Hirdetés
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: Bye PET Palack, hello SodaStream
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 2 – Főzés: szabályok, vagy szabadság?
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 3 – Paradicsomos káposzta (amit amúgy utálok)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Rap, Hip-hop 90'
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
-
PROHARDVER!
(rögzített hozzászólás)
Legyetek szívesek az offtopik témákat ne ebben a topikban tárgyaljátok ki. A topikgazda is jelezte, most törölni kellett jópár hozzászólást, most már maradjatok a (szakmai) topik keretei között.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
vargalex #60454 üzenetére
Akkor itt is ez lehetett a gond, mert előtte bootolt USB-ről és nem volt bejelölve a fastboot. Amitől arcidegzsábát kapok, az az, hogy miért állítja át ezt az opciót, ha legacyról UEFI-re állítom a boot opciót? Egyet átkapcsolok és nézzem át ilyenkor az összes opciót? Szóval ugyanez a helyzet itt is, mint nálad! Legalább tudom, hogy ilyenekre is figyelnem kell.
Mondjuk ettől még UEFI-ben bootolhatott volna.
-
Rimuru
veterán
válasz
ArthurShelby #60455 üzenetére
Mint rajohettel ezek gnomeos oroksegek. Amugy sima gnome telepitesben sincs fent alapbol a gnome tweak tool (nem veletlenul).
-
ArthurShelby
addikt
Az új 18-as ubuntut használgatom, végül maradtam ezen a vonalon (pár napra a többit is kipróbáltam).
Csomó megoldás innen, pár innen volt. A touchpad jobb klikk kiderült, hogy 2 ujjas érintéssel lett kicserélve, de gnome tweak toolban át lehet állítani.
Azt nem értem, hogy miért nem lehet a gnome tweak tool az ubuntu rendszer része, amiben van alapértékekre való visszaállás, és pár hülyebiztosabb beállítás.
A teljes hülyeség, hogy miért nem lehetett minimalizálni egy ablakot. #4
Illetve pár innen is alap lenne.Így nagyon úgy érzem, hogy sokáig nem lesz ubuntu éve.
-
-
válasz
ubyegon2 #60452 üzenetére
Most, hogy beléptem, azt láttam, hogy a fastboot opció viszont be volt pipálva, ami azelőtt nem.
Már bootol minden penről szerencsére, köszi a tippeket, éljen a legacy!
Amúgy volt már erre telepítve több disztró is, ment úgy is, hogy a régi laptobból csak áttettem a SSD-t, nem kényes semmire, kivéve.......
-
válasz
ubyegon2 #60451 üzenetére
Ezredik alkalommal is csak a HP hardverdiag jön be, nem tudok a biosba újra belépni.
Szedjem ki az SSD-t szerinted és desktopban telepítsek rá valamit? Kérdés, hogy legacy v UEFI módban......******************
Na valami csoda folytán csak bejött újra a bios, de hogy éppen mitől........ -
válasz
lev258 #60450 üzenetére
A secure nem volt bejelölve, azt láttam és ezelőtt futott live-ban a 64 bites Mint.
Valahogy az F10-et nyomtam addig, míg bejött a bios, átállítottam arra az opcióra, ahol mindkét lehetőség adott, szóval előrébb vagyok. Igaz azóta csak hardvertesztelésig jut el, most is azt írja, ha onnan kilépek, hogy nincs bootolható media.Hardver diagnostic UEFI, ez az ablak jön be fekete alapon.
Ha valaha is visszajutok a legacyba, biztosan megvuduzom, aki ezt a tetü UEFI-t megemlíti!
-
válasz
Frawly #60446 üzenetére
UEFI Native-ot válaszd, ilyenkor meg sem kísérel hagyományos BIOS-MBR módszerrel bootolni.
Ez igaz, bár semmit nem kísérel meg, kiírja, hogy nincs bootolható akármi és bármit nyomok, kikapcsol. Ilyenkor mit érdemes csinálni, amíg nem jön a kalapács?
Lehet, hogy a Mint Cinnamon nem bootol UEFI-ről?
Ez nem gond, de nem lehet visszajutni a bios-ba....ez inkább gond.
-
Tamy
őstag
Sziasztok!
Debian 9.4.0 szerveren Smartmontools segítségével szeretném figyelni a HDD-ket, amiről hiba esetén e-mail üzenetet is kellene kapnom. Felraktam hozzá a heirloom-mailx csomagot, Csináltam symlinkeket, így most már a mailx, és a mail paranccsal is megy a levélküldés, viszont úgy látom hiába minden, mert a Smartmontools az exim4-et használja. Ez alapján próbáltam beállítani, a Smartmontools újraindítása után a syslog szerint sikeresen elküldi a teszt e-mailt, viszont a
/var/log/exim4/mainlog
alatt ezt látom:2018-05-15 08:33:47 1fITWr-0003Gi-ND ** root@mail.com R=smarthost T=remote_smtp_smarthost H=smtp.mail.com [74.208.5.15] X=TLS1.2:ECDHE_RSA_AES_256_GCM_SHA384:256 CV=yes DN="C=US,ST=Pennsylvania,L=Chesterbrook,O=1&1 Mail & Media Inc.,CN=smtp.mail.com": SMTP error from remote mail server after MAIL FROM:<> SIZE=3369: 550-Requested action not taken: mailbox unavailable\n550 Sender address is not allowed.
2018-05-15 08:33:47 1fITWr-0003Gi-ND Frozen (delivery error message)
2018-05-15 08:33:47 1fITWr-0003Gj-N9 ** root@mail.com R=smarthost T=remote_smtp_smarthost H=smtp.mail.com [74.208.5.15] X=TLS1.2:ECDHE_RSA_AES_256_GCM_SHA384:256 CV=yes DN="C=US,ST=Pennsylvania,L=Chesterbrook,O=1&1 Mail & Media Inc.,CN=smtp.mail.com": SMTP error from remote mail server after MAIL FROM:<> SIZE=3338: 550-Requested action not taken: mailbox unavailable\n550 Sender address is not allowed.Ami persze igaz is, mert a küldő e-mail cím nem root@mail.com, hanem legyen a példa kedvéért serverem@mail.com, a root a felhasználó, amivel rugdosom szerencsétlent.
Ha az Exim4-et újraindítom, akkor ezt dobja:
Job for exim4.service failed because the control process exited with error code.
See "systemctl status exim4.service" and "journalctl -xe" for details.A
systemctl status exim4.service
pedig ezt:exim4.service - LSB: exim Mail Transport Agent
Loaded: loaded (/etc/init.d/exim4; generated; vendor preset: enabled)
Active: failed (Result: exit-code) since Tue 2018-05-15 08:46:33 CEST; 2min 51s ago
Docs: man:systemd-sysv-generator(8)
Process: 12185 ExecStop=/etc/init.d/exim4 stop (code=exited, status=0/SUCCESS)
Process: 12630 ExecStart=/etc/init.d/exim4 start (code=exited, status=1/FAILURE)
Valakinek ötlete, hogy mit rontok el? Vagy nem lehetne rávenni a Smartmontoolsot, hogy a Heirloomot használja? -
válasz
Frawly #60446 üzenetére
& (#60445) csixy
Köszi nektek a helpet! Most már értem, a desktopon egyértelműbb kicsit, kiírja, hogy "mindkettő", üzleti laptopon persze, hogy ilyen tudományosan ködösen kell fogalmazni!
de lehet néhány tizedmp. veszteség, míg az MBR-es eszközöket keresi.
Egy SSD van, azt hamar megleli majd, de ha ez GPT-n van, akkor marad a csak UEFI opció, nem csinálok úgy, mint ha nem tudnám, mi van a gépben.
(már GPT-t ír a gparted is)
Antergos script-es, Manjaro meg nem. Aham. Akkor már inkább az ArchmergeD (tudom, más neve van már, BoB szerint van mindkettő, de nincs amúgy)
Fogadok, hogy még egyszer sem pillantottál rá ezekre a srciptekre, teljesen világos, hogy mit választasz ki, miket telepít. Totál egyértelmű még nekem is.Javaslom nézz rá, mielőtt lehúzod az értékét.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #60444 üzenetére
UEFI Native-ot válaszd, ilyenkor meg sem kísérel hagyományos BIOS-MBR módszerrel bootolni. Ezzel a CSM-mel nagyon túlbonyolították. A Legacy a hagyományos BIOS-MBR boot, az UEFI Hybrid az pedig a vegyes, amikor BIOS-MBR és UEFI-GPT módban is megpróbál bootolni, ezt az én UEFI-m „Both”-nak nevezi, más rendszereken meg általában „UEFI + Legacy”.
Az sem baj, ha mégis Hybrid-en hagyod, épp úgy fog akkor is UEFI-vel bootolni, de lehet néhány tizedmp. veszteség, míg az MBR-es eszközöket keresi.
Ami az Arch-leszármazottakat illeti: sose voltam róluk rossz véleménnyel (pl. Manjaro). Az Archnál mondtam csak az, hogy ha valaki arra fanyalodik, akkor ne szkriptből telepítsem (Archmerged, Antergos, stb.), hanem akkor maradjon a sima Archnál és kézzel telepítsen a Wiki alapján. Ha az túl magas, akkor meg Manjaro.
-
válasz
ubyegon2 #60444 üzenetére
A CSM még lehetővé teszi a hagyományos Legacy módot.
CSM booting
To ensure backward compatibility, most UEFI firmware implementations on PC-class machines also support booting in legacy BIOS mode from MBR-partitioned disks, through the Compatibility Support Module (CSM) that provides legacy BIOS compatibility. In this scenario, booting is performed in the same way as on legacy BIOS-based systems, by ignoring the partition table and relying on the content of a boot sector. -
válasz
Frawly #60443 üzenetére
leszármazott disztró
Eddig ezekről nem voltál túl jó véleménnyel.
Neked is, mert ennyi év linuxozással minden vagy, csak kezdő nem.
Jogos, kezdő nem vagyok, de laikus home user igen.
Ja, erről jut eszembe, UEFI szakértőkhöz: a HP 8470p-n benéztem a bios-ba és két UEFI opció van, el is akadtam ezen, melyiket válasszam?
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Kuponkunyeráló
- Nincs megállás akkuméretben
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Mini-ITX
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- nVidia GeForce RTX 2070 (TU106)
- Új telefont és tabletet mutatott be a Telekom
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- További aktív témák...
- Antivírus szoftverek, VPN
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- BESZÁMÍTÁS! HP EliteDesk 800 G1 TWR brand számítógép garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! HTC VIVE Pro 2 virtuális valóság szemüveg garanciával hibátlan működéssel
- Silvercrest Rajztábla
- 134 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX8H) - Intel Core i9-13900HX, RTX 4090 - 3 év garancia
- HP EliteBook 830 G7 i5-10210U 16GB 256GB 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest