Hirdetés
- Digitális Állampolgárság Program
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- Asszociációs játék. :)
- Tökéletes töketlenség
- Szólánc.
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Filmek / Sorozatok 2024/2025
- Még mindig itt tartunk jelenleg...
- Bambanő háza tája
Új hozzászólás Aktív témák
-
eldoble
aktív tag
válasz lemmy71 #12904 üzenetére
Nekem meg az apám mesélte, hogy nyáron hajnal négykor erre a kalapálásra ébredt, nagyapám kalapálta a kaszákat, majd indultak kaszálni, aztán pár hét múlva hatalmas szénakazal nőt az udvarukban, aztán később már lett nekik traktor után köthető kaszálógép.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz lemmy71 #12839 üzenetére
+1
A késkészítésnek vannak fokozatai.
A legegyszerűbb verzió az, ha valaki vásárol egy gyári kidolgozott késpengét, majd csinál rá fából/műanyagból egy markolatot.
A következő fokozat az, amikor valaki elővesz egy fűrésztárcsát, laprugót, régi reszelőt, kivágja belőle a nyers pengét, kicsit hőkezeli, majd csiszológéppel, felsőmaróval kialakítja a késpengét, majd markolatot készít rá.
A következő fokozat az, amikor valaki elővesz egy darab betonacélt, vagy hasonló amorf acéldarabot, azt izzítja, gépi+kézi kovácsolással kialakítja a nyers pengét, azt készre csiszolja, majd markolatot készít hozzá.
A legfelső fokozat a laminált/damaszkolt penge készítése kovácsolással, a penge készre csiszolása, nyelezése.
Érdemi kovácsolási munka nélkül szerintem sem szakmunka a késkészítés, az ilyen késekre nem lehet rámondani, hogy kézzel készült
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
gyapo11
Topikgazda
válasz lemmy71 #10220 üzenetére
én még törhetetlen kést filmekben sem láttam
Egyszer Baján sétáltam a Pefőfi szigeten egy vásárban, és volt egy késes stand, vettem is egy rugós kést egy ezresért, de nem is ez a lényeg, hanem nézgettem egy ilyen vadászkés félét, igen vastag pengével, meg is kérdeztem és 8 mm vastag volt. Na azt eltörni már kell kakaó. Vagy mit evett a Popey? Spenótot?
menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
petipetya
nagyúr
válasz lemmy71 #10120 üzenetére
A DLC is tud kopni, és míg a szatén pengén karcok láthatóak a hosszantartó használat következtében, addig a DLC-n színárnyalatbeli különbségek. Emellett a DLC az érdes felületből adódóan kevésbé könnyen halad át az anyagon, mint a szatén társa. Nyilván vannak olyan előnyei is, melyeket egy szatén nem tud biztosítani: például jobban ellenáll a nedves, sós, savas környezetnek.
Az tény, hogy DLC-nél nem tudom elképelni, hogy ilyen rusnyán nézzen ki, mint ami a #9999-ben látható. Szerintem ott kipróbált és visszaküldött késről van szó, hiába hirdetik újnak."nincs rá lezsóidő"
-
gyapo11
Topikgazda
válasz lemmy71 #9394 üzenetére
A políros penge nyomokat fölszedhet, de attól még políros marad. Kivéve a szénacél pengét, mint pl. az Opinelem. De az összes többi bicskám rozsdamentes és pont úgy néz ki mint a gyári állapot, kivéve a nyomokat, amik az élezéskor vagy használatkor keletkezhetnek. Valószínűleg azért is jó a polírozott, mert azon látszik meg legkevésbé a használat, ha szálhúzott vagy mattított akkor még a körmömmel is nyomot tudok hagyni rajta. A Nieto 20 centis túlélővel faragtam/gallyaztam fát, hiába szürke, a matt felület miatt rengeteg nyom van rajta, pedig csak fát faragtam ami sokkal puhább mint az acél. A szalonnázó, a Byrd bicskák, Enlan, nem is mind políros, mégse látszik rajtuk a használat, mert vigyázva élezem és kaján kívül nemigen találkoznak mással, áruházban zsugorfóliával esetleg.
Ebben pl. jó a szalagos élező, kis odafigyeléssel nem hagy nyomot a pengén. Nagyon nagyot kell hibázni ahhoz, hogy 15 fokkal elfordítsam a pengét és a felülete érjen a szalaghoz. A pálcás élezőhöz nekem olyan köveim vannak, amiknek a végén nincs ütköző, na ha az rászalad a pengére akkor csúnyán ott tudja hagyni a nyomát, ha meg lelép a kő mert túlhúzom akkor az élet teszi tönkre. És húzásnál nem is nagyon lehet ütközőt csinálni.
Esztétikán lehet vitatkozni hogy kinek mi tetszik, de szerintem hasznos a políros penge a leírtak miatt.menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
gyapo11
Topikgazda
válasz lemmy71 #8735 üzenetére
Nekem az tetszik, hogy mintha valami tök egyszerű lenne. Fogják a lapokat, összehegesztik a végén, megy a kemencébe, utána préselik, kalapálják, utána beledobják a folyadékba, formára csiszolják, markolatot eszkábálnak rá, élezik, kész. Mintha a kalapácsot emelgetni lenne a legnehezebb a folyamatban, akár én is meg tudnám csinálni. Közben meg biztos, hogy semmilyen kést nem tudnék létrehozni.
menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
őstag
válasz lemmy71 #8312 üzenetére
Akkora választék momentán nincs. De ha jól körülnézek, találok pl. [Ilyet] (nem röhög!!!)
A felső lécen látszik, hogy valami vörösesbarna fa, remélhetőleg nem festéktől ilyen a színe és bízom benne, hogy keményfa. Gyors fűrészkeresés, vágtam belőle egy 25 centis darabot (tényleg qrvakemény fa), és elkezdtem smirglivel (régi nevén csiszolóvászon) sikálni. A felülete kezdett raklapmaradványos helyett kultúráltabban kinézni, valahogy így [kép] (még mindíg nem röhög!!!). Aztán a 120as smirgli után toltam rá 320ast, és 5 perc sikálás után lepucoltam és kicsit bevizeztem, hogy ha van egyáltalán mintája, az kb milyen. Nagyjából így néz ki: [kép]
Na, most lehet röhögni.....és még nem telt el két óra azóta, hogy elkezdtem agyalni a szép mintázatú fákon.[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz lemmy71 #8300 üzenetére
Azt hittem, hogy szép mintázatú fa beszerzése macera lesz. Aztán éppencsak rákeresve kiderült, hogy mindenféle gyönyörű faanyag megkapható pár ezresért, amiből akár 10 db nyéllemezt is ki lehet faragni (szóval belefér egy két félresikerült próbálkozás is) [link]
A bocote és a zebrafa nagyon szép mintázatú. Persze nem ezeken kezdeném el nyélfaragó karrieremet, kezdő próbálkozásnak jó egy akármilyen keményfa is. -
törölt tag
válasz lemmy71 #8294 üzenetére
Az alut és a rezet is összehasonlítottam már. Érdekes volt az is. Pl a súlyuk.
Aluminium a legkönnyebb, majdnem kétszer olyan nehéz a titán és négyszer olyan nehéz a réz.
Az alu/titán összehasonlításnál az jutott eszembe, hogy amennyivel gyengébb anyag a titánnál az alu annyival kell vastagabbnak lennie. Szóval súlyra szerintem ugyanott van csak vastagabb. De az is lehet, hogy több mint kétszer olyan vastag.
Azt mindenki tudja, hogy a micarta szövet/fenolgyanta a G-10 meg üvegszál/epoxy gyanta, csak amikor a markolaton az 1.5mm-es csavr mellett még van 1mm anyag akkor jó ha tudja az ember a Micarta és a G-10 képességeit.
Bármit össze lehet hasonlítani bármivel. Miért ne? Ha van értelme. Nem banánt írtam alumíniummal. Ha ráadásul ugyanazt készítenek belőle akkor meg ösdze is illik hasonlítani. Vagy bízhatod a véletlenre. -
aktív tag
válasz lemmy71 #8270 üzenetére
Sok szép LionSteel bicsakom van, és tényleg imádom őket. Abból szinte mind Sleipner pengés és Molletta - Pensato Michele tervezte. 62-64 HRC de szépen élezhető és nagyon jól tartja az élét.
"there are more jacks then one at the fair..."
-
petipetya
nagyúr
válasz lemmy71 #7652 üzenetére
Mora Classic 2-őt sem erre találták ki, de kíváncsiságból hasogattam vele pár nagyon kemény és csontszáraz fát a nyáron, simán bírta. Volt olyan csomó amit persze nem vitt át, de addig ütögettem, amíg mellette elsiklott a penge. A képet így hirtelen az instámról tudtam csak leszedni:
"nincs rá lezsóidő"
-
gyapo11
Topikgazda
válasz lemmy71 #7635 üzenetére
De ez abból a szempontból jó hír, hogy nem a markolattüske törik ki a markolatból, vagyis elég jól van rögzítve benne, és elég jó anyagból van a markolat, hogy inkább a penge törik.
-
MODERÁTOR
válasz lemmy71 #7635 üzenetére
Mitől törtek el a morák nálad? Fa volt velük hasítva? Vagy egyszerűen kézben használva? Azért kérdezem mert nekem 2 mora van, egy kisebb (Classic 1/0) és egy nagyobb (companion HD) és még igazán nem terheltem őket, keményebb dolgokat a jakaaripukko késsel szoktam csinálni, de a mora könnyebb súlyra, nem volna baj ha bírná (nyilván a companion).
-
veterán
válasz lemmy71 #6715 üzenetére
Azért ne essünk át a ló túloldalára, Michelangelo sem csak vésőt és kalapácsot használt szobrászként a Pieta elkészítése során és mégis elég jó lett a cucc a végére
Azt persze nem kétlem, hogy a Tűzben edzett című műsorhoz hasonló szobrászműsor esetében már a selejtezőn kiesett volna, de ez egy más kérdés
-
veterán
-
veterán
-
petipetya
nagyúr
válasz lemmy71 #6689 üzenetére
Az ilyesmihez háromféle cucc van itthon:
- Sima műszerolaj: ezt már nem is használom a bicskákhoz.
- WD-40: új bicska érkezése után a belső mechanikához szoktam csepegtetni, vagy szétszerelés során vékonyan bekenni az egymással érintkező fém részeket.
- Ballistol univerzális olaj: remekül lehozza a pengén maradt ragasztót csomag nyitás után, mert olyan mocskosan nem szívesen vágnék bele vele egy gyümölcsbe. Emellett szénacél pengére is kenhető, de például bőr tárcát is kentem már be vele az ujjam hegyével.Még az áfás borzalom előtt érkezett két csomag csepegtető: az egyikben WD-40, a másikban Ballistol van. A vékony tűvel a végén könnyű precízen felvinni a kívánt felületre, például Victorinox esetén:
[ Szerkesztve ]
"nincs rá lezsóidő"
-
Fred23
nagyúr
válasz lemmy71 #6653 üzenetére
Köszi a linket! Nekem tökre mindegy, kinek mennyit ér egy ilyen bajonett, nem akarom eladni. Kap majd egy olyan új markolatot, ami nekem tetszik, és az se érdekel, ha esetleg emiatt senkinek se kéne.
Zaied: Ami azt illeti, egy téma összefoglalónak én is tudnék örülni, de elég sok idő az ilyesmit megcsinálni. Topikgazdának mondjuk illene felvenni a kesztyűt, noha sok szempontból problémás dolog ez tényleg, mert nagy a téma, és nagyon szubjektív, ki mit tenne összefoglalóba.
Olvasgattam tegnap este az acélok szívósságáról, legalább 80 oldalt, és kimeríthetetlennek tűnik a téma, ezért egyszerűbb gyakorlatiasan megközelíteni:
Drágább strapabíró acélok, amikkel sok helyen lehet találkozni:
- CPM-3V,
- CPM-CRUWEAR
- H1
- LC200N (Z-FiNit)
Olcsóbb strapabíró acélok, amikkel sok helyen lehet találkozni:
- 13C26 (AEB-L)
- 14C28N
- AUS-8
- 8Cr14MoV
- 420HC
- Nitro-Vpetipetya: Könnyeket csal a szemembe az a sok szép emlék a Duna jegén, mikor bunkósbottal fókára vadásztam!
-
Fred23
nagyúr
válasz lemmy71 #6645 üzenetére
Biztosan? Itt is AK-47 van, és egyformának tűnik:
Egyébként igen, a terv majd valami ilyesmi lesz, de szarvasagancs markolatra gondoltam.
Nem voltam katona, egyetemre mentem helyette, aztán megszűnt a kötelező sorkatonai szolgálat. Nem szeretek másoknak ugrálni, szóval összességében örülök neki, de azért kicsit sajnálom is.
Apai nagyapámé volt egyébként a bajonett, azt hittem, AK-47-es, de ha biztos vagy benne, hogy AKM, akkor elhiszem.
Gondoltam mondjuk arra is, hogy valamelyik modern késemre kérek fűrészfogat felülre, biztosan van olyan késes, aki megcsinálná.[ Szerkesztve ]
-
petipetya
nagyúr
válasz lemmy71 #6637 üzenetére
Ha sok csomagot kéne felbontanom, és pántolószalagot vágni, akkor arra lenne egy külön eszköz a bicska mellett. Nyilván ki kellene tapasztalni, hogy a sima illetve a fogazott penge a jobb erre (talán ez utóbbit kevesebbet kellene fenni), és hogy automata, kézzel nyitható vagy nyakkés a megfelelő rá? Ilyenekre gondolok:
Cold Steel Urban Pal
Cold Steel Mini Tuff Lite
Microtech Exocet"nincs rá lezsóidő"
-
h.zoltan
csendes újonc
válasz lemmy71 #6637 üzenetére
Én inkább a külön utility knife + rendes kés összeállítást javasolnám, mert az ilyen összeépitett megoldásokban a kés rész általában felejtős, néha közel használhatatlan (legalábbis amikkel eddig én találkoztam)... Nálam pl. mindig van egy Gerber EAB vagy egy Gerber Prybird Utility. Plusz a pénztárcámban egy Atuman K1 ... Mindenfelé szétszórva meg Workpro utility knife-ok (olcsók és könnyebb feladatokra megfelelőek). Én az esetek 90%-ában csak ezeket használom, mert pl. irodai környezetben bőven elegendőek.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz lemmy71 #6344 üzenetére
A penge nem brutál vastag, de nem is vékony, 3,7 mm a penge vastagsága.
Mivel full tang kés, ezért bírja az igénybevételt. Az éle még gyári, egyelőre tartja, mondjuk szalonnasütésen kívül más bevetése még nem volt
-
veterán
válasz lemmy71 #6333 üzenetére
Nemrég vettem egy ilyen kést.
Formára persze elmarad az általad nézett késektől, de árban is messze alattuk van
-
Digitalpimp
senior tag
válasz lemmy71 #6323 üzenetére
"nagyon jó meg minden de nem igazán társasági penge " Legalább látják, hogy kemény vagy, mint Csoki. Ami a linkeden van, arra azt mondanám, hogy egy indiai-pakisztáni damaszknak a befejezett változata. Olyan anyagokból ott szokás damaszkot készíteni. Az ár is reális, mert Ebayen a félkész pengék 3-6E között mentek régen. Viszont arról az oldalról biztos nem rendelnék. Mondjuk nálunk árazásilag ez a damaszk dolog is túl van tolva, mikor már mindenki géppel kalapál. Régen meg azt a célt szolgálta, hogy próbálták a silány anyagot feljavítani egy másikkal.
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
Llew
senior tag
válasz lemmy71 #6323 üzenetére
Az oldalról a kés árának linkje az amazonra visz egy konyhakés gyűjtő oldalra. A kés egyébként meg még a fazonjában sem hasonlít egy bowiera. Én máshol keresnék.
#6324 petipetya Linkel egy 55 $-os (~16 000 HUF) kést, erre te ajánlasz neki egy 4x drágábbat. Szép kés, de valószínűleg nem ezt keresi.
[ Szerkesztve ]
Az emberiség olyan, mint a krumpli: a java a föld alatt van.
-
MittuDomain_
őstag
válasz lemmy71 #4541 üzenetére
Nem lekoptatni akartalak, egy videó tényleg ezerszer többet mond, még ha ide leírom, az félreérthető lehet.
Vannak videók, amik arról szólnak, hogyan lehet tuningolni (fixen lecsavarozni valamihez, kiegészítő gyűrűk, satöbbi), de mindegyik jól megmutatja a működési elvét, az élszög állítást, összerakást, etc. Nekem is sokat segített.Si tacuisses, philosophus mansisses.
-
Digitalpimp
senior tag
válasz lemmy71 #4367 üzenetére
Egy haverom régen ilyet hordott magánál: [link] Egyszer igazoltatáskor megkérdezte a rendőr, hogy mi ez. Mondta, hogy ő vízvezeték szerelő és ez egy kézikerék. Erre a rendőr elkezdett vigyorogni és mondta, hogy azért boxernek is lehet használni.
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest