Új hozzászólás Aktív témák

• BoSSanCS

aktív tag

Hát én ebben nemtok segíteni, de nekem is lenne ismét egy kérdésem!

Szóval azt szeretném megtudni, hogy a ledet hogy kell pontosan bekötni a kapcsolóra? 2.2V nyitófeszü ledem van, hozzá 510 Ohmos ellenállás, elvileg ezzel jónak kéne lennie a dolognak, már csak azt akarom megtudni, hogy kell pontosan ezt bekötni.

A lényeg hogy egy kétpolusú háromállású kapcsolóm van, aminek tehát 6 lába van, elég lett volna egy négy lábú is, mivel 5V-t nem fogok rákötni, de a boltban olyat nemtudtak adni, de az most mindegy. Szóval a középső lábra rákötöttem a venti 12V-s vezetékének egyik ágát, a felette lévő lábra pedig a másikat, így aztán ha középső állásban van a kapcsoló, akkor nem megy a venti, a másik állásban pedig megy. A ledet pedig a másik polus 2 lábára kellene rákötnöm elvileg, úgy akarom persze, hogy ha kivan kapcsolva a venti, akkor ne világítson, ha meg be, akkor világítson. A led az egy sima világító led, tehát 2 lába van.

Hogy kell akkor ezt pontosan bekötnöm? A másik polus középső ágára kössem a led egyik lábát, a másik ágra meg a led másik lábát? Ellenállásból vettem kettőt, de azt most akkor csak arra a lábra (led lábára) kell kötnöm, amelyik világít, vagy a másik lábra is kell kötnöm ellenállást? Ezt nem értem pontosan.

Ha van valami hiba akkor írjátok meg légyszives, meg akkor hogy pontosan hogyan is kell bekötnöm. Előre is köszönöm a válaszokat!

Szerk.: most találtam egy ilyen hogy: Csak akkor világít, ha a tápfeszültség polaritása is ennek megfeleloen van bekötve, tehát a sárga vezeték és a pozitív láb közé kell helyezni az ellenállást.

Tehát akkor gyakorlatilag az led pozitív végét (anód) kell rákötnöm a kapcsoló arra a lábjára, ahol bekapcsol a venti, és a kettő közé kell az ellenállás, a másik lábát meg csak simán rá kell kötni a kapcsolóra, ott ahol nem megy a venti, és oda akkor nem kell ellenállás, ha jól értem?

[Szerkesztve]

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés