Hirdetés
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- Ingyen kellene, de tegnapra
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- DPD tapasztalatok
- JBL Xtreme 4 vélemény (vs. BOSE)
- Bambanő háza tája
- Android másképp: Lineage OS és társai
- Asszociációs játék. :)
- DVB-T/T2/C+FM+DAB USB tuner stick
-
LOGOUT.hu
A rendelkezésünkre álló információk alapján, a szoftver PC-re való telepítése Magyarországon nem minősül illegális cselekménynek. Ettől függetlenül a szoftver módosítása továbbra sem megengedett, ezért a továbbiakban az ilyen verziókra történő bárminemű utalástól kérjük mindenki tartózkodjon!
Tartalomjegyzék:
1. Előkészületek
2. macOS telepítő USB létrehozása
3. Clover telepítése
4. macOS telepítése
5. Telepítés utáni tennivalók
6. Támogatott Grafikus processzorok
7. Előforduló hibák, támogatott WiFi+BT/Ethernet eszközök
8. Hogyan kérjünk segítséget, ha nem működik?
9. Hasznos linkek
10. Hasznos alkalmazások
11. Hasznos alkalmazások (társtopikból a hasznos programok és hasznos apróságok címek alatt)
12. Windows Dual-Boot (egy meghajtón/külön meghajtón)
Új hozzászólás Aktív témák
-
tlac
Topikgazda
amit írtam az arra vonatkozott, hogy ne csak egy almalogót láss, hanem lásd a részleteket, hogy mi a hiba
Szóval teszt volt, be is jöhetett volna, másnak is megy.
de ugyanazzal az igp-vel?
mert továbbra is azt mondom, hogy szerintem nem támogatott, amíg nem mutatsz valami példát az ellenkezőjéreha tetszik a macos, inkább vegyél egy gyári mac-et, lehetőleg már ne inteleset
ha nagyon olcsón akarod megúszni (de időddel meg fogod fizetni), akkor még lehet próbálkozni inteles hackintosh-sal, viszont már nagyon végén a járunk
-
thmsk
csendes tag
Igen, valahol olvastam, hogy sikerüt másnak is ezzel az igpu-val de meg nem mondom hol volt, sok fórumot, Redditet átnéztem.
Viszont elírtam mert nem Vega 3 van a gépembe hanem Vega 6.A jelenleg lényegen nem változtat, mert nem sikerült megcsinálnom és nem is akarom mókolni mert ahogy Te is írtad, már a végén jártok ennek az egész Hackintosh témának.
Egy próbát megért, nem low budget megoldást akartam kereseni csak felhasználni azt amivel jelenleg rendelkezem.
Viszont igazad van, a végén úgyis vennem kell egyet és annál is maradok.Mindenesetre köszönöm szépen a segítséget! 😊
-
őstag
Ma impulzusvásárlással vettem egy Trust Tyro FullHD webkamerát, 12.199 volt MM-ban. A Trust Trino HD nem tudott ráélesíteni a személyi igazolványra mert fixfókuszos. A Tyro autófókuszos és miniállvány jár hozzá(a Trino-hoz nincs állvány), ez is megy facetime-al, meg az autofókusz miatt alkalmasabb videó bankolásra, az igazolványok mutogatása végett. A gyártó oldala azt írja hogy csak inteles macOS-al működik
"Intel-based Mac with Mac OS X 10.15 (Catalina) or higher". Valaki megnézhetné hogy arm-es mac-en működik e.[ Szerkesztve ]
-||- Asrock B660M HDV -II- G.Skill Aegis 2x16GB DDR4 -II- - i3 12100f -||- Sapphire RX550 4GB -||- AOC Q27V4EA 1440p -||-
-
tlac
Topikgazda
pár órája kijött acidanthera-n mindenből friss verzió (opencore, virtualsmc, whatevergreen, restrictevents), ami már hivatalosan támogatja sequoia-t
meg is javultak a szenzorok, plusz még a frissítés is megjelent
restrictevents revpatch=sbvmm argumentummal
meg securebootmodel disabled
és továbbra is macmini 8,1 smbios -
őstag
válasz 1thousand977 #37928 üzenetére
A megoldásoddal műkodött az OTA frissítés kis fennakadással. Megcsináltam az OC beállításokat amiket írtál, elsőre a "Nem sikerült előkészíteni a szoftverfrissítést, kérjük próbálja újra" üzenetet kaptam mint a múltkor, de a második próbálkozás már sikeres volt, lement a frissítés.
-||- Asrock B660M HDV -II- G.Skill Aegis 2x16GB DDR4 -II- - i3 12100f -||- Sapphire RX550 4GB -||- AOC Q27V4EA 1440p -||-
-
Rob65
újonc
Sapphire Radeon RX6400-hez továbbra sincs NootRX Navi 24 support sajna
-
őstag
Milyen hátrányt jelent ha nincs NootRX, attól még böngészésre youtubozásra használható egy RX6400 alapú kártya ?
Van egy második gépem a tv alatt amolyam médialejátszó, most monterey megy rajta az i3 4160 igp-jével, a szokásos hibákkal(már megszoktam). Elég borsos árú (~50k)az rx6400 és jelenleg csak egy fajtát kapni(Sapphire Pulse RX 6400 4GB GDDR6), de még mindig ez a legolcsóbb radeon amivel elvileg megy a macOS ugye ? Megy vele normálisan egyáltalán ?[ Szerkesztve ]
-
Rob65
újonc
válasz attilav2 #37960 üzenetére
Re: "Milyen hátrányt jelent ha nincs NootRX, attól még böngészésre youtubozásra használható egy RX6400 alapú kártya ?
... Megy vele normálisan egyáltalán ?"Nem, nem megy, de ezt írtam az előbb is!
RX 6600-tól megy csak az RX sorozat, tehát Navi 21, 22, és már a Navi 23 is beindult.
DE az RX 6400, 6500 XT stb, tehát ami Navi 24, az egyik sem megy!
Csak max 3 MB VRam- ha be tudja valaki izzítani, akkor csakis a WhateverGreen-nel-, de semmi videogyorsítás, NootRX-el meg semennyire sem.Csak az Intel HD 630 az jó, i5-7500-tel. Azért vettem meg ezt, mert low profilos fér csak el nekem.
Windows-on szépen megy is, minden rendben, de macos-en semmi.Van egy linuxos driver, talán azzal behúzom majd valahogy, mert a NootRX támogatást azt csak ígérgetik hozzá már úgy egy-másfél éve
Szerk.
Nekem is Sonoma 14.7 (23H122) és Sequoia 15 beta 8 (24A5331b) fut jelenleg legfrissebben a rendszereken, illetve win11. 24H2Asztali gép: Fujitsu D757 SF i5-7500. ( erre kellene a támogatás az RX6400-hez)
Laptop: Dell Latitude 5590 i5-8350UEgyikkel sincs semmi gond sem.
[ Szerkesztve ]
-
tlac
Topikgazda
Sequoia 15 beta 8 (24A5331b) fut jelenleg legfrissebben a rendszereken, illetve win11. 24H2
ntfs-sel neked nincs problémád Sequoia alatt?
a finder rendesen tudja olvasni, de pl. a kodi nem, meg a homebrew-s midnight commander sem
mindkettő alatt az van, hogy bizonyos mappákat üresnek lát -
Rob65
újonc
RE: "ntfs-sel neked nincs problémád Sequoia alatt? "
Csak a Findert használom, ott nincs gond, Mounthy.app és a Tuxera NTFS 2019 is működik, azokkal nem csak readonly a win.
... esetleg megnézhetem az említett progikat ... nekem nem jött be semmi ami az eredetinél jobb lenne, total findert kipróbáltam már, ott is minden megvan.
Esetleg meg kellene nézni a /Library/Filesystems mappát , nekem egyszer ott kellett törölni a különféle kiterjesztéseket, ami miatt nem mountolta föl a rendszer a win partíciókat, illetve olyan is volt, hogy egy rossz kext miatt nem voltak meg az ntfs-ek, az meg a FeatureUnlock.kext volt, ha jól emlékszem. -
Rob65
újonc
válasz attilav2 #37960 üzenetére
RE: " Van egy második gépem a tv alatt amolyam médialejátszó, most monterey megy rajta az i3 4160 igp-jével .. "
A Sapphire RX 550-ed az elvileg támogatott Baffin-core-ra hamisított ssdt-vel, de a procid is elég öreg. Az Open Legacy Patcher Nightly-vel lehetne megpróbálni egy OpenCore installert írni rá, Monterey-ig jó, biztos, de így lehet még a Sonomával is menne... és ott van a beízzítható jó kis grafika is!
( insanelymac-en szerintem @deeveedee még a Sequoia-t is felrántotta vele ... )
[ Szerkesztve ]
-
Rob65
újonc
... nem is Hashwell ... úgyhogy hajrá !
-
tlac
Topikgazda
én csak read only módon használom az ntfs-t, nem raktam fel hozzá semmit, amivel írni is lehetne
(régen valamivel próbálkoztam már, de úgy tűnt mintha fájlrendszerhibákat okozna, aztán azóta nem is kísérleteztem többet)a kodi az egy htpc app
a homebrew-val meg egy package manager, jó kis command line-os tool-okat lehet vele felpakolni[ Szerkesztve ]
-
őstag
"A Sapphire RX 550-ed az elvileg támogatott Baffin-core-ra hamisított ssdt-vel"
Nem kell neki hamis ssdt mert Polaris/Baffin magos, úgy tudom a lexa magos rx550 ekkel kell trükközni. Az RX550 a fő gépembe van ami 12 gen i3, sonoma megy rajta, a haswell meg a második gép azon megy monterey az igp miatt. OCLP-re gondoltam, de akkor minden frissítés előtt / után trükközni kellene. lehet vele szívás, amíg frissítik a monterey-t addig az marad a második gépen.-||- Asrock B660M HDV -II- G.Skill Aegis 2x16GB DDR4 -II- - i3 12100f -||- Sapphire RX550 4GB -||- AOC Q27V4EA 1440p -||-
-
Senator
aktív tag
En 2012 óta használók Tuxera NTFS-t teljes megelégedéssel...
-
Rob65
újonc
Az ntfs sonomától -asszem - a rendszer által támogatott 'read only', semmi sem kell hozzá, hogy az ntfs is ott legyen, de - tapasztalatom szerint - a 'Quircks' jelölésektől függően nálam is volt már olyan, hogy nem csatolta fel a reegyesdszer a wib lemezeket, csak a pendrive-ot látta.
A nyontatóm scannerét nem szokta mindig megtalálni a Sequoia és a Sonoma, olyankor a scanner illesztőt telepíteni kell és egy reboot után meglesz a képletöltő appja is.Sequoia 15.1 beta 4 a legújabb rendszer, a 15.0 16-ával hivatalos lett.
Mire írtad, hogy nem lesz jobb?! wifi/BT talán ? -
naja
aktív tag
Sziasztok! B760 lap +12th gen prociról mi a véleményetek? Mennyire működnek? Eddig úgy tudtam, hogy 10th gen az utolsó ami támogatott platform (patkolással a 11th gen) is. De most látom, hogy olarila oldalán van minden (13/14th gen is). Bár még nem mélyedtem el benne, hogy mik vannak.
Kérdéseim:
– OpenCore installhoz mi most az irányadó guide? (Dortania elég régi már)
– olarila oldala mennyre ajánlott vagy jó?
– B760 + 12x00(normál vagy F) esetében mikre kell felkészülni? Mi nem fog menni?
Köszi előre is! -
tlac
Topikgazda
-
őstag
Nekem B660-on 12th-gen en fut Sonoma, támogatott radeon vga-val használom. Ha van a lapodhoz opencore efi, vagy azonos chipsetű másik laphoz való, akkor nem annyira nehéz beüzemelni. Usb portokat mappelned kell hogy működjenek macos alatt(erre van egy windows alatt is működő tool ami legenerálja a .kext-et), és a hálókártyádhoz nézned kell egy .kext-et hogy működjön. Ha találsz kifejezetten a lapodhoz való efi-t akkor elvileg pöcc-röff működnie kell szinte mindennek, legfeljebb kisebb kellemetlenségek lesznek, pl az előlapi usb3 portok nincsenek mappelve így nem működnek macos alatt(nálam ez a helyzet, de le*arom), lusta vagyok új portmap-et készíteni.
Olarila efi-vel is próbálkozhatsz, előtte mindenképp meg kell csinálni az usb port mappelésről a .kext-et és a lan-odhoz is .kext-et kell vadásznod, ezeket aztán bemásolod az opencore efi-ben a megfelelő helyre és élesíted a configban. Nekem elindult a rendszer olarila efi-vel is. Az usb portmap-et lehet többször is meg kell csinálnod mire jó lesz(mindent lát a macos amit kell, egeret billentyűt).[ Szerkesztve ]
-
naja
aktív tag
Köszönöm Mindkettőtöknek!
Igen, én is a "fejlett" (P/E) proci miatt aggódtam kicsit. Igazából a lóerők kihasználása nem is annyira érdekel, csak laggoló/akadó bénaság ne legyen belőle. 10gen-nel nem rég mentem végig a dortania guide-on. Menet közben vettem észre, hogy mennyire nem up2date (0.9.1 több mint egy éves). Konkrétan nem úgy kell megoldani dolgokat, mint a ott írják (wifi/lan). Úgy fest a 10gen alaplap megdöglött, és a jövőn gondolkodtam. Amúgy egy 6600xt van mellé.Amúgy F-es procit érdemes lehet venni? Ha már úgysem látja/használja?
Csak érdekesség képpen kérdem: Sequoia-t nyomkodtátok már? -
tlac
Topikgazda
nekem ez az egész P/E magkoncepció nem tetszik
i5-12600 a legerősebb E-magmentes cpu a 12. gen-en belül
de ha nagyon problémát okozna, biosból még lekapcsolhatóak az E-kén nem vennék F-es procit
ha videokártyád is megpusztul, akkor még egy igp-vel egy win/linux simán elfutnyomkodom már egy ideje a Sequoia béta verzió óta, írogattam itt róla a topikban
céges gépen meg vonták vissza a frissítést rá, túl sok volt a probléma a 3rd party app-okkal
-
naja
aktív tag
Hát, én még nem igazán tudom mit gondoljak az E/P magokról. Szerintem jó irány (nem is új), de tutira kell pár generáció, amire ráállnak az emberek és olyan appokat írnak, amik megfelelően használják. Azért érdekes lenne, ha a Siliconok E/P managementjét valahogy meg lehetne patkolni. Persze ez így egy elég durva felvetés, gondolom.
Elnézést, nem voltam egyértelmű. A nyomkodás alatt arra gondoltam, hogy mik a szubjektív vélemények a Sequoiaról. Max technikai dolgokat olvastam csak. Inkább az érdekelne, hogy van-e értelme? Például valahol azt írták, hogy gyorsabb lett.
-
d.tiborz
aktív tag
Sziasztok,
(angolom elég pocsék, ezért ha lehet magyar nyelvű segítséget szeretnék kérni)
Egy ASUS VivoBook Go 15 laptopon (AMD Ryzen 5 7520U procival) szeretném kipróbálni a macOS-t, nem vennék ezért Mac gépet.
Kerestem leírásokat-videókat a telepítéssel kapcsolatban, de a pl a BIOS-ban semmiféle javasolt beállítás nem található.
Van értelme küzdeni vele, vagy esélytelen?
Előre is köszönöm!
Üdv -
szuszinho
őstag
Sziasztok,
Ezer éve...
Ami most van: Catalina OC bootloaderrel. B460 lap i5-10500 proci. (nem fullos, de működik)
Szeretném Sequoia-t Clover-rel feltenni, de nem bootol a pendrive-ról. (összefoglaló alapján haladtam)
Fellelhető valahol egy működő EFI mappa? -
őstag
válasz szuszinho #37980 üzenetére
Szerintem már csak OC-val érdemes próbálkozni.
Efi-k fellelhetőek a neten ilyen chpisetes lapokhoz ezeket találtam hirtelen:
Ez a legfrissebb(jún 11 2024): OpenCore Hackintosh for Asus PRIME B460M-A
ASUS TUF Gaming B460 Plus i5-10400 Opencore Hackintosh Build. (ez aug 10 2022-es)
ASUS B460 Strix ITX OpenCore EFI (ez márc 19 2022-es).
A legelsővel próbálkoznék az a legfrissebb készítésű, illetve próbálj a "lapod típusa opencore efi" szavakra keresni lehet hogy van kifejezetten a lapodhoz készült OC efi és akkor nem kell az usb portok mappelésével foglalkozni. Minden más esetben mappelned kell az usb portokat (egy pendriveot végigdugdosni az usb portokban, windows alá is van erre program, és windows alatt usb3 pendriveal is lehet csinálni, viszonylag egyszerűen mappelhetőek vele az usb3 portok is, generál egy kextet amit egy másik kext kíséretében be kell rakni az opencore-ba és aktiválni) Azthiszem ez az: https://github.com/USBToolBox/tool A topikban írtunk már erről a programról, keress rá.
Ha van működő usb mappelésed a lapodhoz akkor annak a kext-jét átemelheted másik OC efi-be, a megfelelő mappába másoláson túl ne felejtsd el aktiválni az OC konfigban.
Ha mappelned kell lehet hogy többször kell próbálkoznod a mappeléssel hogy minden működjön amit szeretnél(bill, egér stb). Az előre elkészített efi-kben a kext-eket lehetőleg cseréld a legfrissebbre, így nagyobb az esély a Sequoia futtatására. Lan odhoz való kext legyen az efi-ben és legyen aktiválva, h legyen neted. Szerintem a legelső linkemen levő efi-vel elég nagy eséllyel el kell hogy induljon a Sequoia, esetleg a bios beállításokon kell még valamit reszelni hozzá(a github oldalon írja a készítő hogy mit kell állítani).[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz szuszinho #37982 üzenetére
Az általam linkelt legfrisebb b460 efi-ben a securebootmodel eleve disableden van(ez lett volna a tippem h állítsd disabledre), nincs ötletem mi miatt indulhat újra. Az oc loggolás be van állítva, logfájlok keletkeznek az efi partíción ? Az oc logok átnézésén kívül más ötletem nincs.
[ Szerkesztve ]
-
joci2000
senior tag
válasz szuszinho #37982 üzenetére
nvram-ban (efi bios-ba) tárolja el a beállításokat. Ezért látszódik a korábbi konfig. Többnyire ezért van az nvram reset, hogy ezeket kipucolja, de nem minden gépen szabad ezt megfuttatni, mert vannak gépek ami nvram-ban tárolja a serialt meg egyéb dolgokat. PL lenovo laptopok. Egy efi shell-ből ezt a 3 tárolót kell törölni. Ezekben tárolódnak el a macos beállítások:
dmpstore -guid 7c436110-ab2a-4bbb-a880-fe41995c9f82 -d
dmpstore -guid 735b3b05-2634-4253-9db8-5a048b418e3d -d
dmpstore -guid 4d1fda02-38c7-4a6a-9cc6-4bcca8b30102 -d -
szuszinho
őstag
Siker! A SecureBootModel szivatott...
Azon gondolkodom, hogy egy 580as kártyát még beszerzek...
[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz szuszinho #37985 üzenetére
Mire kellett állítnod végül a securebootmodel-t ? Az smbios-odnak megfelelőre állítottad a dortania guide szerint ?
Nekem sonoma-nál telepítés/frissítés idejére disabled-re kell tennem, különben a folyamat közben újraindulgat úgy hogy nem fejezte be a dolgát (ott marad a macos installer lehetőség az OC menüben).
Támogatott radeon szerintem csak akkor kell ha AppleTV-t akarsz nézni, vagy netán játszani(egyszerűbb játékokat lehet az igp is elvisz). AppleTV nem megy igp-n a drm hiánya miatt(feketeséget látsz a film helyett).-||- Asrock B660M HDV -II- G.Skill Aegis 2x16GB DDR4 -II- - i3 12100f -||- Sapphire RX550 4GB -||- AOC Q27V4EA 1440p -||-
-
naja
aktív tag
Sziasztok!
Van egy OC-s Monterey setupom, amire szerettem volna egy régi GTX 760-at felpatkolni OCLP/Kepler patch-csel. Az OCLP előkészületek megtörténtek, majd a root-patch le is futott. Restartnál a biztonság kedvéért "okosan" egy NVRAM resetet toltam. Mint később kiderült ezt nem kellett volna. Azóta nem indul az OS, bootpicker után tölt egy kicsit, reset, majd bootloop Recoverybe.
Root-patch revert ha jól tudom csak OCLP-ben indítható. De ahhoz meg kellene egy induló rendszer, de csak Recoverym van.
Menthető ez valahogyan?
(Van másik gép, matatni tudok a file-ok között.)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest