- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- gerner1
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
-
LOGOUT
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
aAron_
őstag
válasz
Bandit21 #97817 üzenetére
Külső szemlélőként számomra ebből ez jön le:
- befektettél viszonylag kockázatos, hosszú távon tartandó eszközbe, miközben rövid távú céljaid vannak
- ez most pár hónapig nem teljesít jól (~1 év az nagyon rövid idő)
- ettől az egésztől megijedtél, és ezért át akarsz menni inkább egy kockázatmentes HUF eszközbe
- korábbi veszteségeidet nézed (elsüllyedt költség), ahelyett, hogy a jövővel foglalkoznál kizárólag"ha holnap kitör a béke fel pattanhat két nap alatt de erre nem látok sok esélyt."
Nem számít, hogy mit gondolsz. Egy ennyire komplex világban az események alakulását nem fogod tudni megjósolni, de még csak a valószínűségek súlyozása sem fog sikerülni.
"A mai környezetben elfelejteni az Erste befektetési alapot és még a veszteseg ellenére is jobban megéri kivenni és kincstárnál PMAP ba tenni?"
Megint csak, a veszteségnek nincsen jelentősége.
Két dolog adott: van 4-5 MFt-od, 1 év múlva fel akarod ezt használni belföldön. 99% erre szerintem azt mondaná, hogy DKJ.
-
Bandit21
addikt
Üdv mindenkinek, van beragadva az Erstenel kb 2.5 M erős bukoban. (Stock cost averageing, stock global meg fair invest). Gyakorlatilag mélyrepülés mind a háború óta, és arra jutottam be nyelem a -10-15% ot mert BMAP PMAP vissza hozza és inkább elfelejtem. Persze ha holnap kitör a béke fel pattanhat két nap alatt de erre nem látok sok esélyt.
Korábban egy 2m körüli összeget Ersten keresztül tettem BMAP ba amikor az állampapír kalkulátor azt mondta jónak de mostanra jutottam el hogy ide benézzek.
Úgy látom állampapírt a kincstárnál kell venni e úton nyitottam számlát.
Ha jól látom nem a BMAP hanem a PMAP ajánlott most.
Ez a 4-5 M Ft egy gyors tartalék, lesz felújítás mostanában arra van félretéve a cél hogy fel- egy év múlva amikor kelleni fog ne érjen sokkal kevesebbet annál mintha simán a bankszámlán lenne.
Röviden a kérdés
A mai környezetben elfelejteni az Erste befektetési alapot és még a veszteseg ellenére is jobban megéri kivenni és kincstárnál PMAP ba tenni?(Az Erstenel ez már fel lett bontva korábban kamatadó akkor be lett fizetve a mostani felszabadítasnak nem lesz már terhe csak fájni fog hogy 2.9 ment be és 2.5 jön ki.
)
-
SzGee
aktív tag
válasz
Cartman023 #97814 üzenetére
Be tudod fizetni bankkártyával, a NAV oldalán https://ebev.nav.gov.hu/ (EFER), vagy átutalod nekik a megfelelő adófolyószámlára (az első részlet május 20-ig kell beérkezzen, utána minden hónapban)
-
Cartman023
aktív tag
Adóbevallásnál a nyereség miatti SZJA befizetésnél részletfizetést kértem.
Ezeknek a befizetése hogyan történik?
Kerestem de nem találtam, mindenhol csak annyi van, hogy részeltekben is lehet fizetni 500k adó alatt, de hogy hogyan kellene, azt nem találtam. -
vnorbi
aktív tag
válasz
FrankMonzano #97809 üzenetére
WebKincstárban letölthető az utalás tranzakciónál a bizonylat pdf-ben, amiben benne vannak a részletek (például a cél számlaszám). Nem tudom, hogy ilyenkor már letölthető-e, vagy majd csak akkor lesz ott, amikor teljesült az utalás.
Amikor eladtad az értékpapírt egy ilyen banki kiutalásos kéréssel, az elvileg 4 tranzakciót jelent:
1. Eladás
2. Pénzszámla befizetés (az eladás összege bekerül a pénzszámládra)
3. Pénzszámla kifizetés (az utalás összege levonódik a pénzszámládról)
4. Utalás indítása -
pictigjis
őstag
válasz
FrankMonzano #97809 üzenetére
azért lényeges, mert így működik
-
vnorbi
aktív tag
válasz
FrankMonzano #97806 üzenetére
Nincs ott egy másik tranzakció is a listában, ami az átutalásról szól, és "teljesíthető" a státusza?
-
UberMutant
őstag
válasz
FrankMonzano #97806 üzenetére
nem tudjuk, de kedden kiutaltathatod onnét.
-
FrankMonzano
őstag
Sziasztok! Valaki képben van a mobilkincstár alkalmazással kapcsolatban? Kellett pénz az értékpapír számlámról, amit banki atutalással a számlámra szerettem volna kérni. Elvégeztem a folyamatot , de a tranzakciók részleteinél a pénzkiegyenlítés módjánál a pénzszámlát írja, holott én banki utalással állítottam be. Nyilván nem tudom, hogy sikerült e, mivel hétvége van és csak munkanapokon teljesítik. Miért írja a penzszámlát, ha én banki átutalással állítottam be?
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
customer114 #97801 üzenetére
igen
-
customer114
őstag
válasz
PredatorZoli #97563 üzenetére
Just to be sure, ezt értjük alatta?
SPDR MSCI USA Small Cap Value Weighted UCITS ETF
-
bugizozi
őstag
Sziasztok!
Erste-nél pár éve rábeszéltek a DUETT ALAPOK ALAPJA befektetésre, nem volt túl acélos, meg nem is értettem hozzá (most se, csak pár hónapja kezdtem el olvasni a topikot)
Mára egész jó százalékot mutat, 16,38% (mínusz kamatadó)
A kérdésem, hogy megéri ebben tartani, amíg a % több mint a DKJ? (azért ezt választottam, mert gyorsan hozzáférhető, 3 munkanap volt legutóbb amikor hozzá kellett nyúlnom)Köszönöm!
-
szabi__memo
nagyúr
válasz
PredatorZoli #97796 üzenetére
De jó
Köszi
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
szabi__memo #97791 üzenetére
A privátbankárodtól tudod kérni hogy tudj ilyet venni, plebnek nem elérhető Erstenél.
-
stingy2
senior tag
válasz
Peczek #97788 üzenetére
Más lehetőség nem nagyon van állampapír vonalon. De a banki megoldást sem véletlenül írtam (hanem direkt). Ma pl. a KH-nál ezek elérhetők: [kép] Van 4 féle régebbi PMÁP. Most persze kutyának nem kell a 0,75%-os prémium miatt, de lesz ez még így se jövőre. Megveszed, eltranszferálod a kincstárhoz, és váááó, még a banki értékpapírszámla horror díjait sem kell fizetni. Nyilván nem biztos, hogy lesz készleten 2024-ben is, de akkor még mindig ott a gumikacsa
.
-
Yellow73_a
tag
válasz
Peczek #97785 üzenetére
A klasszikus értelemben nem lesz kamatos kamat, hiszen nem fog automatikusan ugyanabban a papírban tovább kamatozni. A kifizetett kamatot neked kell újra befektetned. Viszont a 2030/J papír garantáltan nem lesz már akkor, és nem lehet tudni, hogy akkor milyen papírok lesznek elérhetők milyen kondíciókkal.
Azt tippeljük, hogy a 2030/J - várhatóan idő előtti - lezárását követően egy ideig nem lesz új PMÁP sorozat. -
stingy2
senior tag
válasz
Peczek #97785 üzenetére
Azt most senki sem tudja megmondani, hogy 2024.03.20-án milyen hozammal tudod befektetni a kapott kamatot. Estleg itt tudnak segíteni. 2030/J valószínűleg akkor már nem lesz, abból tudsz venni, ami akkor épp elérhető. Esetleg kerülőút: ha van banki értékpapír számlád, és a bankodnál lesz eladó régebbi PMÁP, azt megveheted.
-
Peczek
aktív tag
Üdv kedves Fórumtársak,
egy kérdésem van, kérlek segítsetek.
Van mondjuk 1 MFt-om PMÁP 2030/J-ban. Ez ugye 2024.03.20.-án fizet kamatot. Ebből a kamatból hogyan lesz majd akkor kamatos kamat? Mit tudok a kamatból venni? Lesz ebből a PMÁP 2030/J-ből eladó? Vagy újabb PMÁP-t kell vennem belőle? Lesz-e / mi van, ha nem lesz új PMÁP kibocsájtás?
Ha jövőre tényleg lemegy az infláció egy számjegyűre, akkor az állam helyébe biztos nem adnék ki új PMÁP-t, amire a tavalyi infláció miatt kb. 20%-ot kellene fizetni.
-
tlac
nagyúr
a webkincstáros utalásos esedékességfizetések mikor szoktak teljesülni?
tegnap állítottam be, ma került a pénzszámlára az összeg, de egyelőre ott is maradt -
axioma
veterán
válasz
Szállító76 #97779 üzenetére
nem AFR, a korabbi banki gyakorlat szerint mukodik (munkanapokon tobbszor 8-16 kozott, penteken csak 14-ig, akkor par ora, vagy ha az utolsot lekesed akkor kov. munkanap)
[Befele utalas amugy hetvegen is tizenperc alatt megerkezik, nem szimmetrikusan mukodik.] -
Szállító76
tag
Sziasztok!
Kb mennyi idő mire a "szabad pénzt" átutalom, és megjelenik a számlámon? -
axioma
veterán
válasz
sunavlys #97775 üzenetére
benne van a kibocsatas ota felgyult kamat (1.04-et teszel be, 1 kamatozik, de mar kevesebb ideig, kov. fordulonal megkapod az 1-nek a _teljes_ idoszakra szamitott kamatat, azt a 0.4-et is, amit kifizettel a kesoi beszallas miatt) -> azt veszted hogy a 0.04 az nem kamatozik, az 1-re megkapod a kamatot 16%-kal, plusz a 0.4-et siman vissza
ez nem dkj ahol valtozik a kamat, valtozik az arfolyam -
axioma
veterán
kizart, hogy lehessen akkor venni pmap-ot amikor az aktualis infla duplajat fizeti... azert vettunk anno 6.6%-ost majd 11.75-ost, mert egy idore erdemes volt bevallalni a bukot a kesobbi magas kamatert - akik szerzodtek azok maradnak, de vszinu ezt a konstrukciot megszuntetik addigra mire atszallnal, es akkor meg nincs elvben se ok hozza igazitani barmit
-
AMD Power
titán
PMÁP -ból már csak két "féle" elérhető? 2027/K meg a 2030/J.
-
BiP
nagyúr
válasz
Brandynew #97766 üzenetére
Köszi mindenkinek a válaszokat.
Azt tudom, hogy negyedéves kamatperiódus van (DKJ-hez kötve), (emiatt ráadásul negyedéves kamatfizetés is, ami viszont előny), és emiatt nem annyira "stabil", mint mondjuk a pmáp, csak nem gondoltam volna, hogy emiatt egyből a "nem éri meg" jelzőt kapja. Ezért csodálkoztam.
Mondjuk aki stabilitást szeretne, annak középtávon egyértelműen PMÁP. Főleg, ha majd 1-2 év múlva csökkenő pályára áll az éves inflációkövető kamat, mert az mindig el van csúszva, tehát "utólag" is magas kamatot fizet, míg a többi papír már alacsonyabb kamattal megy már.Én pár napja valamennyit vettem ebből a bmápból a pmáp mellé, meglátjuk. Követem, hogy alakul a kamat, és aszerint tudok lépni (ahogy a cikkben is írják). Előny (mondjuk az államkötvénnyel szemben, ami szintén negyedéves, csak az buborhoz kötött), hogy 1% kilépni belőle.
Én laikusként azt várnám, hogy ha év elején kijön az új inflációs adat, és annak megfelelően alakul a pmáp kamata (mondjuk ~20%), akkor a DKJ-k, és a többi papír is leköveti majd, tehát nagy bukót a BMÁP se fog jelenteni. Meglátjuk. -
Hi!King
őstag
Röviden:
Rövid időperiódusban van a BMÁP az aktuális DKJ hozamokhoz kötve, ez nagyon hamar csökkenni tud, valószínűleg csökkenni is fog, míg a PMÁP idén és jövőre is biztosan magas kamatot fog fizetni, mivel a tavalyi infláció magas volt, és az idei is biztosan az lesz, mivel az infláció, amivel számol a havi 1 évre visszatekintő inflációs adatok átlaga, amiből már az első három 25% körül volt, és jó esetben talán a decemberi lemegy 10%-ra. -
Brandynew
őstag
Azért, amiért az ebben a cikkben látható diagram mutat: https://allampapirkalkulator.hu/hirek/breaking-csokkent-a-bonusz-magyar-allampapir-kamatbazisat-ado-dkj-aukcio-atlaghozama-80
-
erdey_a
addikt
válasz
szabi__memo #97759 üzenetére
ez már ki lett tárgyalva párszor. nem érdeke az államnak, hogy a reklámozás után drasztikusan változtasson a feltételeken, pláne, hogy ne vegye vissza bármikor. azzal a fizetésképtelenségüket hirdetnék, oda lenne a bizalom.
-
aujjobba
addikt
válasz
szabi__memo #97753 üzenetére
Tulkeppen ha megveszel egy 7eves papirt szerintem az se lehet teljesen jogos elvaras, hogy egyaltalan vissza tudd valtani a futamido alatt.
Ha rovidebb idore tudsz csak biztosra bent hagyni penzt, akkor rovidebb lejaratot erdemes venni.
De arra alapozni, hogy most epp 1%, barmikor visszavalthato, szerintem nem szabad.Ezzel szemben egyebkent en nem tartom valoszinunek, hogy nagyon lerontanak a felteteleket, mert az gyorsan bizalomvesztessel jarna, marpedig a lakossag fele forintban eladosodni a legolcsobb, a kormany se hulye hogy ezt nem elbukja.
-
fokukac
nagyúr
attól függ, hogy mekkora az állománya.
vannak olyan lejáratok, amiknek az állománya több száz milliárdos (ezek többnyire 12 vagy 6 napos kibocsátások voltak),
míg a hetente kibocsátottaknak csak ilyen pár 10 milliárdos. Ezeket nyilván nehezebb venni.
a nagy lejáratokból viszont még 2 héttel előtte is szokott lenni.
az árfolyamos disclaimer-ben alul azt írják, hogy lejárat előtt 14 nappal már szünetel a jegyzés. -
-
marcusa
addikt
válasz
szabi__memo #97751 üzenetére
Köszi! De ez gondolom ha változik akkor csak a változás után vett pmap-ra vonatkozik ugye? Tehát az nem lehet hogy én most megveszem a 7 évre szóló 2030J-t 1%-kal és jövőre felemelik mondjuk 25%-ra és akkor már erre is az vonatkozik?
Új hozzászólás Aktív témák
- iPhone 16 PRO 128GB black titanium KÁRTYAFÜGGETLEN! Akku 100%! 2025 október 14-ig Apple garancia!
- Geforce GTX950 2GB OC
- Apple Watch SERIES 8 45mm gold GPS + Cellular, STAINLESS STEEL! Akkumlátor 100%!
- Vadonatúj iPhone 13 PRO 128GB alpine green KÁRTYAFÜGGETLEN! 6 hó garancia!
- iPhone 16 128GB ultramarin 1 hónapos! MEDIAMARKT számla, 3 év Apple garancia! Makulátlan! + tok!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- Samsung Galaxy A04 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Intel Core i7 4790K 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Beszámítás! Lenovo Thinkpad P15 Gen1 15 FHD notebook - i7 10850H 16GB RAM 1TB SSD Quadro T1000 W11
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest