszem hogy láttam volna tavasszal Ráadásul akkor még nem volt választható Magyarország, most viszont +5 EUR szállítási költségért rendelhető tőlük. Se egy teszt/leírás, se youtube videó nincs róla...
A faszbuk oldalukon van egy 20%-os kupon: TT7NFTF2
CITY – 14C28N – Black × 1€49.99
SUBTOTAL€49.99
COUPON: TT7NFTF2-€10.00
SHIPPINGFlat rate: €5.00
TOTAL€44.99[ Szerkesztve ]
"nincs rá lezsóidő"
-
BloodRay
veterán
válasz Dr. Akula #5459 üzenetére
Nakamura-t én is nézegettem, de végül csak az ízlésem miatt került le a listámról.
Para 3-hoz nagyon sok extra alkatrészt kapni, ahogy szerelési videó is van bőven, így remélem nem problémás.
Amúgy a markolatot cseppet se érzem rövidnek, sőt."A gép pentium 4-es. Mit mondjak még róla?! Leírom mégegyszer. PENTIUM 4." -► Henky83
-
petipetya
nagyúr
válasz Dr. Akula #5439 üzenetére
Szerintem azért fogalmaznak így, hogy a hosszabb élt vehessék fogyelembe egy jogi esetnél. Pl. ha a pengehossz 7.9cm, a vágóél hossza pedig 8.1cm, akkor az utóbbi alapján büntetnek.
Persze az átlagos bicskák nagy részénél mindkét hossz 8cm alatt szokott lenni.
[ Szerkesztve ]
"nincs rá lezsóidő"
-
gyapo11
Topikgazda
válasz Dr. Akula #5439 üzenetére
Nem értek hozzá, nem vagyok jogász. Józan paraszti ésszel a szúróhossz az a hegytől a markolat kezdetéig tart, a vágóél egyértelmű, a mérése kicsit problémás lehet, körberajzolva papírra görgős mérőkével végig lehet menni az él vonalán.
A nyitás segítést nem tudom, mert lehet így meg lehet úgy is.
A nyitópöcök szerintem nem számít, az ugyanúgy bemegy a penge által vágott résbe mint a laposabb markolatok is. Viszont ha a markolattal együtt mérnék, akkor egyetlen bicska se lehetne senkinél, azt meg úgyse tartanák be, ezért a markolat nem számít, akármilyen lapos akkor se.
Ez valamennyire kiskapu is, mert ha van egy 13 cm-es lapos markolat meg egy 8 cm-es penge, az simán ér annyit mint egy 12 cm-es penge és egy 9 centis markolat. Feltéve, hogy a penge nem jelentősen keskenyebb, mint a markolat.
Láttam is már ilyen kést, aminek feltűnően rövidebb volt a pengéje, mint a markolata.menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
Új hozzászólás Aktív témák
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Felháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasni
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- One mobilszolgáltatások
- Akciófigyelő - Epic Store ajándékozás 13. nap: SIFU
- Milyen széket vegyek?
- Asztalos klub
- iPhone topik
- 2025 - Boldog Új Évet Kívánunk!
- Nem nő a Facebook: csökken az aktív felhasználók száma, de pörög a metaverzum
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest