Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: Kell-e manapság egérpad vagy sem?
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Pitterix: Gyógytorna
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- biistvan: Notebook billentyűzet mellett ragados a burkolat
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
LOGOUT
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
adika4444
addikt
Sziasztok!
Az utóbbi időben OpenWRT irányra állítottam az itthoni hálózatomat, így a MikroTik vonalat kevésbé követem. Most viszont kaptam egy érdekes kérdést, kíváncsi lennék a véleményetekre.
Egy néhány száz fős szállást adó épületben szeretnének összerakni egy Wi-Fi-hálózatot, ahol egy stabil 5--10 Mbps-os sebességet adna az üzemeltető mindenkinek. Bejövő hálózat az akár 10/10 Gbps-os optika is lehet (ennek részleteit nem ismerem), ezt kellene szétosztani.
Ami bennem felmerült, hogy MikroTik vonalon lenne ésszerű megoldani. Az UniFi-termékekről mostanság sok rosszat hallottam, főleg ez a cloud-függés tűnik elég visszatetszőnek. Ezért az elképzelés az az lenne, hogy a router egy RB5009 lenne (vagy erősebb CCR), AP-kból cAP AX-ek a plafonon, vagy a falon és ezt az egészet CAPsMan-nal kezelnék.
Mennyire lehet ez jó irány?
A továbbiak már inkább a saját gondolataim, mert szerintem erre nem igazán gondolt az üzemeltető, de később kényelmetlenség lehet belőle.
Ennyi embert hogy lehetne egyesével autentikálni, pl. user+pass párossal? Milyen külső auth provider lehet az, amivel össze lehetne esetleg fütyülni a routerOS-t és belépéstől függővé tenni a netelérést?
Illetve a dolog jogi oldala ami engem nagyon aggaszt. HA ráengednek párszáz embert a hálózatra és az esetleg működik, bírja, még akkor is ott van az, hogy ha valaki valami huncutságot követ el, az üzemeltetőnél kopogtatnak. Mi ennek a jogi oldala? Illetve ez a létszám azért szép forgalmat tud bonyolítani, hogy a fenébe lehetne ezt úgy logolni, hogy visszakereshető legyen? Első körben egy ELK stack / Opensearch merült fel bennem, abba be lehetne zúdítani mindenféle újonnan megnyíló kapcsolatokat, bár igazából nem tudom, ha mondjuk 30 ember ugyanarra kapcsolódik, akkor mi alapján lehet megmondani, hogy 29 csak nézegette az autókat, a harmincadik meg megpróbálta brute force-szal felnyomni az admin felhasználót.
Az mindenesetre biztos, hogy a forgalom logolása óriási adatmennyiséget eredményezne, ehhez tehát egy bitang jó logoló és kereső megoldás kell, hogy érjen is valamit.
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- GoodSpeed: Kell-e manapság egérpad vagy sem?
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Kompakt vízhűtés
- Xbox Series X|S
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Foxpost
- További aktív témák...
- HIBÁTLAN iPhone SE 2020 64GB White -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2025, 100% akkumulátor
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 256GB Silver -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3382, 95% Akkumulátor
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER termékbeszámítással
- Honor 90 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo X13 Yoga 2in1 Thinkpad WUXGA Touch i5-1145G7 vPro 16GB 256GB 4G LTE GPS Win11 Pro Garancia
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Az mindenesetre biztos, hogy a forgalom logolása óriási adatmennyiséget eredményezne, ehhez tehát egy bitang jó logoló és kereső megoldás kell, hogy érjen is valamit.
ekkold