Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Digitalpimp
senior tag
Add oda ajándékba valakinek, hátha megörül neki.
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
Digitalpimp
senior tag
Az új ára 8-9E körül van, az acéljáról annyi infó van, hogy 400-as orvosi acél , a forma és a markolat se egy hűha, szóval pár ezerért meghirdetheted, de nagy tolongást ne várj.
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
Digitalpimp
senior tag
Kép alapján kerestem rá. A legolcsóbb helyen volt 8-9E között, meg 12-ért is megy.
-
eldoble
aktív tag
Elvileg két dologért jobb vizesen:
- hűtés, de ez itt lényegtelen,
- a víz miatt a köszörűkő leváló, nagyon kis mikro részecskéi is ott maradnak a forgácsoló közegben, így finomabb lesz a felület, mert nem csak a nagyobb, mélyebb karcokat ejtő szemcsék dolgoznak, hanem mellette, ezek a kis mikro szemcsék is, amelyek kisebb karcokat ejtenek, így egyöntetűbb, simább lesz a felület. (karcok = fémleválasztás).[ Szerkesztve ]
-
lugosi
MODERÁTOR
Iszonyat módon túl van ez misztifikálva. Már-már ideológiai alapon közelítik meg és adják elő az élezést. Félre ne érts ezeket most nem azért írom mert az én zsebemben van a bölcsek köve és én biztos jobban tudom, de úgy érzem tapasztaltam már ebben a témában ezt-azt és van rálátásom. Szerintem valahol kb 10-12 éve élezgetek “komolyabban” ha lehet így mondani, és kb olyan 40 éve használok napi szinten zsebkést a mindennapokban és a hobbijainhoz. Gyerekként se más élezte, úgy volt nálunk hogy akinek kése van az tudja melyik vége mire való vagy ne legyen neki.
Az elmúlt kb 10 évben éleztem mindenféle élkialakítást kb, konvextől a konkávig, skandináv, vésőél, egyenes leélezés, a skála egyik felén a balta a másik felén a borotvakések. (Orvosi szikét viszont pl nem.) Amitől tartottam azt is igyekeztem megtanulni, pl egy-két éve a spyderco fogazott éle (meg tudom csinálni kővel és kúpos reszelővel is ma már de akármelyikről is van szó, ezt az élt a mai napig utálom élezni.) Egyszerűen úgy alakult hogy ma már nincs a környezetemben senki akitől segítséget kérhetnék ebben a témában úgyhogy kénytelen vagyok megtanulni. Ez a tanulás nálam is olvasás, videó nézegetés és legfőképpen próbálkozás révén valósul meg. Sok olyan dolog van, amit a videók is egymással ellentétesen adnak elő, és vannak olyanok is amikkel a magam részéről tapasztalati úton is nagyon egyetértek de olyan is amivel ellentétesek a tapasztalataim.
Ez az áztatás az egyik olyan amit kicsit városi legendának tartok, és azzal sem értek egyet hogy csak vizesen kell ezeket a köveket használni. Ha már japán kő, akkor van olyan King kövem, aminél kifejezetten hangsúlyozták az ismertetőben, hogy tilos áztatni mert a kő elrepedhet, csak nedvesíteni szabad.
A fenti bevezetőt azért írtam ilyen hosszan, hogy így jobban látod hogy honnan indulok ki az élezésnél. A tanulási folyamatomból adódóan tehát nagyra tartom a tapasztalati úton történő tanulást ha élezésről vagy bármilyen kézi munkavégzéssel kapcsolatos dologról van szó.
Így például Révész bácsi több évtizedes tapasztalataira jobban adnék, ami egybeesik a saját tapasztalataimmal. Tudom, sok youtuber javasolja a beáztatást és a vizezést. Én is szoktam vizesen is használni a köveket de gyakran nem. Nem kell ennek ekkora áhítattal hozzáállni, lehet egy kicsit rugalmasabban próbálgatni. A YouTube még egy késemet se élezett meg száraz vagy nedves vagy olajos kő meg már igen. De fára feszített smirglipapír is, kaszakő is, kerámia tál alja is, és tenyérnyi méretű kavics is, de gyerekkoromban fentünk meg bicskát vonatsínen is (megmagyarázhatatlan de működött - valószínű valami puha acélból készült penge volt).
[ Szerkesztve ]
-
lugosi
MODERÁTOR
-
lugosi
MODERÁTOR
Ezt szerintem inkább példának hozták fel. Egyébként arra figyelj, hogy a japán számozás (finomság), a JIS nem egyezik az ANSI szerinti finomsággal. (Ha a 220 JIS, akkor az nagyon durva.)
A nagyon fényes élhez valószínűleg tényleg finomabbat használnak. Én még nem éleztem 8000-essel, csak 6000-essel, de a borotvakéseken kívül a 6000-est is teljesen feleslegesnek tartom.[ Szerkesztve ]
-
lugosi
MODERÁTOR
Meghajolsz? "A japánok" tudása előtt? Kezd már kicsit vallásba hajolni a téma.
De értem, ha már "japánok", akkor az már maga a tutiság. Tök mindegy, hogy kicsoda-micsoda az illető, az a lényeg hogy japán! Egy egérhangú japán csajszival narrált videó az maga a márványba öntött I.G.A.Z.S.Á.G., de egy évtizedek óta ezt csináló késkészítő mester az nem számít. Ő nem japó.
Kezd már gáz lenni ez a fenntartás nélküli japánozás. -
lugosi
MODERÁTOR
Szerintem ezt a meghajlást semerre se kell erőltetni.
Azt viszont úgy gondolom, hogy Révész bácsi néhány évtized alatt letett valamit az asztalra, élezett már annyi kést, hogy bizalommal el lehet fogadni azt, amit tapasztalati úton mond. Legalábbis érdemes meggondolni, és magad is ki tudod próbálni, mert a legjobban annak hisz az ember, amit megtapasztal. Én is sokmindenben úgy voltam mint te, néztem ezeket a (néha egymásnak ellentmondó) youtube videókat, természetesen sokat lehet belőlük tanulni, de mint annyi minden mást az életben, érdemes egy szűrőn átengedni, feldolgozni, megtapasztalni, és a valóban hasznos információkat megtartani, a maradékot meg kiszórni. És sokmindenben, így ebben is, nem csak egy megfellebbezhetetlen igazság van, hanem mindkét álláspontban van valami.Utólag tudtam, hogy a "japó"-t nem kellett volna, semmi bajom a japánokkal (se). De a japánfétis sem jön be.
-
lugosi
MODERÁTOR
Én elhiszem, hogy valamikor tanultál elméletben (elmondásod szerint), ő pedig közismerten egész életében késeket készített és élezett. Tedd fel magadnak a kérdést hogy melyik hitelesebb. Amúgy az hogy ki kinek a dédunokája, már tényleg nem tudom hogy jön a történetbe. Mint ahogy az is egy feltételezés a részedről hogy ő mit tud anyagismeretből és mit nem.
És hát elméletben még nem sok kést éleztek meg úgy, hogy éles is lett.[ Szerkesztve ]
-
lugosi
MODERÁTOR
Figyi átgondoltam a dolgot, szerintem eljutottunk oda, hogy mind a ketten csak mondjuk a magunkét, meggyőzni úgyse fogjuk a másikat, most már csak sértegetni fogjuk egymást és személyeskedni, ami úgy látom egyikünknek se stílusa, ne lovalljuk bele egymást, magunkat, szerintem engedjük el.
-
FBLLMAG
senior tag
Ugyan már srácok. Nincs értelme a vitának. Mindenkinek igaza van. Több fajta kő létezik. Arkansas (ezt olajozni szokták, hogy ne tömődjön el), szintetikus, akár gyémánt, kerámia szemcsékkel is (ezeket akár szárazon is szokták használni), nagyon éles lehet tőlük a kés, és persze a japán vizes kövek, amik viszont drágák. És nem 10 percig kell vízben tartani használat előtt. A leváló paszta szerű rész polirozza a penge élét. A durvábbak 100€, míg a finomabb szemcsézetségűek (5000 felett) már 300€ felett vannak. Mármint ha minőségi eredetit akarsz. A tükör polír eléréséhez, amikor elég a papírzsebkendőt ráfújni, amikor elengeded a paradicsomot és kettéválik, na arra a 20000, 30000, 40000, 60000 szemcsézetségűre lesz szükséged. Az meg más ársáv. Nem is nagyon könnyen elérhetők.
[ Szerkesztve ]
-
Llew
senior tag
Csak a partvonalról bekiabálva jegyzem meg, hogy tapasztalatom szerint veszélyes dolog amikor egy érvelés úgy kezdődik, hogy "Nekem műszaki diplomám van, én tudom...".
Mert az ilyen konkrétan meg nem nevezett diplomás tudásra hivatkozás sokszor nagyon nagy terelés szokott lenni.
Ha annyira felvágsz a diplomás tudásodra, akkor írd azt, hogy anyagmérnök vagyok 20 éve, vagy hasonló, de ez a "műszaki diploma" hát ez akármi is lehet. Ehhez mérten külön szép a végére odatett nagyképű te sem vagy szakmabeli. Honnan tudod, mikor a saját szakmádat sem tudod leírni?Az emberiség olyan, mint a krumpli: a java a föld alatt van.
-
FBLLMAG
senior tag
Csak úgy margóra. Ipariban végeztem én is. Acélokról is tanultunk, sőt megmunkálás (kovácsműhely is volt az iskolában, ahogy megmunkáló gépek is). A Kassai vasműben gyakorlati tapasztalatokat is sikerült anno szereznem. Viszont a kések acéljai más világ. Más az összetétel, anyagfelhasználás. Az élezés pedig külön művészet. Tapasztalataim szerint, sokan, akik pénzért gyakorolják a szakmát, képesek tönkretenni a bicskáinkat.
-
Llew
senior tag
A GAMF elég tág a műszaki menedzser és logisztikai mérnök képzésekkel. Mindkettő "műszaki diploma", de egyik sem releváns fémiparilag.
Így az, hogy kinek milyen területen milyen szakmai ismerete van teljesen lényegtelen, mert késélezésről van szó és a te hatalmas tudásod forrás sem derül ki még mindig, pedig te kezdted a diplomázást.
Szóval csak azt akartam jelezni, hogy így szerintem kicsit hiteltelenek a mondandód, de oda se neki.
#10736 lugosi
Kösz az infót. Jó lett volna ennyiért próbának. Talán valahol még találok hétvégén, bár csak ez miatt nem fogok lidl körutat tartani.[ Szerkesztve ]
Az emberiség olyan, mint a krumpli: a java a föld alatt van.
-
gyapo11
Topikgazda
Igen, minden más követ vizezek, azt is ami hasonlóan durva. Szinte át is folyik rajta a víz, rácsorgatom és pár pillanat alatt beissza, alatta meg nő a tócsa. Lehet hogy nem kellene, de ártani nem árt.
menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
FBLLMAG
senior tag
Szó szerint a rozsdamentes az "nerezový", ezeket meg "nerez" -re rövidítették. A chróm, nikkel összetevő a fő. Ennél a tipusnál a szént is megnyomták. Az autókhoz használtaknál megint más az összetétel.
Mifelénk a köznép is a "nerez" kifejezést használja. A magyar is. Ha rákerestél, mint Gombóc Artúr csokija, annyi félét gyártanak. A "nerez" olyan mintha márkanév lenne. Tehát helyesen írtam.
És még valami. A bankban, nálatok, ottani magyarnak kellett elmagyaráznom, mit akart az ügyfélszolgálatos.
[ Szerkesztve ]
-
LamaCube
addikt
Igazad van. Ha mindez igaz, akkor még jobban csodálkozom, hogy hogyan jöhet ki ennyiből. Bár, ha youtubon rákeresel a paki damasztokra és a készítésükre, akkor kétségeim vannak a megfelelő minőségről. Azt írnak rá, amit akarnak. Persze még mindig azt mondom ennyit megér, ha hozza azt szintet, amire használja a felhasználó.
HyperCube< ModernWarfare 2 baráti kör >Az elv olyan mint a fing, tartja az ember, amíg bírja...
-
lugosi
MODERÁTOR
Kérdés hogy mi a 60 fok, mert a linkelt késnél élszögre 15 fokot írnak (+/- 1 fok). [Angle of the Edge: 15°±1 per side]
(A személyes véleményem hogy az aliexpress termékleírásoknál azt se szabad elhinni amit kérdeznek, de annyiban jók hogy a vásárló legalább elégedett annyiban, hogy elhiszi hogy azt kapja amire vágyott.) -
lugosi
MODERÁTOR
Láttam. Ezt írtam, hogy 62.
(Zárójelben, mivel a kés hegyének egyik vonala sem egyenes a szögmérésnél, minimum kérdéses hogy az a 62 fok pontos-e. Nézd meg hogy illeszkednek a piros egyenesek a kés élére és fokára, sehogy. Tehát valami 62 fok, csak az nem a kés hegye Odatettek két piros vonalat, ami nem is illeszkedik a kés hegyére, ami nem is illeszkedjen, lévén hogy nem egyenes, hanem íves. Tehát ha pontosak akarunk lenni, akkor a kés elé rajzolt piros ábra feltehetően 62 fok - de ez sem biztos -, minden más a képzelet szüleménye.)[ Szerkesztve ]
-
Digitalpimp
senior tag
Szép! Addig mutogatjátok, hogy én is veszek egyet!
-
veterán
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest