Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gurulunk, WAZE?!
- potyautas: A Magyar Néphadsereg emlékére
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
- bambano: Bambanő háza tája
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
King Unique
üzenetére
Nem igazán értem a kérdést. Pont úgy választunk le egy vinyót is, mint egy pendriveot. Tálcán, fájlkezelőkben stb. ott a leválasztás gomb.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
King Unique
üzenetére
Az élet túl rövid a biztonságos eltávolításhoz...
Amúgy semmi érdekes nincs ebben, katt az ikonra, és kész.mzx: amit linkeltek neked, az miért nem jó? Nem értem miért szedted le kézzel a deb fájlt. Ilyet akkor szoktunk max, ha nincs tárolóban az adott csomag, aztán mehet a dpkg, de a te esetedben szerintem ott van a csomag a tárolókban.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
lionhearted
üzenetére
Oh! Ezért volt furcsa a csomag neve, csak tegnap nem jöttem rá már.

Decepticon: nézz körül a logouton, sok Linux disztrós cikk van ott. Meg a téma összefoglalót is megnézheted itt.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
üzenetére
Kicsit ittas vagyok most ehhez, de mindenklppen kellene egy Debian szaki ide, mert szerinem jól csinálod, viszont a backports meg ezt írja: Warning: This package is intended for the use in building debian-installer images only. Do not install it on a normal Debian system..
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
MasterMark
üzenetére
Disztró / DE függő. KDE-s disztrón ezt a GUI-ról nagyon könnyű beállítani:

lionhearted: aha, legalább van valami. Inkább a gnome tweak tool kellett sokszor, a a gconf / dconf cucc mélyebb dolgokhoz kellett, pl. a felső sor ikonjainak buzerálása.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
lionhearted
üzenetére
A classiccal igen, én is használom. Igaz a beállítások lehetősége igen csak hiányzik a Gnome2-höz képest.
Mit csinál a tab kezelés?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Claude Leon
üzenetére
Igen, technikailag így van, egy KDE-s cucc is ennyit eszik. Viszont akkor 1.5GB ram és mehet.

Hmm bezzeg a régi szép idők mikor a Gnome2-es Uborka 384MB SD ram mellett FF-el böngészés közben se nyúlt a swaphoz...
Aryan: a disztrók többsége tud két ablakos "intézőt" fájlkezelőt, szóval a TC majdnem felesleges. Bár mintha az Uborka és a Gnome3-as cuccok már nem tudnák ezt a Nautilus fájlkezelővel, mert tavaly megszűnt a splitscreen funkció, nem tudom visszatették-e.
Vladi: mire gondolsz? A böngésző úgy volt beállítva, hogy nem írt a vinyóra mert az lassú volt.

-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nem olvastad a leírásukat az oldalon? [link] Azért ennyire nagy a telepítő iso, mert benne van mindkét nagy DE, a telepítés közben választhatsz köztük. Mondjuk elnézve a képeket, mindkét DE megvalósítása eléggé nem szép, régebben még dizájnos volt az opensuse.
Amúgy ha van 1 giga ram vagy több a gépben meg egy 7200-as fordulatú normális vinyó, meg nem egymagos Intel Atom proci van a gépben, akkor bármelyik disztró bármelyik DE-vel jól fog futni. Na jó, talán az Uborka nem, de az nem számít.
guftabi96: látod mennyire egyszerűbb az élet fészbúk nélkül? Nem telefonra meg minden vacakra fészbúk appot rakni a totál érdektelen posztok és likeok nézegetésért.

-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
guftabi96
üzenetére
Az egy KDE-s widget volt, most meg egy nem KDE-s disztrót használsz. Nem hiszem, hogy át lehetne vinni a KDE-s widgeteket oda, de lehet hogy van alternatívája, már ha egyáltalán vannak widgetek ott.
Viszont sok KDE-s disztró van, ha az ottani KDE-s cuccok bejöttek, akkor keress egy olyan disztrót.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
guftabi96
üzenetére
Valami ms fonts, vagy ms core fonts, vagy valami ilyen néven van azokon a disztrókon a Windowsokon használt betűtípus, fel tudod telepíteni a csomagkezelőből. Azért látod másnak a mostanit, mert nem azt használják amit megszoktál.
aelod: hát meg tudom érteni az asszonyt.

-
CPT.Pirk
Jómunkásember
sudo update-grub a terminálban valszeg megoldja. Érdekes hogy nem történt ez meg magától.
Geli.: angol tudás nélkül nehéz lesz a terminálos cuccokat használni. Mindkettő fut, azt mondták neked, hogy nem adtál meg fájlt a munkához. Meg kapcsolókat sem a paraméterezéshez.
Pl. ffmpeg wiki: [link] -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
üzenetére
Handbrake van Linuxra is. Terminálban meg ott az ffmpeg, Mancoder. Egyébként az mkv az csak egy konténer, a benne leggyakrabban használt x264-et meg tudja minden mai konverter.
ubyegon2: petra, saucy, mintha két külön kiadás csomagjai lennének, de nem ismerem a mai Mintet ezen a téren, majd valaki megmondja.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
lionhearted:
A mai Mintről már nem szoktam nyilatkozni, régebbiek a tapasztalataim vele kapcsolatban. Ellenben mikor ilyet olvasok róla:
Sajnálatos módon a Mint LTS-ek között sem lehet upgrade-elni, tehát ha most a 13-ast használod és be akarod vetni a 17-est, akkor majd a 13-as helyére kell telepítened lemezről, vagy USB-ről, mintha tiszta telepítést csinálnál.Ha kísérletezőbb kedvű vagy, nem prioritás a stabilan működő programok megléte, vagy éppen csak a legújabb kiadás támogatja valamelyik hardvered, akkor a 16-os lesz a barátod - de csak 9 hónapig, ugyanis a köztes kiadások addig támogatottak. [link]
Akkor felmerülnek bennem kételyek azzal kapcsolatban, hogy most akkor ebben mi a jó és miért kellene gyak. szopóroller elé ültetni egy kezdőt. Ez nem kifejezetten Mint kritika, inkább az ilyen jellegű kiadási modell kritikája, hogy miért nem tudják megoldani a frissítés normális menetét.
sh4d0w: azért sem használok "tiszta" Archot, mert nem akarom szopatni magam.
Nekem az kell, hogyha kiadom a frissítés parancsot miután elolvastam a disztró pár soros aktuális híreit azzal kapcsolatban hogy kell-e valamit csinálni a frissítés előtt, akkor az menjen le magától és az nélkül, hogy bármi elromlana. Ezt megkaptam a Chakrával, elég gyakran cserélődik a teljes rendszermag 1-2GB méretben, mégsem hal meg. Nekem bőven megfelel az, hogy a core csomagokkal konzervatívabban bánnak, de a user appok meg frissülnek szépen. Szerintem ez a half-rolling dolog az arany középút.Penty: ezért is érdemes inkább HHD-t venni a HDD helyett, mint pici és drága SSD-t.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2
üzenetére
KDE-s disztrót néztél már mást is? Mert ezt a részt a kde saját hálózatkezelője csinálja, valszeg beállítási gondod volt csak.
sh4d0w: mert számomra olyan, mint a Windowsok között a 8. Pont olyan pálfordulatot csináltak, mint 7 után a 8. Fasza Gnome2 -> szörnyű színvilágos Unity, kezdetben ráadásul oltári hibákkal.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
MasterMark
üzenetére
Kíváncsiságból tegyél ki live rendszernek egy Chakrát egy pendrivera, és nézd meg benne a ktorrentet, hogy mit alkot.
szerk: "Nemár, nektek mindenre az a megoldás, hogy akkor használjak másik disztrót." - csak ha Ubuntut használsz.

-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2
üzenetére
Törlöd a partíciós táblát, létrehozol egy újat, csinálsz partíciókat rá, meg formázod őket.
Szűz vinyón nincs partíciós tábla, nem kell vele semmit csinálni, létrehozol egyet, particionálsz, aztán mehet a telepítés.
Win7 telepítőben nem láttam ilyen full format opciót, utoljára XP-ben volt ilyen szerintem.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
locate grub.conf
A locate parancs a terminálban megmondja, hogy hol van a grub.conf. Aztán már csak meg kell nyitni egy szövegszerkesztővel. Ha nem egyértelmű a fájl tartalma, mentsd ki pastebinre és linkeld be.
A fájl módosítása után egy sudo update-grub parancs kell hogy be is kapcsoljanak a módosítások.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
üzenetére
Akkor azon a ponton nincs interneted. Dhcp-s neted van? Lehet csak el kell indítani az interface-t.
Elvileg ennyi:
sudo ifup eth0
sudo /etc/init.d/network restartMég esetleg kellhet a dhcp klines az ip kéréshez:
sudo dhclient -v eth0Feltéve, hogy eth0 a vezetékes hálózatod, de valszeg az lesz.
Az ifconfig paranccsal tudod ellenőrizni, hogy mi történt, hogy állnak az interfacek. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
MasterMark
üzenetére
Esetleg a kliensben kell az UPnP-t bekapcsolni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
üzenetére
Akkor röviden:
Az /etc/apt/sources.list fájlh végére hozzá kell adni ezt a sort:
deb http://YOURMIRROR.debian.org/debian wheezy-backports main
a yourmirror helyére azt írva, amit a felette lévő sorokban látsz. A fájl szerkesztésére gyak. a nano megteszi, vagy kicsit talán egyszerűbb ha telepíted az mc csomagot és használod annak a belső szerkesztőjét az F4 gombbal. sudo apt-get install mc, majd terminálba beírod hogy mc és jön is a midnight commander.
Aztán ha a módosítás kész, akkor sudo apt-get update, majd sudo apt-get -t wheezy-backports install "package", a package helyére írva a neked megfelelőt:
kernel-image-3.12-0.bpo.1-686-pae-di
kernel-image-3.12-0.bpo.1-amd64-di, ez utóbbit ha 64 bites a rendszered.Ez után még lehet hogy kell egy sudo update-grub futtatása, hogy bekerüljön a választó menübe az új kernel. Ha azzal megy a boot, akkor majd törölhetjük a régit. Sok reményt fűzök ehhez a kernelhez, mert tartalmaz egy csomó új dolgot a nyílt radeon driver az AMD-től.
Hát röviden ennyi.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
MasterMark
üzenetére
Be van kapcsolva valami tűzfal? Routert használsz? Ha igen, port forward be van állítva és a kliens is ott akar kimenni?
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
üzenetére
Gondolom netinstall módban be volt kapcsolva a grafikus felület telepítése.
Azt hiszem a terminálos módban a startx parancs indítaná a grafikus felületet, nézd meg hogy mit ír ki, ha kiadod a parancsot, miután bejelentkeztél oda. Egyébként Debian alapból a közösségi Radeon drivert használja az APU-hoz, nem az AMD Catalystját.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
üzenetére
Valószínűleg arra a vinyóra települt a grub rendszertöltő, ahová a Debiant is raktad. Vagyis a biosban azt a vinyót add meg boot eszköznek.
Miután elindult a rendszer és nem volt meg minden telepítésed, akkor futtasd le terminálban a sudo update-grub prarancsot, az megkeres és berak minden más oprendszert is.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
gery2123
üzenetére
Ez azért működhet így, mert Win alatt ha formázod a pendriveot, akkor rögtön aktív partíciót hoz létre, ami azt jelenti, hogy a boot flag be van kapcsolva.
A boot flag is a 1-byte value in a non-extended partition record, within a master boot record. Its primary function is to indicate to a MS-DOS/MS Windows-type boot loader which partition to boot. In some cases it is used by Windows XP/2000 to assign the active partition the letter "C:".[1] The active partition is the partition where the boot flag is set. [link]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A KDE-s Manjaro nem tartozott a Manjaro "fő" vonalába, találkoztam is benne hibával a fejlesztők figyelmetlensége miatt. Most éppen nem tudom hogy állnak vele, mert a főoldalon is kint van a KDE-s letöltés, meg a Community editionok között is. Egyébként talán egy kicsit sok ennyi alternatív verziót tartani egy disztróból. Oké szabad választás, de egyben a figyelem megoszlását is jelentheti.
A Chakrának egyébként van saját Wiki oldala is, azt csak kiegészíti az ArchWiki.
ubyegon2: passz. Kezdő koromban pl. tetszett az akkori OpenSuse is, meg Mintet is használtam, volt itthon Ubuntu is. Hogy ma mivel kezdeném, az egy jó kérdés. Mondjuk elég valószínű hogy a Debian testing / unstabil vonalról lenne valami, mert azok a disztrók jönnek be az első helyeken, ha rákeresel a Linuxra a googleben, meg azokat látod a Distrowatch elején.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2
üzenetére
Manjarot sem feltétlen javaslom kezdőknek. Nem csak azért mert rolling disztró, hanem személyes véleményem az, hogy kezdőknek nem a lightweigt asztali környezetes disztrókal kellene kezdeni, ahol alig valamit lehet beállítani a gui-n.
Nkboy: persze, magamnak se tenném fel. Én Chakrás vagyok ami hála az égnek nem rolling csak half, az viszont kezdőnek is eléggé ajánlható és kb. minden jó hozzá az archwikiről.
bobalazs: igen, és még telepíteni se kell semmit, én Audigy1-et használok a mai napig. Viszont itt van a Daniel_K féle driver friss verziója, ezzel Win alatt se lesz gondod, ezzel használom az enyémet Win7 alatt a butított winupdates only sztereó driver helyett: [link]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2
üzenetére
Nem hiszem hogy erre szükséged lenne, biztosan nem raktál fel annyira sok csomagot a Mintre. Amúgy nyilván azokkal a csomagokkal működik, ami mindkettőn megvan és azonos a nevük. Meg ha nem a nonfree isoval telepíted a Debiant, akkor a nonfree repók alapból nem is érhetőek el, először be kell kapcsolni őket.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Jah értem, touchpad nélküli TP. Amit kolléga írt, az mellé még lehet hogy be kell állítani billentyűzet kiosztásnak a megfelelő IBM gépet. Arra a gépre nyugodtan mehet személyes kedvencem, a Chakra, ott ezt be lehet állítani. A címlapos cikkeim között megtalálod, a win alóli kiíráshoz win32diskimager progi kell.
amadeus11: lili helyett a win32diskimagerrel, vagy Unetbootinnel próbálkozz. Mostanában a Lili kicsit le van maradva.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A trackpoint az egy közönséges egér, ebből a szempontból bármelyik disztró felmegy rá. HW-s kiépítés is elég erős bármelyikhez.
Hogy ne írjon sokat, be kellene kapcsolni a noatime opciót az fstab fájlban, így nem fog hozzáférési időket menteni a fájloknál. Esetleg még lehet egy nem naplózó fájlrendszert használni pl. a régebbi ext2, bár ezzel nincs tapasztalatom. Meg azt sem tudom, hogy még kézzel kell-e bekapcsolni az fstabban a discard opciót, ami a trim funkció.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
MasterMark
üzenetére
Keress valami cross platform távoli asztal alkalmazást.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
MasterMark
üzenetére
A legacy driver nem igen követi a kernel váltásokat, így pl. Chakrán dobták a supportját, a régi karikhoz így egyetlen út a nyílt driver a 3.12+ kernelekkel.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
MasterMark
üzenetére
Mekkora proci terhelés van xvba mellett? Mert az elvileg nem HW gyorsított kimenet.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A GTT az, de kelleni fog a dconftool is.
Amúgy mondanám hogy a friss RC cakra isot nézd meg, de valami baja van a sourceforgenak, nem tudunk letölteni tőlük RC isokat.Amit előbb írtam a keresésre, az ha nyitva van valami, akkor úgy jön elő, hogy lenyomod az alt + F2 kombinációt.
Plusz a "K" menüben is van egy külön kereső. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
A keresés úgy megy, hogy a szuper billentyűt lenyomva a felső kde-s beviteli mezőben tudsz keresni és kiválasztani ami kell, egér nélkül is. Nem kell belekattintani.

Egyébként ahogy néztem teljes hotkey beállítási és létrehozási lehetőséged van.Az összes app megnézésének nem tudom mi a haszna, ha néha több app megy egyszerre, akkor eltérő asztalon szoktam megnyitni őket.
A beállításokra meg jah, persze nem mozgok bennük állandóan, de azt nem tartom jónak, hogy a regedit jellegű dconftoolt kell telepíteni és benne kotorászni egy olyan apróságért, mint pl. a felület lezárása, meg egy másik toolt tegyek fel azért, hogy beállíthassam mit tegyen a laptop ha lecsukom a fedelet.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
elodman
üzenetére
Hogy KDE kötődésű-e azt nem tudom, gondolom az mert alapból az láttam eddig KDE-n, csak arra akartam utalni, hogy le lehet váltani akár pl. teljes képernyős launcherre is.
Meg van pl. Lancelot is:
Gnome3 terén az elrendezés az egyik, ami nekem abszolút nem jön be.

A másik a beállítások eldugott volta, egy csomó dologhoz nem férsz hozzá alapból. Állítólag ezen a téren már kicsit javultak a dolgok, de Debianban lévő G3 verzió helyett egyszerűbb normális rendszert összerakni a Gnome classiccal, bár oda is kell toolokat letölteni. A korábbi állapotokat jól jellemzi Linus posztja: [link]

Nálam azért jött képbe a classic, mert mikor frissítettem azt az öreg gépet amin a Debian van, akkor nem akartam új felület elé ültetni a használóját. Elég vacak volt a normális Gnome2 után a gyakorlatilag alig valamilyen beállításokra képes tök üres Gnome3-at látni.Mondjuk persze az is benne van, hogy aki egyszer megszokta / megszerette a KDE filozófiáját, annak utána nem magyarázod meg, hogy miért jó eldugni a beállítások lehetőségét.

-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
elodman
üzenetére
A Start menu nem volt ennyire értelmes mint a kickoff sajnos soha. Majd talán ha visszahozzák 8.2, vagy a 9-ben, de a 7-es startmenüje nem közelíti meg a kickoff szintjét.
Btw. nem kötődik a kickoff a KDE-hez, van egy csomó másik launcher amit választhatsz.A Gnome meg annyira szolid, hogy az borzasztó. Ilyesmit tényleg csak annak tennék fel, aki semmit nem tud a számítógépről.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
LógaGéza
üzenetére
Kb. 2 percbe telt a ronda feketéből valami normálisat kihoznom.
- amit linkeltél lejjebb, annak az összerakása sem tart 2 percnél tovább.Nah izé, fogalmam sincs min keresztül érzékeli másik oprendszer a Yt lejátszást. Nem is flashplayerrel nézem a videókat hanem HTML5-tel, így a flashre sem lehet fogni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
LógaGéza
üzenetére
Ennek semmi akadálya, a témákat olyanra alakítod, ami neked tetszik. Mind elrendezés, mind színvilág terén.
Nézd meg ezt a képet:

(vbox alatt készült kép, azért ilyen nagy a kapudan ablaka, mert kicsi volt a felbontás)Alapból ilyen randa fekete a színvilág, a telepítés után lefutó kapudan progiban meg azt választasz, amit szeretnél. Ezek után meg a rendszerbeállításokban lehet tovább testre szabni.
Jim-Y: hehehe

-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nemtom, soha nem értettem a minimalizmust keresőket, így azt sem tudom, hogy az én első képemen mi a csicsa. Haver kirakott minden totál felesleges cuccot az asztalra, az úgy egy katyvasz. De nálam mi a csicsa? Szolid színek, csak pár apróság van kint...

Ami nekem nem szokott tetszeni, az pl. a mindenféle dock-os megoldások, azoktól mindig menekültem.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
LógaGéza
üzenetére
Túl sok a szín. Na ez ütött így reggel.

Nálam ilyen a KDE, ezek a témák alapból választhatóak, meg van egy rakás letölthető:

Ezen a képen barátom Chakrája van, ugyanaz a verzió, ugyanúgy KDE, ezért szoktam mondani, hogy a KDE olyan mint a legó.

Ha megnézed nálam a képet, a jobb alsó sarokban ott van a zárt Catalysthez a monitor widget. A kiugrások benne a KDE effektjeinél a megugró GPU használat, miközben a proci nem csinál semmit. Nem tudom mire gondoltál a gpu-s GUI alatt, de szerintem erre.
Amúgy ha van 2GB ram a gépben, akkor simán megy egy KDE-s disztró, de általában 500MB alatt marad a ram fogyasztás, ez ma nem számít soknak. Most nemrég KDE-s Debiant raktam 1GB rammal szerelt régebbi TihnkPadre, tök jól ment vele.
Nos Yt alatt itt is bekapcsol a képernyővédő, azt nem tudom milyen módon tudná a disztró detektálni, hogy megy egy Yt lejátszás. Filmek alatt persze nem kapcsol be, az meg van oldva.
MasterMark: nézz meg egy másik lejátszót is. Pl. a frankó SMPlayer
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
MasterMark
üzenetére
A nyílt driverből nincs legacy, minden radeon kártyához ugyanaz a nyílt driver van.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
MasterMark
üzenetére
Nyílt drivernél HD gyorsításért 3.12-es kernel kell hozzá és vdpau-t tudó lejásztó, vagy a zárt driver és ugyanez vaapi-vel.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
MasterMark
üzenetére
Akkor nem csoda, mert a 4650 már egy ideje legacy kártya, Windows alatt is, te meg a normál drivert akartad felrakni. Fglrx-legacy vagy mi kell neked.
ubyegon2: Lehet csak le kell venni a tetejét, meg tenni rá friss firmware-t. Bár érdekes, mert pl. a TPlink wr842nd-m az összes gyári firmwarrel 1-2 naponta megállt, tettem rá egy openwrt azzal meg tökéletes.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
MasterMark
üzenetére
A ppa-s sor után? Mert attól még az Ubinak se lehet baja.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Akkor a bass redirection hiányzik neked, nem a driver. Azt hiszem a KDE-s hangeszköz kezelő ezt alapból bekapcsolja, mert az audigy-m jobban szól, mint a Daniel_K driverrel Windows alatt, persze ennek az eltérő hang alrendszerhez is köze van, de ettől még a bass redirection elvileg aktív. Persze hogy régebbi Uborkában mi - hol van, azt nem tudom.
Amúgy inkább rock, punk rock fan vagyok, de van pár jó metál is, amit szeretek.

ubyegon2: egy használt router is megteszi, minden téren sokat tud segíteni. Plusz a digis netnél a Wines gépek közös hálózatba kerülnek, ha nem figyel az ember és nincs routere. Én is tudtam nyomtatni valamelyik szomszéd hálózaton akaratlanul megosztott nyomtatójára...
- Ha van egy routered, azon nem jönnek át így. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
MasterMark
üzenetére
És aeold:
Kb. így megy ott:
sudo add-apt-repository ppa:xorg-edgers/ppa
sudo apt-get update
sudo apt-get install fglrx-installer
[link] - legalább is ezen link szerint. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
MasterMark
üzenetére
Nem tudok, nem használom ezeket a disztrókat. De úgy rémlik az itteniek alapján, hogy PPA-t kell keresned a Minthez, amiben a zárt driver van és onnan telepíteni. Kérdezd Shadow kollégát, ő a Mintes.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
ubyegon2: Win alatt az átlagos disztrókhoz a Linux Live usb creatort - lili - szoktam használni, de akkor a diskimager is jó lesz. A Debian netinstall "nonfree" telepítőt meg itt találod: [link]
*A chmod a+x futási jogot adott a scriptednek. Ezek a dolgok az oka annak, hogy miért biztonságosabb a Linux, mint a Windowsok.
MasterMark: persze, de a stabilitás meg az Ubuntu, az Makó meg Jeruzsálem. Valamiért eléggé el van bonyolítva a zárt driver telepítése az Ubuntu vonalon (válaszolva kérdésedre, a Mint abból készül), az alapot adó Debianon csak annyi a zárt driver telepítése, hogy kiadod a két kellő csomag telepítésének a parancsát, majd ha végzett kiadod az aticonfig --initial parancsot, aztán csókolom. Ennyi, ez meg követi a rendszerfrissítéseket.
EarL 007: technikailag igen, de ha egy darab eszközöd van és az pl. radírgumin áll, akkor nem nagyon fogsz hallani belőle bármit is a seekelést kivéve.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
MasterMark
üzenetére
Kezdőknek eleve olyan disztrót adnék, ahol nem kell terminál a vga driverezéshez, hanem már az iso bootolásánál el lehet dönteni, hogy melyiket szeretnéd használni.
Amit te akarsz csinálni most kézzel, az ha menne is, valszeg az első kernel frissítéskor elhasalna. A drivernek xorg és kernel függőségei vannak, azt hiszem kernel modult is tartalmaz, ezért része szokott lenni a disztró csomagkészletének, így minden egyszerre, egymással szinkronban frissül.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
MasterMark
üzenetére
De miért kézzel? Nincs rá normális mód, pl. egy ppa-n keresztül?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2
üzenetére
Nemrég csináltam egy gépet A8 5600K + 2*2GB ddr3 + 1TB Seagate Barracuda felállásban. Teljes KDE-s disztró 26-28 s alatt jut el a betöltés végére. Win7 se volt több mint 40s, szóval sok értelmét nem látom egy drága, de cserébe kicsi SSD megvételének, ezeken a betöltési időkön nem nagyon kell javítani. Ha mégis igény lenne gyorsulásra, akkor SSHD-t vennék, ahol SSD tölti be az adaptív cache szerepét pár giga méretben.
A scriptek meg úgy mennek, hogy terminálból kell használni, de először futási jogot kell neki adni. Kb. így abban a könyvtárban, ahol a scripted van:
chmod a+x scripted
És futtatni így:
./scriptedNewmanHD: a biztonságos eltávolításra minden rendszer alatt szükség van, csak az élet túl rövid hozzá.

-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2
üzenetére
Abban az ábrában nem különböztetik meg a Debian oldstable, stable, testing / unstabil ágait, elég nehezen lenne áttekinthető, főleg ha minden disztrónál így csinálnák.
Az LMDE elvileg nagyobb stabilitásra törekszik, ezért nyúltak vissza a Debianos dolgokhoz a buntu cuccai helyett. Nemtudom mennyire jött be nekik, itt páran szoptak vele amit nem csodálok, mert maga a Debian testing amiből készül se igen alkalmas napi használatra...
*fordítás: ritka hogy kellene, pl. régebben szórakoztam vele, hogy új mesa drivert fordítottam be Mint alá, hogy kicsit több fps-em legyen a gagyi Intel vga-val a Minecraftban.

-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2
üzenetére
Letöltesz mondjuk egy git forrást, akkor ott többnyire elég gyéren és pongyolán, de dokumentálva van egy readmeben, hogy milyen parancsokat kell kiadni a forrás csomaggá fordításáért. A folyamat közben meg valszeg egy csomó egyéb csomagot is be kell szerezned, mivel nem kifejezetten a te rendszeredre van írva a csomag. Ha szerencséd van, ezek megvannak a disztród repójában.
Am. egy csomó disztró épül a Debian "Testing" ágára, mint pl. az Ubuntu.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro 128GB Space Black-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3781, 100% Akkumulátor
- Eredeti Lenovo 300W töltők - ADL300SDC3A
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Pro 256GB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3438, 100% Akkumulátor
- Panasonic HC-V770 FUL HD kamera
- HIBÁTLAN iPhone 14 Plus 128GB Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3659, 100% Akksi
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Amúgy semmi érdekes nincs ebben, katt az ikonra, és kész.

CPT.Pirk