Hirdetés
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Szólánc.
- Mi történik egy netes csalás után?
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Használt videókártya 30eft-ból? (Vega56)
- Asszociációs játék. :)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Milyen mosógépet vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
k.t.a.
senior tag
Még az jutott eszembe, hogy lehet hőmérő van benne? De álltalában úgy csinálják ezeket, hogy kicsit kompatibilis maradjon, ez látszik a színekből is. Fekete->GND, Sárga->Táp, gondolom a Zöld lesz a fordulatszám, a Kék pedig a hőmérséklet.
Ha van hozzá barkács készleted, akkor adj neki 12 voltot külön tápról, és mérd meg, hogy a másik két vezetéken (Zöld,Kék) mekkora fesz van a földhöz (Fekete) képest. Ha változtatod a tápot, csökkented 12V-ról, akkor a fordulatszám mérő vezetéken változnia kell a fesznek, de a hőmérséklet marad ugyanannyi, vagy csak kicsit változik. Jobb most nem jut eszembe. -
k.t.a.
senior tag
válasz Chieftec #1519 üzenetére
Az #1518-as hsz-ben ott a megoldás. Ez egy PWM (Pulse Wide Modulate) vagy valami ilyesmi. A lényeg, hogy úgy tudja szabályozni a sebességét a ventinek, hogy különböző szélességű impulzusokat küld ki az alaplap. Nem akarok nagyon belemenni a dologba, mert akkor már erről is írhatnám a szakdolgozatomat. A lényeg, hogy nem árt ha az alaplapod is támogatja ezt, mert különben csak egy sima ventid van.
-
k.t.a.
senior tag
válasz hummerdikk #1529 üzenetére
Hát persze, elég sok mindent lehet házilag is csinálni. Amúgy kb egy hónapja, suliban pont ez volt a feladat. Pontosabban csak hasonló, mert léptető motort vezéreltünk, meg mértünk fordulatszámot.
Hogy hogyan csatlakoztatja alaplapra. Szerintem a legegyszerübb lenne levenni a 4pin-es csatit, és a szükséges három vezetékre rádobni egy olyat ami kell. De ha letöröi az alaplapi csatiról a kis műanyag pöcköt, ami nem engedi fordítva felrakni a csatit, akkor már a 4pin-es is rámegy, mert megfelelő sorrendben vannak az erek. -
k.t.a.
senior tag
válasz hummerdikk #1540 üzenetére
Látom nagyon szúrja a szemeteket, ha le kell valamit törni a lapról. Én sem teszem szívesen, de én arra a kicsi műanyag fülre gondoltam ami nem engedi fordítva felrakni a venti csatlakozót. Az meg szinte semmi. Elárulom volt olyan alaplapom, amira ha normálisan akartam rárakni a csatit, akkor is letört a bütyök. Nem az én hibámból.
Csak így akkor szabadon áll a három tüske, és azt dugsz rá, amit akarsz. A 100 ohm-os meg szerintem is elég, mert ha a venti 12V-os és eszik kb 0,15-0,2A-t, akkor az kb 60-80ohm, amivel ha sorba kötsz egy ugyanakkorát, akkor már csak a fele fesz esik a ventin, ami fele fordulatszám. Bár az 1k-s potit is le lehet tekerni nullára. De akkor már legyen olyan aminek kell vagy 10 fordulat a végállások között. -
k.t.a.
senior tag
Mindent meg lehet oldani!
Szerintem csak annyit kellene csinálj, hogy megkeresed az ide csatlakozó melyik tüskéje az amelyiken változik a jel, ha adatforgalom van (szerintem lesz belőle egy jópár). Aztán a vinyó, és a csatlakozó közé, építesz egy áramkört, ami nem terheli a buszt, és ezen jel által vezérel egy LEDmeghajtó áramkört.
Lehet hogy hülyeséget mondok, de szerintem elég egy műveleti erősítő, fázist nem fordító alapkapcsolásban (mert az nem terheli a buszt), aminek a bemenetére az ide valamelyik adatvezetékét kötöd, a kimenetre meg megy a LED. De egyszerűbb megoldás is biztos van.
Aztán kitudja. Majd az okosabbak megmondják.
[Szerkesztve] -
k.t.a.
senior tag
válasz adriankoooo #1555 üzenetére
Manuális vezérlésre szokták használni a potmétert. Kicsit feljebb vitatkoztunk a méretén. Eredmény: 100ohmos elég neked.
-
k.t.a.
senior tag
Passz. Nem tudok ilyenről.
-
k.t.a.
senior tag
Hali!
Azt néztem valamelyik nap, hogy az alaplapon vannak ugye diagnosztikai ledek, amik pl akkor világítanak, amikor tápot kap az alaplap, hiába nincs még bekapcsolva a gép. Azt kérdezném, hogy melyik az az ág? Meg szeretném csinálni a gépházat úgy, hogy amikor megy akkor kéken világít (ez már majdnem teljesen kész), ha ki van kapcsolva, akkor meg piros legyen.
A másik kérdésem, meg az, hogy a power led nevezetű tüskékre, mekkora terhelést rakhatok szerintetek? Csak mert arra gondoltam átalakítom a házam elejét, és nem lenne elég egy led power led-nek. Viszont ha az előbb említett tüskéket használom, akkor talán nem kell ellenállást a led mellé rakjak, mert ahogy néztem csak a led van direktbe rákötve a tüskékre. -
k.t.a.
senior tag
válasz kisninja #3004 üzenetére
Tudom hogyan lehet/kell többet (azért thx), de ha meg lehet úszni a dolgot, akkor fölöslegesen nem építek be dolgokat. Azért örültem volna a nagyobb terhelhetőségnek, mert akkor csak a ledeket kell párhuzamosan rákötni és nem kell ellenállás elé, így meg legfeljebb nem a powerled tüskékről, hanem egy molex csati megfelelő ágáról szedem a tápot hozzá, az úgyis akkor fog világítani, ha benyomtam a gépet.
-
k.t.a.
senior tag
Nem egészen tartozik a topikhoz, de az aktuális témához igen. Nekem nem müxik a billentyűről indítás Any key esetén sem. Ennek mi lehet az oka? Az hogy usb-s a billentyű? Gondolom az hogy vezeték nélküli az nem lehet probléma. Illetve a táp is tudja az 5VStandBy-on a 2A-t.
Ha nagyon off akkor inkább máshol kérdezem meg.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest