Hirdetés
- exLátóasszonyok & Táltosok topikja
- Szólánc.
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Egy korszak vége
- ATI vs. NVIDIA kezdetektől napjainkig II.
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- Csalók a Facebookon. De ennyi???
Új hozzászólás Aktív témák
-
4D4M
senior tag
válasz Busterftw #1397 üzenetére
Biztos, hogy nem ugyanez van nálatok, mert virtuális számláról beszéltél. (azt nem tudom, hogy kWh a számla vagy már EUR)
Az itteni szaldó éves volt és kWh alapú, egyszerűen képezték a betáplált és vételezett különbségét és az eredményt fizették vagy fizetted.
A jövőbeli bruttóban pedig: fizeted a vételezettet(37/70 HUF/kWh) és fizetik a betápláltat (5 HUF/kWh). Nincs semmilyen görgethető egyenleg.
Az mar hoszivattyuval jobban ajanlott gondolom?
~
Igen.Ha a levegőfűtés/hűtést nem találtátok diszkomfortosnak, akkor az a legolcsóbb verzió, a legdrágább pedig a hőszivattyú felületfűtésekkel.
...mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
Busterftw
nagyúr
válasz Attila2011 #1395 üzenetére
Probaltam utanaolvasni, de nem nagyon ertem mi van veszelyben vagy mi valtozott? Ahogy latom Magyarorszagon "ki lett vezetve" es helyette a szolgaltato atveszi a felesleget valamennyiert a lakossagtol. (ami a hsz-edbol itelve nem rentabilis)
Jelenleg itt spanyolban ugyan ez van ha jol ertem, tehat mit vezetnenek ki?
Hogy a szolgaltato majd azt mondja, nem adok semmit a megtermelt feleslegert?Csak probalom megerteni mi az EU-s direktiva, mi volt/van otthon es mi nalunk.
Nem akarok offolni, megkoszonom privatban is.Amugy felvetettuk tegnap felesegemmel, hogy akar lehetne radiatorokkal is megoldani, de mondom ha mar vizezunk akkor miert ne vizes padlofutes.
Az mar hoszivattyuval jobban ajanlott gondolom?Ugy minden kiepitesi koltseg/megterules kerdese, mert ugyan nem durvak a telek, de valami meg megis kell, es ha mar valami lesz, akkor legyen jobb a komfort/hutesi hatekonysag mint ami most van a lakasban, de ne legyen overkill
Nem egyszeru. -
4D4M
senior tag
válasz Attila2011 #1395 üzenetére
Ez nem az a szaldó, ami nálunk van/volt. Nem biztos, hogy az a fajta nem fér bele az EU-s irányelvekbe.
-
-
Elemental
addikt
Bocs, nem fogalmaztam érthetően.
Harmatpont érzékelő nincs nálunk.A külső hőérzékelő van. Télen időjárásfüggő előremenővel használom a fűtést.
Hűtés esetén nem igazán láttam eddig értelmét. Tavasszal 22 fokossal kezdem, aztán szép lassan megyek lefelé. Most 17 fokon van, éjjel 18-ra szoktam állítani. 17 alá nem szoktam menni. -
4D4M
senior tag
válasz Busterftw #1390 üzenetére
Az aramszolgaltato (van rengeteg) megveszi a tobbletet (nyilvan tovabbadja dragabban)
~
Ha olyankor termelsz neki, amikor negatív lesz az áramár, akkor nem sokáig lesz kedve megvenni tőled.Nem hiszem hogy ez itt nalunk megszunne
~
Fun fact: itthon is pontosan ezt mondták (:...mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
Busterftw
nagyúr
Koszi a valaszokat.
Mondjuk a biztonsaggal ugy vagyunk, valahogy aram lesz
Inkabb jobban felunk a gaztol, a mostani lakasban a fozolaphoz van gaz, de az uj hazban mar az is elekromos lesz, -1 szamla, meg nem kell kulon bekotni.Itt a paellahoz a palackos gaz kb mindennapos, szoval max ha nincs aram akkor azzal fozunk melegitunk, illetve lesz a foldszinten egy rendes faval mukodo modern ket szobara nezu kandallo, persze nem futes miatt elsosorban.
Madwe, 4D4M
Nem hiszem hogy ez itt nalunk megszunne, szeritnem teljesen nullszaldos renszerek nem is voltak, rendszerre kapsz tamogatast, illetve uj epitesu/felujitando hazra mar torvenyileg "30%-ban" kell napelemet szerelni.
Az aramszolgaltato (van rengeteg) megveszi a tobbletet (nyilvan tovabbadja dragabban), azt gyujtod a virtualis szamlan es akar at is lehet vinni a kovetkezo evre.
Abbol pedig levonjak az extrat, ha epp tobbet hasznalsz, vagy fizeted a tarifat.Na mindegy, tenyleg elkanyarodtunk.
Koszi mindenkinek aki hozzaszolt, meg atragjuk a dolgot.
-
4D4M
senior tag
válasz frostwyrm #1382 üzenetére
Ezt nem lehet és nem is kell neked megjósolni, mivel extrém esetek is előfordulnak, amikor esélyed sincs a hűtési teljesítmény leadására. Ennek kiküszöbölésére harmatpont érzékelő beépítése kötelező az előremenő csövön egy vagy több helyen a lakás reprezentatív pontja(i)n.
Egyébként időjárástól függő előremenő általában javasolt beállítás és ehhez minimum előremenő 18°C-kal meg lehet próbálni.Ps.: ha helyesen beépítése került a jelzett érzékelő, akkor a mai napon jó eséllyel le is tiltotta a hűtést, azért nem tapasztalsz változást. Túl magas a kültéri páratartalom, aminél csak magasabb lehet a benti is.
[ Szerkesztve ]
-
frostwyrm
csendes tag
Sziasztok!
Hőszivattyús falhűtés (kb. 30nm felületen vannak kis, piros csövek a falban) esetén milyen minimum előremenő vízhőmérséklet ajánlott a nyári melegekben, hogy bárminemű, falban jelentkező párakicsapódás és egyéb károk elkerülhetők legyenek?
18 fokra van most állítva, és 24fok van a termosztátokon beállítva célértéknek (4 zóna van), de nagyon-nagyon lassan kúszik lefelé, sőt, lehet, hogy nem is, csak beképzelem.
A "kis, piros csövek a falban" remélem érzékeltette a laikus: lvl100-as szintemet (okosodni jöttem ide (is))
-
Madwe
nagyúr
válasz Busterftw #1379 üzenetére
Kérdés meddig marad nálatok szaldós elszámolás, eléggé kiszolgáltatott helyzetbe kerül az ember. tulajdonképpen arra fogad, hogy az általa nyáron termelt áramra mindig lesz akkora piaci igény, hogy az általa szükséges téli energiáért cserébe el tudja cserélni... arról egy hőszivattyú kiépítése drágább, viszont 4x hatékonyabb. ezt a hatékonyságot el lehet fedni azzal hogy plusz befektetésért napelemmel megtámogatja az ember a rendszerét amivel negálja az extra energiafelhasználást... (biztos hogy ekkor is a hőszivattyú kiépítése a drágább?) az elektromágneses szmogról nem beszélve, azt jobb elkerülni, ha lehet!
-
4D4M
senior tag
válasz Busterftw #1379 üzenetére
Nem nagyon akarok ennél jobban belemenni itt, de az a fő probléma vele, hogy a legértékesebb energiahordozóból használ 4× annyit, mint amennyi szükséges volna főleg akkor, amikor a napenergia a legkevésbé áll rendelkezésre. Ez feleslegesen terheli az energiatermelést és a hálózatot, valamint indokolatlanul előrehozza ezek fejlesztési igényét. Tehát számos fronton kezdi ki az ellátásbiztonságot és nemzetgazdasági szempontból is káros.
Az egyén szintjén pedig az elkerülhető elektromágneses sugárzást tudom említeni és a sokkal nagyobb mértékű kiszolgáltatottságot energiafelhasználás terén.
(ha kirúgják alólad a napelemes elszámolást, akkor könnyen úgy járhatsz, mint ahogy kishazánkban is jártak sokan – nullszaldós rendszerek, amikbe elszámoláskor lehet csengetni a milliókat)...mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
Busterftw
nagyúr
Egy itteni referenciam van elektromos padlofutesrol, egy csavo kb 100m2 rakott es meg van vele elegedve.
A napelemmel annyit visszataplal az evben, hogy telre van 500-600-700 euro a virtualis szamlan, abbol siman kifuti a telet es a komfort erzet is jo.Elozetes tervek alapjan ahol nem volt meg pontos helysegenkenti m2 adat, butorok nelkul kb 129m2 kalkulaltak ilyen rendszerrel.
Szerintem ebbol meg lehetne faragni, ha levonjuk hol lesz fixen konyhabutor, kanape, agyak, szobabutorok, ezek ala nem kell.
-
4D4M
senior tag
válasz Busterftw #1377 üzenetére
a projekt tervezok azt mondtak, hogy nagy lenne a fogyasztas
~
Hihetsz nekik. Ugyanahhoz a végeredményhez 4× annyi energiát használna fel, mint egy bármilyen hőszivattyú. Az elektromágneses sugárzásról még szót sem ejtve...Hűtést relatíve könnyű a fenti befúvással megoldani, sok módszer automatikusan működik. A fűtésnél viszont az általad most megtapasztalt rétegződést valamivel meg kell törni, és ez a
törés
rendszerint kényszeráramoltatással vagy nagy sebességű befúvással lehetséges, ami pedig rossz tervezéssel huzathatást kelt (-> diszkomfort).Én azon a véleményen vagyok, hogy a falak és nyílászárók előtti terek alkalmasak arra, hogy ez a nagy indukcióval befújt levegő sebessége és hőmérsékletkülönbsége leépüljön: a tartózkodási zónába érve már elkeveredve lelassulva érkezik és ehhez még hozzájön, hogy teljesen más az emberre gyakorolt hatása egy meleg légáramlatnak mint egy ugyanannyival hidegebbnek.
Utóbbi bekezdéssel #1376 Attila2011 nem ért egyet, de megkérdezheted a tervezőidet, hogy nekik mi a véleményük, meg tudják-e oldani elegánsan a feladatot.
Koszi, az a baj hogy meg az elejen vagyunk
~
Egy nézőpontot azért ehhez hozzátennék: ebben a kegyelmi fázisban a minimális a tervmódosítás költsége, tehát minél később kerül pont a kérdésre, annál költségesebb lesz adaptálni.[ Szerkesztve ]
-
Busterftw
nagyúr
válasz Attila2011 #1372 üzenetére
A rendszer egyszerusege miatt gondoltam az elektromos padlofutesre, kevesebb hely kell neki, nincs viz, egyszerubb megoldani a helyisegenkenti futest.
De a projekt tervezok azt mondtak, hogy nagy lenne a fogyasztas.
Pedig en epp abbol a logikabol indultam ki, hogy mivel helyisegenkent tudnank ki-be kapcsolni, nyilvan nem menne egyszerre mindenhol. (foleg mivel olyan hidegek nincsenek)Csak egy pelda, Hetfon-Penteken itthonrol dolgozom, menne a konyhaban es az irodaban.
Este amikor mindenki itthon van, menne nappali-konyha, lefekves elott meg fenn a szobakban, foldszinten nem.De ha mar hoszivattyus megoldasok a "jovo" es tud huteni/futeni, akkor gondoltam valamit ezzel kellene kezdeni, vizes rendszer nelkul, alapul veve a mostani lakas tapasztalatait.
Jelenleg igy van megoldva, ez nappali/etkezo, illetve jobbra a konyveknel benn van az irodahelyiseg, ott szinten van egy beomlo, szobakban 1-1 stb.
Tehat direkt rank nem jon, de nyaron remekul lehuti a lakast 5 percen belul barhol erzed.
Na most ugyanerre gondoltam, csak kulon csatornaval a meleget telen lentrol betolni.
(es klima helyett hoszivattyu)4D4M
Koszi, az a baj hogy meg az elejen vagyunk (tervrajz stb projekt nagyjabol kesz) es nehez igy konzultalni, otletelni hogy mi lenne jo, mi mukodne jobban es ne legyen luxus kiepiteni. -
Attila2011
aktív tag
Egy irodában lehet jó is, egy hálószobába nem.
Amúgy még ez jutott eszembe:
Helyiségklíma modul CULTRA-Studioline | SCHAKO Magyarország
Egy villába terveztünk ilyet (de lehet a CTT változatát), a visszajelzések alapján ez bevált, de azt se kifejezetten lakás céllal használják, talán vendégszoba van benne egy.[ Szerkesztve ]
-
4D4M
senior tag
válasz Attila2011 #1374 üzenetére
Ha fűtésre legcsatornas klímát KELL használnod, akkor ez egy menekülő út, hogy nagy indukcióval juttasd be, hogy elkerüld a rétegződést. Nyilván minél jobb a ház annál kisebb dT-vel kell befujnod és nyilván nem fujhatod a tartózkodási zónába.
-
Attila2011
aktív tag
Ezeket én inkább csak hűtésre ajánlanám, de nem a Coanda effektus miatt, hanem egy részben gravitációs szellőzés tud kialakulni, ha van a helyiségben hőforrás, pl ott tartózkodó ember. Fűtésre nem annyira előnyös. Plusz nagyon zajos is lesz ebben az esetben (nagy térfogatáram, sebesség kellene).
-
4D4M
senior tag
válasz Busterftw #1371 üzenetére
Most mobilon vagyok, leírást nem hiszem, hogy találni fogok, és lakossági szinten ez fehérholló gyakoriságú termék lehet, de ezek a resbefuvók a megfelelő meretezéssel rávehetők hogy a hideg levegőt a coanda effektust kihasználva ráragasztja a mennyezetre, vagy a meleget leiranyitja a padló felé nagy indukcióval, némi keveredésre kényszeríteni.
Vannak komfortérzetbeli kockázatok, tehát tervezni kell![ Szerkesztve ]
-
4D4M
senior tag
válasz Busterftw #1369 üzenetére
Nem, úgy értelmeztem, hogy Attila felületfűtés felvetésére mondod.
Nincs akadálya amúgy egy alternatív befuvasi vonal kiepitesenek, de erre inkább egy állítható legsugar beállítással rendelkező anemosztat való, aminek szezonkent módosítod a beállítását. (attól hogy lent fújod be ugyanazt a magas hőmérsékletű levegőt, még nem fog szignifikansan máshogy viselkedni, mert azonnal felszáll a mennyezet alá a nagy sűrűségkülönbség miatt)...mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
Busterftw
nagyúr
Lehet nem egy rendszerről beszélünk.
Nálunk kb 1 óra mire "lent" is érzed, mert előbb befűti a felső légteret és úgy ereszkedik le. (meleg levegő felszáll ugye)Itt Valenciaban a páratartalom miatt más a hideg.
Nincsenek fagyok, de 5-10foknál konkrétan jobban fázom mint amikor hazamegyek télen és -10 fok van kinn. (száraz hideg) -
4D4M
senior tag
válasz Busterftw #1367 üzenetére
Csak ugye ez a mennyezeti megoldás fűtésre rohadt szar.
~
Valójában egyáltalán nem sz.r, mivel egy sugárzó fűtés, melegíti a padlót is, csak normális szigetelésű ház kell hozzá.Szerintem Spanyolországba inkább az való, amit te is szeretnél és igazán a fűtés nem túl izgalmas téma arrafelé.
Amivel még lehetne cizellalni az az 5 csonkos központi hovisszanyerős legkezelo, amibe lehet direkt elparologtatot tenni. De ezt azért már kockazatosabb kivitelezni, mert két terfogatáramra kell optimalizalni a csövezést.
[ Szerkesztve ]
-
Busterftw
nagyúr
válasz Attila2011 #1366 üzenetére
A hőszivattyús padlófűtést inkább vizes rendszerrel szokták nem?
Azt nem akarok.Most a klíma úgy van megoldva mennyezetnél, hogy a fal mellől jön nyomja le, így nem jön közvetlen ránk de egyből érezni mindenhol. Ezzel így meg vagyunk elégedve a legmelegebb legpárássabb hetekben is.
Csak ugye ez a mennyezeti megoldás fűtésre rohadt szar.
Azért gondoltuk hogy lenne külön csatorna felül hűtésre és alul (padlóból jönne ki vagy alul a falból) fűtésre, olvastam elvileg lehet így váltani a kettő közül, fűtésnél mennyezeti lezár és fordítva.Kérdés hogy ez így kiépíthető-e külön a földszinten és az emeleten.
-
Attila2011
aktív tag
-
Elemental
addikt
Pénteken kint 38 fok volt, bent 24,5 - 25 fok mellette 60-65% páratartalom, melegem volt.
Másnap kint 28 körül, bent ugyanúgy 24,5 - 25 fok, de 45-50% pártartalom, és szinte fáztam.
Minél magasabb kint a hőmérséklet, annál magasabb bent a páratartalom.Nekem is szinte csak a gépészettel van a bajom, és én is úgy voltam vele, hogy annak nem néztem utána, mert csak szakember.
Mi 2016-ban építkeztünk, hőszivattyú (daikin altherma hibrid, gázkazán és hőszivattyú egyben), padlófűtés, mennyezethűtés, központi hővisszanyerős szellőztető (stiebel eltron), minden szoba külön körön külön termosztáttal. Ami plusz, hogy van fan coil is a nappaliban, ami a fűtés-hűtés vizével dolgozik, az megy rajta keresztül. Most szinte ventilátornak használjuk, mozgatja a levegőt, másra nem nagyon jó.
Pont ezen agyalok, hogy ezt valahogy megoldani, hogy leválasztani a fan coilt erről a körről, és megcsapolva a hőszivattyút adni neki valahogy hidegebb vizet, és máris meg lenne oldva a nappaliban a páramentesítés.Nekünk is jött a döbbenés az első nyáron. 80% feletti pára. Beszéltem a gépésszel. Hát ő ilyenről még nem hallott. Biztos nem csak beképzelem, vagy valamit elrontok? Jó, köszi. Akkor vettünk egy párátlanítót, nem sokkal később még egyet.
Ha nem megy a kinti hő 32-33 fok fölé, akkor nincs bent gond, viszont afelett elkezdődik a küszködés.
Folyamatosan ment a nappaliban a párátlanító, és ennyit tudott. Ha kint 30-31 fok lett volna, akkor a pára lement volna 40-45 %-ra.
Szóval most a fan coillal akarok valamit kezdeni, ha már van, hátha okos lesz a gépészem, és kitalál valamit (ez már másik) -
Busterftw
nagyúr
Sziasztok,
Tanacsot szeretnek kerni hoszivattyuval kapcsolatban, igazabol a lehetseges kiepites erdekelne uj haz eseteben.
A mostani lakasunkban klima van, mennyezeti legcsatornakkal jut el minden helyisegbe.
Ez nyaron jo, mert 3 perc alatt omlik rad a hideg, telen futeni mar nem ilyen gyors es hatekony.A rejtett, legcsatornas rendszer preferalt mert nincs szem elott, viszont azt kellene megoldani, hogy telen "alulrol" futson, nyaron pedig felulrol hutson.
Ketszintes hazrol lenne szo, szoval en ugy tudom elkepzelni, hogy 1-1 rendszer lenne foldszinten es az emeleten.
Kulteri egysegeknek kivul a fenti teraszon lenne hely, a pirossal jelolt reszen.Gondolom ez sok csovezes lenne, szerintetek ezt meg lehet oldani?
77m2 foldszint es 71m2 emeletrol lenne szo.Napelem lesz mindenkeppen (hulyek lennenk spanyolban nem tenni ), elektromos padlofutesben is gondolkoztunk, igy eleg lenne a 2 mennyezeti hutest megoldani, de azt gondoljuk ekkora teruleten nagyon nagy lenne a fogyasztas.
Koszi minden javaslatot elore is.
-
WiZARD
addikt
a ház kora attól függ honnan nézzük
2021 áprilisban álltak a falak, kész volt a betonozás, júniusra bent voltak nyílászárók, esztrich is megvolt
szigetelés ősszel lett kész, 2022 augusztusban költöztünk be és már 2022 télen is extra párásító kellett hogy ne 30% legyen a páratartalom.Nekünk nem a kivitelezőn múlott hogy milyen technika kerül beépítésre. Naívan azt hittem hogy az építész által ajánlott gépész tervező majd jó lesz. Megbíztam benne, különben is honnan tudjam jó-e.
Hát most már tudom hogy nem volt jó. Hőszivattyúból is 16 kW-ost írt a tervre. Gépész kivitelezők meg nem értették minek ekkora. Rákérdeztem a mérnök úrnál. Erre azt volt a válasza, hogy mert az tuti elég és ő nem akarja hogy télen őt szídjam hogy miért nincs elég meleg
végül 12 kW-os lett, eddig bőven elég volt. Persze tudom lehet durvább tél, de még a fűtőpatronra se volt sose szükség idáig.Plusz klímával az a bajom, hogy attól tartok az továbbra se oldaná meg az egész ház problémáját. Pár helyiségben jó lenne, másol meg nem segítene, hisz oda a légtechnika befújja a levegőt, oda nem fog más helyiségből bemenni a a száraz levegő a légáramlattal szembe.
Csúnya is, nincs hely neki ahova elrejtsem. Ahol lenne hely neki ott a kültérit nem tudom hova tenni, keresztbe csövezni se akarom a házat se kívül se belül, lapostető vízszigetelés átfúrástól is eléggé félek.Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. * phenomestraps.com *
-
4D4M
senior tag
A komfortérzet megjóslásához nem lehet ignorálni az operatív hőmérsékletet, amiben nagy szerephez jut egy vagy több hűtött felület, mivel anélkül nő a komfort, hogy bármi történt volna a páratartalommal. Persze vannak olyan páratartalmak, amiket már nem lehet megmenteni sehogy. Meg persze a dohos szag is távol áll a normálistól, csak arra akartam felhívni a figyelmet, hogy a harmatpont erre önmagában nem elegendő paraméter.
#1360 Gh0sT:
Van-e olyan nagy méretű klíma, ami nem viszi le a fejem, de érezhetően képes a benti páratartalmat csökkenteni?
~
Minimálisra állított ventilátor, felfelé irányított lapáttal gyakorlatilag észrevétlen is tud lenni. Még akár egy nem használt helyiségben is lehet értelme, pl mosókonyha. Ha nem szigeteltek az ajtók (a légtechnika miatt remélhetőleg nem), akkor tud hatást gyakorolni. Az így kialakuló gőznyomás-különbségnek nem tud gátat szabni egy beltéri ajtó....mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
Gh0sT
addikt
Még egy apró információmorzsa azoknak, akik kaloriferben gondolkodnak.
Ha a hőszivattyúból vételezitek a hideg vizet és a hőszivattyú hivatott a melegvíz előállítására is, akkor lesznek olyan időszakok (naponta ötször, hatszor), amikor melegvizet állít elő a HMV tartályba. Ilyenkor a kalorifer páramentesítő funkciója megszűnik és átlényegül központi párásítóvá.
Erre sem hívta fel senki a figyelmemet.
Ilyenkor az történik, hogy amíg a kaloriferben hideg víz kering, addig a lamelláin kondenzáció formájában kicsapódik a levegő felesleges nedvesség tartalma, tehát szárítja a bejövő levegőt. Igen ám, csak ez a kondenzvíz ott marad a lamellák között és amikor már nem kap hideg vizet a kalorifer, akkor a szárító funkció megszűnik, de a levegőt a gépi szellőztető ugyanúgy átfújja a nedves lamellákon.
Érdemes tehát a gépi szellőztetőt erre az időszakra valamilyen automatikával kikapcsolni.
Soha nem késő, hogy azzá válj, aki lehettél volna.
-
Gh0sT
addikt
Jóban vagyok még a kivitelezőnkkel, sokat segít most is, ő is azt mondta, hogy early-adopter vagyok. Ez tök jó, csak valaki finanszírozhatná.
A teljesség kedvéért azért megjegyzem, hogy minden évben felmerül az ötlet, hogy beszereltessek egy klímát csak azért, hogy szárítani tudjam a benti levegőt. Viszont egyrészt nem azért kértünk felülethűtést, hogy utána még egy klímával kavarjam a házban a levegőt, másrészt fogalmam nincs, hogy hol tart most a klíma technológia. Van-e olyan nagy méretű klíma, ami nem viszi le a fejem, de érezhetően képes a benti páratartalmat csökkenteni?
Az elveim feladásának érzem egyébként a klímát egy ilyen házba, szóval még kitartok, de ha egyre szélsőségesebb lesz az időjárás, akkor attól tartok elkerülhetetlen lesz a rásegítés.
[ Szerkesztve ]
-
Gh0sT
addikt
A 20°C-os harmatpont nagyon extrém valóban.
Annak idején elég sok tanulmányt olvastam arról, hogy milyen harmatpont mellett érzi magát komfortosan az ember. Ez nyáron jellemzően 12-15,5 °C között alakul. 12 °C alatt száraznak, 15,5 °C felett fülledtnek érezzük a levegőt.
Ha ilyen megvilágításban nézem ez elmúlt egy hét grafikonját, akkor már annyira nem rózsás a helyzet. És ez ugye csak a kinti levegő harmatpontja, egy zárt lakásban (még ha van gépi szellőztetés is) ehhez hozzájön még a benti páratermelés, ami ilyenkor rádob még 0,5-1 °C-ot a kinti állapotokra.
Ilyenkor tényleg az a megoldás, hogy az ember lesi a kinti levegő harmatpontját és amikor a benti alá csökken, akkor szellőztetés ezerrel, aztán elkezdni okosanan használni a gépi szellőztetőt.
Az a baj, hogy kényelmesek vagyunk (legalábbis én és még öregszem is). Az első nyarat végig toltam úgy, hogy keltem éjjel ha kaptam a telefonomra a riasztást, hogy lehet szellőztetni, aztán ki/be kapcsolgattam a gépi szellőztetőt napközben, annak megfelelően, hogy éppen milyen volt a klíma. Közben a termosztátok az emeleten kondenzáció veszély miatt letiltottak, leköltöztünk napokra a földszintre, mert csak ott volt hűtés. A házban 17 fokos tartos harmatpont felett elkezd dohos szag lenni, olyanná válik mint egy pince. Nem szerettem.
Most jobb - ahogy írtad az ember alkalmazkodik is -, mert a kalorifer csak a kintről bejövő levegőt kezeli, a benti páratermeléssel még kell kezdeni valamit, amire még mindig az a megoldás, hogy néha bekapcsoljuk a páramentesítőt. Nem szeretem, mert hangos, keveri a levegőt és fűti a házat, de vannak olyan napok (szerencsére elég kevés), amikor csak ez oldja meg a problémát.
-
4D4M
senior tag
Ha újépítésről van szó, akkor lábjegyzetként azt azért tudni kell, hogy az első év(ek) elmennek arra, hogy a technológiai víz eltávozzék a szerkezetből. A második harmadik évben már eltűnik ennek a hatása, de az első éves fejtörést gyakran ez okozza.
-
4D4M
senior tag
Bár nem mondta el neked ezt talán senki, de te gyakorlatilag egy early adopter vagy a technológiát tekintve kishazánkban (: Nincs még olyan múltja ennek idehaza és az elmúlt évtized mesterséges pörgetése olyan mélyre lökte az építőipar színvonalát, hogy örülni kell annak is, ha nem dőlnek össze a házak. Egy ilyen időszak finoman szólva nem kedvez az olyan jószándékú szakembereknek, akik meglátogatják fél évtized után az egykori megrendelőket és megkérdezik tőle, hogy milyen a produktum, amit felhúzott neki. Majd mindazt amit megtud a legértékesebb tudásként számontartva beépítik a jövőbeli vállalásaikba...nem is folytatom, érzed, hogy merre fele helyezkedik el ettől a valóság (:
A kivitelezők sajnos nem laknak veled és ha csak nincs szerencséjük és rágod a fülüket az első évben, akkor nem is értesülnek a problémáról és ha értesülnek se feltétlen értik meg a lényegét, okát és jelentőségét.Ezzel szemben a tervezők már nagyon is ismerik a jelentőségét, de ahhoz, hogy rávegyék a gatyára vetkőztetett megrendelőket újabb millió ellocsolására, azért nagyon alaposan és érthetően kell tudni magyarázni a h-x diagrammból... (: Vagy nagyon nagyfokú bizalmat kiépíteni a megrendelővel. Nehéz ügy és lassú a fejlődés, amit nem segít, hogy nem nagyon akaródznak lejönni hűtőszekrények árszintjére a lég és klímatechnika nem sokkal bonyolultabb berendezései.
-
WiZARD
addikt
legyen úgy, tavaly pont az augusztus végi időszakban indult a hűtés nálam, mert előtte 2.5 hónapon át töketlenkedett a gépész és egy rossz szenzor miatt lényegében nem működött. Akkor meglepetésként ért a magas pára, éjjel bárhogy szellőztettünk nem tudtam kellően levinni, és nem is biztos hogy jól kezeltem a helyzetet.
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. * phenomestraps.com *
-
Gh0sT
addikt
Teljesen igazad van, erősen fogalmaztam.
Pontosítok: a felülethűtés korlátairól általában nem szokták/tudják tájékoztatni a végfelhasználót. A saját példámból indultam ki, miszerint annak idején azt gondoltam, hogy egy vagyont elköltve, jogosan várhatom el azt, hogy egy ilyen modern, jövőbemutató hűtési/fűtési rendszer kompromisszumok nélkül kiszolgáljon. Aztán az első évben a saját példámon keresztül kellett rájönnöm, hogy alkalmazkodnom kell.
Nyilván minden megoldható, csak kényelmetlen, hogy van egy komfortosnak mondható rendszer, aminek a határait annyira nem is nehéz feszegetni.
Most is alkalmazkodunk, mert kell. Mint korábban írtam, a kalorifer sem megoldás mindenre. Okosan kell megoldani a tisztálkodást, ki kell tapasztalni a főzést, a mosást, gondolni kell arra, hogy mi lesz, ha vendégek jönnek.
-
4D4M
senior tag
válasz Primary92 #1353 üzenetére
Az utóbbi a G4 szűrőben és a hőhídmentes szigetlésben tud többet. Azonos paraméterek mellett hasonló a levegő nyomásvesztése. A kettő közötti 166-ból bőven kijön egy szűrő és némi extra szigetelés.
~
Ez megállja a helyét, de az önálló szűrőház és a csatlakozó idomok azért megdobhatják még.Ha nagyobb csőcsatlakozásút választanék, aminek nagyobb a teljesítménye is, akkor ugyanolyan hőmérsékletű és térfogatáramú víz esetén jobb lehet a páralecsapási képessége?
~
Nem minden határon túl, mert ha egy kritikus érték alá lecsökken a légsebesség, akkor romlik a hőátadás, de egy mérettel felfelé még nem lesz ilyen markáns változás, de a linkelt iparinál pont le tudod ellenőrizni, hogy hogyan alakulnak a paraméterek ha megadod a bemenő adatokat:
200-as / 315-ös:[ Szerkesztve ]
-
Primary92
senior tag
Kiválasztottam egy konkrét típust az összehasonlítás kedvéért
Az "ipari" kivitel: [CWK 250 típus] 211kHUF nettó
Az "otthoni" kivitel: [G-2001 típus] 377kHUF nettóAz utóbbi a G4 szűrőben és a hőhídmentes szigetlésben tud többet. Azonos paraméterek mellett hasonló a levegő nyomásvesztése. A kettő közötti 166-ból bőven kijön egy szűrő és némi extra szigetelés.
Ha nagyobb csőcsatlakozásút választanék, aminek nagyobb a teljesítménye is, akkor ugyanolyan hőmérsékletű és térfogatáramú víz esetén jobb lehet a páralecsapási képessége?
-
4D4M
senior tag
válasz Primary92 #1344 üzenetére
A tök egyszerű az mi? Linkeltél valamit, amit nem láttam vagy most ezt általánosan kell érteni hogy egy sima kalorifer. Egy konkrétnak a légellenállásából lehetne következtetni, hogy mekkora a felület és az indokolhat anyagár különbséget, de nem valószínű, hogy erről lesz szó. Általában csak simán úgy gondolják (és nem feltétlen rosszul), hogy nincs ilyen termék a piacon.
-
4D4M
senior tag
Ez nem fordul elő a mi éghajlatunkon huzamosabb ideig(>1~2hét), ha a felsorolt feltételek teljesülnek. Tehát ha mégis előfordult, azt nem a kültéri légállapotok okozzák.
Az említett állapot 20°C-os harmatpontot jelent, ami az elmúlt nyáron így alakult:
Az idei eddigi nyár pedig így:
Az elmúlt 1 hét kritikus időszaka:
Azt lehet látni rajta, hogy az éjszakai emelt szellőztetéssel még ebben az extrémnek számító időszakban is lehet ezen szint alá vinni a beltéri állapotokat.
-
WiZARD
addikt
Hiába üzemel a ház, és van 23-24 fok, ha ehhez 80% páratartalom társul, az se nem komfortos se semmi fa, fém, stb nem szereti. Fa lépcső megdagad, polcon fogó berozsdasodik, stb
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. * phenomestraps.com *
-
4D4M
senior tag
Ide azért hozzátenném, hogy nem törvényszerű, hogy gond lesz.
A tervezés szakaszban tisztázni kell az igényeket (ami sajnos még sokszor ismeretlen) és el kell mondani a kockázatokat.
A felulethutesnek vannak korlátai, de szárítás nélkül alkalmazkodva át lehet vészelni azt adott számú kritikus napot, amikor kompromisszumra kenyszerulunk.Pl ha valaki úgy indul neki, hogy nyáron 20°C-ot szeretne éjjel nappal, akkor nem jöhet szóba. Viszont ha valaki (ruha)szárítógépet használ és rendesen árnyékol és megelegszik a 23,5°C-kal és belatja, hogy a nyaron lehetnek időszakok, amikor ebbol kilép a beltéri klíma, akkor tökéletesen lehet üzemeltetni egy ilyen házat.
Persze az igényszint emelkedesere már célszerű kidolgozni ab terveket
....mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
WiZARD
addikt
Egyetértek, bár még csak a szívás és megoldás keresés résznél tartok
Beszéltem valakivel, aki azt mondta hogy neki úgy müxik a rendszer, hogy van 1 légkondi is pluszban, ami szárítja a levegőt és lényegében ezt szárazságot tudja az entalpiás szellőztető eljuttatni a többi helyiségbe is. Légkondi nélkül kevés lenne.
-
Gh0sT
addikt
válasz Primary92 #1330 üzenetére
Szia!
Gond lesz!
Egy entalpiás szellőztető egy kalofirehez képest elhanyagolható teljesítményt fog nyújtani. Lesz némi hatása, de ilyen nyári időben, mint amilyen az elmúlt két hét volt, még kaloriferrel és tudatos tervezéssel is nagyon necces átvészelni egy ilyen időszakot.
Az a baj a gépi szellőztetés/felület hűtés kombóval kapcsolatban, hogy nagyon minimális szakirodalom található róla, még kevesebb olyan felhasználó van a lakossági szegmensben, aki tapasztalattal is rendelkezik.
Ha komolyabban érdekel a téma, keress nyugodtan privátban. Szívesen megosztom a tapasztalataimat, mert tényleg masszív szívás tud lenni a felület hűtés/fűtés és gépi szellőztetés kombó és ezzel kevesen vannak tisztában. Én utólag jöttem rá erre és nagyon sokba került, nem ajánlom senkinek, hogy ezt az utat járja be. Utólag is finomítható egy rendszer, de véleményem szerint ha van rá lehetőség, akkor már a tervezésnél el kell kezdeni a témával foglalkozni.
-
-
elite.cs11
senior tag
Sziasztok,
Lehet nem itt fogtok tudni segíteni, de Pluggit márkájú AP310 szellőzőrendszerrel kapcsolatban hol tudnék érdeklődni?
Vagy maradnak a külföldi fórumok?[ Szerkesztve ]
-
4D4M
senior tag
-
4D4M
senior tag
válasz Primary92 #1332 üzenetére
A zehnder általában mindenből 2x áron kínál berendezéseket, mint a megfelelő minőséget gyártó többi szereplő. Mindenesetre ha valamelyik tartalmaz szűrőt és szivattyút vagy egyebeket, akkor nehéz lesz összehasonlítani az almát a körtével.
-
Primary92
senior tag
Ugyanitt épületgépész tervezőt keresek!
Vajon mi a lényegi küldönbség a tök egyszerű hűtő kalorifer és getotermikus kalorifer között (tartalmaz levegő szűrőt, de akár tartalmazhatja a szivattyút is többek közt)?
A második cucc ugye tartalmazza a szigetelést is, de az alap verzió is a kétszeresébe kerül az elsőnek. A talakollektornak van hely bőven.[ Szerkesztve ]
-
Gh0sT
addikt
Szia!
Nyáron a kalorifer nagy segítség tud lenni, de nem fog 100%-os megoldást nyújtani, jobban mondva nagyban függ a felhasználói szokásaitoktól a hatékonysága. Nálam a gépi szellőztető után van bekötve mind a Homevap párásító, mind a kalorifer.
Pár számot tudok neked mondani:
A hőszivattyút ilyenkor úgy állítom be, hogy fixen 7 C-os vizet állítson elő. Még a keverőszelep előtt ki kell venni ezt a hideg vizet a hőszivattyú fő ágából és ezt engedjük be a kaloriferbe. Nagyjából 10-12 fokos lesz a kaloriferből kilépő levegő hőmérséklete és ez kb. 21-22 fokra melegszik vissza a légtechnika csöveiben mire eléri a szobákat. Komfort érzetben tehát nem okoz problémát, nem jéghideg levegő jön be a szobákba.Az elmúlt hetekben 17-20 fok között volt a kinti levegő harmatpontja, míg a lakásban a harmatponti hőmérsékletet kaloriferrel átlag 15 C között tudom ilyenkor tartani. Ez arra elég, hogy 17-18-os előremenő vízzel lehessen hűteni a szobákat, tehát lesz egy korrekt hűtési teljesítmény és nem fog letiltania rendszer. Ami még fontos, hogy nem lesz dohos, pinceszag a lakásban. Nekem utóbbi volt a nagyobb problémám, amíg nem volt kalorifer. Nem beszélve arról, hogy a penészesedés problémán is sokat segít ilyenkor a kalorifer.
Ha esetleg van kérdésed keress nyugodtan akár privátban is, a topikot nem követem, Elemental fórumtárs írt, hogy hasonló problémával küzdesz, mint sokan mások. Most már két évnyi tapasztalatom van a Homevap párásítóval és egy nyaram a kaloriferrel, mindkettőről tudok mesélni.
-
WiZARD
addikt
Utána olvasva sajnos nem az igazi a Homevap hűtője.
Leginkább az a baj, hogy pont akkor csökken le a hatásfoka amikor legjobban kellene, mert ilyenkor eleve nagy páratartalmú levegőt kap, ami kevesebb párát tud már csak felvenni.
És ha ez nem lenne akkor is kevés lenne amennyire lehűti a levegőtDe legalább a párásító része állítólag jó
-
WiZARD
addikt
Hmm, lehet megvan a megoldás mindkét nyűgömre. Nem olcsó, de annyira nem is durva mint amiket eddig találtam.
Homevap kínál központi szellőztetőbe való párásítót+adiabatikus hűtőt.
A kettő együtt vezérlővel magyar forgalmazótól nettó 1859€ (Hollandiából rendelve bruttó 2200€)[ Szerkesztve ]
-
WiZARD
addikt
Köszi, de sok lelkesítőt nem írtatok
Nilan-nal találkoztam én is. Akartam írni hogy ez így nem túl nyerő hogy megvan a mostani szellőztető és gondolom max töredék áron lehetne eladni hogy más legyen helyette.
Aztán megnéztem a Nilan árakat, 3.5-4 milla, hát annyiból már bármit is meg lehet oldani a mostani mellé.
Első körben jobb hijján csökkentettem a nappali ventilátor fordulatszámot. Marad a páramentesítő/mobilklíma arra a pár napra amikor muszáj. Aztán ha egyszer nyerek a lottón akkor új ház építésekor okosabb leszek. (szomorú hogy ezt nekem kell tudni és a gépész tervezőben/kivitelezőben fel se merült)Télre meg jöhet valami központi párásító.
19 fok a célhőmérséklet, 17 fokra nyomtam én is a minimumot. Így gyönyözik 1-2 helyet a gépészetnél, de még nem csöpög.
Viszont téli fűtő üzemhez képest elég sokat kapcsolgat ki-be a hőszivattyú. Ez normális?Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. * phenomestraps.com *
-
Elemental
addikt
Pedig sajna csak ez a lehetőség van.
Légkondi
Karolifer
PáratlanítóGh0sT fórumtárssal értekeztünk privátban, neki van karoliferje.
Én maradtam a páratlanítónál. Kettőt használunk, egy a nappaliban (konyha ebédlő nappali egy légtér), egy pedig a közlekedőben, ahonnan az összes szoba nyílik.Ilyenkor 100 fokban én szoktam 17 fokos hűtő vizet állítani, de csak nappal, amikor megy a páratlanítás.
[ Szerkesztve ]
-
4D4M
senior tag
Gépész rávágta hogy tegyek be 1-2 klímát
~
Pedig utólag erre nem lesz más olcsóbb és effektívebb megoldás sajnos.Önmagában a hűtőkalorifer a légtechnikába nem elegendő megoldás, mert ha szeretnél szárítani a befújt levegőn, akkor 12°C körüli visszatérővel maximum a hővisszanyerő előtt lenne létjogosultsága, különben roppant diszkomfortossá válna a légtechnika.
Ehelyett célravezető egy hűtőgép elpárologtatóját és kondenzátorát is beletenni a légáramba, amivel le lehetne szárítani, anélkül, hogy szétfagyasztanánk a kedves usereket. De ezt utólag elég problémás lenne az ellenállása miatt és még a higiénia is kockázattá válik.Nem lakosági szinten egy relatíve elegáns megoldás az adiabatikus hűtés, amikor az elszívott levegőbe vizet porlasztva lehűtjük, majd a hővisszanyerőn keresztül átadjuk a hűtési energiát a befújt levegőnek, némi szárító hatás mellett. Nem tudom, hogy lecsorgott-e már a lakossági szegmensbe, de kétlem, hogy olcsóbb tud lenni mint egy klíma.
Ha van bent valamilyen páramentesítés már, akkor csökkenteni lehet a légtechnika általi visszanedvesítést egy entalpiahőcserélővel, ezen kívül az ilyen kedvezőtlen külső légállapotok mellett érdemes csökkenteni a szállított levegőt is (sajnos).
Viszont ilyesmi kis teljesítményű megoldást nem találtam, bármennyire is logikusnak tűnik számomra.
~
Már eleve a légtechnika is egyelőre ritkaság, ez meg aztán pláne, de az 5 csonkú gépekbe már lehet direkt elpárologtató hőcserélőt is tenni, amivel ez a dolog kezelhetővé válik, de nyilván ez már neked nem opció.Ezen kívül a NILAN megoldásokban vannak alapból hőszivattyúk beépítve mindenféle felállásban.
Szóval összefoglalva...
Párátlanító, akár központi verziók is.
Csökkentett üzem a légtechnikára.
Magasabb nedvességterhelés esetén akár split klíma....mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
WiZARD
addikt
Felület hűtés + központi hővisszanyerős szellőztető esetén mi a megoldás így nyáron a pára csökkentésre?
Mert tök jó hogy 23-24 fok van a házban, de a 70-75-80% páratartalom már annyira nem vidám.
Gépész rávágta hogy tegyek be 1-2 klímát
Elvileg ugye hűtő kalorifer is megoldás lehetne, csak azt mivel hűtöm?
Vagy hidegvíz kellene, vagy direkt elpárologtatós hűtőkalorifer, de azt mire kötöm? Nem láttam belőle kicsit, nem tudom mennyire folytaná le a szellőztetőt, stb.
Hőszivattyú elvileg tudna hideg vizet csinálni, de egyrészt hatásfokon bukok sokat ha a 20 fokos víz helyett 3 fokost akarok, másrészt akkor lehet a rendszert módosítani, keverőszelepet beépíteni meg mittudomén mi kellhet még. Plusz mindennek a szigetelése nem tudom mennyire kivitelezhető, hogy ne csapódjon le a pára ott ahol nem akarom.
A gépész azt mondta (+Nibe is magától kiírja) hogy 18 fokos minimum vízhőmérséklet legyen, mert bár le van szigetelve, de hidegebb víznél ez kevés lesz és csöpögni fog. (és tényleg már így is gyöngyözik az az 1-2 elem amit nem fed a szigetelés - csapok, légtelenítő)Légcsatornázható klíma az kicsit ágyúval verébre megoldásnak tűnik. Egyrészt 3.5 kW-nál kisebbet nem láttam, másrészt az nyilván saját ventilátorral megy, ami a szellőztető 80-150 m3/h légmozgásának a többszöröse.
Ha jól számolok akkor ennyi levegőnél 0.5-1 kW körüli hűtőteljesítmény elég lehetne. De lehet hogy kevesebb is.
Viszont ilyesmi kis teljesítményű megoldást nem találtam, bármennyire is logikusnak tűnik számomra.Átmenetileg próbálkozok páramentesítővel, de ez rohadtul nem jó megoldás, mert kb minden helyiségbe kellene, ahol van befújása a szellőztetőnek, és így folyamatos párautánpótlás. +hangos, fűt, nagy és csúnya.
[ Szerkesztve ]
-
S-eye
senior tag
10 kW-os Midea hőszivattyú H tarifás adatlápján nézegetem. Azt látom, hogy 9A (hőszivattyú) + 13A (kiegészítő fűtés) áramerősség kellene neki. Az 22A.A maximális áramerősség 30A. Ajánlott kismegszakító B32. Ha H tarifát akarok egyszer, azért nyilván fizetni kell a plusz amerekért.
Kérdés: Nem lehet ezt egy B13/B16 (hőszivattyú) + B13 (kieg.fűtés) kombóval elintézni, ha nem H tarifán vagyok?
H tarifa esetén pedig egy B16 ( H tarifa) és B13 (A tarifa) kismegszakítókkal?
-
4D4M
senior tag
Egy dolog talán amire nem tértél ki, vagy én kérdeztem rosszul, hogy létezik-e "nem vizes" hőszivattyús rendszer is.
~
A levegő-levegő hőszivattyú a split klíma fancy neve (: Létezik belőle légcsatornázható verzió, de ettől még nem lesz komfortosabb általában, mert kW-os nagyságrendben hűtési teljesítményt csak nagy levegő térfogatáram mellett lehet szállítani, ami sosem lehet komfortos. (A szakiellenőr ilyet csak ekézett az egyik videóban, amivel pont kicsit összekutyulta a dolgokat – általában nem teszi, csak ez nem a szakterülete)A HMKE jövője elég borús jelenleg, de mindenesetre ha ilyen lehetőségek számodra nyitva állnak, akkor természetesen a hőszivattyú a jövőállóbb megoldás, dacára annak, hogy a mai technikát azért nem 20 évre szánják, let légyen szó akár kondenzációs kazánról akár hőszivattyúról.
De azt azért most kell eldönteni, hogy padlófűtés, mert annak most van itt az ideje, később csak fájdalmasabb lesz, illetve ilyenkor van lehetőség a padló szigetelésének nagymértékű javítására is ezzel egyidejűleg.
-
czappa
aktív tag
Köszönöm szépen a részletes válaszod!
Egyetértek veled a szigetelés és a szellőztetés kapcsán is. Ez utóbbira egyébként a szakiellenőr youtube videoiban figyeltem fel. (Gondolom sokan ismerik innen is.)
A klímás fűtésről is azt gondolom mint te.Egy dolog talán amire nem tértél ki, vagy én kérdeztem rosszul, hogy létezik-e "nem vizes" hőszivattyús rendszer is. Mintha a már említett szakiellenőrös videokban lett volna ilyen, meg pl. itt is mintha ilyen lenne. (szerk.: vagy ez inkább sima klímának tűnik? Mennyezeti fűtés esetén talán kevésbé zajos nem?)
Az árakról: persze nem mindegy, hogy mennyi, de nem ez az elsődleges szempont, ráadásul később lehet napelem is, ami megint a hőszivattyú felé billenti a mérleget.
[ Szerkesztve ]
-
4D4M
senior tag
jelenleg eredeti állapotok vannak, azaz régi ablakok, szigetelés nincs, fűtés nyílt égésterű gázkazánról.
~
Tökéletes kiinduló állapot egy alapos felújításhoz, csak rá kell szánni az időt...és a pénzt.
Amennyiben az utóbbi paraméter van első helyen a prioritásban, akkor nem javasolt a hőszivattyús vonal, mert elég fejnehéz beruházás és az üzemeltetés nagyjából a gáz környékén lenne.Amit én javasolnék első körben, hogy a szigetelés és a nyílászárók legyenek kimaxolva. Utóbbi nem kóklerek által beépítve. Ezzel már önmagában elérhető, hogy a fűtés a tökmindegy kategóriába kerül. Nagyon könnyű elérni, hogy az üzemeltetés bármilyen technológiával filléres tétel legyen 20 éven át.
Ezekután adódik egy hőszükséglet, amivel el lehet indulni a gépészeti lehetőségek kérdésében is. Amennyiben nem lesz most padlófűtés kialakítva, akkor a hőszivattyúzásról is nagyjából érdemes letenni, mert a régi radiátorokkal ugyan a hőszigetelés után elképzelhető, hogy működőképes lenne, de nem lehet igazán kiaknázni az előnyeit a gázhoz képest.
A hőszivattyú egyébként technológiáját tekintve megegyezik a sima klímákban működővel, azzal a különbséggel, hogy a benne lévő hőcserélő fűtővíznek adja át az energiát. Ugyanúgy fűtésre és hűtésre is alkalmas.
Itt is vízet melegít fel a rendszer mint a gázkazánnal és azt kell elszállítani?
~
IgenMinden lépéshez épületgépész bevonása erősen javasolt, mivel többet tud megtakarítani egy lelkiismeretes példány a kivitelezésen, mint amennyi az ő munkadíja lesz.
Egy kondenzációs gázkazán mindennel együtt 2M HUF környéke lenne.
A klímák árát gondolom ismered, de 300-400k HUF/db
A hőszivattyú 2-4M HUF.Úgy gondolom az A) és B) inkább csak együtt működik, külön - külön nem az igazi.
~
Ebben nagyjából egyetértek, annyival kiegészítve, hogy a klíma a komfort szempontjából a legalja. Egy olyan kerülőút van, amiben a hőleadók klímakonvektorokra (aka fan-coil) vannak cserélve, amivel lehet fűteni és hűteni is, viszont van bennük ventilátor is és hűtés esetén cseppvíz kiállást is létesíteni kell.Hőszivattyú esetén megoldható, hogy más hő menjen a különböző szobákba? Pl. tetőteret nyáron kell hűteni, a földszintet nem.
~
Etéren nagyjából egy kicsit több minden is megvalósítható, mint amit el tudsz most képzelni, de ettől függetlenül általában nem szükséges (:Picit más téma, mesterésges szellőztetésről van tapasztalata valakinek? Ez "egyben" van hőszivattyús rendszerrel (mondjuk ha az levegős), vagy külön kell csövezni hozzá mindent?
~
Nagyon indokolt kérdés. Személyes meggyőződésem szerint 2024-ben nem szabadna korszerű légtömör házakat üzemeltetni központi hővisszanyerős szellőztetés nélkül, de egyelőre még az emberek nem árazták be az egészségüket és a friss levegőt. Ezért csak nagyon elkötelezettek és/vagy szakavatottak szánják rá a hozzávetőlegesen 1-1,5M HUF összeget.Vannak hőszivattyúval minden formában egybeépített központi készülékek, amikben integrálva van a szellőztetés és a fűtés, de ezekkel azonnal átléptük a 6M HUF beruházási összeget, anélkül, hogy bármi mást tettünk volna. Ezek cizellált berendezések és főleg passzívház jellegű épületekbe szánják őket.
[ Szerkesztve ]
-
czappa
aktív tag
Sziasztok!
Nem olvastam végig a topicot, csak az elejét és a végét.
Egy 90-es években épült emeletes ház felújítása kezdődne meg hamarosan (értsd jó lenne 1 éven belül...), jelenleg eredeti állapotok vannak, azaz régi ablakok, szigetelés nincs, fűtés nyílt égésterű gázkazánról.Szigetelést és ablakcserét szeretnénk, viszont a fűtéssel nem tudom mi legyen.
A) marad a gézfűtés, igaz ekkor kazáncsere kell és kémény bélelés
B) klíma két hálóba és a nappaliba, igaz akkor a konyha, fürdő és WC még nincs megoldva
C) hőszivattyúAz A) sem lenne olcsó, és gáz jövője, hát legalábbis kérdéses. Továbbá az emelet az félig tetőtér, tehát hűtés mindenképpen kellene szerintem (további költség)
B) Talán ez lenne a legolcsóbb, hátránya, hogy ugye csak a szobák fűtése/hűtése megoldott, továbbá szobánként külön - külön állítgatni a fűtést picit gázkonvektor feelinget áraszt. (tudom wifiről vezérelhető...)
További hátrány, hogy azért van hangja, lehet meglehet szokni, de azért ez hátrány.Úgy gondolom az A) és B) inkább csak együtt működik, külön - külön nem az igazi.
C) Lehetne a levegős hőszivattyú. Viszont erről semmit nem tudok.
1) Tudtok erről vmi leírást ajánlani?
2) Azt hittem, hogy ez "belül" úgy működik mint egy légkondi és levegőt fúj a szobákba, de itt a topicban padlófűtésről olvasok. Itt is vízet melegít fel a rendszer mint a gázkazánnal és azt kell elszállítani? Olvasgatva a topikot a már meglévő radiátorok - ált.- nem használhatóak. Ez a padlófűtés picit megijeszt. Nem akartunk első körben teljes felújítást csinálni, csak ablakszere, szigetelést és fűtést. A belsőt most nem akartuk szétverni.
Viszont rákeresve azért létezik más megoldás is, akár klíma szerű, akár álmennyezebe szerelt, stb.
3) Hőszivattyú esetén megoldható, hogy más hő menjen a különböző szobákba? Pl. tetőteret nyáron kell hűteni, a földszintet nem.D) Picit más téma, mesterésges szellőztetésről van tapasztalata valakinek? Ez "egyben" van hőszivattyús rendszerrel (mondjuk ha az levegős), vagy külön kell csövezni hozzá mindent?
Elsőre talán csak véleményeket szeretnék, ill egy jó leírást ha van.
Köszönöm. -
4D4M
senior tag
válasz Benji21th #1312 üzenetére
nem tiszta honnan veszi a hőmérsékletet.
~
A vezérlőben van a hőmérője, de van sima időjárásfüggő előremenő mód is, amikor nem a belső hőmérséklet alapján megy, hanem egy kompenzációs görbe alapján állítja elő az előremenő hőfokát. Nem tudni, hogy mit állítottak be....mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
Benji21th
tag
-
4D4M
senior tag
válasz Benji21th #1310 üzenetére
Borzasztó ennek a terméknek a supportja
~
Ez eufemizmus a nincs-re? (:Sajnos a külső panelbe mindenképp el kell jutni egy kábellel, akármilyen termosztátot is választasz. Modbus-on is beszélget elvileg.
Tágulási tartály és keringtető szivattyú van benne, tehát a működés megoldott. Viszont a zónázáshoz már kellene minimum az osztó-gyűjtőre szelepállító motor vagy egyéb beavatkozó, ha több osztó van.
Viszont ezt minden határon túl nem szabad csinálni, mert vélelmezem, hogy nincs beépítve túláramszelep, ami megoldaná a túl sok lezárt kör miatti lecsökkent térfogatáram problémáját, ami a gép épségét veszélyeztetné.
ps.: csak kíváncsiságból kérdem, hogy HMV-t is csinál a gép? Mert akkor tilos lenne az olcsó fagyállót beletenni, és ilyen minimál design esetén kizárt, hogy a propilén-glikolt megvegyék bele. Ha viszont nincs fagyállózva, akkor áramszünet esetén szétfagy.
[ Szerkesztve ]
-
Benji21th
tag
Sziasztok!
Nemrég költöztünk egy új lakásba, ahol egy Beretta Hydro Unit M 8 fog a padlófűtésért felelni. Nagyon “egyszerűen” lett bekötve. Bejön a lakásba a fali vezérlőjével együtt az osztóig és igazából ennyi, az osztónál nincs külön tágulási tartály, keringtetőszivattyú, semmi. Nekem ez így fura, de végülis működik, sajnos nem értek hozzá annyira, mint amennyire jó lenne. A kérdésem az, hogy hogyan és mivel lehetne megoldani, hogy egy vezeték nélküli termosztáttal, vagy más okos eszközzel lehessen a hőmérsékletet állítani, esetleg zónánként? Borzasztó ennek a terméknek a supportja -
4D4M
senior tag
5 kW minimális teljesítmény esetén 5°C dT mellett kemény 3 percet tud kitolni üzemidőben az 50 literrel nagyobb tartály.
Úgy érzékletesebb a dolog, hogy ugyanez a szám 60m2 6 cm-es esztrich esetén 6 óra
Magyarul ebben a nagyságrendben a tartály érdemi üzemidő kitolásra alkalmatlan. A gyártók a gép épségének megóvására írják elő, mert egy hőszivattyú ha beindult, akkor az első x percben nem szabad leállítani....mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
S-eye
senior tag
válasz Attila2011 #1306 üzenetére
A mérnök azt mondja, hogy a hűtés miatt kellene a 100L, mert az én esetemben 1/3-a a hűtési kör a fűtésinek. Fűtés szempontjából nem lenne nagyon gond az 50 literrel, ha jól értettem.
-
Attila2011
aktív tag
Akkor hívd fel a mérnök tanácsadódat a Mideánál és kérdezd meg, ha még nincs, akkor attól függően, hogy mely területen tervezel, kapsz egy illetékest. Most így látatlanba senki se fogja megmondani neked, s attól, hogy Panasonichoz akkora kell, nem jelent önmagában semmit.
-
S-eye
senior tag
válasz Attila2011 #1304 üzenetére
Mideánál nem találtam ilyen adatot. Panasonicnál láttam min 50L-ert.
-
S-eye
senior tag
Köszi, (a többieknek is) akkor valami ilyesmi lehet az ökölszabály 200L tárolóra: 2-2.5 m2 felületű csőkígyó. A HAJDU STA C2 SZTEA csak 1.8 m2, de jóval emészthetőbb az ára számomra.
A következő kérdés az lenne, hogy a puffertároló lehet-e csak 50L 10kW hőszivattyú mellé? Pl Apemet Stil 50.
-
MM
őstag
Eddig azt látom, hogy a övelt hőcserélős tartályoknál, amiket hőszivattyúhoz is ajánlanak, 1 m2 / 100l, vagy afölött van a hőcserélő felülete, és 200l-től indulnak értelmes darabok.
Sajnos 300e alatt nem találtam ilyet, de dobok be még párat a teljesség igénye nélkül:
[link] [link] [link]Amit írtál, Hajdu tartály árában (370-380 körül) viszont már Inox belsőset is kapsz:
[link] -
S-eye
senior tag
válasz Attila2011 #1299 üzenetére
Én szívesen kiszámolnám, de nem találok képletet rá. Sajnos beépített HMV tartályos hőszivattyú csőkígyó méretét se tüntetik fel,hogy referencianak jó legyen.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest