- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- shadowkidhu: SFF Itthoni labor
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- sziku69: Szólánc.
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
Új hozzászólás Aktív témák
-
4D4M
senior tag
válasz
Primary92 #1599 üzenetére
Pontosan mire vagy kíváncsi?
c₁ · ṁ₁ · dT₁ = c₂ · ṁ₂ · dT₂Az egyenlet két oldala a primer és a szekunder teljesítmény, ami nem tud nem megegyezni egy hőcserélő esetén. Veszteség az előremenők hőmérsékletszintjében van.
A fajlagos hőkapacitás ilyen kis különbségek esetén nagyjából megegyezik.Ha tudsz 3 m3-t tárolni valahol – praktikusan nem a napon –, akkor érdemes lehet inkább abból kikeringetni akkor, amikor neked szükséged van rá. Bár ez egy plusz szivattyút jelentene, viszont nagyobb mértékben ki tudod sütni a kitermelt víz energiatartalmát.
-
Primary92
senior tag
Van is bennem némi bizonytalanság.
Jó lenne kiszámolni, hogy mennyi vízre lehet szükség, illetve annak a zömét el tudom-e öntözni a területen (fél hektár). Csak a többletet kell elnyeletni.
De legalább a öntözéshez szükséges víz mennyiség talán ápol valami laza kapcsolatot a hűtéshez szükséges víz mennyiségével. -
4D4M
senior tag
válasz
Primary92 #1595 üzenetére
Általában 1 termelő kúthoz legalább 2 db elnyelető kutat érdemes tenni, és a csövet le kell vezetni a nyugalmi vízszint alá. De még így is fennáll a veszélye, hogy a vasas meleg víz miatt baktériumflóra szaporodik fel és ellehetetleníti a víz elnyeletését.
Ez az itthoni széleskörű tapasztalat sajnos. -
Primary92
senior tag
válasz
hupisom1 #1592 üzenetére
Ez felmerült bennem is. Úgy építem ki, hogy megoldható legyen a dolog.
Másik kútban szereném elnyeletni a vizet egymástól 50+ méterre, meg elvileg folyóhoz közel jobban áramlik a föld alatt is a víz.
Most 3 köbméter vizet tudok eltárolni öntözésre (amit nagyjából napi szinten eltudok használni), ezt tölteném hűtésre használt vízzel. Ezt ígyis-úgyis megtölteném. Azt még nem tudom, hogy mennyi vizet kellene a hűtéshez elhasználni egy nap. -
csubuka
addikt
válasz
hupisom1 #1591 üzenetére
Köszönöm, értem. Érdekes egy kütyü az biztos. Alapvetően itt még az is gond, hogy a vezérlőjel a beltériből még csak nem is a BLDC motorvezérlőknél megszokott 0-10V vagy 10V PWM, hanem valami 230-V-ra ültetett nemszabványos jelfolyam (ez kb márkától függetlenül igaz, bár a protokolljuk ismán lehet gyártófüggő, de nem törpefeszültséges egyik sem, ha jól gondolom). Persze lehet, hogy a kültériben magában a beltéri vezérlőből jövő jelfolyam kiértékelése után lesz majd a BLDC motor fordulatvezérlő bementén 0-10V a kültériben levő vezérlőpanel jóvoltából. De az a rész nem elérhető piszkálásra külsőleg. *Illetve lehet, hogy a jelfolyam a kültéri felé nem kizárólag a kompresszor pillanatnyi megkövetelt fordulatszámáről ad infót, hanem egyebekről is. Elég nemszabványos sztori lehet, ez a szívás...
#1593 hupisom1:
Köszi, valahol benéztem valamit akor a számításommal sajnos
No akkor valóban az a komfort kérdés lehet még problémás, hogy 10+ fokkal a szobahőmérséklet alatti lesz a befúvás az anemosztátoknál... a fene tudja, hogy ez mennyire érezhető vagy sem. -
hupisom1
tag
válasz
csubuka #1583 üzenetére
2-5fok os hőcserélővel számolj lehetne mínuszos is de azzal a jégképződés miatt nem nyernél semmit , egy combosabb páramentesítő rossz hatásfokkal tud 800w-ból 30L /napot 300m3/h-val , itt minden nagyobb jóval , hatásfok is jobb alacsonyabb az elpár hőfok is , emiatt nem gond a 150h/h .
-
Primary92
senior tag
válasz
csubuka #1588 üzenetére
A légcsatornás beltérit nem légcsatornáznam szét, csak 1 be és 1 ki ág lenne, de azzal ház térfogatának jó részét át tudom mozgatni (extra magas egybe nappali/konyha/étkező). A pára jó része itt keletkezik. A fürdőkben meg nem lesz hűtés amúgy sem.
A többin meg remélhetőleg segít az entalpiás szellőztető valamennyit. -
csubuka
addikt
válasz
Primary92 #1584 üzenetére
Értem, végülis a légcsatornás fan-coil is okés lehet a párátlanításra valóban. Főleg ha nem kell megoldani a szobánkénti zsalu szabályzást, hanem csak megy mindenhol vagy nem megy, akkor nem olyan bonyi talán...
Amúgy ha az SCMI 1.05 megy Gree kültérikkel is, akkor nem lehet, hogy van azon vezérlőnek kínai alternatívája olcsóbban? Elsőre alira ránézve sajnos a kínai vezérlők csak -on-off hőszivattyúkkal mennek ez meg inverteresekkel... szóval nem tuti, hogy van ilyen Kínából.
-
Kickass
őstag
Sziasztok!
Adott egy Cascade crs-cq10pd nhh2-e hőszivattyú, csak padlófűtéses rendszer. Eonos szaki szerint lehetne rá aggatni egy beltéri klímaegységet és így nyáron hűtésre használni.
Működőképes elgondolás lehet ez? Illetve gondolom ez esetben valami kompatibilis beltéri egységre lenne szükség?
Válaszokat előre is köszönöm!
-
Primary92
senior tag
válasz
hupisom1 #1581 üzenetére
Gree-vel láttam összerakva, plusz lemezes hőcserélő. Jól működött tavaly óta, de ugye igazából hideg sem volt. Azt a 20-25% COP különbség azért elég sokára dolgozza le a z alsóhangon 1 milliós felárat.
Alapesetben hőcserélőn keresztül kútvízzel szándékozom hűteni a mennyezetet. Egyelőre működő szivattyú híján sajnos nem tudom, hogy nyáron milyen hőmérsékletű a víz. A hozam a teszt szivattyúval fél napon keresztül 40-50 liter/perc (2,4-3 m3/h) volt, ami feltehetően elég lesz, de ott lesz a hőszivattyú is.
A mennyezethez tuti jó lehet, de a szellőzőrendszer kaloriferével történő párásításra már nem biztos, hogy annyira jó.#1583csubuka
Én tervezek beépíteni egy légcsatornás fancoilt a párátmentesítés miatt. Meg entalpiás szellőztető lesz. -
csubuka
addikt
válasz
Primary92 #1580 üzenetére
Hmm, ja, hogy ez az scmi vezérlő ilyen házi levegő-víz hőszivattyú mókolásra is felhasználható?
Kifejezetten korrekt, innovatív megközelítés. Mondjuk azért télen kicsit félnék a support hiányától, ha ez egy fontos épületben van (persze a fűtőpatron megold mindent is... csak nem éppen -10 fokban). A szüleimnél lehet a kis vendégház/raktár kombóban lehetne egy ilyennek kísérletezni, ha nem kapnának egy ilyen említéstől idegbajt
Amúgy elvi síkon nagyon tetszik a gondolat...
#1579 hupisom1:
A Nilan-nál valóban ez az egyedieskedés, ami kicsit félelmetes hosszútávon (ezt azért a Sinclairnél is fenntartom, csak azért mert most éppen van még alkatrész), meg az elején a kezdő árcédula.Illetve azért most nézegettem, próbáltam számolni és a 7 fokos hőmérsékleten párátlanított levegőből, ha fent akarjuk tartani a beltéri 25 fokos 50% páratartalmat 3 ember mellett (3x50g/óra párakibocsátás, ha nincs 3 ember, akkor is lesz vlaami egyéb forrás, ami ennyit kiad egy órában felteszem) akkor azért kell vagy 600m3/h befújás. Ami nem igazán illesztődik a 150m3/h kapacitásával az "elképzelt" (gépészeti terven nálunk ez lett megjelölve) szellőztetőrendszernek. Szóval pusztán a frissen beszívott levegő párátlanításával nem biztos, hogy elérhető a kívánt hatás? Lehet valamit elszámoltam persze...
-
WiZARD
addikt
Nekem nyáron a hőszivattyú jellemzően 700-900 Watt körüli teljesítmény felvétellel hűtötte a házat. (150m2 lakótér+42m2 garázs, de ott csak minimál temperálásra szánt kör van, köv házban tuti nem lesz kispórolva az a pár méter cső onnan se...)
-
hupisom1
tag
válasz
Primary92 #1580 üzenetére
Gree gyártás , szerintem kezeli az scmi ugyan úgy .
Ha sinclair + scmi akarsz lemezes hőcserélőre dolgoztatni ( padlófűtés) azért szerintem scop 3.5-el tudsz számolni maximum , de az igazság az hogy egy 7kw gép + scmi + lemezes hcs azért elég húzós árban , azért 1millán túl vannak már hőszivattyúk mégha szarok is
K szériát sokat szereltünk 20hz -80hz között szépen működik .
Fancoil-os hűtésre nem ajánlom , nagyon gagyi a beltéri szigetelése belül , sokszor kiáll nyomásszabályzó hiábára mert párát kap az érzékelő , a hitvány szigetelés miatt , fűteni , menyezetbe hűteni mehet . -
Primary92
senior tag
válasz
csubuka #1578 üzenetére
Amúgy tudtommal Gree is mehet. Egy imserős scmi vezérlő + Gree kombóval fűt padlófűtést és radiátort. Ott van légcsatornás klíma is tartaléknak.
#1577hupisom1:
Nekem megfordult a fejemben főfűtésre is (6 kW a hőigényünk). Mennyire tudhat jó COP-t mondjuk egy Pana K monoblokkhoz képest? Nekem nem lesz tartalék fűtésem, csak a pufferbe és hmv tárolóba épített patronok. -
hupisom1
tag
válasz
csubuka #1578 üzenetére
Kb 5-7évet szoktak menni hűtőkamra használatban ( de lehet javítani ) alkatrész van a régi 410A gépekhez is jelenleg , "szlovákok valamit jól csinálnak" 5fok os elpárhőmérsékleten nagyon nem tudod széthajtani
Ha egy 2.5-3.5kw kültérit használsz erre , 120-140m2 házban a párát lecsökkenti , de a hűtést is megoldja , kivétel a nagy melegben ( 40fok )
BB -s házikó hűtési igénye 3-4kw szokott lenni .Nilan a kicsi monoblokk-al 120m2 házat majdnem kifűt átmeneti időben , nagyon jó szigeteléssel , 38fok-ot fúj ki az anemosztátokon .
A nilan gépe is elromlik és garancia idő után egy ilyen kompakt gép javítása , nagyon drága ! Mivel minden alkatrész speciálisan ehez lett gyártva .
-
csubuka
addikt
Köszönöm szépen a választ!
-beépített hőszivattyú kell, amivel vissza lehet fűteni a túlhűtött és leszárított levegőt.
A Nilan Combi 302 Polar Top gépben látom a beépített hőszivattyút, amelynek mind az evaporátora, mind a kondenzátora a légáramban van. Viszont ennek csak 4 csonkja van. De kéne legyen olyan is, ami 5 csonkos és beépített hőszivattyús, hogy a recirkulációs ág is megvalósulhasson?
#1576 hupisom1:
Köszönöm a további részleteket!Mondjuk ami a bajom ezzel az említett kobóval, "Sinclair 09 bi 2 kültéri + scmi 1.05 vezérlő , ezt egy hőcserélőre rá lehet dolgoztatni ". hogy azért ez is elég egyedi és ha a kültéri megkotlik, akkor csak Sinclair kültéri mehet oda majd, ami persze egymagában drágább, mint egy komplett átlagos split egység.
A kérdés persze az, hogy egy átlag 120m2 családi házban hány split kéne a páramentesítéshez és gyakorlatilag visszatértünk oda, hogyha ott zümmögnének, akkor miért is nem teljesen azok oldják meg a hűtést, elfelejtve a felülethűtést ahogy van...
Zsebbenyúlós a felsőpolcos megoldás az tuti... ha az ember tényleg a leghuzatmentesebb és leghalkabbra törekszik
-
hupisom1
tag
Hűtőkamrákba is használjuk , fűtés , leolvasztás funkció is van rajta 2 szonda elég hozzá , elpár + terem hőmérséklet ( ez esetben befújt levegőt kell mérnie ) -10 -20C elpár hőmérséklet sem jelent gondot .
Nem találtam még jobb megoldást olyat ami nem tákolmány , és ellátja a feladatát , fűtés üzemben a párásítás is megoldható lenne de a meleg párás levegőt nem biztos hogy jó ötlet lenne a csöveken keresztül a lakásba juttatni . -
4D4M
senior tag
válasz
csubuka #1574 üzenetére
-> Ennek alternatívája 5-csonkosnál valami ilyesmi:
1) Bejövő friss levegő kicsit lehűt a rekuperátorral
2) Szárítás DX megoldással
3) Az 5. csonkon keresztül szobalevegővel elkeverés, így készítve egy magasabb hőmérsékletű befúvást, elkerülve az esetleges diszkomfortot
~
Ez attól függően, hogy melyik ágban van a hőcserélő, változhat, de amúgy igen. Itt a friss levegő nem téma. Azon van a hangsúly, hogy nem muszáj egy lépésben leszárítani a kívánt értékre a befújt levegőt, hanem a recirkuláltatás miatt lehet olyan ütemben haladni, ami maximális hatékonysággal és minimális diszkomforttal végzi a feladatot az igényeknek megfelelően. Míg ha friss levegőt kezeljük, akkornem érünk rá
.A vége így is úgy is az lesz, hogy
- kell valamilyen recirkulációs kör (egy split klíma is ez)
- beépített hőszivattyú kell, amivel vissza lehet fűteni a túlhűtött és leszárított levegőt. -
csubuka
addikt
Köszönöm a magyarázatot
Viszont ha az épületben amúgy padlófűtés van, akkor ez az előny azért nem feltétlen szükséges... csak ha az ember légfűtésben gondolkodik, mint fő fűtési megoldás.
Még a nyári párátlanítás kapcsán:
A nyári frisslevegő szárításnál meg ezen említett megoldás: "Azzal lehet valamennyit nyerni ha bypass helyett nyáron a hovisszanyerővel visszafutjuk mielőtt befujnánk kidobva némi hűtési energiát." gyakorlatilag ezt jelentené:
1) Bejövő friss levegő DX lehűtése
2) Ráfűtés az elhasznált levegővel a rekuperátorban, elkerüléve a túl hideg befúvást (ezáltal a rekuperátor pont nem azt végzi, amit nyáron kéne neki, gondolom évente pár ezres rezsi veszteséget okozva... mondjuk lehet, hogy több évtized mire ledolgozza az árelőnyét a Nilan-hoz képest nem?)Mondjuk ha a szakmai ajánlásokra (szoba célhőmérséklet -5 fok a befúvás ajánlott minimum hőmérséklete talán? Ezt csak mintha valahol láttam volna..) fittyethány az ember, akkor bevállalható lehetne a:
1)Bejövő friss levegő rekuperátorba hűt
2)DX párátlanítás
3)Hideg frisslevegő befúvás a szobába (arra érzékeny embereknek diszkomfort okozása)-> Ennek alternatívája 5-csonkosnál valami ilyesmi:
1) Bejövő friss levegő kicsit lehűt a rekuperátorral
2) Szárítás DX megoldással
3) Az 5. csonkon keresztül szobalevegővel elkeverés, így készítve egy magasabb hőmérsékletű befúvást, elkerülve az esetleges diszkomfortotEz így akkor nem teljesen hibás gondolatok összegzése?
-
csubuka
addikt
Áhha, szóval ez volna akkor az egyik igen nagy előnye akár az "5-csonkosoknak", hogy télen fűtéskor a bekevert szobalevegő miatt úgy tud kifűteni, hogy kevésbé lesz száraz a levegő, mintha teljesen a minimális szellőztetési térfogatáramnál jóval nagyobb fűtési térfogatáramot pusztán a kinti levegőből szállítaná a gép?
-
WiZARD
addikt
De téli fűtésnél ez se lesz rosszabb mint a szellőztető önmagában. Ígyis-úgyis a kinti alacsony abszolút páratartalmú levegő van befújva, ami a benti hőmérsékleten nagyon alacsony relatív páratartalmat eredményez. Ezen nem változtat az hogy épp mivel van felfűtve.
Ezért akarok most beszereltetni egy homevap párásítót.
-
hupisom1
tag
-
csubuka
addikt
-
WiZARD
addikt
Télre párásító kell, lassan intézni is kellene. Idén nem akarok már a párásítókkal bohóckodni minden nap.
Télen ezt nem is akarnám használni, legalábbis jelenleg nem látom minek használnám, eddig se hiányzott.Jelenleg a nyári párára ez lenne a megoldás vagy hidegebb víz + hűtő kalorifer. De ez valahogy szimpatikusabbnak tűnik.
-
4D4M
senior tag
Azért az megjegyzendő, hogy ezzel a megoldással 100% relatív paratartalmú levegőt fujunk be nyáron, csak az változik, hogy mennyire kellemetlen hőfokon. Télen meg borzasztó szárazat, és csak továbbszaritja a lakást, ha emiatt növeljük a minimális térfogatáramot.
Azzal lehet valamennyit nyerni ha bypass helyett nyáron a hovisszanyerővel visszafutjuk mielőtt befujnánk kidobva némi hűtési energiát. -
hupisom1
tag
Sinclair 09 bi 2 kültéri + scmi 1.05 vezérlő , ezt egy hőcserélőre rá lehet dolgoztatni ( kb mint egy split klíma csak itt egyedi a hőcserélő ) amit be kell illeszteni a szívó oldalba , nyáron előhűtesz vele télen előfűtöd , pont mint a Nilan csak az 3-3.5millió a Combi 302-e gépe és rosszabb a hatásfok .
Itt meg veszel egy 400-600e Ft szellőztetőt, kültéri + scmi kb 400-450e Ft + hőcserélő 100-150e Ft , kb 1millió lehet , a többi költség szerelés , szellőztető csövek stb de az a Nilan-nál is kell ....
Egy jól szigetelt házat átmeneti időszakban kifűtesz vele , és hűtöd is , hiába alacsony az áramlás 100-200m3 az scmi-vel elég pontosan be lehet állítani mennyire dolgozzon rá a gép .
És egy lakossági split klíma is működik csendes módban 200m3 körül . -
smallmer
őstag
Sziasztok!
Az utolsó használati melegvíz tartály kérdésem következik.
Szükségünk van egy 300 literes használati meleg víz (indirekt tároló) tartályra a hőszivattyúnkhoz.
Pár nap fórumozás alapján sikerült magam lebeszélni a 400 literes HMV tartályról, így maradt a 300 literes.
Kinéztem néhány terméket és szeretném kérni a segítségeteket, hogy melyiket lenne a legérdemesebb megvásárolni, ha az árát figyelmen kívül hagyjuk:
Linkek a termékekhez:
CORDIVARI BOLLY 1 XL 300
FALCON HPHV S 300 INOX
HAJDU STXL 300 C
SUNSYSTEM SWP NL 300
Install Watex Terra 300A becsatolt táblázat alapján a Falcon lenne talán a legjobb, mert órási a hőcserélő felülete és inox a belseje, viszont ez egy kínai gyártmány. Szerintetek minőségben gyengébb lehet mint a többi? Hosszú távon nem lehet vele gond?
Mit gondoltok melyik lehet a legjobb választás?
Köszönöm szépen!
-
WiZARD
addikt
Egyre jobban tetszik ez a Nilan, asszem ha egyszer újrakezdem akkor az lesz a nyerő irány.
Oké hogy bonyolult, de mégis egy rakás meleget/hideget dobunk ki azért hogy utána meg azt csináljunk. Nem vagyok szakember, splittel nem tűnik egyszerűnek, de egy monoblokkal duplán csövezve (2 kör fixen egyiken hideg, másikon a meleg) el tudnám képzelni.
Nálunk 4 főre elég a 180as HMV tartály (és "minimumon" van a hőmérséklet, lehetne még bőven feljebb menni)
-
smallmer
őstag
Sziasztok!
A most épülő házunkban a fűtés hőszivattyúval kerül megoldásra, így a használati meleg vizet is szeretném ha a hőszivattyú készítené. Ehhez szükségünk van egy indirekt tárolóra (HMV). Van valami bevált márka, típus vagy bármi, amit tudtok ajánlani? Inox-ot érdemes venni a rozsdásodás miatt vagy nem? Mekkora méretet ajánlotok egy 4-5 fős család számára? Bármilyen tanácsot szívesen veszek.
Köszönöm szépen!
-
WiZARD
addikt
Létezik olyan hőszivattyú, ami egyszerre tud hűteni + HMV-t készíteni?
Laikusként tök logikus lenne, és tök bénának tűnik ez a működés, hogy felváltva csinálja a kettőt, és fújja az utcára a hideget ahhoz hogy HMV-t csináljon.
(Na meg a medencét is fűthetné, amíg a lakást hűti.) -
gubisadam
aktív tag
Sziasztok,
Van valakinek tapasztalata az alábbi géppel kapcsolatban? Terv szerint ilyen lenne beépítve, de ha a gép nem ajánlott, vagy bármi ellenjavaslat akkor ráfizetéssel lehetne másikat is kérnem:Technik Cool Pro Split 1f 230 V 185 L HMV levegő-víz hőszivattyú,
-
csubuka
addikt
válasz
Audience #1547 üzenetére
Ja jó
Aannyira nem érzem, hogy miért olyan fontos, hogy propános legyen egy gép. Ezt az egészet jórészt talán a környezetvédelem szülte ha jól gondolom nemde?Azon felül olyan problémát old meg amit nem igazán szükséges szerintem Magyarországon legalábbis. Extrém minuszok nincsenek.
Aztán okés, hogy tudhat akár 75 fokos vizet is előálltani, de gondolom a COP büntet olyankor. Sszóval attól még mert elméletben tud ilyet, a gyakorlatban nem igazán van jelentősége, mert ilyen körülmények között úgysem igazán kéne hőszivattyút üzemeltetni.
-
csubuka
addikt
Köszönöm szépen a választ!
-A korrugalt 75-ös csövek esetén ez az az osztokon keresztül csatlakoztatott
cuca
és porszívó komboval biztosithato
Akkor ha álmennyezet felett van az osztó, akkor már épitéskor célszerű reviziós nyilást rakni a gipszkartonra az osztó alá kb?Ezt a "cuca"-egységet google alapján talán csak félig tudom megitélni
Egyfajta kéményseprő jellegű megoldás, amit végtolnak a csövön?
A korrugált csöveknél mennyire gond amúgy tisztithatóságot tekintve, ha ilyen U-szerű kényszerkerülő kerülne néhány ágvezetékbe bele? (kényszerből sajnos kelleni fog egy az álmennyezeti légrést elmetsző gerenda miatt)
-A spiko csövekre rev nyilasokat kell elhelyezni x méterenként.
Itt is olyasmira kellhet még pluszban gondolni, mint a szennyviznél, hogy max 1db 90 fok kéne, hogy legyen a tisztitók között?-Mindazonaltal a tapasztalatok alapján, ha a csőszakaszok elején legalább egy durva szűrő (G4 régebben) van, akkor évtizedes tavlatokban se halmozódik fel észlelhető mennyiségű kosz bennük.
Akkor végülis ilyen G4 szűrőket kellhet a szoba használt levegőt elszivó légbeszivó szelepek után rakni akár? -
4D4M
senior tag
válasz
csubuka #1535 üzenetére
Minden gyartonak kötelező jelleggel biztosítani kell a tisztithatosagot. A korrugalt 75-ös csövek esetén ez az az osztokon keresztül csatlakoztatott
cuca
és porszívó komboval biztosithato. A spiko csövekre rev nyilasokat kell elhelyezni x méterenként.
Mindazonaltal a tapasztalatok alapján, ha a csőszakaszok elején legalább egy durva szűrő (G4 régebben) van, akkor évtizedes tavlatokban se halmozódik fel észlelhető mennyiségű kosz bennük. -
csubuka
addikt
Mivel az osszes levego-viz gep inverteres hajtasu, mindegyik aramkorei egyeniranyitoval kezdodnek. Édesmindegy, hogy miből lesz ez az egyenáram, amivel majd a kompresszor motorvezérlő elektronika dolgozgat szerintem.
Egyszerűen van olyan teljesítményszint ami felett nem nagyon van egyfázisú táplálás aztán ennyi, oda 3 fázisú kell. Amúgy önszívatás...
-
LOTR
addikt
ha nem féltek attól, hogy amikor tartósan mínuszok vannak, akkor nem 24 fokban ücsörögtök otthon, akkor ez még simán jó lehet, mint kompromisszumos megoldás - persze szerintem
esetleg ne csak annyit bővítsétek a radiátorokat, hogy 3 kamrásra, hanem pl x+20cm hosszú 3 sorosra mindenhol -
hupisom1
tag
Hűtő kalorifer nem rossz megoldás , de lejjebb kell vinni a vízhőfokot , keverni kell a menyezetbe a 16-18fok-ot , egyszerűbb egy sinclair+ scmi kombóval hűtőkörre kötni , aztán az kivonja a párat és hűti is a befújt levegőt , a Nilan-ban monoblokk klíma van láttam működés közben nem rossz , de drága , az ár különbözet-ből bőven kijön a sinclair + scmi kombó 2.5-3.5kw bőven elég + kalorifer , cop is jobb lesz mint a Nilan-nál , fűteni is tudsz vele.
-
P00By
nagyúr
Másik kérdés: 1x20A van a H-tarifán, gépesz javasolta, h bővítsük fel három fázosra, mert azok a gépek jobbak (megindokolta miért, de már nem emlékszem)! Ez tényleg szükséges?
-
csubuka
addikt
Sziasztok!
Nem nagyon van szellőztetős topik, szóval itt teszem fel a kérdést, mert aki hőszivattyús, annak lehet van központi szellőzése is.
Alapvetően magákat a légcsatornákat nemigen kell takartani nem? *Ha spirálkorcolt a cső az osztódobozokig, utána meg antisztatikus/antibakteriális flexi műanyag... Vagy azért valamennyire a tisztithatóságot figyelembe véve célszerű a vonalvezetést megoldani?
-
LOTR
addikt
nem olvastam vissza a teljes beszélgetést, tehát csak erre reagálok
nálunk CC energetikai besorolású házban már 2 telet kb fancoilok használata nélkül elment a fűtés valamennyire túlméretezett radiátorokkal, kb 45 fokos előremenővel (amikor hidegebb volt, akkor kellett kicsit feljebb is állítani, mert a hőszivattyú fűtési prioritása a hmv-n van és egyelőre még ez volt a legkényelmesebb vagy legegyszerűbb megoldás)
ha nálatok 1,5x túlméretezett radiátorok lesznek, és van szigetelés is, akkor azért - legalábbis így látatlanban - nem gondolnám, hogy bármi probléma lenne majd a fűtéssel
esetleg egy központi helyiségbe érdemes lehet egy fc-nek is kialakítani a kört -
P00By
nagyúr
Nézd! Padlófűtéshez mindent fel kellett volna szedni és újracsinálni, ez plusz idő (ami nincsen) és elég sok pénz. A másik fajta padlófűtés nem fér el és drága. Lehetne mennyezet fűtés, de akkor a teljes meglévő álmennyezetet el kellene bontatnom. Én gondoltam a parapet fan-coilra, de azzal megint az a baj csak kevésbé, mint a klímával. Van légáramlás, ami zavaró lehet, viszont azzal meg lehetne oldani a hűtést is...
-
4D4M
senior tag
Azigen. Valószínűleg azért, hogy ne tudjanak beragadni egy állapotba üzemzavar esetén meg, hogy ne legyen hangja, de azt hiszem ha lehetne választani, akkor én inkább ezekkel élnék együtt mint a fűtésükkel. Egy keresés most nem igazán vezetett eredményre, de mindenesetre a termoelektromos amit NEM keresel (:
-
4D4M
senior tag
Biztos átrágtátok ezt töviről hegyire', de őszintén szólva én ezt a kombót ajánlanám/választanám utoljára. Megelőznék a alacsony építési magasságú padlófűtések, fan-coilok (parapet, magasoldalfali, légcsatornás). De ha van hely 33K-s monstrumokra, akkor persze úgy-ahogy betölti a funkcióját.
a gázkazánhoz képest itt a csövezésben stb. van eltérés (mire figyeljek oda)
~
Többszöröse a térfogatáram, amihez nagyobb csövek szükségesek. Ha termosztatikus szelepek is kerülnek be, akkor be kell építeni túláramszelepet vagy puffert. Hagyományos szelepekkel van rá esély, hogy zajosak lesznek.
-> hidraulikát ne a kivitelező találja ki (így szoktuk szabvány alapján) -
smallmer
őstag
Sziasztok!
A hőszivattyúmhoz szükségem van egy 400 literes használati melegvíz indirekt tárolóra és egy puffer tartályra ami minimum 100 literes. Van valami bevált márka / termék amellyel biztosan nem fogok félre?
-
^Boss
őstag
Bosch WQB245A0BY Höszivattyús kondenzációs szárítógép típusa. Heti 1x megy igy nyaron.
valamivel tobb a mosas, napi 1-2, 40 es 60 fokon, eco modban. Regen heti 1-2 mosassal elvoltunk. Az egy lg dd volt.
Bosch WGB256A0BY elöltöltös mosógép a típus, higy néztem nagyjából forgatásnál, öblítgetésnél 50-60w, centrifugazasnal 500-600.
a 40 izzobol nappal 0, este egyszerre max 10 eg, de inkabb 5 az atlag. -
^Boss
őstag
Bocsi a keslekedesert, zajlik az elet
fogyasztok:
mosogep, szaritogep, mosogatogep, fozolap, suto, mikro, huto, paraleszivo, nespresso gep, kenyerpirito, motoros kanape, 2 lenovo dokkolo, 2 laptop radugva (heti par ora hasznalat, szinte zero). Garazsajto motorja, hoszivattyu, keringteto szivattyu, sentio vezerlokozpont, riasztokozpont.
~40 izzo, de ertelmesen hasznalva, mind ledes.
van meg 2 paraelszivo venti a mosokonyhaban meg az egyik wcben.
it resz: 2 router, 3 5os switch, rpi5, syno nas, hue kozpont.
szorakozas: 2 tv (eleg ritkan megy igy az ujszulott mellett), 2 telekom android box, 2 apple tv, ps5 (koltozes ota sleepel), erosito.
toltunk meg bt hangfalat, telefont (2), ipadet. Ezek allandoan be vannak dugva.
eseti gepgasznalat: turmix, tesztadagaszto konyhai cuccos.nagyjabol ennyi.
ezek kozul, ami uj: hoszivattyu, konyhai es mosas/szaritas gepei, huto is, kanape. It full ugyanaz. Egyeb eseti gepek, szorakozas temakor full ugyanaz.
regi lakas telen 200-250 aramfogyasztas/ho (gazkazan), erre jott meg egy 7-8 ezres altalany gaz egesz evben.
nyaron 500/ho a legkondi hasznalat miatt.ebbol lett most 600-800/ho aram itt, ami szerintem sok.
ha segithet, van hosszabb mereslista is, de csak peldanak:
08.14 14:21: 1680
08.15 8:30 1698
a ketto kozt direktben csak a fozolap ment egy orat max, azonkivul egy zuhanyzas, es elvas, 1%os fenyerore levett lampaval a kicsi megfigyelese miatt.
18 itt is oriasi fogyasztasnak tunik, a hoszivattyuban megnezve a trljes tegnapi nap fogyasztasa ezido alatt 15.6 volt.
ugyanennyi volt a keddi (tegnapelotti) fogyi is, viszont erre a ket napra az oraallasok a kivetkezok voltak nagyjabol hasonlo idokben nezve:
08.13 09:03: 1634
08.15 8:30 1698
tehat eszerint a hoszivattyu ~31-e mellett elvileg hasonlo gepparkkal elment 33 meg 2 nap alatt. -
-
WiZARD
addikt
Kiváncsiságból megnéztem hogy HMV készítés mennyivel fogyaszt kevesebbet nyári 30 fokban, mint télen -3 foknál.
34 fokos vízről indulva 44 fokig fűtve most ~0,6 kWh, télen ~2 kWh -
^Boss
őstag
Koszi szepen, nagyon hasznos!
nalunk a router nas rpi, szolgaltatos hgw, egyutt 60w. IT ujszulott miatt zero volt az elmult heten (fogyi megis 200kkwh volt, 2 napot itthon sem voltunk…)
gepek atlagosan mennek, minden uj. En nem ertem egyelore mi fogyaszt, esetleg van otletetek, azon tul hogy egyesevel mindent is merjek ki, hogy lehetne a vegere jarni?
illetve, a pana hoszivattyu altal irt adatok mennyire megbizhatoak? -
WiZARD
addikt
Ez jó, van ilyen nekem is.
(nem volt $kedvem$ megcsinálni, hogy minden külön legyen mérve, kellene kb 20 x 1 fázis és 4 x 3 fázisos mérő. Van amire fixen raktam, a többi ami érdekelt azt 1-2 hétig mértem átlag felhasználás mellett, arra jó, hogy képbe kerültem.)Elsőre majdnem azt mondtam hogy milyen kevés az a 288 kWh, de ahogy átnéztem ezek nagyságrendileg nálam is ennyit fogyasztanak. Aztán mindennel együtt mégis havi 1300 -1800 lesz belőle
-
4D4M
senior tag
-
^Boss
őstag
Helyisegenkenti, igen (wavin sentio kozponttal es szabalyzokkal a szobakban)
az also szinten beton, fent viszont nem. De ott mindossze 1 szobanal megy erdemben a hutes.csak osszehasonlitaskeppen, legkondit nem szamitva a nagyjabol ugyanekkora elozo lakasban 200kwhval elketyegtunk a gazkazannal egyutt, es most egyikunk sem dolgozik, tv alig megy, ujabbak a gepek, tehat semmi nem indokolja, hogy 500akat fogyasszunk pluszban /ho, ezert probalnek utanajarni, mi a gebasz, mert ez mar szemmel erzekelheto havi plusz koltseg nyilvan
-
^Boss
őstag
Hm. Jo volt a tipp, valoban van mindenfele fogyasztasi adat (most koltoztunk nemreg, es kozben jott a gyerek is, nem volt idom meg megnezni)
ezek alapjan az ossz 1500kwh fogyibol 500 csupan a hoszivattyu, szoval mas lesz a ludas. El nem tudom kepzelni, mi eszik ennyit, kvazi 2.5 honap alatt 1000 kwh nagyon soknak tunik a haztartasi gepeknek majus vege otakoszi szepen a valaszokat.
-
^Boss
őstag
Sziasztok!
új ház, hőszivattyú (PANASONIC AQUAREA T-cap 12kW). Milyen fogyasztas lehet a kb elfogadott ha nyaron menyezethutesre van hasznalva, a szigeteles 20cm, 30as porotherm teglaval?
van hideg es melegviz tartaly, keringteto szivattyu.
Eddigi tapasztalat szerint havi 600-700 kwh megy el, amit kicsit sokallok, kazan+legkondi korabban akar egesz nap hasznalva is rezsiben kevesebb volt (neveteseges gazdij kb 4000ft a melegvizre, es egy 20-25k/ho a klimakra). A hutes egyebkent alig megy, 1-1 szoba ker neha az idojarastol fuggoen hutest, 24 fokra van allitva atlagban. Nem tudom milyen adat segithet meg, de ha mondjatok, megirom -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Milyen videókártyát?
- SSD kibeszélő
- Horgász topik
- Napelem
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Politika
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! HP USB C G5 Essential (5TW10AA) dokkoló hibátlan működéssel garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude 7280 - i5-7GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Creative Sound BlasterX G5 (70SB170000000) (Sound Blaster) (DAC)
- 121 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest