Hirdetés

2024. május 16., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#19703) Frawly válasza Dhampir (#19702) üzenetére


Frawly
veterán

Igen, a videó közzététele napján. Nem tartottam fontosnak linkelni, mert semmi világmegváltót nem mondanak benne. Végre az Ubuntu vonal is elérte frissességben azt a kernel, Wine, DXVK verziószintet, hogy már ne csak Arch-Manjaro/Fedora vonalon menjenek ezek normálisan, ahogy korábban. Ennyi a hír, vagyis ez se, mert már 2000 hozzászóláson keresztül szajkóztam eddig is a frissesség meg a rolling előnyeit az itteni topikokban, aztán jöttek a válaszok, hogy hülye vagyok, meg megint kisregény, meg a Debian stabilabb, meg jól megyen a Cinmanó LTS-en.

Azt eddig is tudtuk, hogy mióta van DXVK meg ACO, azóta nem nagyon akadály Linuxon a játék, hacsak nem valami DRM/Launcher/Anti-cheat védelem miatt nem játszható, ami megint nem a Linux hibája, hanem ezeké a megoldásoké. Meg arról is volt szó számtalanszor az itteni topikokban, hogy az AMD drivertámogatása jobb Linuxon.

Egyébként ez elég veszélyes a Windowsra. Eddig a játékok, MS Office, Adobe programok (Acrobat, Photoshop, InDesign, Premier Pro, Audition, stb.) tartották életben, ami miatt emberek használják, meg céges környezetben az Active Directory-s megoldások, a központi menedzselés. De ezek az előnyök szépen vesznek oda. OpenLDAP van már jó ideje Linuxra. Jó, MS Office (offline változat, nem a korlátozott webes) sose lesz Linuxra, ez szándékos, hülye lenne a MS saját magának öngólt rúgni. De az Adobe dönthet úgy egy szinten, hogy ha látja, hogy a linuxos részesedés nő, akkor mégis elkezdik rá kihozni a szutykaikat. Főleg, ha egyszer összeveszik a Microsofttal. A Linuxnak is az adta a lökést, hogy a Win8-nál a Valve összeveszett a MS-tal, hogy a Steam nem kerülhet be a Microsoft Store-ba, ezért kezdték el a linuxos vonalat is tolni. Persze aztán bekerült a Store-ba, de azóta a Valve látja, hogy ilyen incidensek később is előfordulhatnak, és kell független lábon is állniuk.

De egyébként a Linux az átlag felhasználók 90%-ának már most is jó. Mert ugye a fentebb sorolt programok inkább céges, professzionális felhasználáshoz kötődnek. Átlag polgár meg csak böngészik, videót néz, zenét hallgat, sima szöveget szerkeszt a gépén, ezek meg már rég mennek Linuxon. A legtöbb ember csak megszokásból windowsozik, mert azt szokta meg az évtizedek során, Linuxról hallotta hogy valami parancssorban zongorázó hackereknek van, meg instabil.

De már a VXDK előtt is tapasztaltam, hogy néhány régi OpenGL és DirectX 8-9-es játék még jobban is fut Linux alatt, mint Windows alatt. Bár nagy átlagban még mindig Windowson futnak jobb fps-sel a játékok, de sokszor már csak a GPU driver miatt, ugyanis a GPU gyártók a driverbe beleraknak konkrét játékokhoz konkrét optimalizációkat, ami titkos receptként őriznek. A linuxos driverekben ilyen nincs, és a driver általános optimalizáltsága is alacsonyabb fokú.

A videóban elmondottak csak olyan Winonly Pistiknek hatnak szenzációsak, akik utoljára ilyen 10 évvel ezelőtti állapotáról hallottak a Linuxnak, hogy nem lehet rajta játszani.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.