Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2021-08-17 20:43:18

LOGOUT.hu

Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#5123) janos666


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Első CAPsMAN tapasztalatom:

Ha IP cím alapján csatlakozik a távoli CAP a MAN-hez (beírom kézzel az IP-t és üresen hagyom a discovery interfész mezőt), akkor ~75Mbps a max sebesség (iperf3 TCP) a CAP-re csatlakozó kliensen (és nem CPU terhelés miatt, szimplán valami hülyeség).
Ha automatikusan találja meg MAC cím alapján a CAP a MAN-t (beállítom a megfelelő interfészt a discovery-hez), akkor nincs gond (jön akár ~200Mbps 80Mhz 1x1 módban).
Mindeközben a helyi CAP-et (ami a MAN-el azonos eszközön fut) az auto discovery a kijelölt interfész IP-jével adja a listához (nem MAC címmel, mint a távoli CAP-et), nem is a 127.0.0.1 címet adja neki (hanem pl. amit épp DHCP-n kapott a discovery-hez kiválasztott interfész, mondjuk 192.168.1.233). Viszont szerencsére itt ez nem látszik befolyásolni a sebességet (akár 127.0.0.1, akár a DHCP-s cím szerepel ott, nem lassul), szóval működik ugyan az az egy sablon beállítás mindenhol (csak nem mindegy az pontosan melyik).

Ha egy eszközön van a CAP és MAN, akkor lehet úgy bridge-elni, hogy automatikusan bedobáltatom az összes létező interfészt egy bridge-re (Bridge / Ports / all), tehát bekerül a bridge portokhoz a helyi (látszólag disabled állapotú) wlan és a MAN által létrehozott cap interfész is,
ugyanakkor a távolról irányított CAP-en már ki kell szedni a bridge-ből az ottani wlan interfészeket, hiába szerepelnek ott (is) "disabled"-ként a listán (ilyenkor állandóan ledobálja a MAN a CAP-et és beírja a log-ba, hogy loop van a bridge-en).
(Ez nekem bug-nak tűnik, mert nem sok logikát látok benne ---inaktívként látni a listán a wlan-t---, és mindenképp kényelmetlen, ha esetleg szeretne váltogatni az ember szóló és CAP mód közt, mert ha piszkálom a bridge portokat, változhat a bridge MAC is, szóval kidob a Winbox, aztán ha DHCP-ről akarok IP-t a bridge-nek, még azt is át kell állítanom az új MAC-hez...)

Valamiért, ha felállt mindkét AP mindkét rádiója a CAPsMAN alatt, akkor az androidos telefonom az eddigitől lassabban csatlakozik, aztán fárasztóan sokára kap IP-t (a DHCP szerver nem a Mikrotik kütyükön fut, hanem egy x86 háziszerveren), majd egy darabig azt mondja nincs net, végül megjön minden. Ez össz-vissz akár több, mint egy perc, az eddig néhány másodperc helyett (cakk-pakk).

A seamless roaming nem látszik realizálódni. Olyannyira, hogy a fent vázolt lassabb kapcsolódás miatt talán még lassabb is, mint mikor össze-vissza mindenféle kütyü volt külön csatornákon (most azonos csatornákon vannak az AP rádiók). De ezt majd még tesztelgetem (most talán van egy holtpont a tesztelt sétaútvonalon, nem a tervezett végleges helyén van még a második AP).

Eddig úgy tűnik, hogy ha frissen áll fel az AP hálózat és először csatlakozik a telefon halál lassan, utána ha átsétálok AP1 alól AP2 alá, akkor teljesen meghal a hálózat a telefonon egész hosszú időre, de ha ezután visszasétálok AP2 alól AP1 alá, akkor nem csak 10-20 másodperc kiesés nincs, de látszólag egyáltalán nem szakad meg a kapcsolat.
Bár még ki kéne most próbálnom ugyan ezt CAPsMAN nélkül (pont ettől vártam azt, hogy nem kéne minden AP-nek külön-külön babrálnia a roaming-hoz, mert "ismeri" a klienst a MAN...). Lehet, hogy egy ilyen körbejárás után a telefon lesz okosabb, vagy külön-külön egy-egy rádió "emlékszik" rá (és tenné ezt CAPsMAN nélkül is). :F

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.