Új hozzászólás Aktív témák

• janos666

nagyúr

válasz xeon forever #6352 üzenetére

Ezer éve nem foglalkoztam behatóbban a kérdéssel (mert az első generációs consumer SATA2-es kis vackok megjelenése óta mindig SSD-n tartom a rendszert, és oda rakom a pagefile-t is, legfeljebb azzal kísérleteztem néha, hogy átmenetileg teljesen kikapcsolom, de aztán mindig újra engedélyeztem), de tudomásom szerint sorban halad a Windows a lapozófile-ok közt, sohasem használja őket RAID-0 jellegű párhuzamosítással (ha valamennyire mégis párhuzamos, akkor max valami "round robin" szerűen, egyszer ide, egyszer oda...). Onnantól kezdve pedig az szerintem mindegy is, hogy mi alapján választ (úgy rémlik, hogy talán lefut egy nagyon felületes kis benchmark induláskor vagy pagefile létrehozáskor, és a gyorsabbnak vélt pagefile-t tölti meg először, aztán ha az már tele van, akkor jön a következő, de ez most nagyon halovány emléktöredék és talán változott is az évek során), a lényeg hogy gyorsabb csak akkor lesz, ha RAID-0 kötetet csinálsz a HDD-kből és arra rakod a lapozófile-t, vagy sokkal inkább, ha HDD helyett SSD-re teszed, de a legjobb nyilván az, ha elég sok RAM-od van ahhoz, hogy akár még lapozófile nélkül is elfuthatna a gép, és a pagefile tényleg csak tartalék jelleggel van jelen (azon most ne vitatkozzunk, hogy ha jelen van, akkor valami kis kevés kacatot mindig minden áron bele fog lapozni a Windows, ha kell ha nem, de ha rengeteg RAM-od van, akkor a tényleg fontos dolgok nem lesz állandóan kilapozva, hacsak nem valami egyéni bug játszik közre).

Új hozzászólás Aktív témák