Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Luck Dragon: Utazásra tervezve – Anker Zolo gallium-nitrid töltő
- sziku69: Szólánc.
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- Steven: Miért váltottam TV-ről projektorra?
- moongoose: Hajópadló (nem parketta) felújítása a realitások talaján maradva!
- joghurt: frenda dsttöytoi
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Bestx: Budget DIY eGPU USB4/Thunderbolt csatlakozással – egy mining VGA új élete.
Új hozzászólás Aktív témák
-
docic
csendes tag
válasz
asturel #1698 üzenetére
Épp tegnap este figyeltem, hogy fényudvar és a szellemkép terén mennyit javult a szemem (3 hónapos vagyok, PRK). Múlik, folyamatosan.
A közellátásom kb 2 hétig volt rossz, nagyon hamar megjavult.
A tesómnak Intralasik volt, a küzdősportok kerülnek örökös tiltólistára, mert ütődés következtében leválhat a lebeny (ezeket ugye nem tudod kivédeni, de az ütődéses fejsérülések is ide tartoznak, tehát pl egy autóbalesetkor is leválhat).
Nekem nem volt opció az Intralasik, mert alkalmatlan rá a szemem, de ha választhattam volna, simán azt csináltattam volna. Egyrészt nem tervezek küzdősportolni, másrészt láttam, hogy tesóm mennyi idő alatt gyógyult és érzem, hogy én mennyi idő alatt gyógyulok... Sokkal körülményesebb a PRK után a gyógyulás (egyébként pedig nagyon egyéni, nem mindenki nyűglődik ennyire, de azért lényegesen többen, mint az Intralasik esetében).
Életviteli szempontból a szemszárazság az, amit negatívumként felhoznék. Elvileg a PRK után kell félév, mire minden rendbejön és addig nekem még van 3 hónapom, de egyelőre rettentően zavaró. -
Apollo17hu
őstag
válasz
asturel #1698 üzenetére
A vizsgálat általában ingyenes (Optik-mednél biztosan). Szerintem kezdd azzal, hogy kérsz magadnak egy időpontot, akkor minden kérdésedre pontos választ kaphatsz a dokiktól. (Akár elmehetsz több helyre megvizsgáltatni magad, és egyben ellenőrizheted, hogy ugyanazt mondják-e az orvosok.)
-
asturel
őstag
Fenyudvar/gloria effekt mitol fugg es mennyire gyakori, maradando (olvastam olyat, hogy nem szunik meg soha, csak megszokjak) ? Illetve a kozellatas romlasa mennyire jellemzo? IL-nel milyen 'sportokat' nem ajanlatos utana uzni? (csak a 'fizikai' behatastol tud levalni a lebeny vagy akar siman strandolas kozben is?)
Esetleg valami osszefoglalo letezik, ahol tobbet meg lehet tudni a kesobbi eletvitelre gyakorolt negativ hatasokrol? Mar par eve foglalkoztat a gondolat, hogy megmutessem a szemeim, de nagyon nem birom, ha a szememben matatnak (mar a kontaktlencse berakasatol is szinte elajulok, megszokni se sikerult - viszont mostanra nagyon leromlott a latasom, dioptriat nem tudok mondani), a PRK-tol a hideg is kiraz, viszont ha jol tudom, intralasik-nal a szaruhartyaba vagnak bele es kepeznek lebenyt (ami nem regeneralodik), igy sportbalesetnek ez a lebeny konnyen levalhat. (?)
Lattam sok helyen, hogy online regisztracio utan ingyenes az alkalmassagi teszt (pl. sasszemklinika.hu) valaki esetleg volt ilyen ingyenes vizsgalaton? -
Pompi
nagyúr
Nem általános. Nekem cylinderes volt a szemem, mint később kiderült ennél jellemzőbb, de itt sem általános. Persze ezt nem tudtam előre, de nem is változtatott volna semmit, akkor is belevágtam volna.
A Tears Naturale nekem sem jött be, a "egyszerűbb" (mondjuk 1000 forint alatti) cseppek közül nekem is a Systane Ultra volt a legjobb, ezt használtam én is sokáig, de amikor 5 hónap után száradt, akkoraz Optive Plus volt csak jó.
-
docic
csendes tag
Nekem azt mondták az OM-ben, hogy a Tears Naturale nagyon vizes, és ha száraz a szemem, akkor vagy a Systane Ultrát vagy az Optive Plust használjam. Ez utóbbi nagyon jónak tűnik, de a Systane is mérföldekkel jobb a Tearshez képest, én azt is óránként csepegtettem, de néha így sem volt elég.
Mondjátok ezt a visszaromlást. Ez ennyire általános, hogy a Flucon elhagyása után romlani kezd a szem?
-
deedee
őstag
üdv
5 hónappal a prk után, az utóbbi 3 kontrollon 1.0 volt mindkét szemem stabilan.
elvileg elégedett lennék, de félek, hogy ez csökkenni fog.
1.25-ből azért mégis csak jobb lenne lemenni 1.0-ra, mint 1.0-ról 0.9-re plnagyon száraz a szemem, kétóránként cseppentek tears naturale 2 szemcseppből.
ez még ugyanaz, amit annó az optikmed javasolt.ma elkezdtük a napi 2 flucont.
a legközelebbi kontroll harmincadikán lesz, vagyis majdnem másfél hónap múlva!
kicsit félek, hogy túl nagy intervallum és esetleg baj lehet....mármint ha elkezdene visszaromlani -
docic
csendes tag
Szombaton voltam 3 hónapos kontrollon (jobb szem 1,00, bal szem 1,25, két szem 1,25, szóval
), mondta is az orvos, hogy szárazabb a szemem, mint kéne. említettem neki, hogy szinte locsolni kell a műkönnyet, annyira száraz/ég, erre azt mondta, próbáljak mégis kevesebbet csepegtetni, mert lehet, hogy az a baj, hogy túl sok
.
Adott egy Optive Plus-t, és azt mondta, hogy próbáljam meg, hogy csak 3x csepegtetek, és amikor kezd újra égni/száradni, pislogjak ezerrel és menjek egy pihenőkört a munkahelyen, nézzek messzire, stb.
Most ezt jónak érzem, lehet, hogy csak a placebo hatás miatt.
A szemem még mindig kicsit pluszban van, de már csak minimálisan. (az egyik plusz fél a cilinder, a másikon plusz negyed dioptria és plusz negyed cilinder) -
Pompi
nagyúr
Nekem elég sokáig tartott a szárazság - diszkomfort érzet. Vagyis inkább azt mondom, hogy egy ideig nem volt gond, aztán egyszercsak jobban előjött. Ha visszaolvasol látod, hogy nálam 5 hónap után, mikor elhagytuk a flucont, akkor jött elő és közben kezdett is visszaromlani az egyik szemem. Addig a Systane Ultra-t csepegtettem, akkor az aktuális dokinő a Optive Plus-t és a Systane Balance-ot javasolta inkább. Mind a kettő 4 ezer forint körül van
Ezekből az előbbi vált be, azzal csepegtettem
igyekeztem minél kevesebbet, de a napi 1 azért megvolt mindig. Az egy éves kontrollon mondtam, hogy még mindig csepegetek, azt mondták, hogy azt abba lehet már hagyni. Azóta próbálok lejönni róla.Egyébként én sztem extrém paranoiásan védtem a szemem az UV-től. Még sima áttetsző üvegű (kerékpáros) szemüveget is vedtem és hordtam amikor mondjuk nem sütött annyira a nap, hogy a sötét napszemüveg kellett volna. Vagy amikor 5 hónaposan elmentem búvárkodni ott is, ha olyan volt a szitu, hogy motorcsónakkal mentünk a merülőhelyre, akkor fent volt egy UV szűrős úszószemüveg amit vizbeugráskor váltottam le a búvármaszkra. Szóval én sztem erre odafigyeltem elég rendesen
Ja volt, hogy mentem vissza az Optikmedbe kontrollra és nyitva volta az ablakok és megkérdeztem tőlük, hogy ez nem gond?!
-
docic
csendes tag
-
MaciG
addikt
Nyaraláskor mikor vízben voltam akkor rajtam sem volt napszemüveg, de ott ugye mozogsz, nem mindig szembe süt, ha meg kifekszel a napra akkor fixen fekszel egy adott pozícióban. De közben már meglett a megoldás, vastag fehér kartonból vágtam ki szem alakú formát, majd az egyik felére egy kétfelű ragasztót azt mikor kifeküdtem rátapasztottam a szemere. Biztos elég mókás lehetett, de úgy voltam vele itthon a kertben úgysem lát senki
Szemszárazságot én csak este érzek egy kicsit ha egy hosszú és fárasztó napon vagyok túl. Műtét után se nagyon volt jellemző a szárazság, csak az első pár hónapban főleg reggel és este .
-
docic
csendes tag
Sziasztok,
PRK-soktól kérdezném: nektek mennyi ideig tartott a szemszárazság? Illetve, milyen cseppeket használtok/tatok rá?
Én most vagyok 3 hónapos és rettenetesen száraz a szemem, különösen a monitor mentes hétvégék után csak úgy locsolni kell bele a műkönnyet, ég, viszket... Azt mondták óránként mehet, nekem van, hogy félóránként is kevés. Systane Ultrát használok, éjszakára Vidisic-et.
Volt egy jobb időszak ilyen szempontból a műtét után kb 1 hónappal, de most eléggé rossz.
Életemben nem költöttem ennyit lencsére, ápolófolyadékra, szemüvegre együttesen, mint most műkönnyre... Erre mondjuk nem gondoltam a műtét előtt, amikor az anyagiakat gondoltam át -
MaciG
addikt
üdv.
Szerintetek másfél évvel a műtét után (PRK) lehet kint csukott szemmel napozni napszemüveg nélkül?
-
Pompi
nagyúr
Most voltam az 1 éves kontrollon.
A jobb szemem 125%-os, a bal szemem 90-95%-os, - 0,5 cylinderes.
Abban maradtunk a doktornővel, hogy mivel olyan minimális a bal szemem "romlása", hogy ennyit nem ér meg egy újabb kezelés, hisz eleve vannak kockázatok. A jobb a vezér szemem, az általános látásom jó, az elmúlt fél év alatt kicsit javult is a bal szemem, meg meg is szoktam már a helyzetet.
A közel látás szempontjából a doktornő szerint még jó is, a bal szememmel jobban fogok látni közelre, főleg ha elkezdődik az öregkori romlás.Rákérdeztem, hogy van-e összefüggés eközött a visszaromlás és az eljárás (prk vs intralasik) között. Azt mondta, hogy nincs. Mivel nem arról van szó, hogy a szervezetem agresszíven reagált volna a sebesedésre. Intralasik eljárással is ugyanúgy előfordulhatott volna ez a dolog. Azt pedig csak most tudtam meg, ahogy erre rákérdeztem, hogy a szaruhártyám vékonyabb az átlagosnál, ezért az intralasik eljárást nem is javasolták volna - szóba se került anno, mert én a PRK-t mondtam kapásból.
Sokat már úgyse tudok tenni. Valóban akkor kezdett visszaromlani a bal szemem, amikor a cseppeket végérvényesen elhagytuk, akkor gyakorlatilag 1 hónap alatt visszaromlott. Nem tudom, hogy ezen lehetett-e volna segíteni azzal, hogy visszatérünk a csepegtetéshez, ez már sose fog kiderülni.
Minimális csalódottság - rossz érzés - van bennem, de alapvetően örülök, hogy mecsináltattam és "eldobtam" a szemüveget.BTW az újabb fajta tájékoztatóban amik most ki vannak rakva a váróban, az intralasiknak már másik elnevezése / mozaikszava van: femto
-
docic
csendes tag
Munkaalkalmassági vizsgálaton ma a gép mind2 szememet +1-esnek mérte. 3hete még +0.50 volt, 2 hete +0.75
Van olyan, hogy "pluszosodik"? Én azt hittem átment pluszba oszt' úgy marad, vagy a Fluconnal sikerül elmozditani a 0 irányába. Na de hogy egyre nagyobb pluszos értékeket mérnek?? Nemértem -
-
docic
csendes tag
a Flucon szerepe az, hogy "kikapcsolja" a szemed öngyógyító mechanizmusát - és azért kell vadul csepegtetni az elején, mert a lézer a szemnek végül is egy sérülés, és a szem ezt meg akarná gyógyítani, visszaállítani az eredeti (rövidlátó) állapotot. Ezt iktatja ki a F. Ezért is mondják, hogy vigyázni kell nagyon az UV-val, mert bármi sérülés keletkezik a szemen ez idő alatt, azt nem tudja meggyógyítani. Az én esetemben azért csökkentették felére az adagot, hogy hadd kezdje visszaállítani az eredeti állapotot, tehát haladjon a nulla felé. Csak időben el kell csípni, nehogy mínuszba menjen.
Amúgy én nem értem miért mondják, hogy mindegy, hogy 2 v 3 csepp Flucon, mikor a 3 pont a másfélszerese a 2nek...
Ha nem lettem volna alkalmatlan az IL-re, tuti azt csináltatom, bár én végeredményt illetően csak jó példákról tudok, de a gyógyulási folyamat... ég és föld. -
Ez a "futószalag feeling" meg volt már 2008-ban is, de ennyire nem azért. A másik,hogy én intralasik-et csináltattam, de eddig még csak prk-s embert hallottam panaszkodni. Nyilván, nekik nincs meg az esély, hogy egy pl. balesetben leszakad a szaruhártya, vagy lerúgják ha szemen rúgnak, de mindebbe belegondolva most is az intralasik-et csináltatnám, ha most állnék a döntés előtt.
-
docic
csendes tag
érdekes, amit irsz. nekem amikor +0.50-et mértek először, azonnal 2-re akarták levinni a Flucont, aztán a másik doki mondta, hogy az elsőre mégiscsak sok lenne (akkor még csak 4 hetes voltam). A FM-ban a Margit-szigeten pedig azt mondta a doki, hogy van, hogy ilyenkor teljesen elhagyják a Flucont, ha nem akar "romlani" a szem nulla irányába.
Most akkor neked pluszos marad a szemed? Jól látsz amúgy (bocs, ha olyanokat kérdezek, amiket már korábban leirtál)? -
deedee
őstag
még most sem láttak változást, maradtak a régi értékek: 0.9-1.0 között a szemek
ennek viszont ellentmond a konkrét tény, hogy eltérés van a szemek között /"látom" amit látok/
a flucont azért visszavették 3-ra a 4-rőlnem tudom mennyire számít egy csepp, de azért egy hétig ment volna még a 4, ami nem biztos, hogy jót tett volna
viszont most már 2 hónapja megállt a változás /elvileg/.... 0.9-1.0 között
-
deedee
őstag
nekem kb egy hete kezdett leromlani a jobb szemem, mert eddig az volt a "jobb".
csak egy hét múlva megyek ismét kontrollra és attól félek, addigre leromlik mínuszba, ahogyan te is írtad....na...közben még lett időm szerkeszteni a hsz-t...
kértem időpontot holnapra,mert nem várom ki az egy hetet... -
docic
csendes tag
válasz
Apollo17hu #1671 üzenetére
Most én is azt mondom, hogy ha több ilyen véleményt/tapasztalatot olvasok fél évvel ezelőtt a műtétről és az OM-ről, tuti nem vágok bele (de legalábbis nem az OM-nél).
Voltam ma egy szemésznél, aki jártas a lézerkezelésben, és ő végre megválaszolta a kérdéseimet. Azt mondta, hogy az, hogy pluszba ment át a szemem egyéni reakció kérdése és nem az eljárásé. A tájékoztató anyagok a nagy átlagról szólnak, én pedig ezen kívül esek, a szemem "túlreagálta" a kezelést. Találkozott már ilyennel és azt mondta, hogy lehetek én még énekes halott, ha most nagyon odafigyelnek a szememre és gyakrabban járok kontrollra. Ezt a kedves OM ugye nem így gondolta, de eszerint a doki szerint ilyenkor 2 hetente illik megnézni a szemet, nehogy túl gyorsan reagáljon a szteroid csökkentésre (átszaladjon mínuszba). Elmagyarázott mindent, a Flucon adagolást is, én pedig megnyugodtam és kértem időpontot az OM-hez 2 hét múlvára
.
Nem gondolom, hogy maga az Optik Med egy szar intézmény lenne, mert a nagyja munkát azért itt a lézer végzi, de a stílus, ahogy a panaszos pácienssel az orvosok bánnak és a tájékoztatás hiánya felháborító és elképesztő. Én senkinek sem fogom őket ajánlani (akkor sem, ha valóban sasszemű leszek.
-
Apollo17hu
őstag
Így utólag belegondolva, ha másfél éve a fentiekhez hasonló hsz.-eket olvasok, nem valószínű, hogy belevágtam volna. Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy az éjszakai glóriákon kívül más mellékhatása nem maradt a műtétnek, és mindkét szememmel élesen látok.
Annak pedig, hogy a dokik mást mondanak, nem szabadna előfordulnia. Szerintem szándékosan úgy alakították ki a rendszert, hogy lehetőség szerint mindig más vizsgáljon meg, ezzel is csökkentve a hibázás lehetőségét. Az egésznek egy sztenderd folyamatnak kellene lennie, amiben minden "komplikációra" fel vannak készülve az orvosok, és ha valamelyik tévedne is, a következő kontrollon a kollégája biztosan korrigálna.
-
deedee
őstag
egyébként két héttel ezelőttig a jobb szemem volt a "jobb" és a bal a gyengébb, de most fordítva van.
remélem a napi 4 flucon elég...
vagy talán több kellene, de még egy hét a következő kontroll.
ha romlott a jobb, akkor remélem "visszacsinálható" még fluconnal.... -
deedee
őstag
javulni természetesen javult, csak nem mindegy, hogy mennyi idő alatt.
szerintem 40 év körül már el kellene mondaniuk a dokiknak, hogy lassabb, jóval lassabb lesz a javulás....
nekem is kimaradt ez a rész.
az első 3 hétben alkalmatlan voltam dolgozni, semmit sem láttam közelre.
távolra még csak-csak, de az is kevés volt a munkához.engem is kb5-6 doki kezelt és ahogyan azt már írtam korábban, szerencsém volt,amikor az egy nappal előtti doki meglátott a kezelőben és közösen az "új" dokimmal, meghatározták a kezelést.
szerencsém volt....ami még meglepett és ezt is írtam már, hogy a vidéki kontrollok esetében a pultos kislányok semmit nem tudtak, csak a telefonszámot és a nevet.
elküldtek kontrollra, de kiderült, hogy a vidéki doki csak három nap rendel pl, meg ilyenek....
egyébként még mindíg 4 flukonnál tartok....immáron kettő hónapja már...
elvileg 0.9-1.0-ra mérték mindkét szememet, de ez biztosan nem pontos, mert eléggé nagy a két szem közötti eltérés....
de mindegy, alapjában véve jól látok, 3 hónappal a műtét után.... ez a lényeg...
csak hát a tájékoztatás lehetne fényesebb kicsivel...viszont az esti autóvezetésnél a "csillag-látás" eléggé zavaró....
ezt pl nem is említették, mint lehetséges és főleg maradandó eredmény.... -
docic
csendes tag
Sziasztok,
Olvastam, hogy többeteknek volt PRK szemműtétje, kíváncsi lennék, hogy volt-e valakinek az enyémhez hasonló tapasztalata. 5 hete műtötték a szememet (OM), -4.50 és -4.75-ről, az intralasik módszer szóba sem jöhetett elvékonyodott idegpálya miatt. Még mindig fátyolos a látásom, közelre jól látok, de távolra nem (az olvasótáblán a számokból is kettőt látok). A 4 hetes kontrollon azt mondták, hogy plusz fél dioptria van mindkét szememen (mindkettőt +0.5-nek mérte a gép, annak ellenére, hogy távolra látok rosszul) és lecsökkentették a Flucon adagot napi 5x-ről napi 2x-re, az orvos szerint azért, hogy elinduljon a szemem a nulla felé (ő mondta így). Pár nap múlva visszamentem hozzájuk mert kérdéseim voltak, de egy másik doktor volt, aki újra megmérte a szememet és azt mondta, hogy 2x-i csepegtetés mellett nagyon el fog kezdeni visszaromlani a szemem, de őt igazából nem érdekli, ő minimum 3-mat csepegtetne naponta (sztm eleve mérges volt, hogy mi a ...-nak vagyok ott, mikor most voltam kontrollon). Minimum... Kicsit olyan érzésem volt, mintha nagyon ki akarnának dobni, így egy csomó kérdéssel a fejemben távoztam (nem voltam túl erélyes, az tény, de totál sokkolt a doktornő stílusa). Most akkor 2 vagy 3 Flucon? mi az a minimum 3? 4? Hogyan lehet, hogy pluszos a szemem, mégis közelre látok jól és távolra rosszul? Nem akarok többször menni egyelőre, mert már azt sem tudom melyik orvosnak higgyek.
Járt valaki így, hogy átment a szeme +-ba és kapott hasonló instrukciókat?
Aggódom... Köszi előre is! -
MaciG
addikt
Lassú víz partot mos
Valóban kicsit felfelé kerekítenek, de én ha pl. valamit nem láttam rendesen, tisztán, akkor azt mondtam, hogy nem látom, pedig mondhattam volna mi ,mert halványan láttam, de az nem az igazi.
Otthoni ellenőrzésre az pl. nagyon jó ha van a falon egy óra, vagy mikrón,stb. és valaki megkérsz akinek jó a szeme, hogy mi az a távolság ahonnan látja, és onnantól mindig tudod tesztelni magad. -
deedee
őstag
javulok, de nem annyira, mint amennyire "mérték".
korábban olvastam, vagy itt, vagy az Index fórumon, hogy sokaknak felfelé kerekítettek jócskán a kontrollon.
háááát... nálam is ez történt.0,9/1,0-et mértek, ami biztosan nem valós, mert leteszteltem a killégákkal a látást, olvastunk egy bizonyos szöveget, azonos távolságból és én alul maradtam mindenkivel szemben.Azt nem hiszem, hogy mindenkinek 1,20- volt a látása és ezért vesztettem...
a bal, jóval gyengébb, mint a jobb és tuti, hogy nem 10% az eltérés, amikor homályos, fakó stb a látásom vele.
én olyan 0,70/0,90-re tippelnék.
persze lehet megkövezni, hogy én nem vagyok szemész, de "látom, amit látok", vagyis hogy nem látom4 flucon megy mindkettőbe naponta.
majd meglátjuk 3 hét múlva az újabb kontrollon
-
deedee
őstag
nem az zavar,ha lassan gyógyulna,mint az átlag....
hanem,hogy a bal szem nem kap semmilyen "csepegtetős" kezelést....
ez fura... -
deedee
őstag
persze,hogy pihentettem.
alig nyitottam ki.
azt hiszem írtam is korábban..... vagy nemcsak szanaszétt száradt a szemem és a védő lencse eltávolításakor szakadt minden, szanaszét...
3 helyett 4 napig viseltemle is volt ragasztva napokig a jobb szemem.
a vicces ebben,hogy a job szem volt a vészes és most mégis az a 90 százalékosamúgy nekem azt mondták, terheljem és tévézzek,monitorozzak.
-
MaciG
addikt
Nem hiszem, hogy lerázás volt, én még november végén akartam időpontot egyeztetni decemberi kontrollra, de már csak kövi év január elejére sikerült olyan időpontot találni ami nekem is jó volt.
Pihentetted amúgy rendesen a szemed? Mert nekem kicsit úgy tűnik, hogy nagyon lazára vetted, hogy ez csak egy rutinkezelés. Én pl. az első 3 nap szinte ki se nyitottam a szeme, csak mikor nagyon muszáj volt, és aztán még 2 hétig elég erősen pihentettem.
-
deedee
őstag
a szemem 90/60-as,vagyis a 3. hét után csak 50-ről 60-re "erősödött"
a bal szembe még mindig semmi más, csak műkönny megy,immáron három és fél hete.
egy kis érdekesség, ami enyhén negatív a klinikáról: /az eddigiek után, amiket már írtam/
kértem időpontot, mert kéthetes intervallumot adtak az újabb kontrollra, de nem tudtak adni szombatra, beteltek két hétre előre.
eddig nem volt gond soha az időpontokkal.
tudták,hogy messziről járok fel pestre, vagyis tatabányán maradok hétvégén az apóséknál és úgy ruccanok át hozzájuk.erősen lerázás szaga van a dolognak.
folytatom: elkértem a fehérvári kontaktjukat, aki azonban szabadságra megy, tehát nem tud megnézni.
erre írtam a klinikának,hogy esetleg van e veszprémben orvosuk, vagy talán nem férnék e be mégis csak a szombati napra?
erre a válasz: "veszprémben nincs kapcsolatunk" ennyi,semmi más.....a múlt hétvégén még itthon voltam táppénzen,pihentem és javultam valamicskét.
annyit legalábbis mindenképp,hogy a monitor,vagy könyv olvasáskor nem folyik össze pár perc alatt a szöveg,csak fél óra múlva kb.
aztán 5 perc szemlecsukás és megint mehet a bulinagyon nincsenek képbe, hogy kivel is vannak szerződésben.
írtam korábban az esetet a tatabányai kontaktjukkal is....
az is szép volt.... -
deedee
őstag
üdv
ha felkelek,akkor kb egy órát tűrhetően látok, aztán eléggé romlik.
összefolynak a betűk,ha olvasok egy papírt,levelet.
pihenek fél-egy órát csukott szemmel és ismét jó egy rövid ideig.tv és minitor esetében alig 5-10 perc az idő intervallum, amíg látok valamit.
a távollátás kevésbé romlik,mint a közeli,ha használom a szemem.
a közel látásom nagyon leromlott, alig akar visszajönni,így 2 héttel a műtét után.nektek meddig tartott ez a gyors "szemfáradás", vagy akárminek is nevezzem?
a munkahelyemen nem tudok kitölteni egy papírt, vagy adatot felvinni a gépbe, úgyhogy eljöttem táppénzre egy hétre.
remélem lassan lesz valami,mert ez így nem igazán tesz boldoggá -
Pompi
nagyúr
Nem tudom már közelítőleg sem megmondani. A műtét után 10 napig otthon voltam, nem volt jó a látás, inkább csak hallgattam a tv-t napközben, sokat pihentettem. Másfél hét után mentem dolgozni (informatikus vagyok) de még akkor sem volt teljesen jó a látás, a monitort sem láttam rendesen. Hetek kellettek mire beállt. Az 1 hónapos kontrollon már 125% volt a két szemes látásélesség, aztán mondjuk ez ingadozott 100 és 125 között ezt követően. Hogy közben a közeli mikor állt be már nem tudom, de idő kellett neki.
-
-
deedee
őstag
a csepegtetésre valóban azt mondták,hogy az elején szükség szerint.
de visszagondolván arra, amikor a szemészem éveken át azt mondta:műkönny az napi 4-5-6-szor max, akkor én ahhoz képest óránként tettem bele.Túllépve az ismert számokon.Ebből indultam ki.
de ha konkrétan azt mondják,hogy "öntsem bele állandóan,mint az állat", akkor nem ez lett volna az eredmény, ami....szerintem ez nem volt alapos tájékoztatás.
mivel ez volt az első műtétem, nem is tudtam, egyáltalán mit is kérdezzek....természetesen nem volt lencse 9 napig.
lágy lencsénél ennyi elég, azt mondták.a távollátásom javult, de a közeli az átment rosszba a jóból és ez nagyon zavaró, mert alig tudok olvasni pl
a munkámhoz is kellene a szemem, papírokat olvasni,kitölteni.
másfél héttel a prk után már jó lenne legalább közelre látni -
tlozs
csendes tag
Szia! Nekem 240e műtötték a szemem és ebben benne volt a szemcsepp is.........lehet hülyeséget írok,de én úgy tudom,hogy kontaktlencse használata kizáró ok a műtétre.Mintha pár hónapig mellőzni kéne a műtét előtt.
20 cm-ről én sem látom a monitort,kicsit olyan mint ha minuszról kicsit átment volna pluszba a látásom,de viszont messzebbről sokkal jobb lett a látásom. -
MaciG
addikt
Szemszárazság az elején szinte mindenkinek előjön, én is pl. reggel mikor felkeltem (vagy éjszaka) csak az után bírtam kinyitni a szemem, hogy asszony csöpögtette a csukott szemebe és ugye befolyt a szemhéj alá és úgy ki tudtam nyitni. A papírra azt írták, hogy műkönny szükség szerint, ebbe értelem szerűen az is benne van ,hogy ha 5 percenként kell akkor 5 percenként. De amúgy az első pár napban pihenni kell és tényleg csak akkor kell kinyitni a szemet ha nagyon muszáj (wc,kaja,stb.)
Vidéki kontroll elég érdekes, én kértem, hogy Szegeden lehetne-e, de mondták, hogy igen de feláras. Mondom akkor inkább felutazok, mert az utazás nekem ingyen van.
De összességében én meg vagyok velük elégedve, bár én azt vettem észre, hogy egyre jobban kezdenek ráállni a "tömeggyártásra" és már nem törődnek annyira aprólékosan a pácienssel ,mint régebben (beszámolók alapján).
Várni meg nekem sosem kellett sokat, de lehet ebbe az is beletartozott, hogy amég vártam, én meg az asszony folyamatosan ittuk a löttyöket a gépből (ami ingyen van ugye) és lehet úgy voltak vele minél hamarabb behívnak, annál kevesebb fogy.
-
deedee
őstag
válasz
icecave #1644 üzenetére
7 év kontaktlencse után tudniuk kellett volna és főleg tájékoztatniuk, hogy dúrva szárazság várható.
Akkor fél óránként is locsolgattam volna magam és akkor talán elkerülhető lett volna ez az egész gubanc, ami most van.
Túlságosan is futószalag szerű a műtét.Rengeteg ember megfordul náluk naponta. -
Nekem Intralasik volt majd' fél millióért és egy darab szemcseppet nem kaptam, csak receptet, hogy akkor ezt váltsuk ki hazafelé...
A szteroid nekem is nagyon szárította a szemem, akár tűzoltóslaggal is nyomathattam volna az első héten. Nekem csak fényudvar, más panasz nemigen, de ugye ez a különböző műtéti eljárás miatt is van.
-
deedee
őstag
a jobb szembe napi 3 flucon, a balba pedig csak műkönny, két hétig,
Aztán ismét vissza kontrollra.
Erős a gyanúm,hogy a bal szemet utólag kell majd rendbe hozniuk, mert nem szépen hegesedett.húsz centiről nézem a monitort, de így is összemosódik minden.
kettőslátásom is van, szerintem, bár mivel eddig még sohasem volt, csak tippelek erre.Mindennek látom a kontúrján kívúl mégegy "izét".Ez a kettős látás? vagy konkrétan kettőt kellene látnom mindenből?
visszatérve aszemszárazságra:2-3 óránként javasolták a műkönnyet, de alig bírom fél-egy óráig. Esténként arra ébredek,kb két óránként ,hogy összetapadt a szemhélyem a szemgolyómmal és résnyire nyitás után csepegtetnem kell....
Szerintem ez sem normális....Amúgy már tuti nem 90/50-es a szemem, mert rosszabb, mint a kontrollon volt négy napja.
Ez pedig eléggé ciki, mivel a szememmel kellene dolgoznom és a gépet is nyomnom kellene ezerrel napi 2-3 órában....De így nem megy... -
deedee
őstag
üdv
másfél hete volt meg a prk
az optic-med-ről vegyesek a benyomásaim.
A legelső ez volt:a kapott tobradex helyett hozni kellett egy újat a következő kontrollra.A majd 300 ezres keretbe nem fért bele a csepp ára?Amikor vidéki kontroll lehetőségét kérdeztem, adtak ugyan nevet és telefonszámot, de nem tudták, hogy az optikus,sztk,orvos stb rendelés e.
Másik esetben amikor másik városba akartam kontrollt kérni, a megadott orvos csak szerdánként rendel, de nekem csütörtökön mondták, hogy pénteken menjek el hozzá.Az utolsó, heti komtrollnál elfeledkeztek rólam és háromnegyed órát vártam, mire meguntam és odamentem a pulthoz reklamálni.
Örször voltam fennt az optikmednél egy hét alatt, mert gondok adódtak és minden alkalommal más-más doki vizsgált meg. Ez azért volt gond, mert amikor egyik alkalommal a leragasztott szememmel visszamentem, az előző napi orvos véletlenül meglátott és ezért tudott csak teljesen képben lenni az aktuális kezelő orvosom, hogy hogyan tovább. Ő mást akart csinálni, mint az előző. Aztán megbeszélték és úgy kezeltek, a tegnapi doki döntése alapján.De mi lett volna, ha nem vesz észre és nem jön oda?
Amúgy a jobb szemem 90-es, a bal 50-es a heti kontrollon.
Se közel, se távol nem látok jól, rohadt száraz a szemem. Ezt viszont nem igen vették komolyan, mert 3 nap után a műtéttel,totál kiszáradt a szemem és a védő kontaktlencse levételnél jött le a friss hártya is alaposan. Ezért is kellett leragasztani a szememet pl.Locsoltam a műkönnyet óránként, de szerintem félóránként kellett volna.Erre viszont nem hívták fel a figyelmemet.
Most, 10 nappal később se közel, se távol nem látok jól.
Eddig csalódás volt ez az egész. -
deedee
őstag
a tegnapi szteroidos injekció miatt próbáltam hívni őket, mert érdekelne,hogy milyen lehetséges hatása lehet a műtétre vagy az utána lévő rehabilitációra.
de vagy foglalt,vagy hiába cseng ki,nem veszik fel.
reggel óta próbálkozok már... -
deedee
őstag
azt mondták egyébként, hogy vizi sportok 1 hónap múlva jöhetnek.
holnap lesz a műtét.
kevésnek tartom, bár én nem vagyok orvos.3 hónap múlva,májusban azért már szeretnék merülni.
tegnap kaptam a könyökömbe injekciót, valami szteroidosat, teniszkönyököm van.
majd mondom nekik,hogy mi történt.
remélem nem befolyásolja a műtét utáni rendbejövetelt,mert még 3 szúrás van hátra,heti rendszerességgel. -
deedee
őstag
üdv
megvolt ma délután az alkalmassági vizsgálat.
minden rendben volt, jöhet a prk.viszont a szem szárazságát vizsgáló "papíros" teszt nem volt.
ez majd a műtét napján lesz esetleg?
csak hazaérés után, elolvasva a leleteket, akkor vettem észre, hogy kimaradt. -
literati
tag
Sziasztok!
Nekem is volt az OM-nél 28án PRK műtétem a jobb szemre, -6,5 volt.
A bal nem műthető egy kiskori sérülés miatt -2.
Nagy volt a két szem különbsége és szinte nem lehetett ezzel már normálisan szemüveggel korrigálni,
Az első napok elég vacakok voltak, rátört a szúrás sokszor, de nem kibírhatatlanul.
Az első napon behomályosodott (haze), ez azóta is megvan.
Nektek ez meddig tartott?-mármint akinek volt homályossága. -
student
őstag
nekem 3éve volt a bal -0.5 jobb -0.75 de igazábol leszarom ugyse tudok vele mitcsinálni
-
tlozs
csendes tag
-
BÁ Nutrition
addikt
én Tears Nautrale II szemcseppet használok 3 éve
mást még nem használtam, így sok összehasonlítási alapom nincs, de nem tapasztaltam kellemetlen tüneteket, vagy semmi mást, nem is tudom mi a szabvány elvárás tőlük
miért jobb egyik mint a másik?
elsőre ilyen ásványvízmárka háborúnak tűnik. persze lehet nem az -
Reaper
őstag
Hali,
én csak azt tudom mondani, hogy így kicsivel egy év után úgy vagyok vele, hogy bánom nem csináltam meg előbb.
Szóval, a napfényre mindig érzékeny volt egy kicsit a szemem, nem lett rosszabb, csak az első időszakban átmenetileg.
A fényudvar volt, nekem kb 4 hónapig, de azóta semmi, még a szembejövők fényszórója sem.
Annyi, ha fáradtabb vagyok nem 100%os a látás, de azt lentebb írtam is.
A szemdörzsölés nekem is elég fájdalmas, sajnos még mostanában is, ez nekem megmaradt, hülye szokás amúgy is.
Más nem nagyon jut eszembe. -
Apollo17hu
őstag
Nem érzékenyebb a napfényre.
Látok fényudvart, és jelentősnek is mondanám. Sőt, nappal az autók fényszórói körül is, de minimálisan látom, ha szándékosan belenézek. (Nekem is -2,5 körüliek voltak a szemeim, és újra belevágnék, ha tudnám, hogy a fényudvar akár évekig megmarad.)
Egy aprócska dolog még van: most már szinte nem érzem, de a szemdörzsölés az első fél évben elég fájdalmas volt, talán azért, mert a hám nem volt eléggé megvastagodva.
-
jeges
senior tag
-
VOid
tag
Sziasztok,
Már régóta tervezem a műtétet de még nem szántam el magam teljesen, -2,5es a szemem, kérdésem azokhoz szólna akik már több mint 1 éve estek át a PRK műtéten.
Érzékenyebb-e a szemetek most a napfényre, mint a műtét előtt volt?
Láttok e még fényudvart éjszaka lámpák körül, ha igen, akkor ez mennyire jelentős?
Esetleg van e bármi más hátrány ami a műtétből adódóan keletkezett, akár apró dolog is?
Köszönöm előre is a válaszokat.
-
-
bezke
csendes tag
Hali.
Engem 2012.12.07.-én műtötték prk-val /14. napja/mindkét szemem, előtte -2es-ek voltak.A kérdésem az lenne, hogy a bal szemem már tökéletesen éles, a jobb szememmel napok óta homályosan /kettősen/ látok és már nagyon aggódok. Felhívtam a klinikát és azt mondták, hogy valószínűleg a hegesedés okozza. Tudnátok erre esetleg valamit mikorra múlhat el. Még annyi, hogy reggelente és este csak kicsit van elcsúszva a kép, de néha nagyon zavaró.
Köszi. -
Reaper
őstag
Nekem is ez van, októberben voltam az utolsó kontrollon, igazából annyi csak, hogy munkámból adódóan gép előtt ülök, és ha nem pihentetem a szemem mondjuk 2 óránként, akkor délutánra a rendszám táblákat csak kicsit közelebbről látom full élesen.
Egyébként semmi gondom nincs, így is egy viszonylag odafigyelt átmelózott nap után el tudtam olvasni a 125-ös sort asszem két szemmel.
Nekem is PRK volt, én be nem vállaltam volna a másikat
Egyébként a tears naturale jó szemcsepp volt, csak nekem pl nem mondták, hogy felbontás után 1 hónapig jó, utána ki kell dobni. Ezért ajánlották nekem is az Optive-t -
Pompi
nagyúr
Én eddig az utolsó kontrollomig Systane Ultra-t használtam. Kipróbáltam jópár itt a topikban is említett márkát, és amikor az épp aktuálisan engem vizsgáló doktornőt kérdeztem, akkor ő is ez javallotta.
Aztán most, hogy előjött ez a probléma, az utóbbi kontrollon a doktornő kimondottan a Optive Plus-t javasolta, ez egy "hármas hatású síkosító és ozmoprotektív komfort oldat". Amikor említettem neki, hogy Systane Ultra-t használok, akkor azt mondta, hogy Systane-ből inkább a Ballance-ot (ugye az Ultra-t is "ők" javasolták, csak egy másik doktornő).
Úgyhogy most ezt az Optive Plus-t vettem, ezt most jobbnak is érzem kicsivel, mint az Ultra-t.
-
MaciG
addikt
Szemcseppek közül ti mit javasoltok a szemszárasság ellen? Mert alapjában véve nem szárad a szeme, de most hogy sokat vezet este, és közben megy a fűtés is ami még szárítja is, így van, hogy elkezd száradni.
-
Pompi
nagyúr
válasz
Apollo17hu #1613 üzenetére
Apollo17hu: Bevállalnám majd, de erről még nem beszéltünk, nagyon korai még, szerintem az 1 évet mindenképp ki kellene várni.
MaciG: igen, kipihenten is rosszabb, ilyen szinten nincs összefüggés sajnos.
jeges: na ez viszont reménytkeltően hangzik, köszi. Remélem hasonlóan alakul majd az én szemem is, mint a tied.
deedee: hajra
de tényleg. Aztán majd várnak a halak "fullhdben"
-
deedee
őstag
jan.24-én megyek vizsgálatra és 26-án pedig műtétre....elvileg
prk lesz és nem lasik / extrém sport és "félelem" miatt/
-
MaciG
addikt
válasz
BÁ Nutrition #1616 üzenetére
Igen. Próbáltam sötétben és világosan is. DE persze ez nem azt jelenti, hogy mire elfáradok nem látok, csak kicsit rosszabbul.
-
jeges
senior tag
nekem tavaly októberben volt prk-m. vmikor idei év elején keztük csökkenteni a szteroidot, akkortól én is romlást tapasztaltam. pár hónapig 90% és 100% között ingázott a látásom (télen, tavasz elején többször megfordult a fejemben, h feleslegesen dobtam ki 220k-t a műtétre), de egy idő után stabilizálódni kezdett. mire az 1 év letelt, addigra cca 100%-ra beállt, most már teljesen jó.
szerk: hja, és 7-hónaposan nekem is azt mondta az éppen vizsgálódó doktornő, h "ez [már az akkori cca -0.5 állapot] már valszeg így fog maradni".
-
deedee
őstag
január közepére lesz csak időpontom a vizsgálatra, úgyhogy szerintem nem fogom márciusig húzni....
az első adandó alkalommal/időponttal belevágok -
MaciG
addikt
Kipihenten is tapasztalod ezt a romlást? Mert nekem pl. ha fáradt vagyok akkor valamit romlik a látásom. Reggel mikor még kipihent vagyok akkor egy x távolságról tisztán látom a benzinkútnál a számokat, de mikor már fáradtan megyek hazafele ugyanarról a távolságról már homályosak.
-
deedee
őstag
üdv
én is gondolkodok egy márciusi prk-n.
azért ezen, mert a szaruhártyás-megvágós-visszahajtós témától kissé idegenkedek.
félek, hogy esetleg leszakadhat és akkor annyi...
tudom,tudom...nagyon kicsi az esély, de pl búvárkodásnál belemegy a szemembe a sós víz, némi homokkakl és megdörzsölöm erősebben....
vagy ha ne adj isten valami kosz, vagy akármi belekerül a szaruhártya alá... brrrúgyhogy nemsokára bejelentkezek alkalmasságira és konzultációra.
nagy az esély, hogy úgyis rábeszélnek a lasikra
de szerintem a külső lézerezés akkor is jobban hangzik, mint a szaruhártyás felhajtásos
-
Pompi
nagyúr
Nekem ugye májusban műtötték PRK a szemem, október közepén voltam az 5 hónapos vizsgálaton, akkor mindkét szemem 125%-os volt. Hozzáteszem, hogy a bal szememet az utolsó 2 kontrollon már kicsit gyengébbnek éreztem, de nem volt vészes. Ekkortól vagyis október közepétől már egyáltalán nem kellett flucont csepegtetnem, levittük szépen a napi dagokat ugye hónapról hónapra.
Aztán november végén azt vettem észre, hogy van egy kis diszkomfort érzés a szemeimben, főleg a bal szememben, nem fáj meg semmi, de úgy érzem, és sokszor pirosnak is láttam a szemhéjamat. De nem is ez volt a gond, hanem a látásom is romlott. Szemtakargatássak hamar kiderítettem, hogy a bal szememmel rosszabbul látok. Gyorsan bejelentkzetem kontrollra. Múlt héten voltam. A bal szemem már csak 80%-os volt, lencsepróbálgatással kiderült, hogy újra cylinderes lett. Legalábbis nagyon úgy néz ki. A doktornő szerint ugyanis két lehetőség van. Vagy mostanra teljesen kiürült a flucon a szervezetmeből és mivel a cylindert hajlamosabbb a szervezet vissza"csinálni", ez történik. Ennek ellentmond szerinte a diszkomfort érzés ami viszont szem szárazságra utal, és ez is okozhatja a romlást.
Eddig Systane Ultra műkönnyet használtam javaslatukra, most persze egész másokat ajánlott ez a doktornő, Systane-ből a Ballance-ot, de inkább az Optive Plus-t, ami kifejezetten szemsíkosító komfort oldat. Mondjuk nem tudom, hogy miért nem tudták eleve ezt mondani, de most már mind1. A komfort érzetem javult mióta ezt használom, a látásom viszont nem. Kezdek beletörődni, hogy újra nem vagyok 100%-os, de annyira nem vagyok mostanság boldog emiatt.
A doktornő szerint ez még a jobbik eset, hogy a cylinder jött vissza és nem a dioptria, de mondjuk nem értem, hogy miért, mind a kettő rontja a látásomat. A másik aminek "örülhetek", hogy a bal szemem romlott és nem a jobb, mivel utóbbi a verzér szemem és ez még így "elmegy".
Hozzáteszem, hogy végig ügyeltem minden javaslatra, minden csepegtetést betartottam, az UV-től kényszeresen védtem a szemem, sokszor még szobában is viseltem szemüveget pl. ha nyitva voltak az ablakok, vettem áttetsző UV szűrős szemüveget olyan időszakokra amikor kevésbé süt a nap, hogy ne napszemüvegben kelljen lennem, szóval azt gondolom ultra módon óvtam, megtettem minden tőlem telhetőt.
Hivatalosan jövő májusban kell mennem, hacsak addig nem érzem azt, hogy tovább romlana, illetve nem bírom a jelenlegi helyzetet megszokni.
-
BÁ Nutrition
addikt
válasz
Apollo17hu #1608 üzenetére
nekem -5,75ről javult fel a szemem 2.0ra.
a műkönnyet mai napig nem hagytam el(3 éve műtöttek) mikor ülök a gép előtt néha szoktam csepegtetni.. ill heti 1 kiló répát beverek
a glória megmaradt mai napig. karácsonykor elég királyul néz ki a faviszont az éjszakai vezetés nem annyira jó így..
de összességében nagyon örülök neki hogy visszakaptam a látásom
a margitszigeti klinikán műtöttek, a nevére nem emlékszem már -
Apollo17hu
őstag
Ma voltam az utolsó (egyéves) kontrollon, mindkét szememmel jól látok.
Műtét előtti adataim:jobb szem bal szem
D(sph) -2,25 -2,00
D(cyl) -1,25 -1,25Összeszedtem időrendben, hányszor élveztem az Optik-med vendégszeretetét:
2011.11.19: vizsgálat
2011.11.29: PRK-kezelés (műtét)kontrollvizsgálatok
dátum műtét után jobb szem bal szem
2011.11.30 1 nap 0,80 0,80
2011.12.01 2 nap 0,00 0,00
2011.12.02 3 nap 0,00 0,00
2011.12.08 9 nap 0,80 1,00
2011.12.29 30 nap 1,25 1,25
2012.02.17 2 hónap 20 nap 1,25 1,25
2012.04.14 4 hónap 17 nap 1,25 1,25
2012.05.17 5 hónap 20 nap* 1,20 1,20
2012.11.17 11 hónap 24 nap 1,20 1,20*Májusra múlt el az utolsó adag Efflumidex hatása, aminek következtében előjött egy gyerekkoromban már tapasztalt allergiám. Vagyis Efflumidex nélkül valószínűleg már tavasszal allergiás tüneteim lettek volna (valamilyen pollen lehet), de az Efflumidex mellékhatása volt, hogy elnyomta az allergia miatti szemkörnyéki viszketést. Ezért még a féléves kontroll előtt telefonáltam az Optik-medbe, hogy tudnának-e rajtam segíteni. Másnap reggelre már kaptam is időpontot, a doktornő Opatanolt írt fel az allergiámra, és egyben meg is vizsgált (gyk. előrehozta a féléves kontrollt). Ekkor kaptam meg az igazolást is arról, hogy szemüveg nélkül vezethetek. Mindkét szemem vízusára 1,20-ot kaptam, mert 1-1 számot tévesztettem a legalsó sorban, de két szemmel már tisztán láttam (kétszemes látásélesség: 1,25).
A mai kontrollon is 1,20-at kaptam mindkét szememre, pedig minden számot simán el tudtam olvasni. (Szerintem a dokik nem látnak nagy különbséget 1,20 és 1,25 között.)
Egy problémám maradt: az erős fényforrásoknál (jellemzően az esti lámpafény) glóriát látok. Úgy tudom, ennek az érzékelése idővel csökkenni fog, de ha így is maradna, teljes mértékben meg vagyok elégedve az Optik-med munkatársaival, a precíz és gyors vizsgálatokkal, a rugalmassággal.
-
MaciG
addikt
Nagyon elhalt a topik.
Jelentem "túlélte" a szemem (~fél éves prk nyár) a nyarat pedig rengeteget strandoltam, búvárkodtam (snori), aqua parkoztam meg egyéb víz parti sportjátékot űztem és nem lett semmi baj. Ezt csak azért írom, mert többen kérdezték mér. hogy műtét után lehet-e.
Akik meg gondolkoznak a műtéten ,azoknak most van itt a legmegfelelőbb alkalom, mert egyrészt télen jóval kisebb az UV sugárzás mértéke, másrészt télen azért jóval kevesebb kompromisszummal jár, mint mondjuk nyár előtt tavasszal vagy akár nyáron megcsináltatni.
-
Pompi
nagyúr
válasz
mindfreak #1601 üzenetére
Pont nem strandon fürdőzésről van szó egyébként, hanem tengerben merülésről. Tehát nem arról, hogy bedugom a fejem a vízbe és körbenézek (snorkelling), hanem lemerülök akár 40 méteres mélységbe.
Próbáltam külföldi szakirodalmat felkutatni a búvárkodás és a szemműtétek összefüggésében. Megosztom amit találtam, talán másnak is hasznára válhat a későbbiekben ha rákeres.David Sawatzky búvár szakorvos írása a műtét utáni merülésről.
A konklúzió:
"After surface PRK you should not dive for several months. After LASIK or ICRS you should not dive for approximately one month."
Tehát LASIK kezelés után 1 hónappal, PRK után csak jópár hónap után javasolja csak a merülést.
Új hozzászólás Aktív témák
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple Macbook Pro 13 2020 - M1 - 8GB/256GB SSD - Touch Bar - 102 Ciklus - 99% Akku - Ezüst - MAGYAR
- Samsung Galaxy A15, 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Vásárold meg most a Zalman T7-et, és élvezd a minőséget!
- AKCIÓ! GIGABYTE AORUS MASTER RX 6800 XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest