- Fűzzük össze a szavakat :)
- Asszociációs játék. :)
- Bambanő háza tája
- Miért ne vegyél gagyi kínai LED izzósort...
- Szólánc.
- Samsung LE40A536T1F LCD TV képhiba
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- Pendrive-ról bootolható "belakott" debian linux live Ventoy pendrive-on
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
-
LOGOUT.hu
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
gerokrisz
tag
-
gerokrisz
tag
válasz Ablakos #2878 üzenetére
Nekem pontosan ez a megoldás volt egy ideig, csak most mát a switch átment prod környezetbe, és kiváltottam egy "gagyi" tp-link-el.
A digi nekem se routert, se semmit nem hozott (pedig én is gondoltam hogy akkor nem kell routert vennem), hanem csak 1 dugó a falból amin jön a net. De az ubi lite szépen viszi azóta a teljes sávszélt 1%CPU-val. Jelenleg egy IPSec Site-to-Site VPN-t akartam kiépíteni a prod környezet és ezen ubi lite közt, eddig nem sok sikerrel.A Switch vége pedig túlhajtott CPU-val olyan 250-400Mbps közt volt mikor az első héten azt használtam, mielőtt megjött az ubi.
[ Szerkesztve ]
Türelem... A hosszú élet ritka!
-
gerokrisz
tag
@rekop: Amikor a Lite-ot választottam az X helyett, azért tettem mert a fórumok alapján az sajnos megáll 500-600 nál. De elvileg addig elmegy. 120Mbps-hez az is bőven elég.
@bacus: Nincs dupla nat. Az interfészre rá tudok szűrni tűzfallal hogy mi az amit átengedjen és mit ne. Azért kellett mert még új volt az ubi és egyből nem ment rajta minden. De szép lassan átmigrálom rá az egészet, így is 2-3% CPU... Amit sosem tudtam elérni mikrotikkel, még a csupasz kis router is eszik magától ennyit. Lényegében L3 switch. Ha dupla nat lenne akkor nem sokat érne a HW natos ubi
-
gerokrisz
tag
válasz #19617792 #1105 üzenetére
@EarL 007: Sorry, azt nem vettem észre. Igen, a Lite elegendő rá, későb még az 500hoz is bőven. (nekem szintén a lite viszi a gigabites digit) Bőven megfelel, ár-értékben jobbat nem találsz.
@bambano:
1.: Céleszköznél arra gondoltam hogy nem az ASUS legújabb okos kis mindenesét veszem meg, hanem külön fogok Router, AP, Nas és esetleg Switch eszközt venni. Mivel sokkal jobban testreszabható, és nem zárt.
2.: Elképzelhető, hogy egy komolyabb géppel már kivitelezhető amit írsz, de kliens oldalon teszteltem egy i5 procival ennyi ment át. (igazából, sosem próbálkoznék routernek x86-ot használni, tudom hogy vannak kisebb szolgáltatók akik ezt teszik, áldásom reá. Mégis létezik még a cisco, juniper és társai...) Ami pedig nem elhanyagolható, hogy egy ilyen PC bőven több fogyasztásban és árban is mint akár több pl ubiquiti edge lite, ami viszont képes a gigabitre. De tény, hogy ha 8GB-ram kell minimum, ssd és egyebek a loghoz stb.. akkor PC ből raknám én is össze. Ha csak nem annyiért pedig ott vannak az erősebb routerek szintúgy... De mindenképp az igényektől, pénztárcától, és elvárástól függ.Minden attól függ mi a cél. Jelen esetben ha jól értem egy felhasználó oldali, digi által szolgáltatott 1Gbites internetnek a használata, amire bőven elegendő egy ubiquiti edge lite (30-35k) és ha több port kell akkor egy bármilyen gigabites switch. Bőven kihozható 40-50-ből (akár AP vel együtt). Viszont ha már nagyobb céghez, enterprise környezetbe kell akkor pedig igenis ott a drága, sokportos változat, vagy ha már ez a topick akkor CCR-es Mikrotik, és cisco barátai.
[ Szerkesztve ]
-
gerokrisz
tag
válasz bambano #1103 üzenetére
Csatlakozva az ez előtti hozzászólásodhoz, én is kipróbálni szoktam a sebességet nem pedig elhinni amit írnak. Igen, én a mikrotik topicból ítélve a PC-n lévő RouterOS-re gondoltam. Egy i5 2400-as procival mértem 3 hónapja szintén digi pppoe netet, ott sajnos már a 650Mbps is nagyon de nagyon épp hogy megvolt. (torrent végképp kinyírta, 400se ment)
Teszteltem még ugyan azon a HW-n akár windows (ami nem hogy routernek,de önmagában sem bírta ki), vagy synology mint router (xpenology) de ugyan az. Mindenhol ez a 650 körüli limit jött ki, 100% cpu-val. Ekkore vettem egy ubiquiti routert hw nat-tal, töredékéért a pc árának és a fogyasztás pedig egyértelmű szerintem... és 0% CPU-val viszo a 998Mbps-t.
Egy ideje mindenhol azt alkalmazom hogy cél eszközt kell használni az adott célra, és akkor nem lesz gond.
Ilyen egybe wifi router minden szart például már sehol nem használok. (így hiba esetén is olcsóbb a javítás...)
De igen, debiannal nem próbáltam, így nem tudom elbírja e. De nem hinném, hogy erősebb lenne mint egy kimondott routernek írt os. (és a synology alatt is egy debian fut ha jól tudom, így viszont akkor az is megdőlt)[ Szerkesztve ]
-
gerokrisz
tag
válasz bambano #1098 üzenetére
Viszont egy i5 pc-vel is max 550-650Mbps érhető el. Legútubbó tesztem alapján... Mivelt a FastTrack nincs még pppoe alá. Szerintem olyat vegyél amiben van hardveres gigabit nat. (nekem erre a célra ubiquiti van, és utána jön a mikrotik ami már nem natol.)
-
gerokrisz
tag
Van web is, alap beállításokra tökéletes. Consolen nem láttam még olyan router ami soros kábelen grafikus felületet adna bárhogy is (de lehet van..., lehet mikrotik tudja, de nem volt rá még soha szükségem, konzolon mindig is CLI-t akartam látni)
-
gerokrisz
tag
Elvileg hardveresen azonos a 2011-el, viszont én már abba sem fektetnék. Ha mindenképp mikrotik, és 100 a keret, akkor egy ilyen crs125 illetve mellé egy 850Gx2, vagy valami hasonló teljesítményű, mivel ha később mégnagyobb net lesz akkor a 2011is elvérezhet. (nekem pl a 2011 már a upc 240-et sem tudta kihasználni).
Vagy esetleg keresni valami alternatívát routerek. Nekem ez az ubiquiti edge lett, ami HW natos, és pl a lite verzió még beleférhet az árba, 3 port, 1 wan 1 lan és még marad is +1Türelem... A hosszú élet ritka!
-
gerokrisz
tag
Szia!
Nekem van ilyenem, és szerintem erre a célra már kevés. Mint switch nagyon jó, viszont routernek ebben az esetben már gyenge. Akkor én szerintem mindenképp egy erősebb router kellene és utána ez a switch osztani.
Nekekm jelenleg egy Ubiquiti Edge router intézi a L3-at ez a switch pedig az L2-őt.Türelem... A hosszú élet ritka!
-
gerokrisz
tag
Az lesz. Azt kipróbálom jövőhéten, csak miután egy i5 2400-as win8.1 pro közvetlenül mrádugva is csak 620-650et tudott hozni, nem bíznék annyira a microserverben
Esetelg még egy virtuális routeros/pfsense lehetőséget megpróbálok. Hátha Meg közben keresgélek gagyi hw nat routereket pppoe tesztekben.Türelem... A hosszú élet ritka!
-
gerokrisz
tag
válasz vitezlejszlo #881 üzenetére
Azt én is olvastam, mert próbáltam a fasttrack-et, de nem ment.
Utána olvastam hogy valamiért pppoe azt még nem tudja.
De köszi, így akkor a 1100ahx2 is kiesett. Pedig próbáltam mindenfélét állítano a pppoe-ra hogy vigye a fasttrack de sajnos semmi.
Mondjuk a CRS125 750MHz re húzva 260-280at is tudott. Az azért nem rossz szerintemTürelem... A hosszú élet ritka!
-
gerokrisz
tag
Esetleg még van egy microserver-em rajta synology-val, lehet azt még megpróbálom emrt ha jól emlékszem az is tud natolni hogy esetleg az mennyit tudhat. De mivel kicsit több dologhoz kell így lehet mégis a mikrotik lenne a jó. (tűzfal miatt)
-
gerokrisz
tag
Sziasztok!
Digi Gigabit(1000/200)-hoz milyen routert ajánlotok?
Mert még a 850Gx2 is csak 500ig működik ha jól olvasgatom külföldi fórumokon.
Jelenleg egy CRS125 visz át 240-280/200at csak ez azért elég kevés. Van esetleg valami HW Nat os megolása már a mikrotiknek?Türelem... A hosszú élet ritka!
-
gerokrisz
tag
válasz HwAdokVeszek #557 üzenetére
Szia!
CRS125-24G-1S-RM -hez honnan tudom letölteni a legfrissebb bétát? Mert nem nagyon találok hozzá elérést. (asszem ugyan az kell hozzá mint a 2011 rb-hez.) Előre is köszi!Türelem... A hosszú élet ritka!
-
gerokrisz
tag
válasz gerokrisz #298 üzenetére
Közben pár leírásban egy ilyesmi elrendezésű beállítást találtam, de ez sem működik.
Flags: X - disabled, I - invalid, D - dynamic
2 ;;; HTTP
chain=dstnat action=dst-nat to-addresses=192.168.88.221 protocol=tcp fragment=no in-interface=ether24-trunk dst-port=80 log=no log-prefix=""
16 chain=srcnat action=masquerade out-interface=ether24-trunk log=no log-prefix=""
17 chain=srcnat action=masquerade protocol=tcp src-address=192.168.88.0/24 dst-address=192.168.88.221 out-interface=ether1 dst-port=80 log=no log-prefix=""
A kódban lenne a hiba?Türelem... A hosszú élet ritka!
-
gerokrisz
tag
Sziasztok!
NAT Loopbackben tudna valaki segíteni? A fő gond hogy a natolt portokat nem lehet elérni a külső címre hivatkozva. Ehhez mit kellene beállítanom mert próbálkozom de sehogy sem sikerül. Előre is köszönöm!Türelem... A hosszú élet ritka!
-
gerokrisz
tag
Közben egy teljesen alap konfig, 1wan 1 lan port stb... CPU valamiért folyton 15-20% magától (előzőben ilyen nem volt) viszont ezen már 60-801 megy át. De valamiért olyan 50%CPU nál megáll mindig. Felemeltem 600ról 700MHz-ra, de akkor is kb 55-60% és 100Mbit. Hogy tudnám még feljebb vinni?
-
gerokrisz
tag
Most a DEFAULT.Amit egy full reset után felajánl. Ether1en van a wan.
De mindjárt kap egy teljesen 0 resetet, és manuálisan felnyomom, hátha úgy jó lesz. Mert voltak helyek ahol írták hogy 180-220at is vinne kéne elvileg, és az még régebbi os el is volt.
Illetve próbáltam több porton, és ugye mind más mac, de egyikkel sem, később egy modem resit megpróbálok.Türelem... A hosszú élet ritka!
-
gerokrisz
tag
-
gerokrisz
tag
Beírtam a laptopom mac-jét az ether1-nek és így most kapott dhcp-t, szval a mac et nem szereti valamiért.
Viszont csak 20-40 és max 60mbitet sikerült elérnem rajta a gyári beállításokkal.
CRS125-24G-1S-RM
Valami ötlet? A CPU 60mbit nél van olyan 40-48% között. Illetve láttam hogy 600ról emelhetem 750re az órajelet, az nem nagyon tesz kárt benne?Türelem... A hosszú élet ritka!
-
gerokrisz
tag
Esetleg akinek UPC van Mikrotikkel nem tapasztalt hasonló dhcp hibát?
-
gerokrisz
tag
Most vettem észre hogy elírtam
Néztem de nincs máshol, kapott egy teljes reset et, és csak az ether1et simán betettem dhcp clientbe, de így sem jó. Ellenben a TP-Link routertől még mindig tud IP-t kérni így is... Olyan mintha a modem vagy a upc szervere egyszerűen "leszarná" hogy küldi a dhcp-t.
-
gerokrisz
tag
Sziasztok!
Akkor mi lehet a hiba, ha beállítom a HDCP Client-et, de valamiért nem kapja meg a UPC Modem-től az Ip-t?
Ellenben ha az én gépem teszem rá én megkapom, illetve ha egy sima Tp-Link router-be dugom a mikrotiket akkor is kapok tőle ipt. Csak az isp felé nem megy. Valami ötlet?Türelem... A hosszú élet ritka!
-
gerokrisz
tag
Sajnos most kell valami, mert így is van hogy teljesen lefagy az openwrt-s tplink.
Még a mikroszerverre tudnék tenni valamit átjárónak, de az se hinném h a legjobb megoldás, mivel az sem a legerősebb cucc.
De esetleg az járható út lehet, hogy ha ez a crs nem bírná el a 220-240et akkor a HP-t tenném meg egy RouterOS-el és az után jönne a crs? Mert a synology mellett csak elfutna valahogy. Mivel az 24/7ben 100%hogy üzemel, még akkor is amikor a dell nem.
Később meg ha lesz annyi akkor lecserélem egy olyan 1100-re vagy a 850re amit mondtál.
--
De szeretném megtanulni a Mikrotiket is, ha már a ciscot úgy ahogy tudom, azért és örültem hogy ebben valami jófajta 'switching' van[ Szerkesztve ]
-
gerokrisz
tag
Ja értem. Mert igen, a 4300as TP-Linket néztem még.
Azért nem veszem, mert annyit nem tudok érte sajnos adni. Jelenleg egy CRS-t tudok jó áron szerezni amit írtam, azért gondolkodtam azon a mostani 1043ND OpenWRT helyett, mert ez nagyon megvan halva. Szinte van hogy már csak 90-100 a max amit tud. :S
Esetleg még azon gondolkodtam hogy a dell gépben van 6 port, és arra feldobok valamit és az lesz a fő átjáró, és csak utána a switch, de az sem a legjobb megoldás.Türelem... A hosszú élet ritka!
-
gerokrisz
tag
Sajnos árban az utóbbi már nem fér bele a keretbe.
Csak a kettő amit írtam azok jöhetnek most szóba.
De akkor jól értem hogy egy sima egyszerű soho tplink többet tudna mint ezek? Mert azokon már láttam átmenni 250et simán.
Azért is néztem ezt az újabb CRS-t mert a switch is elég jó benne, és egyben megtudnék most oldani mindent, a jelenlegi több eszköz helyett.Akkor max 200Mbps?
-
gerokrisz
tag
válasz balaaa88 #222 üzenetére
Sziasztok!
CRS125-24G-1S-RM ről van valami vélemény?
RB2011 és e között kéne döntenem.
De a 24 gigás port van inkább előnyben.
Jelenleg UPC250-es netet kellene kiszolgálnia, jó pár nat és tűzfal szabállyal. De ha jól látom ugyan az van benne csak ennek a switch része jobb.Előre is köszönöm.
-
gerokrisz
tag
Értem, vagyis akkor ez is (a mikrotik) tud még többet wifi-n csak a laptop vevője gyenge. Mert ilyen van benne: Broadcom 4313 802.11b/g/n DW1501 Wireless-N WLAN Half-Mini Card
Köszönöm. Utána nézek akkor hogy melyik típus mennyiért van, de akkor szerintem cserélni fogok. De a 2 antennást azért néztem ki, mert később ha költözünk akkor biztos hogy akkor sem lesz vele gond. Illetve mivel foglalkozom hálózatok kiépítése/karbantartásával ott eddig cisco/tplink/dlink stb... router és switch volt alkalmazva, viszont sokan javasolták a mikrotiket így legalább itthon kitudnám próbálni teljesen hogy utána már ha be kell szerelni akkor ne legyen gond .
De mégegyszer köszönöm a választ, sokat segítettél
-
gerokrisz
tag
Sziasztok!
Most tervezem az itthoni tplink 1043ND routerem lecserélni egy 2011UAS-2HnD-re.
Az érdekelne, hogy a tplink elvileg 300Mb-t tud wifi-n amit a laptopom csak 65nek lát.
Ezért gondoltam venni valami jobb minőségűt. Erről pedig nagyon sok jót hallottam.
Ez a mikrotik mennyit tud wifi-n? Van rá esély hogy ezzel többet tudna a laptopom? Mert mind mondtam a mostani 65ös kapcsolaton kb 40-45 jön át. Illetve a mikrotik lefedettségben és jelerősségben is jobb lenne?
Előre is köszönöm a választ.Türelem... A hosszú élet ritka!
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Call of Duty: Black Ops 6
- Elden Ring
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Autós topik
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- További aktív témák...
- 2x8GB 3600MHz Apacer NOX memóriakitek GARANCIÁVAL/SZÁMLÁVAL! ÁRON ALUL! Hűtőbordás, dobozos!
- Új állapotú M2 Mac Mini
- Eladó! Kishibás Rtx2070 8GB!
- HP ZBook Fury 15 G8 Profi Tervező Vágó Laptop -50% i7-11850H 32/512 FHD IPS NVIDIA RTX A2000 4GB
- Új HP ZBook Firefly 16 G10 Profi Tervező Vágó Laptop -50% i7-1355U 16/1TB FHD+ RTX A500 4GB
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest