Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Steven: Miért váltottam TV-ről projektorra?
- arden: Új robotos magazin építése – 1. rész: Miért hagytam ott a WordPresst?
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Apollo17hu
őstag
válasz
lalakov #2081 üzenetére
Szia!
Nem paráztatni akarlak, de nálam este vannak glóriák. Élesen látok, meg minden, de az éjjeli fények számomra kicsit olyanok, mintha reflektorral a szemembe világítanának, emiatt pedig a fényforrás közeli környezetében sok mindent nem látok. (vezetni amúgy nem vezetek, ezért nem is zavar)
Szerintem egyénfüggő, hogy lesz-e glóriája. Úgy emlékszem, ezt az befolyásolja, hogy sötétben mekkorára tágul a pupilla. Ha nagyobbra, mint a műtött felület, akkor jöhetnek létre glóriák. Ja, és hó végén lesz 4 éve, hogy PRK-val műtöttek.
-
Apollo17hu
őstag
Ezek baromi erős gyógyszerek, nem viccből mondják, hogy naponta hányszor kell cseppenteni.
Nekem a PRK-t követő félév végén (nyáron), amikor elhagytam a napi 1x1 cseppet, olyan allergiás reakcióm volt, hogy orvoshoz kellett mennem. Ott megállapították, hogy ez a műtéttől teljesen független, valami növénynek volt éppen szezonja, és addig "szerencsém" volt, mert a cseppek mellékhatása volt, hogy "elnyomták" az allergiát. Napi 1 csepp ennyit ér. -
Apollo17hu
őstag
Nekem PRK volt. Talán műtét utáni 2. nap éjjel volt, hogy kétszer fel kellett kelnem. Se előtte, se utána nem fájt, de akkor hirtelen úgy belenyilallt (először a bal, majd később a jobb szemembe), hogy az igazak álmából azonnal rohantam a konyhába fájdalomcsillapítóért. A doki szerint ez volt az a két pillanat, amikor a PRK után "visszanőtt" a levakart sejtréteg. Ez ilyen csillagszerűen történik, és amikor kívülről befele teljesen összeért a sejtréteg, akkor jelentkezett a fájdalom. Lehet, hogy Femtonál is van hasonló jelenség.
-
Apollo17hu
őstag
válasz
Darth_Revan #1839 üzenetére
Optik-Med PRK-kezelt vagyok, éjjel glóriákat látok. Ezt leszámítva maximálisan elégedett vagyok. Ha a tökéletes látás fontos neked éjjel is, akkor én sem javaslom, hogy ezt a fajta műtétet válaszd, ha a műtét mellett döntesz.
-
Apollo17hu
őstag
válasz
icecave #1744 üzenetére
Én a mai napig szoktam álmodni, hogy újra szemüveges vagyok, vagy hogy fel kell vennem, mert nélküle nem látok rendesen
Szintén. Illetve én néha azt álmodom, hogy megszokásból felveszem a szemüvegem, de csak órákkal később veszem észre, amikor pedig leveszem, homályosan látok, mert hozzászokott a szemem. Aztán szerencsére felkelek.
Amúgy engem a szemüveg sportolás miatt zavart nagyon. (tudom, arra ott a kontaktlencse...)
-
Apollo17hu
őstag
válasz
asturel #1698 üzenetére
A vizsgálat általában ingyenes (Optik-mednél biztosan). Szerintem kezdd azzal, hogy kérsz magadnak egy időpontot, akkor minden kérdésedre pontos választ kaphatsz a dokiktól. (Akár elmehetsz több helyre megvizsgáltatni magad, és egyben ellenőrizheted, hogy ugyanazt mondják-e az orvosok.)
-
Apollo17hu
őstag
Így utólag belegondolva, ha másfél éve a fentiekhez hasonló hsz.-eket olvasok, nem valószínű, hogy belevágtam volna. Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy az éjszakai glóriákon kívül más mellékhatása nem maradt a műtétnek, és mindkét szememmel élesen látok.
Annak pedig, hogy a dokik mást mondanak, nem szabadna előfordulnia. Szerintem szándékosan úgy alakították ki a rendszert, hogy lehetőség szerint mindig más vizsgáljon meg, ezzel is csökkentve a hibázás lehetőségét. Az egésznek egy sztenderd folyamatnak kellene lennie, amiben minden "komplikációra" fel vannak készülve az orvosok, és ha valamelyik tévedne is, a következő kontrollon a kollégája biztosan korrigálna.
-
Apollo17hu
őstag
Nem érzékenyebb a napfényre.
Látok fényudvart, és jelentősnek is mondanám. Sőt, nappal az autók fényszórói körül is, de minimálisan látom, ha szándékosan belenézek. (Nekem is -2,5 körüliek voltak a szemeim, és újra belevágnék, ha tudnám, hogy a fényudvar akár évekig megmarad.)
Egy aprócska dolog még van: most már szinte nem érzem, de a szemdörzsölés az első fél évben elég fájdalmas volt, talán azért, mert a hám nem volt eléggé megvastagodva.
-
Apollo17hu
őstag
Ma voltam az utolsó (egyéves) kontrollon, mindkét szememmel jól látok.
Műtét előtti adataim:jobb szem bal szem
D(sph) -2,25 -2,00
D(cyl) -1,25 -1,25Összeszedtem időrendben, hányszor élveztem az Optik-med vendégszeretetét:
2011.11.19: vizsgálat
2011.11.29: PRK-kezelés (műtét)kontrollvizsgálatok
dátum műtét után jobb szem bal szem
2011.11.30 1 nap 0,80 0,80
2011.12.01 2 nap 0,00 0,00
2011.12.02 3 nap 0,00 0,00
2011.12.08 9 nap 0,80 1,00
2011.12.29 30 nap 1,25 1,25
2012.02.17 2 hónap 20 nap 1,25 1,25
2012.04.14 4 hónap 17 nap 1,25 1,25
2012.05.17 5 hónap 20 nap* 1,20 1,20
2012.11.17 11 hónap 24 nap 1,20 1,20*Májusra múlt el az utolsó adag Efflumidex hatása, aminek következtében előjött egy gyerekkoromban már tapasztalt allergiám. Vagyis Efflumidex nélkül valószínűleg már tavasszal allergiás tüneteim lettek volna (valamilyen pollen lehet), de az Efflumidex mellékhatása volt, hogy elnyomta az allergia miatti szemkörnyéki viszketést. Ezért még a féléves kontroll előtt telefonáltam az Optik-medbe, hogy tudnának-e rajtam segíteni. Másnap reggelre már kaptam is időpontot, a doktornő Opatanolt írt fel az allergiámra, és egyben meg is vizsgált (gyk. előrehozta a féléves kontrollt). Ekkor kaptam meg az igazolást is arról, hogy szemüveg nélkül vezethetek. Mindkét szemem vízusára 1,20-ot kaptam, mert 1-1 számot tévesztettem a legalsó sorban, de két szemmel már tisztán láttam (kétszemes látásélesség: 1,25).
A mai kontrollon is 1,20-at kaptam mindkét szememre, pedig minden számot simán el tudtam olvasni. (Szerintem a dokik nem látnak nagy különbséget 1,20 és 1,25 között.)
Egy problémám maradt: az erős fényforrásoknál (jellemzően az esti lámpafény) glóriát látok. Úgy tudom, ennek az érzékelése idővel csökkenni fog, de ha így is maradna, teljes mértékben meg vagyok elégedve az Optik-med munkatársaival, a precíz és gyors vizsgálatokkal, a rugalmassággal.
-
Apollo17hu
őstag
Lehet, hogy az eltérő kezelés miatt kaptam Efflumidexet. (PRK-n voltam.)
Végül kiváltottam mind a 4 dobozt, mert a mostani pont elfogyott, a vény másik felét pedig buktam volna, ha csak 2 dobozzal váltok ki. Azért a héten rácsörgök majd az Optik-medre, hogy használhatom-e végig az Efflumidexeket. -
Apollo17hu
őstag
Akadt egy kis probléma.
Most néztem az 1 hónapos kontroll orvosi értesítőjét, meg az orvosi vényt, amit a doktornő írt, és van egy kis eltérés a kettő között.
Szóban azt mondta a doktornő, hogy 2 hónap múlva kell legközelebb kontrollra mennem, addig pedig 1 hónapig még napi 5-ször, majd 1 hónapig napi 4-szer kell az Efflumidex szemcseppet használnom.
Az orvosi vényre is csak Efflumidexet írt, meg azt, hogy "2 havi mennyiség", viszont az orvosi értesítőn ez áll:
"Mko 1 hónapig napi 5x Efflumidex, majd 1 hónapig napi 4x Flucon szemcsepp."
Fluconról szó nem esett a kontrollon. Holnap (hétfő) váltanám ki a vényt. Érdemes előtte betelefonálnom az Optik-medbe vagy nyugodtan váltsam ki a 4 doboz Efflumidexet, és ne törődjek azzal, hogy Flucont (is) írt a doktornő az orvosi értesítőre?
-
Apollo17hu
őstag
Ma volt az 1 hónapos kontroll.
Mindkét szemnél 1,25 a nyers távoli vízus.
(Legutóbb, a műtét utáni 8. napon bal szemre 1, jobb szemre 0,8 volt az értéke.) -
Apollo17hu
őstag
Ha jól olvastam, ez a műtét utáni 6. napod. én 5-6. nap körül kezdtem el kinézni az ablakon, ami a parkolóra néz. 4 sor autó van. Először még csak a legközelebbi sor rendszámait láttam. Aztán kétnaponta 1-1 sorral messzebb láttam a rendszámokat. Tehát lassan, de már múlnia kellene a homálynak.
-
Apollo17hu
őstag
Nálatok is gyakran lefolyik a szemcsepp a könnycsatornán át a torkotokba? Mit lehet ellene tenni? Elég szar íze van, ha éppen nyelek...
-
Apollo17hu
őstag
válasz
icecave #1489 üzenetére
Végül győzött a józan ész, az eheti focit kihagytam.
Ma volt a 9. napos kontrollom (nyers távoli vízus):
jobb szem: 0,80
bal szem: 1,00A jobbon állítólag még nem oszlott el normálisan a hámréteg, azért nem szuperál.
A doktornő furán nézett rám, amikor megkérdeztem, szükséges-e este/éjjel napszemüveg a szabadban.
Azt mondta, talán még a mai borús időben sem kellene hordani.
-
Apollo17hu
őstag
Kösz így utólag.
Kedden műtöttek PRK-val. Szerdán, csütörtökön ugyanúgy éreztem: elsősorban nem fényérzékenységet tapasztaltam, hanem azt, hogy rendkívül fáradékony a szemem. 10-15 másodpercig tudtam nyitva tartani, szinte egész nap csak feküdtem csukott szemmel és zenét hallgattam. Csütörtök éjjel kétszer is arra ébredtem, mintha belevágtak volna a szemembe. (Ez valószínűleg a hámosodással függhet össze.) Pénteken vették ki a lencséket, egész nap idegentest-érzés, elég szar volt. Szombatra már szinte semmi fájdalom, csak homály.
Ami kérdésem van, hogy miért írnak 1 hónapot a labdajátékokra, minden más sportra - kivéve úszás - pedig 1 hetet? Jövő héten mennék terembe focizni szőrös lasztival, ami egyébként sem tud sérülést okozni. És úgy érzem, nem is lenne annyira megterhelő, mintha kimennék most a szabadba futni, ahol a hideg miatt tuti könnyezne a szemem.
-
Apollo17hu
őstag
Túl vagyok a műtéten. Kb. 3/4 órája történt. Egyelőre nem zavar a fény, de talán kezd elmúlni az érzéstelenítő hatása, kicsit mintha csípne.
Látni már most sokkal jobban látok, mint korábban szemüveg nélkül (-2 és -3 dioptria között voltam). Kicsit homályos. Mostantól 3 napig nem gépezek.
-
Apollo17hu
őstag
Systane szemcseppet ajánlott a doktornő, hogy műtét előtt egy héttel csepegtessek, mert száraz a szemem. Azt sajnos elfelejtettem, hogy napi hányszor és mikor érdemes (nem használtam még sose szemszárazság elleni cseppet). Ti hogy használjátok/használtátok?
-
Apollo17hu
őstag
Nem használtam még kontaktlencsét. Viszonylag sűrűn sportolok, nem akarom megtudni, milyen, ha fejbetalál a laszti lencsével a szememben.
Meg a csepegtetés, és a ki- berakosgatás sem túl hízelgő. A műtét után ugye néhány hónapig hasonló a helyzet, de később nincs semmilyen korlátozó tényező.
icecave: Bocsesz.
-
Apollo17hu
őstag
Én úgy vagyok vele, hogy bármi történjen is, elmegyek a műtétre. Elég profinak tűnik az Optik-med csapata, és ha tényleg csak néhány évig lesz éles a látásom, nekem már az is megéri. Ennél jobbat (eljárást, orvosokat) nem hiszem, hogy találnék. Az a tudat meg, hogy meg sem próbáltam a műtétet, elég gázos lenne egy idő után.
-
Apollo17hu
őstag
válasz
icecave #1465 üzenetére
Jah, általában lényegretörő vagyok. Meg természetesen jó a kedvem, hogy van ilyen lehetőség.
Igen, Optik-medhez megyek, egyik rokon is ott műttette a szemét, talán kap egy 10-est, hogy beírtam a nevét a vizsgálat ingyenességéről szóló kártyára.
És így utólag köszönöm a tájékoztatást, amit a logoutban írtál.
-
Apollo17hu
őstag
válasz
icecave #1463 üzenetére
Amit lehetett, elolvastam a neten, ma kb. ugyanazt mondták a vizsgálaton.
25 vagyok, több mint 5 éve ugyanazt a szemüveget hordom (-2,5 és -3), romlást nem tapasztaltam, bár a mai vizsgálaton azt mondták, hogy cilinder alakult ki a szemeimen.Nem akarom tovább húzni a dolgot, van még 10 nap szabim az évben, úgyhogy most lesz mire felhasználnom.
Munka miatt vagy most leszek túl rajta, vagy december végén. Nem akarok karácsonykor szenvedni.
Ja, és PRK. Az a felvágásos dolog elég drága, meg nem szeretném visszafogni magam a jövőben, ha sportolok.
-
Apollo17hu
őstag
válasz
Apollo17hu #1461 üzenetére
Két hét múlva kedd. háhá
-
Apollo17hu
őstag
Bakker, ha ez igaz, és lesz rá lehetőség, én beíratom magam jövő hétvégére.
-
Apollo17hu
őstag
Sziasztok!
Szombaton megyek vizsgálatra, mire számítsak utána, ha alkalmas a szemem, mikor kell döntenem a műtétről, mikor kell aláírnom a papírokat?
-
Apollo17hu
őstag
Na, ez az, ez a gondom. 3 hetet elég necces kimaradni munkából.
Végigolvastam icecave írását, meg egy csomó hozzászólást.
Ha nem számítjuk a műtét utáni két hetet, valamint az árat, akkor a PRK és az IL között lényegében csak az a különbség, hogy PRK-nál kb. 6, IL-nél kb. 2 hónapig kell napszemüveget hordani? -
Apollo17hu
őstag
Sziasztok!
Most kezdek elmerülni a témában, tervezem a szemműtétet a közeljövőben.
Nemrég láttam az Optik-med hirdetését, hogy 12k helyett ingyenesen vizsgálnak meg - ez kezdetnek nem is rossz.Három kérdésem van:
Mely cégek végeznek Magyarországon látásjavító szemműtétet?
A Magyarországon végzett látásjavító szemműtétek (lasik intralasik, prk, mittomén...) közül melyik az, amelyiket elvégezve a munkába állási idő a legrövidebb? (Napi 8 órában gép előtt kell ülnöm, és otthon sincs lelakatolva.)
Milyen kockázatokkal járnak ezek a műtétek? (Az Optik-med videóját végignéztem, és ott - állításuk szerint - a többtízezer műtét egyikében sem lépett fel olyan komplikáció, ami a beteg látását veszélyeztette volna.)
Magamról: Rövidlátó vagyok, mindkét szemem -3 dioptria körüli, soha nem hordtam kontaktlencsét.
Új hozzászólás Aktív témák
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Xbox Series X|S
- Hangszórók topicja
- World of Tanks - MMO
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Lexus, Toyota topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Házimozi belépő szinten
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Fujifilm X
- További aktív témák...
- LG 48C3 - 48" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen6 CPU
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA MSI 650W
- SEAGATE ST6000NM0034 6TB 7.2k SAS HDD, nettó 15747Ft + ÁFA, 1 év garancia
- LG 65" C1 OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
- HATALMAS AKCIÓK / MICROSOFT WINDOWS 10,11 / OFFICE 16,19,21,24 / VÍRUS,VPN VÉDELEM / SZÁMLA / 0-24
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest