Új hozzászólás Aktív témák

• mrots

junior tag

válasz zelikocc #24173 üzenetére

"Esetleg arra is várok tippet, hogy a S2S forgalom az IPSec vagy WG legyen?"

Nalam is ugyanilyen felallas van, csak bonyolitva BGP-vel, IPv6 routinggal. En az ipsec mellett tettem le a voksomat, tobb okbol is.

1) azt akarom, hogy platformfuggetlen legyen a megoldas. Mivel nalam is tobb orszagban van leteve halozati eszkoz a csaladban, ahol nem feltetlen tudok azonnal megfordulni, ha gond van, mindenhol van lerakva tartalek eszkoz is. Van, ahol hot backup, tehat HSRP / VRRP billenti a forgalmat at, van ahol cold backup, tehat a fiokban vagy egy tartalek, elore felkonfiguralt eszkoz. Viszont mivel az eszkozpark igy nagy, nem mindenhol van ugyanolyan. Van, ahol cisco router az elsodleges de mikrotik a masodlagos eszkoz, van ahol forditva, van ahol linux miniPC van tartaleknak. Tehat nekem fontos, hogy a VPN-t olyan protokoll implementalja ami platformfuggetlen, amibol igazabol egyetlen egy van: az ipsec.

2) nekem fontos, hogy tobb fajta protokoll fut a VPN-en belul. Fut nyilvan ipv4, de ipv6 is, azert, hogy a kulonbozo lakasok egymast akkor is a VPN felett erjek el, ha IPV6-on cimzik egymast. Ezen tulmenoen fut VXLAN is, szinten ipsec-be agyazva. Raadasul, mivel vannak olyan lakasok ahol dupla eszkoz fut (hotbackup) ezek mindegyike sajat VPN tunnelt epit fel a tobbiekkel, ezek kozott pedig dinamikus routinggal tortenik az utvonalvalasztas. Ezt nekem a legegyszerubben egy ipsec felett futo GRE tunnel tudja megvalositani, amiben a routing protokollok is tudnak kozlekedni.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés