- eldiablo: Mennyire strapabíró egy GShock?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- Boss81: Halott Torrentek keresése, törlése egyszerűen.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- gerner1
Új hozzászólás Aktív témák
-
kerxy
őstag
válasz
Attila2011 #1906 üzenetére
A déli oldalt terasz árnyékolja, ki van húzva a két pillér, szeritnem azért lehet.
-
kerxy
őstag
"vajon akartok 8-23-ig egy olajradiátort üzemeltetni nyáron? Vagy miből jött össze ez az egyéb 1.4 kW?)" - fogalmam sincs, ennyire nem értek hozzá, az se volt meg, hogy ez a nyári
esetleg klímákkal számolt vagy nem tudom.
Van mögötte rendes energetikai számítás meg helyiségenkénti hőigény számítás is.
-
kerxy
őstag
válasz
Attila2011 #1903 üzenetére
Még nincsenek, mert el se kezdett épülni
Amúgy miért merült fel benned ez a felvetés? 13 ablak lesz a házon. -
kerxy
őstag
"A tapasztalat alapján az a 6 kW valószínűleg inkább 4 kW, mert beleveszik a transzmissziós hőveszteség mellé a filtrációt is, amire vétek hőszivattyút méretezni." - megnéztem és teljesen igazad van, hogy benne van a filtráció, de szerintem viszonylag elenyésző százalékban:
"A felsorolt japán és dél-koreai típusok természetesen mind kiválóak és megbízhatóak. Perdöntő, hogy a környékeden melyikhez mennyire érhető el hozzáértő támogatás." - ezt hogyan tudom legbiztosabban előzetesen? Panánál például csak telepítőket találtam a honlapon, szervizlefedettséget nem, LG-nél szintén nem látom a szervizeket. Amúgy Pest megye, Vác.
"Ha a zaj már előre fontos, akkor azért érdemes lehet megvizsgálni alternatív vonalakat is. Ideértve a már itt is sokat tárgyalt kompakt légtechnika + hőszivattyús és/vagy geotermikus megoldásokat." - igen ez jó ötlet, viszont ezeket elvetettük. tehát a csendességet úgy értettem, hogy a lenti paraméterknek megfelelő hőszivattyú
esetén keresném azt, ami ebben a legjobb. -
kerxy
őstag
Sziasztok!
Hőszivattyú választás előtt állok és érdekelne, hogy ki milyen tapasztalattal rendelkezik.
Ami eddig megvan:
- új építésű családi ház, padlófűtés, hmv indirekt tárolóval
- levegő-víz
- osztott rendszerű (SPLIT)
- SCOP értéke > 4,0 (átlagos éghajlatra)
- 6 kW (téli hőveszteség = 5,8 kW szóval pont jó, nem szeretném túltervezni)
- lehet háromfázisú, bár ebben a méretben lehet hogy csak egyfázisú lesz
- gépésztervező ezeket ajánlotta: Panasonic, Daikin, LG, Mitsubishi
- szempont a csendes működés (lesz nem túl messze szomszéd, és magunk miatt is) és a jó szervizháttér.Kérdés, hogy melyik márka amivel jól járok, vagy amit mindenképpen kerüljünk el. Akár pontos típusjavaslat is jöhet.
Köszi előre is!
-
kerxy
őstag
válasz
csubuka #1854 üzenetére
Köszi a részletes véleményt.
Igen, az kérdés, hogy két klíma elég-e. A jelenlegi lakásunkból indultam ki, ahol egy klímával elvagyunk (itt kazán fűt, tehát semmilyen más hűtés nincs).0, négy biztosan nem fog kelleni, három fix-en kielégít az igényeket
1, a kültériknek van hely bőven, az nem befolyásol (erre amúgy emiatt nem is gondoltam eddig)
2, mivel új építés (tervezés alatt van), így ez egyébként nem lenne hátrány ha jól sejtem
3, ez tök jó felvetés!
4, erre gondoltam és ezek a plusz macerák amik leginkább a fan coil elleni érvek nálam
5, valóban
6, igen, ez az egyik legnagyobb előny a split mellett az én fejemben is
7, szerintem sem vészes
8, a hőszivattyúval történő hűtési mód mennyit szokott segíteni nyáron? ha jól vettem ki, akkor kb 20 fokos vizet szoktak keringetni mondjuk a padlófűtés csöveiben.Alapból csak padlófűtést terveztünk, mennyezettel nem akarom bővíteni a költségvetést.
A keringető kapcsán köszi a megerősítést, hajlok én is afelé, hogy legalább legyen "bekészítve". Ebben megerősített KömKel viszonylag friss videója is HMV kapcsán.
-
kerxy
őstag
válasz
Primary92 #1849 üzenetére
Köszi
én is nézegettem már tartalmakat, viszont jó lenne egy hiteles forrást találni, ami szakmailag alátámasztott, és a legtöbb infót elmondja a témában. Kömkelnek sajnos nincs ilyen videója (bár ő nem gépész, de szerintem tudna készíteni ilyen videót).
Az már tiszta, hogy padlófűtés lesz, így a minél alacsonyabb előremenő energiahatékony, és tervben van, hogy legyen egy 200 literes indirekt tároló (2 felnőttre és 3 gyerekre). A keringetőágat pl nem tudom még eldönteni. Ami eddig teljesen homályos, hogy a hűtéssel mit kezdjek, nézegettem fan coil megoldást, de lehet hogy két klíma elég lenne.
Szóval bármilyen hasznos tartalom van valakinél kéznél, az jöhet (akár mehetne összefoglalóba is, mert az még nincs).
-
kerxy
őstag
Sziasztok!
Új építésű családi házban gondolkozunk, és az energetikai szempontok miatt a hőszivattyút preferálom.
Már egy ideje nézegetem a hőszivattyús csoportokat (FB-on nagyon pörög), plusz nyilván gépész fogja tervezni a rendszert, viszont szeretnék az alapokkal tisztában lenni, hogy a tervezés során egyből átlássak mindent.
Tudna valaki olyan videót/podcastet/cikkeket linkelni, ahol az alapoktól bemutatják, hogy mire kell figyelni, milyen hűtési rendszert javasolt mellé tenni, stb?
Köszi előre is!
Új hozzászólás Aktív témák
- Smart Fortwo - 600 Benzin - Kabrió - Klíma - Nagyon szép állapotban
- Eladó AS-48A olajmentes kompresszor 4L tartállyal, dupla hengeres kivitelben!
- Új, bontatlan Tesla Smart Floodlight Battery Camera + Tesla 5W napelemmel - 1,5 év garival! -
- Tchibo Esperto Caffe szemes kv föző hibátlan működéssel
- Techsend Electric Scooter Cyber Monster elektromos roller 2024, garanciával, eladó!
- HP szerverek áron alul
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Dell Latitude 5310, 5410, 5420, 5430, 7210 2-in-1
- LG 27GR95QE - 27" OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 64GB DDR4 1TB SSD RTX 3080 10GB CM CMP 510 Seasonic 750W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest