- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- hdanesz: Elektromos autózás - első élmények
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- moha bácsi: VIII. Viharsarki Hobbi Elektronika Találkozó Békéscsaba 2025.06.14. szombat
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rimuru
veterán
válasz
moleculez #78500 üzenetére
mikyen problémákat generaljak magamnak? - ami erdekel, pl halozatok? epits routert, superszamitogepek? epits linux clustert, whitehackeles? telepits kalit azon minden tool fent van
Ha nem erdekel semmi akkor mehet az lfs, legyen egy teljes desktopod 3 ev mulva talalkozunk.
-
válasz
Na szóval szeretnék szórakozni vele efféle képen, széthackelni, elrontani megjavítani, kiismerni a lelki világát
Anno, mikor elkezdtem Linuxozni, a Linux Mint mellé a Debiant raktam fel hasonló céllal, hogy kicsit ismerkedjek a Linux lelkivilágával. Arch-csal szemben ez inkább alkalmas az alapoktól indulva tanulgatásra és gyilkolásra és főleg a függőségek kezelésének megismerésére, ami a csomagkezelés átlátása szempontjából nagyszerű tud lenni. Arch az rolling rendszerű, míg Debian kiadás alapú és itt a lényeg, mert felrakod a stable verziót, aztán a unstable, testing meg experimental tárolókat és már mehet is a buli, ha ezekből raksz fel frissebb csomagokat.
De ami főleg a Debian mellett szól, az a csomagkezelés, mert az apt rendszert már valamennyire ismered látásból, nem lesz annyira idegen, mint a pacman.
Itt egy példa, felraktam a Jessie-t és nem volt hang, ez is nagyon jól mutatja, hogy lehet ügyeskedni rendesen Debianon egy ilyen egyszerű dologgal is.
A segítő hsz-ek alapján végül sikerült, de érdemes a thread-et végigfutni.
Anno az alapokkal való ismerkedés után az jött, hogy felraktam a sources.list-ba a fent említett frissebb csomagokat tartalmazó verziók tárolóit és mivel Cinnamon verzióm volt, azt mondtam a telepítőnek, hogy most rakd fel a legfrissebbet az experimental tárolóból. No ha ezt a frissítést megcsinálod, fogod élvezni a függőségkezelés gyakorlását, az tuti. Én a tanulgatás végére már annyira elmélyedtem a dolgokban, hogy egy ilyen csere után már konzolból és fejből tudtam helyreállítani a meggyilkolt rendszert!
Szóval vesd csak bele magad a mélybe, de megnézheted az Arch-ot is, de szerintem az alapok megtanulásához a fent leírtak miatt jobb a Debian.
Ha viszont csak terminalozni akarsz meg pálcikaWM-et használni, akkor jobb az Arch, de ez lehet egy későbbi lépés is, nálam is az lett volna, csak időközben kinyírták a motivációmat. (lassan fél éve ezen a SSD-n még mindig csak egyetlen rendszer van) - talán ha megérkezik a bivalyölő Dell használt üzleti noti Quadro nVidia dVGA-val, hátha megjön a kedvem -
-
Frawly
veterán
válasz
Erre a legjobb az Arch (vanilla Arch, nem 3rd party telepítőve, nem Arco, nem Endevour, nem Manjaro). Már a telepítéskor rászorulsz a konzolra, shellre, de még nem annyira durva, mint egy Gentoo, Alpine, Linux from Scratch. Jó Wiki van hozzá, ami mindent leír, hogy hogy lehet rá telepíteni, beállítani.
Emelett mindenképp Openboxot vagy más hasonló kisebb ablakkezelőt tegyél rá, semmiképp ne komplett asztali környezetet, és tanuld meg a kisebb WM-bet bekonfigurálni a konfigfájlát szerkesztve, meg te add hozzá a rendszer elemeit.
Progikból is igyekezz mindenből terminálosan használni, meg a lehető legtöbb mindent a shellben megoldani. Csupa olyan dolgot, amit egyébként is csinálnál, de nem grafikus felületű programban olddod meg, ahogy a mainstream disztrók.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Csere-Beszámítás! Olcsó Számítógép PC Játékra! R5 1500X / RX 570 8GB / 16GB DDR4 / 250SSD + 2TB HDD
- Samsung Galaxy A22 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Lenovo Legion Slim 5 Gamer notebook - R7 7435HS 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GB GDDR6 WIN11
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 65QNED87T / 65" - 164 cm QNED / 4K UHD / 120Hz & 3ms / HDR 10 Pro / FreeSync Premium / HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest