- Az én érdekes, öszvér videokártyám...….
- Samsung LE40A536T1F LCD TV képhiba
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Szólánc.
- Miért ne vegyél gagyi kínai LED izzósort...
- Pendrive-ról bootolható "belakott" debian linux live Ventoy pendrive-on
- Digitális Állampolgárság Program
- leslieke
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
5leteseN
senior tag
1,
2, Azért érdeklődtem, hogy ha a túl-zöldülés miatt áramkimaradások lennének, akkor mekkora aksikat rakjak(2-3 napra méretezve) a gyárilag csak 5-10 percre méretezett, névlegesen 1500w-osként megadott szünetmentes táp kb. motorkp-aksi kapacitású darabjai helyére: 3 db/12V-os.[ Szerkesztve ]
-
4D4M
senior tag
Mi ennek a gyakorlati megvalósítása, hova megy a felmelegített víz?
~
Vissza a folyadékhűtőbe vagy hőszivattyúba, ami odaküldte (: Bizonytalan voltam, hogy eddig ivóvízre utaltál-e, de szerintem valahol félreértés került a gépezetbe, ha igen.
Annyi az előny, hogy nem szükséges amúgy szárításra is alkalmas 6-10°C-ot beküldeni, sokmindenre elég lehet a felülethűtésbe is beküldött hőmérsékletszint....mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
4D4M
senior tag
Mit csinál a víz benne, mármint miért kell vízhálózatra kötni?
~
Van belőle olyan verzió amiben el lehet vezetni a keletkező bevezetett hőenergiát meg van olyan olyan, ami fűti a leszáritott levegőt. Nyilván az előbbihez kell a hűtött víz....mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
veterán
Na de pont a szellőztetés okozza nyáron a nagy párát (és télen a meleget)
Ez azért ebben a formában pongyola, de van benne igazság. A lényeg az, hogy a hővisszanyerős szellőztető rendszer - ahogy a nevében is szerepel - szellőztet, nem pedig párásít/páramentesít. De hát hahó, nem is ígér ilyesmit! Ha erre van igény, akkor további gépészeti berendezésekkel kell ezt megoldani.A pára kérdése amúgy kizárólag akkor releváns igazán, ha felülethűtést alkalmazol. Ilyenkor a hűtésrendszer tervezésénél számolni kell a páramentesítéssel.
-
csubuka
addikt
tudom milyen hőmérsékletű lehet ez a lehűtött levegő, ha 16 fok
No igen, ha 6-8 fok körüli a coil és a "hőcserélő után" intéznéd a hűtést, akkor gondolom simán lehet 16 fok alatti, bőven harmatpont alatti a levegő hőmérséklet. Szóval gondolom van esély, hogy valamennyi kondenz lenne a csöveken..
Na meg az is kérdés, hogy mi a gazdaságosabb, 0,5+ millióból megcsinálni egy külön kültérivel, vagy ebből a pénzből évekig fedezni a többlet fogyasztást amit a rosszabb COP okoz.
No igen, de a keverőblokk is tuti van vagy 200-300 kHUF egyenérték. És az kéne, ahhoz, hogy a meglévő központi hőszivattyú 2 hőmérséklet szinten szolgáltassa a hűtést nem?
A nappaliba a földszintre 1 FC-t könnyen be tudnék rakni, csövezni se gáz
Ezzel az egész "plusz vizes FC vagy sima split klíma felhasználása párátlanításra" sztorival az a legnagyobb bajom koncepció szinten, hogyha ilyeneket használ az ember, akkor miért nem az egész hűtést azokkal oldotta meg a nulladik pillanattól kezdve. (oké, persze annak reményében, hogy lesz egy hanghatás és huzatmentes rendszer a felületfűtéssel. De nem lesz, mert mégis menni fog helyenként egy ventis gép...)
#1727 WiZARD :
No igen a kommersz párátlanítók lakótérben elég kibírhatatlanok...[ Szerkesztve ]
-
Attila2011
aktív tag
Azért döntő többségben nem alakul ki "pára helyzet". Persze, nő a relatív páratartalom, ez egyszerű fizika és h-x diagram, de nem kellene, hogy gondot okozzon. Főleg, ha van mellette rendesen kiépített szellőzés is.
Nem tudom, hogy mennyire nézted meg az alábbi lehetőséget a probléma megoldására:
REHAU légszárítók - Kényelem minden szinten#1717LOTR
Nem tudom ez a padlóhűtés gondolata honnan jött, de elég nagy hülyeség. Aki hallgatott komfortelmélet vagy hasonló tárgyat, esetleg megnézi a szakirodalmat, elég könnyen be is láthatja.#1719ad4m1337
Az ég világon semmiről se akarlak meggyőzni. Kárnak válaszoltam. -
Elemental
addikt
Köszi, akkor meglesz nyárra a tesztelgetés
Fűtésnél ezek szerint nálad nem ugyanaz az érték van beállítva állandóan? Nálam nincs időzítés, mindig ugyanaz a hő van beállítva a termosztáton.
Az előremenőm pedig időjárásfüggő. A mostani 9 fok mellett 28 fokos előremenő megy(24 órás átlag alapján).[ Szerkesztve ]
-
csubuka
addikt
Nekem is az jött le, hogy csak addig jobb a mennyezethűtés COP-je amíg az ember elfelejti a párátlanítás problémakört. Ha a párakérdést is kezelve 1 gépről akarna mindent megoldani az ember, akkor ez az előny elvész a keverőszelepezés miatt.
-szellőztetőbe hűtőkalorifer
Ennek alternatívájaként volt még a topikban itt említett említett scmi+ (talán Sinclair vagy) Gree klíma kültérije+hűtőközeg-levegő hőcserélő a központi szellőztetőbe. Ezáltal egy DX megoldás jönne létre a központi párátlanításra
->ez sem áll meg félmillió alatt és így gondolom a központi szellőztető ágvezetékeinek ugyanúgy szigeteltnek kéne lenniük?-splitklíma
Amúgy ebből meg a fene tudja, hogy 1 elég lenne 1 épületbe. Gondolom kétszintesbe semmiképp. De felteszem 1 szinten is lehet, hogy középen elhelyezve az onnan nyíló szobákban azért már nem úgy tartaná a páratartalmat, ahogy az ideális lenne? -
Elemental
addikt
Én nyáron a padlót is hűtöm
Na, ez még nem jutott eszembe, ki fogom próbálni. Milyen padlóburkolat?család meg így is sír hogy hideg
Hogy van nálad belőve az előremenő hő? Termosztátok hogy vannak beállítva?
Próbálom úgy csinálni, hogy minél alacsonyabb előremenő legyen, és állandóan menjen a fűtés, nekem az adja a legnagyobb komfortot. Nem mindig sikerül mert vannak más hőforrások a fűtésen kívűl. -
4D4M
senior tag
Most azt találtam ki hogy nem csökkentem éjjelre a hőmérsékletet, így nem egyszerre kell az egészet fűteni, hanem csak időszakosan kapcsolja a szükséges zónákban a fűtést. Így ugyan éjjel nincs külön "spórolás", szóval összességében tuti több hőenergia kell, de azt alacsonyabb előre menő hőmérséklettel, tehát talán jobb COP mellett tudom előállítani.
Így egész nap megvan a kívánt hőmérséklet, nem csak késő délutánra.
~
Két irányból is rontottál a hatásfokon ezzel. A felsorolt hőenergiaigény-növekmény mellett tegnap pl 12°C-os különbség volt a maximum és a minimum külső hőmérsékletek között. Ez már önmagában többet ront a hatékonyságon mintha az előremenőt a meredekség maximumára állítanád. Értelemszerűen tehát az esetek 95%-ában éjjel lesz a legrosszabb a hatékonyság napon belül. Ezt szem előtt tartva az is egy érvényes stratégia lehetne, hogy a nappali-délutáni órákban tárolsz be a ház szerkezetébe hatékonyabban előállított hőenergiát(+0,5~1°C) és éjszaka minimálisra állítod a légtechnikát is – ha van.Ezzel szembemegy valamelyest, hogy hidegben egészségesebb aludni. De ez valamennyire szubjektív, a család vágyait meg kell ismerni (:
Az én bevált stratégiámnak része a padlóhőmérséklettel való játék is, ami azt jelenti, hogy a levegő adott esetben lehet 2°C-kal hidegebb is, ha meleg a padló. Ezért éjjel és délután fixen van olyan időintervallum, amikor nincs fűtés. Ezzel determinálva van, hogy este és reggel lesz meleg a padló és kizárom azt az esetet, amikor estére ugyan a léghőmérséklet megvan, viszont a padló már hidegebb ezért nincs meg a hőérzet. Öntanulós termosztát van, ami megjósolja, hogy mennyivel kell elévágni, hogy a parancsolt időpontra meglegyen a levegő hőmérséklet a lomha időjárásfüggő előremenővel hajtott padlófűtéssel.
Csak önmagam szórakoztatására, de tesztelni fogom majd, hogy a padlófűtés visszatérő hőmérsékletére (ami megegyezik a padló pillanatnyi hőmérsékletével -> hőérzet) is teszek majd be szenzort, és ezt is bevonom a szabályozásba valamilyen formán. A legtriviálisabb, hogy operatív hőmérsékletet generálok belőle, ami ugye egyértelműbben jósolja a hőérzetet, mint a léghőmérséklet.
...mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
Elemental
addikt
Szerintem próbáld ki, teszteld, hogy neked hogyan a legjobb. Én évente kétszer nyúlok a termosztáthoz, amikor hűtésre és fűtésre állítom. Nincs semmi programozás, fix hő. A nappaliban 23,5, a hálókban 23. Az elején volt próbálkozás, de nem volt jó a hőérzet, meg állandóan ezt figyeltem, ezen járt az agyam. Szóval ráhagytam, és csak élvezem a fix hőt.
Amivel viszonylag sokat foglalkoztam, az a hőszivattyúban az időjáráskövető előremenő beállítása. Ha az jól van beállítva, szerintem nagyon sokat dob az egész rendszeren. -
Attila2011
aktív tag
Szerintem már eleve az 1 fokos csökkentés hülyeség egy szigetelt ház esetén. De nem szigetelt esetben se lenne érezhető hatása. Arról nem beszélve, hogy 23-24 fok csak fürdőszobában ajánlott. Többi helyiségben max 21 fok az optimális (persze ki hogy szereti). Felületfűtés (mennyezet, fal) még ennyi se feltétlenül kell a sugárzásos jellege miatt.
Meg gondolj bele, hogy milyen hibák, késleltetések vannak a rendszerben. A termosztát mérési hibája +-1°C, némelyiknek +- 0,5 °C, tehát összesen 1-2 fokos tartomány. A fűtésben hatalmas késleltetés van, mert eléri a kívánt helyiség hőfokot, lekapcsol, de ég ott van egy felfűtött víztömeg, ami tovább fűti a helyiséget. Felfűtés esetén hasonló játszódik le, csak a másik irányba. Minél szűkebbre állítod a tartományt, annál többet fog ki-be kapcsolgatni a rendszered is. -
4D4M
senior tag
Szerintem ezekből a felfelé tendalo ciklusok a HMV, a lekapcsolás előtt csökkenők, pedig a fűtést prezentaljak. Elég magas a kapcsolási szám, de talán már értekeztünk itt erről. A tüskék meg talán leolvasztások. El tudom képzelni hogy távolabb a 0°C-tól(negatív és pozitív irányban is) jobban nézhet ki.
(Akkoris időjáráskövetőt mondtam szerintem alacsonyabb meredekseggel.)[ Szerkesztve ]
-
Audience
aktív tag
-
4D4M
senior tag
Nekem a hőszivattyú specifikációban 25A szerepel.
~
Na de az a kérdés hol? Mert ami releváns, abban itt 16.1A szerepel, csak odaírták még, hogy a B32 kismegszakító a f.sza szerintük.#1630 Audience:
és ahhoz kellett igényelni a szükséges csatlakozási teljesítményt
~
Számszerűen?[ Szerkesztve ]
-
4D4M
senior tag
A kolléga szivattyúja meg volt még nyitva, így az egyszerűség kedvéért onnan hozom a példát:
Amint eléri a maximális fordulatszám jelleggörbéjét, már nem nő tovább a teljesítményfelvétel, de a térfogatáram még tovább növekszik. Csak közben mivel az emelőmagasság is lecsökkent, ezért a többi körben kismértékben csökken a térfogatáram....mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
-
hupisom1
tag
-
4D4M
senior tag
Azért az megjegyzendő, hogy ezzel a megoldással 100% relatív paratartalmú levegőt fujunk be nyáron, csak az változik, hogy mennyire kellemetlen hőfokon. Télen meg borzasztó szárazat, és csak továbbszaritja a lakást, ha emiatt növeljük a minimális térfogatáramot.
Azzal lehet valamennyit nyerni ha bypass helyett nyáron a hovisszanyerővel visszafutjuk mielőtt befujnánk kidobva némi hűtési energiát....mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
hupisom1
tag
Sinclair 09 bi 2 kültéri + scmi 1.05 vezérlő , ezt egy hőcserélőre rá lehet dolgoztatni ( kb mint egy split klíma csak itt egyedi a hőcserélő ) amit be kell illeszteni a szívó oldalba , nyáron előhűtesz vele télen előfűtöd , pont mint a Nilan csak az 3-3.5millió a Combi 302-e gépe és rosszabb a hatásfok .
Itt meg veszel egy 400-600e Ft szellőztetőt, kültéri + scmi kb 400-450e Ft + hőcserélő 100-150e Ft , kb 1millió lehet , a többi költség szerelés , szellőztető csövek stb de az a Nilan-nál is kell ....
Egy jól szigetelt házat átmeneti időszakban kifűtesz vele , és hűtöd is , hiába alacsony az áramlás 100-200m3 az scmi-vel elég pontosan be lehet állítani mennyire dolgozzon rá a gép .
És egy lakossági split klíma is működik csendes módban 200m3 körül . -
4D4M
senior tag
-
4D4M
senior tag
Azigen. Valószínűleg azért, hogy ne tudjanak beragadni egy állapotba üzemzavar esetén meg, hogy ne legyen hangja, de azt hiszem ha lehetne választani, akkor én inkább ezekkel élnék együtt mint a fűtésükkel. Egy keresés most nem igazán vezetett eredményre, de mindenesetre a termoelektromos amit NEM keresel (:
-
Elemental
addikt
Nekünk van egy 4l-es, meg egy 7l-es, nagy melegben napi másfélszer telik meg mindkettő.
A kollégának írtam, hogy az a passzív páragyűjtő semmit sem ér, sajna.A mobilklímával kicsit felpiszkáltad a fantáziámat. Annak, ha megoldom a meleg levegő kivezetését, még jó is lehet. Gondolom az zajos. Zajosabb, mint a párátlanító?
[ Szerkesztve ]
-
veterán
Én bevállalnám a hosszabb kábelezést a helyedben, és elhúznám oda, ahol találok árnyékot. Sajnos ez a fals hőmérés a működését is hátrányosan befolyásolja.
#1446Madwe
Igen, van egy ilyen lakásom, illetve nemsokára kezdjük a saját házunk építését, ott is az lesz. A 80% őrültség, oda be kell rakni párátlanító gépet, és leverni 55%-ra. A mennyezethűtés egészen fantasztikus élmény, össze sem hasonlítható a klímával. Hiába kvázi passzívház, a klímánál mindig lesz huzathatás (és zaj), ez a működési elvéből fakad.vb födém nélkül ugyan kisebb a tehetetlensége, de tudtommal a hatékonysága is?
Nem hiszem. A hőatádás ugyanúgy megtörténik gk-n keresztül. Rengeteg ilyen rendszer van.A jól szigetelt ház is felmelegszik a kánikulában, már csak a légcsere miatt is. Persze a sugárzó hőnek jobban ellenáll, kivéve a nem árnyékolt nyílászárókat. De én például nem azért fogok milliókat költeni hatalmas ablakokra, hugy utána rendőnyökkel zárjam el a panorámát. Inkább rakok eggyel komolyabb hűtésrendszert.
-
Elemental
addikt
így csak valami belső keringetéses lett
Az milyen? Annak így van valami értelme?
Nálunk szerencsére ezt nem mondták. A mieink úgy oldották meg, hogy került a konyhapult mögé egy lyuk a falra, azon egy elektromos zsalu, amit nyitunk, ha kapcsoljuk a páraelszívót. Azon ment egy kicsi agyalás, hogy ez legyen automatikus, tehát legyen-e rákötve a páraelszívó kapcsolójára ez a zsalu, de végül úgy döntöttem, hogy kapjon egy külön kapcsolót. A paraszt megoldás is jó lehet (ablak nyitás), de ez egy kicsit elegánsabb.
A páraelszívó motor pedig a padlásra került, lényegében semmi hangja nincs, csak a légáram hallatszik.[ Szerkesztve ]
-
4D4M
senior tag
Akkor látod hogy mit csinal. Ha tudna még hova leszabályozni, akkor nem érné el a beállított minimumot és volna kénytelen leállni. Ha jól értem, akkor nem ternosztat indítja hanem a külső hőmérséklet alapján egész nap megy, viszont ha fix előremenő van beállítva akkor nem lesz statikus a beltéri hőmérséklet, hiszen a kinti sem statikus.
Mindenesetre ebben a módban gondolom ez a normális működés, de nyilván nem ideális a 20 percenkénti kompresszorindítás.
Utólag ezen valószínűleg pufferrel lehetne csak javítani, de én megprobalkoznek egy időjárás függővel is, hogy azzal hogy néz ki egy napja.
A keringtetest nem állítja le soha, ugye?...mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
4D4M
senior tag
-
Gh0sT
addikt
Mit jelent, hogy magával rántja? Egy eleg nagy kapacitásu konyhai elszivo van a fozolap felett. Valami okos cucc, mert állítja maganak a fordulatszámot, de van szívóereje az biztos. Abban a pillanatban, hogy beindul, a problémás szobában azonnal megvaltozik a harmatpont.
Igazabol ezzel meg együtt is tudnek élni, a kinti szeles időjárás zavar iszonyúan, mert nem ertem mi történik.
Soha nem késő, hogy azzá válj, aki lehettél volna.
-
Elemental
addikt
Pénteken kint 38 fok volt, bent 24,5 - 25 fok mellette 60-65% páratartalom, melegem volt.
Másnap kint 28 körül, bent ugyanúgy 24,5 - 25 fok, de 45-50% pártartalom, és szinte fáztam.
Minél magasabb kint a hőmérséklet, annál magasabb bent a páratartalom.Nekem is szinte csak a gépészettel van a bajom, és én is úgy voltam vele, hogy annak nem néztem utána, mert csak szakember.
Mi 2016-ban építkeztünk, hőszivattyú (daikin altherma hibrid, gázkazán és hőszivattyú egyben), padlófűtés, mennyezethűtés, központi hővisszanyerős szellőztető (stiebel eltron), minden szoba külön körön külön termosztáttal. Ami plusz, hogy van fan coil is a nappaliban, ami a fűtés-hűtés vizével dolgozik, az megy rajta keresztül. Most szinte ventilátornak használjuk, mozgatja a levegőt, másra nem nagyon jó.
Pont ezen agyalok, hogy ezt valahogy megoldani, hogy leválasztani a fan coilt erről a körről, és megcsapolva a hőszivattyút adni neki valahogy hidegebb vizet, és máris meg lenne oldva a nappaliban a páramentesítés.Nekünk is jött a döbbenés az első nyáron. 80% feletti pára. Beszéltem a gépésszel. Hát ő ilyenről még nem hallott. Biztos nem csak beképzelem, vagy valamit elrontok? Jó, köszi. Akkor vettünk egy párátlanítót, nem sokkal később még egyet.
Ha nem megy a kinti hő 32-33 fok fölé, akkor nincs bent gond, viszont afelett elkezdődik a küszködés.
Folyamatosan ment a nappaliban a párátlanító, és ennyit tudott. Ha kint 30-31 fok lett volna, akkor a pára lement volna 40-45 %-ra.
Szóval most a fan coillal akarok valamit kezdeni, ha már van, hátha okos lesz a gépészem, és kitalál valamit (ez már másik) -
4D4M
senior tag
Ha újépítésről van szó, akkor lábjegyzetként azt azért tudni kell, hogy az első év(ek) elmennek arra, hogy a technológiai víz eltávozzék a szerkezetből. A második harmadik évben már eltűnik ennek a hatása, de az első éves fejtörést gyakran ez okozza.
-
4D4M
senior tag
Ez nem fordul elő a mi éghajlatunkon huzamosabb ideig(>1~2hét), ha a felsorolt feltételek teljesülnek. Tehát ha mégis előfordult, azt nem a kültéri légállapotok okozzák.
Az említett állapot 20°C-os harmatpontot jelent, ami az elmúlt nyáron így alakult:
Az idei eddigi nyár pedig így:
Az elmúlt 1 hét kritikus időszaka:
Azt lehet látni rajta, hogy az éjszakai emelt szellőztetéssel még ebben az extrémnek számító időszakban is lehet ezen szint alá vinni a beltéri állapotokat.
-
Gh0sT
addikt
Szia!
Nyáron a kalorifer nagy segítség tud lenni, de nem fog 100%-os megoldást nyújtani, jobban mondva nagyban függ a felhasználói szokásaitoktól a hatékonysága. Nálam a gépi szellőztető után van bekötve mind a Homevap párásító, mind a kalorifer.
Pár számot tudok neked mondani:
A hőszivattyút ilyenkor úgy állítom be, hogy fixen 7 C-os vizet állítson elő. Még a keverőszelep előtt ki kell venni ezt a hideg vizet a hőszivattyú fő ágából és ezt engedjük be a kaloriferbe. Nagyjából 10-12 fokos lesz a kaloriferből kilépő levegő hőmérséklete és ez kb. 21-22 fokra melegszik vissza a légtechnika csöveiben mire eléri a szobákat. Komfort érzetben tehát nem okoz problémát, nem jéghideg levegő jön be a szobákba.Az elmúlt hetekben 17-20 fok között volt a kinti levegő harmatpontja, míg a lakásban a harmatponti hőmérsékletet kaloriferrel átlag 15 C között tudom ilyenkor tartani. Ez arra elég, hogy 17-18-os előremenő vízzel lehessen hűteni a szobákat, tehát lesz egy korrekt hűtési teljesítmény és nem fog letiltania rendszer. Ami még fontos, hogy nem lesz dohos, pinceszag a lakásban. Nekem utóbbi volt a nagyobb problémám, amíg nem volt kalorifer. Nem beszélve arról, hogy a penészesedés problémán is sokat segít ilyenkor a kalorifer.
Ha esetleg van kérdésed keress nyugodtan akár privátban is, a topikot nem követem, Elemental fórumtárs írt, hogy hasonló problémával küzdesz, mint sokan mások. Most már két évnyi tapasztalatom van a Homevap párásítóval és egy nyaram a kaloriferrel, mindkettőről tudok mesélni.
Soha nem késő, hogy azzá válj, aki lehettél volna.
-
WiZARD
addikt
Utána olvasva sajnos nem az igazi a Homevap hűtője.
Leginkább az a baj, hogy pont akkor csökken le a hatásfoka amikor legjobban kellene, mert ilyenkor eleve nagy páratartalmú levegőt kap, ami kevesebb párát tud már csak felvenni.
És ha ez nem lenne akkor is kevés lenne amennyire lehűti a levegőtDe legalább a párásító része állítólag jó
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. * phenomestraps.com *
-
Elemental
addikt
Pedig sajna csak ez a lehetőség van.
Légkondi
Karolifer
PáratlanítóGh0sT fórumtárssal értekeztünk privátban, neki van karoliferje.
Én maradtam a páratlanítónál. Kettőt használunk, egy a nappaliban (konyha ebédlő nappali egy légtér), egy pedig a közlekedőben, ahonnan az összes szoba nyílik.Ilyenkor 100 fokban én szoktam 17 fokos hűtő vizet állítani, de csak nappal, amikor megy a páratlanítás.
[ Szerkesztve ]
-
4D4M
senior tag
Gépész rávágta hogy tegyek be 1-2 klímát
~
Pedig utólag erre nem lesz más olcsóbb és effektívebb megoldás sajnos.Önmagában a hűtőkalorifer a légtechnikába nem elegendő megoldás, mert ha szeretnél szárítani a befújt levegőn, akkor 12°C körüli visszatérővel maximum a hővisszanyerő előtt lenne létjogosultsága, különben roppant diszkomfortossá válna a légtechnika.
Ehelyett célravezető egy hűtőgép elpárologtatóját és kondenzátorát is beletenni a légáramba, amivel le lehetne szárítani, anélkül, hogy szétfagyasztanánk a kedves usereket. De ezt utólag elég problémás lenne az ellenállása miatt és még a higiénia is kockázattá válik.Nem lakosági szinten egy relatíve elegáns megoldás az adiabatikus hűtés, amikor az elszívott levegőbe vizet porlasztva lehűtjük, majd a hővisszanyerőn keresztül átadjuk a hűtési energiát a befújt levegőnek, némi szárító hatás mellett. Nem tudom, hogy lecsorgott-e már a lakossági szegmensbe, de kétlem, hogy olcsóbb tud lenni mint egy klíma.
Ha van bent valamilyen páramentesítés már, akkor csökkenteni lehet a légtechnika általi visszanedvesítést egy entalpiahőcserélővel, ezen kívül az ilyen kedvezőtlen külső légállapotok mellett érdemes csökkenteni a szállított levegőt is (sajnos).
Viszont ilyesmi kis teljesítményű megoldást nem találtam, bármennyire is logikusnak tűnik számomra.
~
Már eleve a légtechnika is egyelőre ritkaság, ez meg aztán pláne, de az 5 csonkú gépekbe már lehet direkt elpárologtató hőcserélőt is tenni, amivel ez a dolog kezelhetővé válik, de nyilván ez már neked nem opció.Ezen kívül a NILAN megoldásokban vannak alapból hőszivattyúk beépítve mindenféle felállásban.
Szóval összefoglalva...
Párátlanító, akár központi verziók is.
Csökkentett üzem a légtechnikára.
Magasabb nedvességterhelés esetén akár split klíma....mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
4D4M
senior tag
Ha be lett szabályozva a rendszer, akkor azt nyilván borítja, de egyébként semmi akadálya az elképzelés megvalósításának.
Azt viszont tudni kell hozzá, hogy
- amennyiben a gép nem reagál a kialakuló nagyobb nyomásra (pl kiegyenlített szellőztetés üzemmód), akkor depressziós teret fog létrehozni, ha az elszívásba nem teszel szelepet, továbbá
- a nyitva maradt ágakon várhatóan megnő a sebesség, ami mind a csövek, mind a légszelepek esetén fokozott zajjal fog járni.
Mielőtt megvennéd a szelepet, ki tudod próbálni, ha ledugózod az érintett szakasz(oka)t és bérelsz egy anemométert, amivel kiderül, hogy mennyivel nő a térfogatáram a hálóban és mennyivel zajosabb -> megéri-e a beruházás....mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
BossBoss
őstag
Nekem is jött! Hívtam is a helyi Nibe-s embert, hogy ez mennyire beta-s cucc vagy feltehető-e. Azt mondta nyugodtan, nyugaton már egy éve átálltak, csak a magyar képviselet kérte a későbbi bevezetést. 2 napja van fent. Működesben nem tapasztalak hibát. Az új app is remek.
Nekem nincs bekötve HA alá, így arról nem tudok nyilatkozni. -
aleister
veterán
Lehet, hogy rosszul emlékeztem. Utánakérdezek majd asszonynál. Évente fizetjük, így nagyon ritkán találkozom a számlával, ami ráadásul az ő nevére megy, tőlem csak automatikusan levonják.
Viszont az okfejtésed több helyen is sánít. Egyrészt a vezérelt áram nem 38 forint, hanem kb fele annyi, másrészt nem 10 fokról melegít a bojler, hanem 20-23 fokos környezeti hőről. Igaz ez a levegő hőmérséklete. A fal pár fokkal biztos hűvösebb.
Hárman vagyunk egyébként, de a kislányom és én alig használunk meleg vizet. Csak tusoló van, szóval semmi csak lubickolás. Mosogatni meg a gép szokott.
Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.
-
Audience
aktív tag
Az én mérésem, hogy Reggel 9-től délután 5-ig van jobb idő amikor a COP is javul a többi időben hamar esik a hőmérséklet. Ezt most néztem a mínuszos napokon. A leolvasztás is sokkal gyakoribb éjjel amikor hidegebb van ami tovább rontja a COP-ot. Kéne egy rendes puffer, de sajnos nincs helyem, azzal lehetne picit simítani azzal, hogy nappal betárolok meleg vizet. (Tüskék a leolvasztások!)
[ Szerkesztve ]
-
Bohus
aktív tag
Igen, jól szigetelt házban hiába is állítják este 1 fokkal lejjebb a termosztátot, nem fog feltétlenül annyit esni a hőmérséklet reggelig, még hideg időben sem. Be lehet lőni a nappalit 22-re, a hálókat 19-re, és kész. Abszolút megértelek, valójában ez így lenne rendjén, egy új kecóban jó eséllyel én is így csinálnám. Jelenleg van két olyan körülmény, ami miatt nem így csinálom:
1. Felújított ház, nagyméretű, multifunkciós szobákkal, amelyek nem csak alvásra szolgálnak, hanem mindenki be tud húzódni a saját birodalmába olvasás, tévézés vagy bármi egyéb céljából /a nappali még nincs kész/. Az a hőmérséklet ami nappal frankó a szobákban, az éjszaka már nem feltétlenül az, így közmegegyezéssel éjszaka nincs fűtés.
2. Költségmegtakarítás. Valójában nem azzal takarékoskodunk, hogy éjszaka nem fűtünk, hanem azzal, hogy nappal fűtünk.A sovány 1-2% megtakarítás amit a szakaszos fűtés hozna, az valójában akár 5-10% is lehet. A külső hőmérséklet miatti eltérő COP ugyanis sokkal nagyobb megtakarítási potenciált jelent. Nálunk egy KIT‑WC09J3E5 dolgozik, katalógus szerint A2W35 COP 3,64, az A-7W35 pedig 2,8. Vagyis ugyanazon leadott teljesítmény mellett 30%-al nagyobb lesz a -7 fokon a felvett teljesítmény, mintsem +2 foknál. Ez csak egy példa, nincs minden nap ilyen éjjel-nappali hőmérséklet differencia, de ha csak 4-5 fokkal van melegebb napközben, már az is sokat számít.
Ez még akkor is így van, ha állandó üzemben pl. elmenne 31 fokon a fűtés, szakaszosban pedig 33-as előremenőt kell biztosítani, hogy "utolérje magát" a belső hőmérséklet. Ha viszont ködös-borús időben szinte állandósul a külső hőmérséklet, akkor ez a "nappal fűt - éjszaka pihen" stratégia emiatt már nem nyerő.[ Szerkesztve ]
A Föld legnagyobb problémája maga az ember.
-
aleister
veterán
Igen, az ismert előttem, hogy alváshoz elég a 20-21 fok.
Viszont én is abba na hitben vagyok jelenleg is, hogy "több energia felfűteni, mint szinten tartani" a ház hőmérsékletét. Esetleg van valami hitelt érdemlő forrásod, ami ennek az ellenkezőjét támasztja alá?
Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.
-
LOTR
addikt
szerintem meg is válaszoltad a dolgot, nem ismerem a statisztikát, de nem lepődnék meg ha olyasmi lenne, hogy 10ből 9 esetben annyi a fontos, hogy funkciójához képest jól működjön a fűtés, minél bonyolultabb, minél több lehetősége van a felhasználónak az állításra, csak növeli a hibalehetőségeket
a diskurzus tárgya nem az, hogy a telepítőd megfelelően járt e el, hanem hogy dolga e megtalálni valami optimumhoz közeli beállítást - és erre mondtuk, hogy annyira sok különböző felhasználói igény lehet, hogy ezt nem is lehetne elvárni senkitől
azon sem lepődnék meg, hogy rutinból nem mondja el ezeket, mert sokan csak felbátorodnak a nyomkodási lehetőségek láttán, utána meg csak a plusz munka van vele
de természetesen megrendelői oldalról közelítve egyetértek veled, a kivitelezői oldal más kérdésOne Ring to rule them all
-
LOTR
addikt
ráadásul az említett beállítás egyéni felhasználás függő
mi lenne, ha valakinek beállítja így, de nekik az még hideg, akkor azért mehetne a reklamáció, hogy fűteni sem tud a rendszer, majd menjen csak emiatt ki újra?
azért 100%-ban egyénre szabott, optimálishoz közeli beállítást szerintem kevesen csinálnak, arról nem is beszélve, hogy ez leggyakrabban úgyis tesztelés és tapasztalás útján finomodikOne Ring to rule them all
-
WiZARD
addikt
A mai nap az eredeti görbével próbáltam, így 43,5 kWh lett a fogyasztás.
Szinte egész nap maxon ment a kompresszor, de érezhető, komfort beli különbség nincs.Azért az durva, hogy a gépész szakértelme simán +50% fogyasztást eredményez. Hányat telepíthetett már, hány helyen mehet így...
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. * phenomestraps.com *
-
WiZARD
addikt
Tavaly sajnos nem mértem még külön a hőszivattyú fogyasztását, így csak tippelni tudok a napi adatokból hogy mennyi lehetett a fűtés.
Az elmúlt napokban 28-31k kWh körüli napi fogyasztása volt a hőszivattyúnak. Ebből 6-8 kWh lehet a HMV. (melegebb időben 5-6 kWh/nap volt)
Ha jól sejtem akkor tavaly inkább napi 40 kWh környéke volt a napi fogyasztás, szóval talán van látható eredménye a másik görbének.(Holnap azért kipróbálom a régi görbével hogy úgy mennyi 1 nap)
-
BossBoss
őstag
-
BossBoss
őstag
Szép story. Mi pont a macera miatt engedtük el a mennyezet hűtést. Ha lett volna, akkor figyelni a párakicsapódásra. Akkor már kellett volna központi hővisszanyerős szellőztető rendszer stb... Plussz olyan számokat mondtak rá... Elengedtük! Tettünk fel egy minőségi japán klímát. Így ha valami van a hőszivattyúval, akkor van egyfajta "backup" is. Páránk egész évben 45-55 között mozog. Elégedettek vagyunk.
Milyen mérőt tettél mellé? Gondolkodok én is rajta. Egy Shelly Pro 3EM-120A néztem ki. Nálam eleve a világítási köröket is Shelly Pro 4PM -ek végzik. Nálam beváltak!
-
BossBoss
őstag
Szintén Nibe. Split, 8 kW, igaz csak 80nm. Nekem gépész 0-ás beállításnál 32 fokot állított be. Most ebben a jó időben, lenyomtam -2-re, mert 25 fok volt bent. Tavaly költöztünk, így első télen hagytuk, ahogy beállították. Meleg is volt nagyon. Így fogyasztott összesen a ház januárban 712, februárban 594 kWh-t. De ebben benne van minden más elektromos fogyasztás. Nézve a nem fűtési időszakot, olyan 300 kWh-t fogyasztunk. Abból számolva, így olyan január 400, február 300 volt csak fűtésre. Illetve a HMV-t is a Nibe készíti, ketten vagyunk egyelőre.
[ Szerkesztve ]
-
LOTR
addikt
igen, az első ábrán szereplő 0C kinti hőmérsékletnél 37C-os előremenőt sokallom én is egy padlófűtéses jól szigetelt épületnél
igazából most ebben az eléggé jó idős átmeneti időszakban lehet tesztelni, hogy mi az a minimum előremenő hőmérséklet, amivel még megfelelő a fűtés számotokra
és volt egy kérdésed is, amit végülis meg is válaszoltál, igen, az a legjobb, ha minél alacsonyabb teljesítménnyel megy lehetőleg minél kevesebb ki-be kapcsolgatás mellett a hőszivattyú
One Ring to rule them all
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest