- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- petipetya: Nagy chili topic. :)
- Narxis: Problémák, problémák, problémák
- eldiablo: Mennyire strapabíró egy GShock?
-
LOGOUT
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vesa
veterán
válasz
Studi #133597 üzenetére
Nem használom a kincstári megoldást, de rettentő gagyi, ha nem lehet beállítani az összeget, aztán megbízást adni a vételre amit ennek alapján automatikusan végezne a rendszer. Ehelyett, mint az oviban, ott kell ülni a gép előtt és napjában többször manuálisan ránézni, hogy ugyan szegény agyar pógár vásárolhat-e XY papírt? Vajon hány milliárdért sikerült ezt a zseniálisan "modern" rendszert összerakni?
-
confuser
senior tag
válasz
kovaax #133600 üzenetére
Én tegnap csináltam NYESZ-t az államkincstárnál, MÁK-ot tervezek rajta tartani, 2041/A-t vagy 2051/G-t, és NYESZ-TBSZ átalakítás a cél (majd valamikor). Ha addig lesz kamatvágás, még lehet hogy "kereskedek" is vele, meglátom... Mindenesetre évi 500k befektetésért nem szerettem volna számlavezetési és egyéb díjakat fizetni, de a 100k adójóváírást sem akartam elengedni, így ez lett a kompromisszumos megoldás, részben szintén a lustaságom miatt.
-
vzsolo2225
tag
válasz
eladocuccaim #133595 üzenetére
Szia!
Nem IS, hanem CSAK a pénzszámláról veszik le. -
eladocuccaim
junior tag
Hello,
Erste-nel TBSZ szamlan is kell hogy legyen szabad penz, amibol a havi dijakat vonjak, vagy a “normal” bef. szamlarol is tudjak szedni? -
DarkByte
addikt
válasz
axioma #133570 üzenetére
Köszi a linkeket!
Nekem a bankváltást mindig az torpedózza meg hogy a mostani Fundamentás hitelemet nem akarom végtörleszteni. Ez viszont hozzáláncol az OTP-hez még pár évig, mivel Funda-t csak csoportos beszedéssel lehet rendezni. Módosítani pedig elég macerának tűnt, igaz sose kérdeztem még rá privát bankkárnál a pontos menetére.
OTP-nél pedig nyilván a folyószámláról hitelszámrára utalás nem minősül saját számlák közöttinek, vagyis díja van. Hirdetményben persze minden szép és jó
Csoportossal elvileg talán nincs díja, de akkor pont azt vesztem el hogy mikor megjön a fizu tudom rendezni, kiutalni mindent oda ahová szeretnék és tiszta lappal indítom az új havi ciklust.
A visszatérítések sose foglalkoztattak ezeknél. Legalább is OTP-nél éves 30-35 ezer forintokat látok, ami nem egy órási összeg. Ez a melyik évszakban mit vegyél dolog is egy kényszernek tűnik onnantól, hogy akkor ott muszáj venned valamit ha ki akarod használni. Valahogy ellentétes velem ez.
-
Cs.Tibor
kezdő
válasz
TomMusic #133585 üzenetére
Nálam is előfordult többször.
Valószínűleg Simple hiba, a háttérben néha megszakad a kapcsolat.
Én két megoldást találtam:
1. Két készület használok, az egyiken fut a Mobilkincstár app, a másikon hagyom jóvá a mobilbank appban a tranzakciót.
2. Osztott képernyőn, külön-külön fut a Mobilkincstár, és a banki app.
(ez mondjuk iPonnal nem megy..) -
TomMusic
őstag
Sziasztok,
Mobilkincstárban vettem BMÁP-ot, és mivel kártyával is fizettem, a banki appot is kellett használni, hogy jóváhagyjam. Utána mikor visszatértem a Mobilkincstáros bankkártya adatos bekérő felületre, az már nem működött. A számlámról nem vonódott le az összeg, de a Mobilkincstárban látom, hogy ott van a vételi tranzakció, Várakozó státuszban.
Miből derül ki, hogy akkor most sikeres volt a tranzakció vagy sem?
Szerk.: úgy látom, korábbi vásárlásnál azonnal jött a simplepay email, most pedig nem jött. Szóval szerintem akkor ez most sikertelen volt, valamit lehet elbénáztam. -
Hmmz
aktív tag
Meg kell tanítani az agyadat a helyes gondolkodásra, ami nem is olyan könnyű.(de legalább k* nehéz)
Ha reggelihez használt-étolajos tocsogós bundáskenyérhez vagy szokva majonézzel, nehezen térsz át zöld poharas turmixra, amibe spirulina por, gyömbér, chia mag, meg friss spenót van, hiába tesz annyira jót, f@sza földes/algás izű lesz elsőre (meg 2.-ra is)
-
Hmmz
aktív tag
Ez relativ, nekem speciel jobb volt
persze értem hogyérted, úgyértve igazAzért jobb ha leírjuk hátha valaki még ismeri, hogy nem az a lényeg hogy milyen nagy a kamat, hanem hogy inflációhoz viszonyítva mennyi.
Tehát 18% infla esetén jól mutat egy 19% kamat papíron, de jobban járunk egy 4% infla esetén egy 6% kamattal, pedig sz@rabbul néz ki sokkal.Találtam egyet 2020-ból asse volt rossz:
2024 elején 6,48 százalék volt,
2023 elején 13,94 százalék,
2022 elején 3,04 százalék,
2021 elején 0,31 százalék,
2020 elején pedig 0,01 százalék. -
-
Andralin
aktív tag
Sziasztok!
Elszomorító, hogy még mindig ennyire távoli DKJ-ket lehet csak vásárolni.
Szeretnék venni DKJ250625-öt. A névértékhez beírom egy milliót. Erre kiírja, hogy a jelenleg elérhető mennyiség 750.000 HUF. Erre átírom a névértéket 700.000-re, ami jóval alatta van, mégis ezt az üzenetet kapom:
"Jelenleg nincs elegendő névérték, kérjük próbálja meg később.."Próbáltam egymás után több alkalommal, mindig 750 ezret ír ki elérhetőnek, mégsem engedi a 700 ezret sem megvenni.
Szerintetek ezt érdemes lehet még később próbálgatni, kísérletezni, hátha engedi majd, vagy ebből már nem fogok tudni venni?
Azért kicsit röhej, hogy áprilisban csak júliusi lejáratú DKJ-t lehessen venni. -
Viiktor1989
aktív tag
Köszönöm
-
Peetey91
senior tag
válasz
Viiktor1989 #133573 üzenetére
Ahogy mondod, előre bejelented, napon belül elmész, odaadják.
-
válasz
Viiktor1989 #133573 üzenetére
3m felett 2 nappal előre be kell jelenteni, 0,45% vagy mennyi a költség vagy max 20.000Ft a felvételi díj.
-
Viiktor1989
aktív tag
Kértetek már ki készpénzt az Àllamkincstár irodából?
Kérek időpontot,kiadják a pénzt és ennyi? -
-
hellan
csendes tag
Lakossági állampapír Bruttó értékesített mennyiség (mrd Ft)
Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz) 13,55
Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) 5,18
Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) 66,45
Fix Magyar Állampapír (FixMÁP) 98,95
nyomdai Magyar Állampapír Plusz (nyomdai MÁP Plusz) 0,51
Kincstári Takarékjegy (KTJ) 9,32 -
axioma
veterán
válasz
DarkByte #133568 üzenetére
visszateritesest nezz, akkor jobb a matek
ja es nem art ingyen utalos szamla, ha van felrerakos penz, en eddig sztem kozvetlen egy forint tr.adot se fizettem... volt kozben tobbfele szamlam parhuzamosan, mind ugy h ingyen hasznalat erejeig
hiteltorleszto csak ha beszedesivel is lehet, mert olyan hk is van - de mostanaban helybeni szamlarol vonjak csak, v utalni kell
szerk. [link] [link] -
Hmmz
aktív tag
Házi feladat, hány % a spread az 1.000 ft-os példámnál
Ha ilyesmire tervezel, azért nem baj ha ki tudod számolniEgy friss, de nem hibátlan brókerajánló video.
és hozzá egy kis BEVA vs OBA
(Nekem sajnos volt már hogy kellett)
-
DarkByte
addikt
válasz
vnorbi #133545 üzenetére
Egyszer ki kellene számolnom valójában mennyi plusz pénzt termelne az ha a bankkártyán a havi kiadásoknak és rezsinek buffernek tartott pénz helyett hitelkártyáznék és fizunapkor miután rendeztem a hitelkártya tartozást mindent (mínusz a lakáshitel törlesztője, mert azt nem tudom hitelkártyára átkötni) befektetnék, akár csak valami állampapírba.
Nem gondolnám óriási összegnek, de lehet meglepődnék a görgetés és a kamatos kamat dologgal. (persze csökkentve a kártya díjával, törlesztési tranzakció díjával, stb.)
-
Hmmz
aktív tag
válasz
bigdady #133562 üzenetére
Ahogy Zoli mondja, de marhára kell figyelni arra, hogy ha piaci megbizást teszel be, akkor ráfaraghatsz keményen, éppenezért LIMIT megbizást "szoktunk" berakni, vagyis mi az a max összeg amit hajlandó vagy adni érte (/db)
És nem 100%-ban van bent az árjegyző, de ha bent van mondjuk és pont 1.000 forint egy termék ára a külföldi piacon (~2,5 EUR átszámolva), akkor pl. 990Ft-ért veszi tőled és a másik oldalon 1010-ftért adja, ha venni akarsz. Ezt hívják SPREAD-nek, ez "kis" veszteség neked, ami a külföldi piacon nincs, (Ezt írta épp Joe), neked az a jó ha ez minél kisebb %.
Eladásnál ugyanez.
+ erre jön rá a TER mutató éves költsége időarányosan, attól függően milyen sokáig tartod, (1 hónapig? 15 évig?) de ez már benne van a napi árban.(Certfikát kicsit mást, de ott is van árjegyző, csak akkor nincs mikor nagyon kéne, ETF azért nem olyan pörgős
)
-
válasz
PredatorZoli #133565 üzenetére
Es ugye a spread a piaci likviditassal forditottan aranyosan no/csokken.
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
Blaymoira #133564 üzenetére
Nemrég vezettek be egy csomó új ETF-et, mostmár van allworld ETF is, meg small cap ETF, meg emerging markets, meg egy rahedli egyéb új
bigdady: Ez mit jelent ez a kötelező ár jegyzés?
Azt, hogy nem feltétlenül más emberekkel fogsz kereskedni, hanem van egy szereplő, aki az OTP, aki beáll egy pár tized százaléknyi spreaddel mindig egyszerre a vételi és az eladási oldalra is egy nagyobb mennyiségű ajánlattal, így ha nincs forgalom, tőle akkor is bármikor tudsz adni - venni.
-
Catman
aktív tag
válasz
PredatorZoli #133560 üzenetére
Köszönöm, én is erre tippeltem.
-
kovaax
őstag
-
bigdady
nagyúr
Erste nyeszen van értelmes amire most költenétek?
-
Hmmz
aktív tag
válasz
lemusz #133551 üzenetére
Szerintem meg..
Bátor.. bátor..
Nem így kezdődnek a híres utolsó mondatok?
"Szerintem itt fent vannak a legszebb cseresznyék"
"Szerintem simán kibír ez a gumi mégegy szezont, nem lesz gond az autópályán.
"Szerintem nem a fekete a fázis most, el van kötve, nyugodtan megfoghatom"Mások szerint, meg lehet hogy még csak a figyelmeztető lövést láttuk, mán az is kisebb riadalmat okozott, aztán jöhet a főfogás USA módra, ami telibeveri a nyugalmas amerikai álomdélutánt
(Mekkora video mán!)Szerintem meg fingunk sincs
-
Peetey91
senior tag
válasz
tototos #133549 üzenetére
Úgysem fogod tudni eltalálni az alját, sőt jó eséllyel a trendet is nehezen. Most úgy látod, hogy ATH körül vettél, 5 év múlva teljesen mindegy lesz. Lehet vársz egy 8-10%-os esésre, megtörténik, bevásárolsz egy évnyi fizetésből, majd másnap Oroszország ledob egy atomot és a befektetett pénzed hirtelen a felét éri (csak egy hülye példát mondtam, de ezek olyan dolgok amikkel Te, mint egyszerű befektető kevésbé tudsz matekozni). Ellenben ha minden hónapban veszel akkor belenyúlsz a lefelé és a felfelé tartó menetben is.
Legalábbis én így látom, nekem ez bejött megfelel, nem stresszelek rajta, hogy várhattam volna, mi lett volna, ha.
De nem meggyőzni akarlak, ha a te pszichológiádnak a várás és az esetleges esésben való vétel jobban megfelel az is működhet, én továbbra is -ahogy már itt többször idéztük- a “time in the market”-ben hiszek. -
aAron_
őstag
Ha cryptot akar venni valaki mindenképp, mint gondoltok a HDX1 (CH1184151731) ETN-ről?
-
lemusz
addikt
válasz
tototos #133549 üzenetére
Szerintem meg volt az alj és csak akkor megyünk vissza 5000-es SPX alá, ha elkezdenek nőni a recessziós félelmek, mert egy recesszió nem valószínű hogy be lenne árazva. Összességében szerintem most több a felfelé mutató kockázat, 5800 körüli SPX-nél kell majd bátornak és szerencsésnek lenni, ha valaki időzíteni akar.
-
Hmmz
aktív tag
válasz
tototos #133546 üzenetére
Pedig egy jó terv eléggé fontos, amihez tudod magad tartani, ha nem is feltétlen DCA ügyileg, hanem hogy miből hány %-ot tartasz és miért.
Személy szerint *gratulálok* az 50%-os rátához, az elég faszán hangzik amúgy, keep going.
Kiszámoló mondott valami olyasmit (azgondolom fontosat), hogy az aktuálisan bejövő zseton nem kizárólag az aktuális igényeket szolgálja, SŐT..
Az előre tervezés megfizethetetlen, minden másra ott a mstercrd
(Esetleg nézd meg a videot ami éjfél elött linkeltem, én is arra építek) -
Peetey91
senior tag
válasz
tototos #133546 üzenetére
Én pl ezt nem agyalom túl. Megjön a fizu, az IBKR befektetésbe szánt pénzt beutalom, megveszem amit akarok.
Úgyis sok évre lesz ami ott van, 1-2% mozgás ide-oda számomra nem oszt vagy szoroz. Függ persze attól is, hogy mennyi pénzt tud az ember havonta befektetni, de mivel a 2000 HUF úgyis lekereskedhető így ez végülis mindegy. Ez nekem egyszerűbb, mint lesni a híreket, hogy például Trump mit talál ki, úgysem tudok okosabb lenni a piacnál.
A kriptonál már hajlamosabb vagyok várni egy jobbnak ígérkező beszállási pontot, aztán van, hogy az sem sikerül. -
vnorbi
aktív tag
válasz
tototos #133541 üzenetére
Hó elején havi költségvetés megtervezése, amiben szerepelnek az előre ismert bevételek és a várható kiadások. Amennyivel több a bevétel, mint a kiadás, az az összeg fizetésnapon megy befektetésbe. Hó végén, amikor már realizálódtak a kiadások és esetleges nem várt bevételek, és marad néhány 10 ezer forint, az is megy befektetésbe. A vásárlandó befektetési termék és a deviza pillanatnyi árfolyama nem befolyásolja a műveleteimet.
Technikailag még annyi egyszerűsítés van a rendszerben, hogy a befektetés a költségvetés kiadás oldalán megjelenik, és úgy tervezem, hogy 0 forintom maradjon hó végén. Ez nem okoz feszültséget, mivel úgyis hitelkártyával fizetem, amit lehet, ezért lesz hó végi pluszos egyenleg, a hitelkártya törlesztése meg a következő hónapban kerül be a kiadás oldalra.
-
Kasya
nagyúr
válasz
tototos #133541 üzenetére
Amikor és amennyiért tudok, veszek. Hosszú távon tervezek, így időszakos 1-2%-ért nem feszengek. Korábban probáltam kivárni. Volt, hogy jól jött ki, volt hogy nem. Aztán jött Trump
.
Ennek is örülök (a lejtmenet ellenére is) és remélem kitart addig, ameddig a PMÁP-ok lejárnak. -
tototos
addikt
Sziasztok!
Kinek milyen szokása van DCAra? Amint megvan a pénz egyből veszel vagy elosztod több napra esetleg összervársz több hónapot? Kicsit azt érzem magamon hogy a decemberi ATHs vásárlás óta várok az esésekre és tartogatom a pénzt.
-
zichie
senior tag
válasz
sajtos365 #133522 üzenetére
Nem a részvénytől függ, hanem a brókertől. Kérdés, hogy hol vannak a Gránit részvényeid? Nekem a CIB-nél vannak TBSZ-en, itt biztos, hogy ingyenes a jóváírás, mert más részvények osztalékai után semmit nem vontak le, gondolom a Gránit esetében sem, ha lenne osztalék, de úgy tudom, hogy a Gránit még nem fizet osztalékot: Tovább száguld a Gránit Bank, az osztalék helyett a növekedés a jelszó. Jó lenne, ha mégis lenne, van erről valami újabb infó, hogy esetleg mégis lesz? Ezért kérdezted, hogy levonnak-e belőle valamit?
-
Hmmz
aktív tag
Egy ((sosem) megkésett) video befektetésekhez, a diverzifikáció fontosságáról, kockázati szempontból, a buffet indikátorról, a DCA-ról, és a market crash-ek-ről, Ray Dalio ajánlásával, avagy miért NE tegyünk mindent fel 1 lapra
-
Mai érdekes chart: vagyoni egyenlőtlenség Európában. (A legtöbbször a disposable income közötti egyenlőtlenséget szokták mutatni.)
-
Hmmz
aktív tag
Index vezércikk, pénzügyi tudatlanság (vagy tudatos kivárás a Trump aljig
)
2. részben:
Vajon mikor van olyan eset, hogy jobb lenne egy banki betét mint mondjuk a 3-6-12 DKJ?
Vagy nekem szegényes a fantáziám...
(Főleg a kamatadó és a szochó miatt, amit ügyesen letoltak a torkunkon..)
-
Paxker315
addikt
válasz
Wn2tl #133531 üzenetére
rebalansz kapcsán az nem opció, hogy nem adsz el, csak nem veszel többet? : ) Egyébként #133533 Peetey91 által említett Avantis alap jó lehetne, de még ez is nagyon új, nagyon kicsi AUM-el, ahogy a Goldmans Sachs alapja is picike. ( #133532 kovaax)
Alapvetően az FLXE nem lenne rossz elképzelés, jelenleg nem igazán van analógja, ami ajánlhatóbb lenne. Legalábbis ez a benyomásom.
-
kovaax
őstag
-
Wn2tl
aktív tag
Tudtok nekem mondani egy olyan ETF-et, ami olyan, mint az FLXE. 5MVL mellé kellene EM komponensnek. FLXE-nek nagyon magas a spreadje, nem akarom azt venni mert, ha rebalancolok rajta, akkor az már drága buli.
-
Melyikbe euró alapú államkötvénybe csoportosítsam át és mikor az abban levő megtakarításokat? Mondjuk pár évre előre tervezve, tekintve hogy a választás drasztikus átalakíthatja a lehetőségeket. Folyamatosan vettem, ami éppen volt, ezért sokféle van:
Euró Magyar Állampapír 2026/U
Euró Magyar Állampapír 2027/U
Prémium Euró Magyar Állampapír 2025/X
Prémium Euró Magyar Állampapír 2026/X
Prémium Euró Magyar Állampapír 2027/X
Prémium Euró Magyar Állampapír 2028/X
Prémium Euró Magyar Állampapír 2028/Y -
KIA Ceed
tag
Sziasztok! Beutaltam az ERSTE főszámlára 2500Ft-ot, hogy legyen a havidíjakra. Alapvetően csak a NYESZ miatt van a főszámla, nincs is rajta semmi, csak ugyebár a NYESZ nincs alapszámla nélkül. A beutalás megérkezett és nem tudom miért, de átvezették NYESZRE és Erste megtakarítási alapok alapjába forgatták. 4 év alatt először történt ilyen, nem tudom mi az oka, nekem nincs future programom. Hiba lesz lesz és szóljak nekik, vagy van tudatos dologról lehet szó? Köszi!
Főszámla:
NYESZ: -
Hmmz
aktív tag
válasz
bigbuda #133525 üzenetére
Ha pontosan tennéd fel a kérdést -ami nem is olyan könnyű-, (akár magadban is) akkor lehet már meg is lenne rá a válaszod, de legalábbis szűkülhet a kör.
Mondok egy példát:"Nyugdíjra gyűjtök, van 50% magyar állampapirom, 40% VWCE-m, már nem a gyarapodás a cél, hanem a stabilitás, de kicsit unatkozom és most szeretnék még valami ennél sokkal (kicsit) kockázatosabbat, 9 számjegyű vagyonnal (nem is a legalja,), havi 1,5M bevételem, van már 1 plusz ingatlanom, hitelem nincs, gyerek nincs, albérlet nincs, 45 éves vagyok, tuti stabil megélhetésem van még 20 évig, mert szeretem a munkám, egészségi állapotom kiváló, családomban eddig mindenki 90 év felett élt, földrajzilag nyitott vagyok, de asse baj ha mégtöbb USA, mert szerintem még az marad a gazdasági karmester Trump ellenére is. Még nem égettem meg magam a befektetésekben és gondoltam 10%-al bevállalós leszek, úgyérzem birni fogom azt is ha 20 évig kell benne ülnöm, és utána sem nyereséges, (vagy elúszik), abszolút nem okoz mentális feszültséget/financiális nehézséget.
Tematikus ETF-en vagy szektor ETF-en gondolkodok, de nem vetném meg a feltörekvő piacokat, de ~felével leginkább a kis kapitalizációjú stock picking-et preferálnám, vagy kriptót, egybe vagy darabolva is befektetem, de piros-feketénél valami komolyabbra számítanék, daytrade kizárvaETF-et javasoltok, vagy valami mást?"
Szabd magadra -
sajtos365
tag
Gránitnál osztalék jóváírás ingyenes, valaki esetleg jártas a témában?
-
vnorbi
aktív tag
válasz
[CS]Blade2 #133519 üzenetére
Elég kusza, amit írsz, de a kamatperiódusban lévő napok számával kell számolni, nem 4-gyel osztani, és a 360 napra érvényes kamat nem 7,92%, hanem 7,85%.
7,85/360*91=1,98% a következő kamatjuttatás, amit az ÁKK és a MÁK is ír.
-
bigbuda
aktív tag
VWCE mellé kiegészítésként milyen ETF-ben érdemes még gondolkodni és milyen arányban egy hosszú idejű lusta portfólióban?
-
[CS]Blade2
addikt
29N nálam excel-ben 0,0196 helyett 0,0198-al jó.
7,92%/4
Vagy én néztem be, és nem 360-al kellett volna számolni BMÁP-nál... -
frank04
tag
Fejnehézség ellen valamennyire megoldás a iShares S&P 500 3% Capped UCITS ETF USD (Acc).
Justetf info, iShares info.
Csökkenti a Microsoft, Apple, Nvidia, Amazon-t. Lehet kombinálni Ex-USA és Emerging ETF-el tetszőleges arányban.Hasonlóval próbálkozik az Amundi MSCI USA Mega Cap + Ex-Mega Cap.
Még mindegyiknél alacsony a fund size, majd kiderül a piac melyikre vevő.
-
kovaax
őstag
Annak idején TLT-vel kezdtem, mivel minden modell portfolió ezt használta. Aztán évekig nézegettem a lehetőségeket, közben minden máp lett (a TLT meg ment a levesbe egy KBC->Random transzfer során, mivel nem ucits). Csak túl sok máp-om volt már, és ezért kezdtem el megint etf-eket is venni, de a hosszú mellé rövidet is veszek (bár most abból mindből XDEM lett, mert akciós lett), biztos ami biztos. Szóval limitálom a MÁK-os pénzt, azért ezek.
Azért szopó az egész kötvény etf téma, mert ahogy elkezdtem lusta portfoliózni 2018 elején, rögtön volt pár kör, ahol a részvény és a kötvény együtt mozgott, és az még csak a kezdet volt, azóta többször előadták már ezt, szóval a fasz se tudja már, hogy hova tart a világ. 80% részvény etf-ben vagyok amúgy (minimális ajándék IBKR is van közte), szóval annyira nem is izgat. De most pl. jól jött rebalanszolni egyet, szóval van haszna mindenképpen. -
Hmmz
aktív tag
válasz
kovaax #133515 üzenetére
Számolgattad már hogy viszonyul hozamban az utóbbi kettő az elöbbi kettőhöz?
Inflációt, usd(eur) árfolyamot, meg a kamatokat is figyelembe véve..
nagyon igaz hogy a rosseb se tudja előre, de nekem már biztos megremegett volna a kezem a 20 évesnél még szerintem B&H-nál is..
Valami meglátásod tuti van ha még tartod, mi az? -
SzGee
aktív tag
Kötvénylábra a jelenlegi kínálatból mit vennétek? BMÁP vagy FixMÁP? Mindkettő mellett vannak érvek/ellenérvek
Lehet 50-50%-ban fogom venni... -
Paxker315
addikt
ezzel viszont nem lehet és nem is fogok vitatkozni. : ) A piaci kapitalizáció súlyozott (market cap weight) indexek már csak ilyenek.
Aztán meg úgyis "terelődik" az egyén a "faktor-alapú" befektetésekre & dedikált EM illetve más régiós (EU, SEA)-alapokra, ha nagyon zavarja
-
Lmh
őstag
Engem is pont ez a fejnehézség tántorított el egyszer, amikor elhatároztam magam hogy veszek végre valamit. Ott mutatta az app, hogy tele van tesla, apple, nvidia, meta, microsoft, amazon és hasonló - amúgy baromira unszimpatikus - cégekkel, akik nagy részének amúgy nem szívesen szurkolok a gazdasági tevékenységük során. Ráadásul baromi nagyot mentek az utóbbi 10-15 évben és minden jónak vége szakad egyszer....
Azóta se tudom magam rávenni. Megnyitom az appot, megnézem az etf tortákat és elmegy a kedvem -
Catman
aktív tag
Ugye jól tudom, hogy NYESZ-t lehet banktól államkincstárhoz transzferálni? Ha nem csak állampapír van rajta, mi történik?
-
Hmmz
aktív tag
válasz
aldebaran #133502 üzenetére
Erről eléggé megoszlanak a vélemények, viszont minden befektető ezt szeretné tudni
De csak szuperkevesen tudják, úgy hívjak bennfentes kereskedelem és erősen tiltottHa "hiszel" benne hogy idővel vissza is jön, akkor DCA-t tartják sokan jövedelmezőnek, főleg eső trendben.
-
Hmmz
aktív tag
válasz
Yellow73_a #133496 üzenetére
Mennyit szeretnél (sokat) olvasni?
A Justetf oldalt szokták ajánlani nézelődni.
VWCE a legnépszerűbb, főleg kezdésnek, de profibbak néha bonyolítják is(meg erre a válaszok), már ez is kockázatosabb mint egy állampapír, de lehet fokozni..
Itt egy közérthetőbb video is.
Szoktak még hozzávenni -többek között- aranyat, cryptot, REIT-et, stb. meggyőződés /diverzifikálás függvényében.
Ezeket EUR-ban veszed meg de USD kitettséget szerzel vele (többnyire)
Ha arra tippelsz hogy EU fog most menni USA helyett pl (ez már "igazi" EUR), vagy ETF USA kivételével, olyanok is vannak.TER mutatót érdemes nézegetni, meg a FUND-size az minél nagyobb annál "többre becsülik"
Vagy feltörekvő piacok, vagy kiskapitalizációjú vagy NASDAQ vagy millió másik
Pl Japánt jósolgatják most a másik topikban, a jósgömbbel rendelkezők..Aztán ha még-kockázatosabb is érdekel akkor van mondjuk JEDI kard az űrszektorhoz
Meg zaklathatod az AI-t is néha,
(Állít neked össze portfoliót, és addig lehet faragni amig az nem lesz amit amúgy is akartál)
Új hozzászólás Aktív témák
- Eladó egy 34" GIGABYTE M34WQ Ultrawide 144hz gaming monitor!
- ÚJ, GARIS! Dell Latitude 5450 - 14" FHD / Ultra 5 125U / 16GB DDR5 / 512GB NVMe SSD / HDMI 2.1
- Acer NITRO V 16 Gamer Tervező Laptop -35% 16" RYZEN 7 8845HS 16/1TB NVIDIA 4060 8GB FHD+ 165Hz
- AppleCare+ biztosítás és kiterjesztett garancia - Apple hivatalos biztosítás - Számlával
- Új Acer Predator HELIOS NEO 16 Gamer Tervező Laptop -35% i9-14900H 32/1TB RTX 4070 8GB 2,5K 240Hz
- HP ProBook 430 G3 laptop Pentium 4405U CPU (hibás)
- Garmin FENIX 8 51mm AMOLED Sapphire, karbonszürke DLC titanium, fekete/sötétszürke szilikon szíjjal
- Panasonic CF-XZ6 AIO all-in-one laptop tablet 2k touch i5-7300u speciális ütésálló
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Be Quiet! 730W
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest