Hirdetés

2024. június 15., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#89631) Freel válasza CPT.Pirk (#89630) üzenetére


Freel
tag

Köszönöm a linket, lehet akkor megpróbálom a zárt driverrel.
Annyit sikerült összeszednem a témában infót, hogy maga a DX12 és a Vulkan tudja a multi-gpu-t, tehát a többkártyás rendszereket kezelni, még akár asszimetrikus módban is, tehát abszolúte nem kell kettő egyforma videókártya, bármit összerak az API. A lényeg, hogy például játékok alatt a fejlesztőnek kell implementálnia a megfelelő kódot a grafikus motorban és akkor a játék kezelni fogja a multi-gpu-t. Olyan 3-4 évvel ezelőtti infókat találtam multi-gpu-s támogatott játék listában. Akkor nem túl sok játék volt támogatott: Ashes of the Singularity, Sniper Elite 4, Strange Brigade, Rise of the Tomb Raider, Deus Ex Mankind Divided, talán a Fallout 4 stb.
A 3DMark tudja a multi-gpu-t mint irtam is, de például a Unigine tesztprogramjai nem.
A legfőbb professzionális, kép- videószerkesztő programok ahol szükség van a nagy gpu számolási kapacitásra, mind kivétel nélkül tudják a multi-gpu-t.

Az egész multi-gpu támogatás állitólag a 'tyúk-tojás melyik volt előbb' esete. A fejlesztők nem teszik bele a multi-gpu támogatást a játékaikba, mert a gamerek nem vesznek kettő vagy több vga-t. A gamerek pedig nem vesznek kettő vagy több vga-t, mert a fejlesztők nem teszik bele a játékaikba a multi-gpu támogatást.

Ha már ennyit körmöltem, akkor remélem belefér még egy számomra brutális, sokkoló és megdöbbentő teszt eredmény, megosztom veletek:
nekem, egy 12. genes intel buildem van. Egy ASUS TUF B660M-PLUS D4 alaplapra épül a rendszer. Ebben a lapban kettő darab x16-os PCIE csatoló van: egy 5.0-s x16 és egy 3.0-s x16. A 3.0-s PCIE csatolóba nincs bekötve csak x4 sin. Az RX 6650 XT 4.0-s csatolóval érkezik és x8-as sinen dolgozik. Leteszteltem egy gpu-s módban a vga-t külön az 5.0-s PCIE csatlakozóban ahol a vga 4.0 x8-ban megy és külön a 3.0-s PCIE csatlakozóban, ahol 3.0 x4 módban ment. Az eredmény döbbenetes, ugyanis a tesztprogramok és a játékok alatt is pontosan ugyanolyan teljesitményt nyújtott a vga!!! Semmi teljesitményveszteség, se framedrop, se lag, se semmi. Érthetetlen... Bár nem jártam nagyon utána a témában ez hogyan lehetséges, de meglepően furcsa és pozitiv eredmény. Igy egyébként már érthetőbb, hogy például egy 150K-s legújabb 13. genes Z790-es lap is miért csak egy darab 5.0-s csatolóval érkezik és a másik PCIE x16 miért csak 3.0 x4-be megy...
Anno rengeteg lap volt ami tudta a 2 db teljes értékű 3.0 x16 csatlakozót rendesen x16 sinnel bekötve mindkét csatolóban, direkt a Crossfire és az SLI rendszerekhez tervezve.
Elvileg az én lapon is és rengeteg 30-40K-s lap is ahol kettő darab x16-os csatlakozó van, hivatalosan Crossfire támogatottak még mindig.

Itt egy viszonylag 'friss' teszt a témában: [link]

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.