- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Lelkiblog
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- gerner1
- Gurulunk, WAZE?!
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dr. Ernő
tag
''Ésszel fölfogni nem tudtam, miért járkálnak emberek napszemüvegben, és nem is szeretném megismerni milyen az ha az embernek ''érzékeny a szeme''''
Tudod nekem nyáron, ha erős a napsütés és kinn vagyok, ekkor egy idő után el kezd fájni a szemem! Ha napszemüveget veszek akkor sokkal jobb!!! Szóval ez nem csak nagyképűség. (amúgy én is hikomat, vagyok asszem örökletes 4.75-4.75 lencse, szemüveg 5.5-5.5 de ez óráról órára változhat, szürköletkos stb.Persze fölfelé)
-
vati
senior tag
Nekem nem lassult be a szemromlás az évek múltával, a cilinder nagysága és szöge összevissza változik - a nagyság romló tendenciájú. 33 évesen már nem lehet későn érésre fogni a dolgot.
A rövidlátás 6-8 éves koromban kezdődött, de igazán ''komoly'' szemüvegem csak úgy 12 éves koromtól van, cilinderes pedig csak az elmúlt 10 évben.
tildy: ''Majd kikapartama szemem, mert nagyon fájt, de szerencsére vettem be altatót és alvás közben sosm volt rossz.'' Az emberek egyéni fájdalomtűrése nagyon változó, az enyémről pl. tudom hogy nullához tart azaz a legkisebb fájdalmat is elviselhetetlennek érzem. (egyszer régen egy ''sima'' foggyökérkezelés utóhatásaitól -fájdalom- komolyan megbetegedtem, évekig kellett gyógyszert szednem miatta) Az altató nem működik mert dolgozni kell meg családot ellátni, meg egyébként sem szabad.
tocsa:
Abban igazad van, hogy épeszű ember ne babrálja a szemét mert az pótolhatatlan és nagyon sérülékeny. Én nem szeretnék vakon kódolni mint az a fószer akit említettek korábban.
De szerintem nem is ez a veszély, hanem amit írtam: az ember észre sem veszi egy szervét amíg az egészséges, és el nem tudja képzelni mennyi fájdalommal és rossz közérzettel járhat, ha az a szerv beteg vagy sérült lesz. Nekem soha életemben nem fájt a szemem, nem is volt érzékeny és nem akarom hogy valaha is az legyen.
Ésszel fölfogni nem tudtam, miért járkálnak emberek napszemüvegben, és nem is szeretném megismerni milyen az ha az embernek ''érzékeny a szeme''. Én még tengerparton se éreztem szükségét napszemcsinek.
Van egy olyan érzésem, ezekre a szemműtétekre leginkább azok mennek, aki be nem vallott hiúságból utálják a szemüveget, és különböző okokból nem bírják / nem szeretik a kontaktlencsét sem. (miért van az, hogy EGYETLEN 40 év alatti szemüveges nőismerősöm sincs? Ilyen jó a nők szeme?)
Kellene keresni valami olyan website-ot ahol a műtétre panaszkodók nyilvánulnak meg, hogy tárgyilagosabb képet kapjunk. Én nem nyugodnék meg attól, hogy akiknek bejött áradoznak róla, mert akinek részlegesen jött be vagy kevéssé, azok szvsz inkább hallgatnak, az ember nem szívesen beszél a kudarcairól. Az se nyugtat meg, hogy ''nem vállalnak be olyat, ahol kétes a siker'': 5 év múlva nyugodtan mondhatják, sorry nem láthattuk előre hogy tovább fog romlani a szeme. A valóságban -vsz- ha nekik előreláthatóan rentábilis lesz, akkor bizony megcsinálják, és csak a nagyon durva/rizikós eseteket utasítják el. De ebből még nem következik hogy nekünk jó.
Vállalnak garanciát fájdalomra és szubjektív panaszokra, mint szemérzékenység? -
tocsa
senior tag
A mutettol nem par dioptriat javul a szemed. Hanem inkabb az lehet a faktor, hogy megmarad meg 0.25-0.5 dioptria. Es akkor ugyis kell szemuveg. Bar a bal szemedet szerintem nem fogjak muteni, ugyhogy amiatt ugyis kell szemuveg.
De ez nem baj, mert a szemuvegben az is jo, hogy vedi a szemed. Lehet, hogy tildy is vesz majd monitorhoz 0-as monitor szemuveget. Az jo, ha erzekeny a szeme. -
tocsa
senior tag
Najo, akkor a nevjegyem:
B: -5.75, -1.0 cyl 180 deg.
J: -4.5, -1.0 cyl 0 deg.
A mutet nem fogom vallalni.
tildy:
''Ez változó, valakinek az első két nap, nekem a 3.-4.
Majd kikapartama szemem, mert nagyon fájt, de szerencsére vettem be altatót és alvás közben sosm volt rossz.''
Na ez az ami nekem nem er meg annyit, hogy letegyem a szemuveget. Lehet, hogy buta vagyok. De orulok annak, hogy sasszemed lett tildy!
vati:
Nagyon hasonloan velekedek veled. A mutet, a szemorvosok tekinteteben is pl. De a homeopatiarol is hasonlo a velemenyem. Sajnos nem hiszek az ilyen dolgokban (homeopatia, pi viz, csodaszerek). (Egyebkent a hatasmechanizmusa a placeboeval analog, csak annal talan erosebb. Pszichologiai uton hat. De ne feledjuk el, hogy onalloan nem alkalmazzak sulyos betegseggel szemben.)
Szemuveg nelkul foltokat latok, de szemuveggel sem latok teljesen elesen. A sasszemben az lehet a jo, hogy azzal meg annal is elesebben latsz (felteve, hogy jol sikerult a mutet), mint szemuveggel vagy lencsevel.
Azon az allasponton vagyok, hogy megvarom mig megoregszik par paciens, megvarom a hosszutavu tapasztalatokat is. Az oregedeskori szemromlas (ha megelem, a Mo.-i halalozasi statisztika kis eselyt ad ra) pedig csokkenteni fogja a dioptriaimat. Igaz, az mar nem ugyanaz mint egy olyan eleslatas, mert a szemlencse oreg korban mar baromi rugalmatlan.
vati:
Az, hogy meddig romlik az ember szeme, az attol fugg, hogy mi rosszullatas oka. Nagyon sok ilyen dioptria koruli rovidlato mint mi hasonlo ok miatt lat roviden. Ez a fajta rovidlatas kiskorba kezdodik (nekem kiscsoportos koromban) es a novekedes megallasaval a szemromlas is megall! Szerencsere nekem mar nagyon belassult, 26 eves vagyok. (2-3 eve mar csak nagyon picit romlott. Az erdekes, hogy a cilinder megvaltozott, pedig a regebbi nezet szerint az fix. Szerintem is az, csak regen a probalgatos megoldasnal nyilvan nem tudtam olyan jol eltalalni, mint a szamitogepes bemero muszer.)
Ha ilyen tipusu rovidlatasod van, akkor lehetseges az, hogy te keson ero tipus vagy, meg mindig nosz egy picit. Gondolom mostmar nem romlik olyan utemben a szemed, mint mondjuk 13-18 eves korodban. Ha ez igy van, az jo jel. Minden bizonnyal a romlas le fog allni.
Kontaktlencse: egy evig probalkoztam vele, nem az eletstilusomhoz talaltak ki, tekintve, hogy en is 10-12 orat ulok gep elott. A nap vegere mindig ki akartam pislogni. Es nem akartam azt megvarni, hogy:
tildy: ''Kontaktlencsével meg mindig a probléma volt.Vagyis eleinte nem , de később begyulladt a szemem, vagy ha épp jó is volt, akkor meg homályosan láttam.''
Valoszinuleg jol dontottem. Az ember ne nyulkaljon a szemebe, az egy nagyon erzekeny muszer. Akkor mar tenyleg lehet, hogy jobb a mutet. Raadasul nekem nagyon kell a munkamhoz, kell a kodolashoz a szemem (+a kezem, mert azzal gepelek, +az agyam mert azzal tervezek). -
vati
senior tag
Azért a budai hegyekben, front után egész szép csillagos ég tud lenni.
Úgy a Svábhegy magasságában. Még csillagvizsgálót is raktak oda, igaz a Mátrához képest ott is számottevő a fényszennyezés. (Ki lehet venni a ''fénykupolát'' K-re a Belváros fölött)
De ha a Bécsin elindulsz kifelé a hegyekhez (Hármashatár-hegy és környéke) az se rossz. Nemminthaénszoknékkirándulni... de arrafelé a Laborc utcában is van egy amatőr csillagvizsgáló
Fiastyúk: nem ördöngősség megtalálni, különösen ha a Göncölt, Sarkcsillagot sikerül behatárolni. A Fiastyúk most ősszel kezd látható lenni esténként a keleti égen. Ha kell csillagtérkép, küldhetek egy igen jó, mindössze fél 430 kB-os planetárium progit. Igaz, még DOSos a kicsike, de 10 éve nem találok jobbat. -
vati
senior tag
OFF:
LétezHETnek, de Occam borotvája segítségével (ragaszkodjunk csak a konvergens gondolkodási sémához!) el kell utasítanunk a létezését amíg valami olyan dolgot nem tapasztalunk, ami szükségessé teszi föltevését.
Persze ez csak a természettudományos módszer megközelítése (jó összefoglaló: http://www.hrasko.com/xaknak.php?docid=10030), amit nem biztos hogy mindig mindenre érdemes általánosítani:
''Az egész modern világszemlélet alapja az az illúzió, hogy az úgynevezett természettörvények a természeti jelenségek magyarázatai. 6.372 Úgy állnak meg a természettörvényeknél, mint valami érinthetetlennél, mint ahogy a régiek álltak meg az Istennél és a Sorsnál. És mind a moderneknek, mind a régieknek igazuk is van, meg nem is. A régiek annyiban mégis világosabban láttak, hogy elismertek egy világos határt, míg az új rendszerek esetében szükségszerűen látszik úgy, mintha minden meg lenne magyarázva.'' - Ludwig Wittgenstein.
ON:
a szemészet kifejezetten az a terület amit jobb lenne ráhagyni a természettudományra és a valódi orvosokra. -
tildy
nagyúr
Szoktak.
De érdemes egyszerre mindkettőt.Igaz , ha valaki nagyon parás, (volt már ilyen), először csak egyiket csináltatta meg , utána fél évre rá másikat.
Egyébként az OM-esek meg tudják mondani, lehet-e vagy sem, nekem is több mitn fél évet kellett várnoma műtétre, a kemény lencse nyomata miatt .
Nem vállalják be a műtétet, ha nem biztosak a dolgukban.(Azaz ha nem olyan a szem, amin tutira sikerülne a műtét).
Jövő hétfőn kontroll, majd mesélek -
vati
senior tag
A leírtak ellenére azért foglalkoztat mégis a dolog, mert -ahogy írod is- ezt a fajta látáshibát nem igazán lehet szemüveggel 100%-ra korrigálni.
Azaz nem látok tökéletesen szemüveggel sem. Térlátásom abszolút nincs, és pl. a csillagokat vagy távoli közlekedési lámpákat kicsiny pacának látom éjszaka, nem tűhegyes pontnak.
Megtennéd nekem, hogy így kikorrigált szemmel egy este megszámolod, hány csillagot látsz a Fiastyúkban? (tiszta, nem belvárosi égen 7-9 közti szám már popec) Másik ''check'': a Göncöl rúdjának balról második csillagát (Mizar) jól megnézed, hogy látsz-e egy halvány kísérőt mellette, nagyon közel. (Az ókorban így tesztelték a katonának jelentkezők látását) Ha tisztán látod -és nem a kettőslátástól- akkor 100%-ra sikerült.
Én most sajnos csak egy halvány foltot látok a Fiastyúk helyén, összehúzott szemmel tudok 3-4 csillagot kivenni bizonytalanul.
Kontaktlencse. Mint írtam 3 napig voltam hajlandó kínozni magam vele, 15 évvel ezelőtt. Leírhatatlan tortúra volt számomra berakni, kiszedni, állandóan szúrt, porszem ment alá, szóval zavart. Viszont tűélesen láttam vele, szemüveggel SOHA nem volt olyan látásélményem mint a kontaktlencsével.
Mintha upgradelték volna a szememet 2x annyi megapixelesre)
Szoktak olyat csinálni, hogy csak az egyik szemet műtik? Azon elgondolkoztam, hogy a rosszabbikat kikorrigáltatom. -
vati
senior tag
Félreértesz, attól hogy ''működik'' még lehet áltudomány. A placebó is működik, mégsem gyógyszer, mert nem létezik oksági összefüggés közte és az állapotjavulás között.
A homeopátia módszertana nem üti meg a tudományosság elemi kritériumait sem. Meg sem kísérli tudományosan védhetően okságilag is alátámasztani a gyakorlatát, nem létező összefüggésekkel operál - ez a baj.
És attól ''ál-'' mert ennek ellenére valódinak adja ki magát, pedig semmivel nincs jobban alátámasztva mint a tenyérjóslás. -
tildy
nagyúr
válasz
Kosh Naranek #82 üzenetére
Megnéztem
Csak hétfőn suli van, és nem tudoma cégeset olvasni
-
DrSoul
őstag
Szinte biztos, hogy nem az amatőr csillagászkodástól lett ilyen a szemed!
tildynek csak most volt kettős látása, ezek a tünetek csak műtét utáni dolgok, de elmúlnak, tehát semmi rosszat nem fog tapasztalni.
Kár, hogy cylinderes a szemed, így nem igen próbálhattál lágy kontaktlencsét. Én azt használok kb. 8 éve, persze szemüveggel együtt, és nagyon jó. Engem csak ez gondolkoztat el, mert így is megvagyok. Csak az ára zavar: 1 dobozka 3 pár lencsét tartalmaz, és ez így most Magyarországon kb. 9000 Ft, már nem emlékszem, rég vettem. Ez a J&J Acuvue 1 hónapos (kb., pontosabban 3 hetesnek mondják, de jó az 1 hónapig is). Olaszországban azonban 18 euro. Teljesen ugyan az. Hogy miért?Nem tudom.
Bár engem mostanában vándor-folt zavarja a jobb szemem: PH! focimeccsen valaki jól szemen talált a labdával, azóta a folt. A szemész megvizsgál, közölte, hogy tehetetlen, ez már így marad...
Amúgy már 1990 óta végeznek ilyen műtétet Magyarországon (ilyen jellegűt, azóta elvileg csak jobbak a lézerek), az már 13 év. Meg kéne nézni, azok a műtöttek hogy vannak... -
tildy
nagyúr
Életemben nem volt ilyen panaszom mint kettőslátás, szemfájás, fejfájás, szemérzékenység, ''kifolyik a szemem a monitortól'', meg a többi horror amit leírsz! Soha semmi panasza nem volt a szememnek azon kívül, hogy nem látok élesen szemüveg nélkül, és meg se kottyant napi 10 óra monitornézés - leszámítva ezt a lassú romlást.
Ilyenek nekem sem voltak, viszont szemcsit ki nem állhattam , amint lehetett (14-15 éves koromban) már csináltattam is a lencsét.Ugyanis én csak ált. iskola kezdetekor kaptam szemüveget, előtte nem volt.
Kontaktlencsével meg mindig a probléma volt.Vagyis eleinte nem , de később begyulladt a szemem, vagy ha épp jó is volt, akkor meg homályosan láttam.
A monitort azért kellett távolabb tolni, mert túl közelinek éreztem, jobb ha hátrébb van.
Egyelőre nagyonjól elvagyok, sőt abszolút nem bántam meg!
SŐőőőőőőt!
Csak az a baj , hogy a tb nem támogatja...Mindenesetre anyámat sem sikerült meggyőznöm, pedig irigykedik rám, de sajna nagyobb a félelme... -
tildy
nagyúr
Szerintem lágy lencse esetén 5-10 éven belül megtérül, másrészt a te szemedre elvileg nem is szabadna a dokiknak felírni szemcsit (mivel 3 dioptriánál nagyobb a kettő közt a különbség).
Én az indexes fürumot végigolvastam:még senki nem bánta meg, legalább is OM-esek közül senki. -
vati
senior tag
Szia Sasszem tildy!
Érdeklődve olvastam végig a topikot, ui. nekem is kb. olyan erős rövidlátásom van mint neked VOLT, és nekem is időről-időre ajánlgatják ezt a műtétet.
Rászánni 10 év alatt se tudtam magam.
Az én paramétereim J: -5.75, -1.25 cyl.; B: -1.75, -1.00 cyl. (igen, tényleg 4 dioptria különbség, gyanítom azért mert gyerekkoromtól amatőrcsillagászkodtam és sokat néztem ''egyszemes'' távcsőbe)
Amit a műtétről és a procedúra kellemetlenségeiről -meg a hátrányairól- olvastam itt és az indexes fórumon, hááát eléggé visszariaszt.
Meglehetősen durva beavatkozásnak tűnik az utóhatásaiból ítélve.
Örülök hogy szépen sikerült és jól látsz - azért én még mindig nem vagyok meggyőzve.
Egyszeri 200kHUF kontra 1-2 évente 20 kHUF-ért cserélt szemüveg: a műtét csak 10-15 év alatt térül meg anyagilag, annyi idő után pedig ki tudja, nem kell-e újra műteni. Aki a szemüveggel ki van békülve, és nem nagyon rossz a szeme (-10 felett) és nem gondolja hogy nullára rontja a megjelenését a szemüveg- az emiatt nem túlzottan motivált.
Hol van az kőbe vésve, hogy nem romolhat a látás számottevően 20 év felett??? Sehol, ez szvsz a műtétbiznisz egyik sulykolt axiómája. Nem tudom, nálad időben hogy alakult a dolog, nekem 20 éve folyamatosan romlik mind2 szem, átlagosan kétévente fél dioptriát (változó sebességgel) de még most, 30 év felett se akar ''megállapodni'' az istennek se. Kétévente új szemüveget csináltatok mert a régi nem elég erős, és a régi keret fizikailag leamortizálódik, így prakatikus. Az tökre nem zavar hogy szemüveges vagyok, sőt, védtelennek érzem magam szemüveg nélkül.) 25 éve megszoktam hogy reggel ébredés után fölrakom a szemüveget, este lerakom amikor leoltom a villanyt, és ezzel a látásprobláma le van tudva.
Tartok tőle, max. pár évig lennék kisegítve egy műtéttel, és egy újraműtés azért nem ugyanaz, mint a soros szemüvegcsere! Még ha ingyen van, akkor sem.
Egy orvos ismerős szerint minden minden műtét visszafordíthatatlan csonkítás, akkor is ha látszólag tünetmentesen gyógyul. Sebészeti példánál maradva, a bőr alatt már soha semmi nem lesz ugyanolyan minőségű mint azelőtt, csupa heg, toldás-foldás ami akár 20 év múlva is megbosszulhatja magát. Ugyanő egyetlen szemész kollegájáról sem tud, aki saját magán megcsináltatta volna ezt a műtétet! Szerinte ugyanazért amit már mások leírtak: kicsi a tapasztalat, elég új az egész technológia, kétesek a legfőképpen hosszútávú eredmények, és nagyon alapos ok nélkül ne feküdjön műtőasztalra az ember.
- kontaktlencse, brrrr. részvétem, én összesen 3 napig bírtam elviselni. (asszem akkortájt még csak a kemény lencsék divatoztak nálunk)
Mit értesz azon, hogy nem tudod ugyanolyan közelről nézni a monitort mint korábban mert érzékenyebb lett a szemed? (én átlag napi 10 órát ülök monitor előtt)
Életemben nem volt ilyen panaszom mint kettőslátás, szemfájás, fejfájás, szemérzékenység, ''kifolyik a szemem a monitortól'', meg a többi horror amit leírsz! Soha semmi panasza nem volt a szememnek azon kívül, hogy nem látok élesen szemüveg nélkül, és meg se kottyant napi 10 óra monitornézés - leszámítva ezt a lassú romlást.
Ettől félek legjobban: egy esetleges műtét után igaz hogy pár dioptriát javul a látásom időlegesen, viszont cserébe lesz egy érzékeny, fájós szemem -egész hátralevő életemre. Ezt nem akarom, akkor inkább egy dögös szemüveg...
Mi az eddigi benyomásod, ilyen jellegű ''mellékhatásokkal'' lehet számolni, vagy teljesen olyan lesz mint előtte?
??? -
tocsa
senior tag
Mi tortent veletek emberek?
A szem a legfontosabb dolog, azzal latunk!
UP!
Remelem nem vakultatok meg -
DrSoul
őstag
Mondjuk én ezt sem állítanám. Mivel homeopátia, az orvosok nem ajánlják: tudják, hogy nem árt, de nem is ajálhatják. És valahol igazuk is van, mert nem lehet abból kiindulni, hogy az emberek nagyon kitartóak és iszonyatos feladattudattal rendelkeznek... és ez így is van, az átlag ember nem ilyen, ezért maradnak a ''hagyományos'' módszerek. Ez egy kicsit olyan, mint a yoga. Biztos, hogy lehet vele hatni a szervezetre, biztos, hogy a magasvérnyomást csökkenteni lehet, vagy akár megszüntetni (nekem is ezt kéne tennem), de egy orvos nem javasolhat ilyet. Mondjuk szerintem sokan nem is hisznek benne. De Kínában más a helyzet, és nem akármilyen orvostudományuk van.
Egyébként amikor rövid ideig végeztem a szemgyakorlatokat, azért éreztem a hatását: tehát biztos nem humbukk.
Nem kell ezeket kategórikusan elvetni. De ki folyamodna ilyenre, amikor a mai kontaktlencsék kényelmesek, és egy szemműtét se olyan elérhetetlen?
Emellett nehéz elszántank lenni, sokkal kényelmesebbek az utóbbik. -
DrSoul
őstag
válasz
badbrother #67 üzenetére
Nekem is volt erről könyvem meg kazettám, még tini koromban. Azért nem használtam, mert azokat szemüveg nélkül kell csinálni, naponta többször, de erre nem volt sok időm, szemüvegem meg igen erős... Kontaktlencse mellet meg abszolut nem tudod csinálni...
Viszont egyszer voltam valami orosz gurunál, szintén tini koromban, kicsit megropogtatta a nyakam meg a gerincem (a hangja ijesztő volt, de jól esett).
Az egész elött, szemüveg nélkül a táblán csak a nagybetűt tudtam elolvasni. A ropogtatások után pedig 3-4 sort tudtam menni, tehát már ennyitől javult a dolog. De drága volt, meg furcsa volt számomra, hogy a magyar menedzsere-asszisztense az szemüveges volt... -
tildy
nagyúr
válasz
badbrother #67 üzenetére
Nekem volt róla egy könyv, egy ideig csináltam, de mivel nem használt, így letettem róla...
-
badbrother
aktív tag
Érdekes, hogy a szemészek semmilyen látásromlásnál sem ajánlanak szemtornát gyógymódnak. Szerintük az egyedül üdvözítő a szemüveg-kontaktlencse-műtét hármas. Legalábbis az általam ismert orvosok, nekem, még soha sem ajánlottak.
Talán nem is tanultak róla, pedig létezik. Tud valaki erről valami bővebbet, lehetőleg saját tapasztalatból? -
tildy
nagyúr
Na akkor jelenlegi állapotról közvetítés:
Műtét utáni 17. nap(mai):
Tegnap még kitünő volt a szemem, ma viszont észrevettem, hogy a jobb egy kicsit rosszabb most.
Látok vele rendesen, de megint előjött egy pici kettőslátás rajta, kicsit életlenek a kontúrok...
Lehet háton kellett volna aludnom?
Okt. 13-án 3 hetes kontroll.
A tegnap hátrébb tolt LCD-t egy két centivel előrébb hoztam, így jobb most.
A bal az tökéletes
Egyébként mondták , hogy változhat , hogy mennyir e látok élesen vele, szal ez bőven belefér
A legjobb, hogy 20 méterről el tudom olvasni az autók rendszámátEzzel soxor játszadozom is , hogy innént még nem, de kicsit e közelebbről már látom
-
eper-fa
aktív tag
ha jól tudom, ezeket a műtéteket csak bizonyos kor fölött csinálják (akkor már nem nagyon romlik a szemed?
) nem tudjátok ez kb hány éves kort jelent (bár még úgyis tuti alatta vok...)
-
DrSoul
őstag
Ok, én mindent elhiszek, nekem tök mindegy, melyik a legjobb, csak tudjam, ha egyszer én is akarok ilyet. Addigra persze lehet, hogy változik a helyzet...
De jó lenne, ha most én is lencse nélkül lennék...
Ja, majd elfelejtem: nem tudod, hogy a magas vérnyomás kizáró ok lehet-e? Mert nekem az, bár a beállítás felé tart a dolog, szedek gyógyszert...
Más: egy ilyen műtét után bármit lehet? Pl: megmászni az Everestet, vagy búvárkodni? Nem mintha ezeket művelném, de azért szeretem az ilyen, és a búvárkodást ki is próbálnám, valamikor... -
amargo
addikt
ez a szemműtét dolgo érdekelne engem is csak nekem olyan kicsit rossz a szemem, hogy nem érdemes műteni..
viszont utálom, hogy párszor szemüveget kell húznom.
most meg egy kérdés:
az normális(?), hogy kb 12éves koromban a doki (-)0,5dioptriát feliratott nekem.
mert én úgytudom, hogy nem lett volna szabad. -
amargo
addikt
OFF
a vadész repülösöknek tényleg műtik azt nem tudom, hogy a többieknek műtike.. viszont volt egy olyan elv is azt nem tudom, hogy létezik e már, hogy vmi chipet ültetnek az agyuk/sszemükbe és igy sokka jobban és gyorsabban fogják felfogni a látottakat, de nem tudom, hogy mi lett ebből. kb 1éve láttam. -
BEE
addikt
Még egy ember akinek szebb lesz a holnap!
Jó azt olvasni végre hogy valaki örül valaminek.
Hát akkor kellemes bámulást !!!
BEE -
tildy
nagyúr
http://fizikuslany.freeweb.hu/index.html
FOCUS MEDICAL Microszemsebészeti és Lézer Központ
1138 Budapest XIII. kerület, Danubius Thermal Hotel Margitsziget
Lézerkészülék: Nagyon nehéz információhoz jutni. Kérdésemre nekem is azt mondták, hogy nagyon modern lézerük van, nézzem meg az interneten. A honlapjuk a VISX oldalára mutat, ahol az amerikai cég az S3 tipusú valóban modern lézere látható. Ilyen lézerük nekik viszont NINCS. Ami van, az egy kb. 10-15 éves, meglehetősen elavult VISX gyártmányú amerikai lézer. Első generációs készülék.
A gép a gyári adatok szerint csak kisfokú rövidlátás gyógyítására való, sem nagyfokú rövidlátás, sem távollátás nem kezelhető vele.
A távollátókat egy másik lézerrel kezelik, mellyel a szaruhártyán körkörösen pontokat égetnek, a hegek összerántják a szaruhártya szövetét, hogy kidomborodjon középen.
Szubjektív megítélés: Ha vásárolnának egy korszerű berendezést és kicsit kevésbé agressziven akarnák eladni magukat jobbak lehetnének a jelenleg legnagyobb forgalmú Optikmednél is. Ez valószínűleg előbb utóbb meg kell történjen, mivel tarthatatlan, hogy a legszebb, legpiacosabb klinika egy teljesen elavult lézerrel dolgozzon. Abszolút nincs zsúfoltság, minden szép kényelmes, még szemüveget is lehet csináltatni, ha valaki pont ott akar. Hibájuk, hogy nagyon rá akarnak dumálni a a LASIK-ra.
Egy két apróbb csúsztatásra hajlandóak a cél érdekében. Pl: A honlapjukon szerepel, hogy CSAK náluk, olyan asszisztenssel beszélhetsz aki ott műtette magát. Az Optimumnál is van ilyen orvos is, asszisztens is, az Optikmed tájékoztatóján pedig 5 ilyen dolgozó képe szerepel. /Sic../ Az erőszakosság és a nyilvánvaló valótlanságok miatt nem tűnnek megbízhatónak túlságosan. -
tildy
nagyúr
Mondjuk ha az adott klinika dolgozója....pl.
Én is azt hittem , hogy az indexesek csak verik a mellüket, hoy ők az OM-nél voltak, de mikor én is elmentem oda, már a saját szememmel láttam, miért döntenek emellett.
Megkeresem fizikuslány összefoglaóját, addig is:
ÍMe egy idézet:
fizikuslany válasz erre | adatok | e-mail 2003-08-28 23:21:03 (3319)
Az Optimumnál és az Optikmednél nem volt gondom, mivel mindkettőnek új flying spot lézere van, örömmel eldicsekedtek vele. Az Istehegyin is elmondták, hogy az Optikmedtől vették a lézert, abból könnyű volt kiszámolni. A Focus nekem sem árulta el, de itt az egyetemen van egy srác, aki a lézer tipusa alapján meg tudta szerezni a gyártótól az infót, hogy 10 éve adtak el utoljára ilyen, első generációs lézert. Nem is csoda, hogy nem dicsekednek vele -
DrSoul
őstag
Sziasztok, most mennem kell, de még benézek, érdekel a dolog, és az is, hogy fejlődik tildy, az élő példa!
-
DrSoul
őstag
Milyen előnyt szerezne abból justice, hogy hazudik?
Egyébként a PRK-ban dicsérte az Optimedet is, szerintem eléggé objektívan írta le a dolgokat...
És igazad van, valószinüleg az Optimednél műtöttek 20.000. Az a másik fele, hisz ez a két vezető központ...
A többi még elhanyagolható, 1-2 évesek, ellenben a Focusmeddel és persze az Optimeddel... -
tildy
nagyúr
PRK Ledörzsöljük az ''alma'' héját, vagyis a hámsejteket, és a felszínen végezzük a kezelést. Ezt követően megvárjuk, míg a hámsejtek (2-3 nap alatt) ''visszanőnek''. Ez a PRK kezelés.
A PRK kezelés előnye, hogy teljesen biztonságos. Hátránya, hogy a hámsejtek ''visszanövéséig'' hiányzik az ''alma héja'', ami átmeneti panaszokat okoz, fényérzékenységet, idegentest érzést -
DrSoul
őstag
A hártya emelése vagy sem műtéti eljárástól függ, nem azért, hogy ''ne sérüljön...''
Az excimer lézer ilyen pontosan vág!
http://www.tiszanet.hu/klinika/cikkek/eximer/hajszal.gif -
DrSoul
őstag
A 15# ezt írtad:
''Elmodndják, hogy akkor most leszedik a hámréteget a szemről, utána pedig a piros pontot kell néznem.Ez a piros pont majd ugrál ide-oda.Hol élesedik, hol homályosodik majd a látásom.A lényeg, hogy a piros pontot nézzem.
Szal, nálam nekiállt a doktornő leszednia hámréteget, ami szerintem kívülről nézve félelmetes lehet, mert elkezdi valmi kis fémmel kapirgálnia szemem''
Ennek elvileg nem kellene történnie. Vagy akkor most hogy van? -
tildy
nagyúr
Jahm és én pont ezt a linket nem ajánlom!Justice hazudik mint a vízfolyás!Indexes fórumon is írták, hogy tilos neki hinni.Sőt!Fikázza azt ami nem a focusmednél volt!
AZ optikmednél műtötték azt a 20-25 ezret!!
Az indexes fórumon fizikuslány járta végig az összeset, egyről se írt rosszat, viszont objektíven írta le tapasztalatait. -
JaniS
senior tag
Nem személyes tapasztalat, amit írtam, csak annak idején én is megkérdeztem szemész ismerősömtől, hogy érdemes-e elmenni. Azt mondta, hogy nem ajánlja, mert nem olyan fokú a rövidlátásom, másrészt még kell a gyakorlat Magyarországon azoknak, akik űzik. Szóval ennyi. Mindenesetre ha neked használt, akkor az jó.
JaniS -
X-COM
nagyúr
hm, cilinderesből, nincs vékonyított lencse? mert az már messze nem fél centis
-
DrSoul
őstag
Akkor meg nem értem, a PRK-nál nem metszik be a szaruhártyát...
http://www.tiszanet.hu/klinika/cikkek/eximer/eximer.htm
''Az excimer lézer a szaruhártya középsõ, 5-9 milliméteres régiójában a sejteket elpárologtatja, miközben létrehozza az új felszíni görbületet, ezáltal megváltoztatva a szem fénytörését. Az eljárás legnagyobb elõnye, hogy a szaruhártya egysége és stabilitása megtartott marad, mivel a lézerkezelés alkalmával nem ejtünk vágásokat vagy bemetszéseket a szaruhártyán. [...]'' -
kymco
veterán
Engem a szemész orvosom óvatosságra intett. Szerinte a műtét során a szemnek az a része sérül meg (a lencse felszínén a ''bőr''), ami utána soha sem pótlódik (szépen fogalmaztam, nem?). Igaz, hogy ez a tapasztalat szerint (az utóbbi 10-15 év) nincs rossz hatással a látásra, de nem lehet tudni, hogy a szem (és az egész test) öregedésével hogyan mi fog történni. Ha rosszul reagál a ''sérülés'' az öregedésre, akkor azt már nem lehet korrigálni (homályos látás, stb). Én megmondom őszintén bár kacérkodtam a műtéttel, de ezek után nem mertem belevágni.
-
DrSoul
őstag
Tildy, ezek szerint neked Lasik féle műtéted volt...
Igen, az biztos, hogy rosszul hangzik, hogy levágják a szarúhártyád, majd visszahajtják...
Ezért is, ha választhatnék, én PRK-s eljárást csináltatnék, ott csak lézerrel alakítják a szaruhártyát, de az ép marad, nem vágnak bele.
Mert ugye esetedben a szaruhártya már be van vágva, és az nem forr össze, de nem okoz gondot, max erős ütésnél válhat le, de ilyenre azért figyel az ember. Neked valószínűleg azért csinálták ezt, mert cylinderes a szemed.
Nekem szerencsére csak rövidlátásom van, bár elég erős (-6 kontaktlencse), ha egyszer rászánom magam, én inkább PRK-t (excimer lézeres) beavatkozást szeretnék, bár tudom, hogy ezt nem én döntöm el, hanem a szemem/és a szemész.
Ajánlom a linket: http://www.tar.hu/justice/ Nem tudom, ki a szerző, de mintha végigjárta volna az összes intézetet. A link szerint ez a garancia mindehol van, és erősen érdemes elmenni a FocusMedbe (Margitsziget), mert ők az elsők, akik elkezdték ezt a dolgot Magyarországon. Magyarországon eddig kb. 50.000 lézeres beavatkozás volt, ebből 20-25000-t a FocusMed végzett!!!
De érdemes elolvasni a linket. És általánosságban van a http://lezerszemesz.lap.hu/ -
tildy
nagyúr
Hm?
Kétéves lehet max a lézerük, ráadásul amerikában az emberek nagy részét lasikkal műtik (ez a bevágásos módszer), + nem egy probléma volt ott ahanyag dokik miatt.(pl. valakinek jobban ki tudott tágulnia pupillája, mint amely terülteten a szeme mútve volt).
Ebben a dologban kivételesen nem ártana ha amerika majmolna minket. -
JaniS
senior tag
Csak commentben, szemész ismerősöm mondta.
Jó tízéves amerikai technika, kint már nem használják.
A 0 korrekció nem feltétlenül jön be, de nagyfokú rövidlátás esetén gondolom ez a kisebb rossz. Mindenesetre jó, hogy neked bejött.
JaniS -
Arius
aktív tag
Jah még valami...mennyi az esély arra, hogy nem várt komplikáció lép fel, és rosszabb lesz mint volt? Esetleg sokkal...
-
tildy
nagyúr
Azt még elfelejtettem leírni, hogy félek lassan le kell a jó kis ibm moncsim cserélnia koleszban (pedig idén vettem), mert már nem tudom hátrébb tolni az asztalomon.
-
tildy
nagyúr
Ez változó, valakinek az első két nap, nekem a 3.-4.
Majd kikapartama szemem, mert nagyon fájt, de szerencsére vettem be altatót és alvás közben sosm volt rossz.Egy hétig még eléggé fényérzékeny volt a szemem, este is napszemcsiben mászkáltam.
Szerintem betegállományban érdemes 1.5 hetet otthon maradni. -
tildy
nagyúr
0 dioptriát 100% bizonyossággal nem tudnak garantálni.DE a tapasztalat azt mutatja, hogy még az én szememet is le lehet ''nullázni''
Neked azt mondanák, hogy valószínűleg a legalsó sort is látnád a táblán, vagy az eggyel fölötte lévőt.
Kevesebb, mint -1 dionál nem ajánlják a műtétet. -
Arius
aktív tag
Én is gondolkodom ilyenben, de egyenlőre még nincs rá pénz, valamint nemtudom hogy érdemes-e...sima 74% víztartalmű lágy lencsét használok, -2.5 mindkét szemem egyformán, no cilinder. Szóval érdemes-e emiatt, milyen pontossággal tudják belőni...tényleg jó lesz, vagy marad -0.5, -1 mert akkor ugyanúgy hordhatom a lencsét, csak kisebbet.
-
tildy
nagyúr
Nos a műtétről (gyengébb idegzetűekinkább ne olvassák , mert ha kívűlről láttam volna, akkor lehet ott ájulok el, de nem onnét láttam így elmesélem milyen is volt.)
A műtét előtt mindent részletesen elmondanak, mit fognak csinálni, stb.
Szépen le kell egy ágyra feküdni, egy nagyítószerűséget raknak föléd (most nem tudom előtte rakják-e rá a szemre ezt a ''pislogásgátlót, vagy utána''.
Elmodndják, hogy akkor most leszedik a hámréteget a szemről, utána pedig a piros pontot kell néznem.Ez a piros pont majd ugrál ide-oda.Hol élesedik, hol homályosodik majd a látásom.A lényeg, hogy a piros pontot nézzem.
Szal, nálam nekiállt a doktornő leszednia hámréteget, ami szerintem kívülről nézve félelmetes lehet, mert elkezdi valmi kis fémmel kapirgálnia szemem.Viszont ezt én úgy láttam, mintha a szemem fölé egy üvegpohárban víz élett volna téve, amit néha megkavarnak.A látásom kicsit homályosodott.
Majd jött a lézer, eleinte tök jól láttam, később annál is homályosodott a látásom.Megcisnálták a másik szememen is, majd felültem.Kb. 4 méterre a falon volt egy óra, megkérdezték , hogy mennyi az idő én meg mondtam , hogy 11.10 -
Ye_Nő
tag
Igen, a műtét is érdekel. Ahogy a szavaidból kivettem, teljesen ''magadnál voltál''.
Azért érdeklődöm ennyire, mert az általad elmondottaknak az én szemem is megfelel, szemüveg/lencse probléma is egyezik, szóval erőst gondolkodom, hogy nekem is kéne egy ilyen.
Sajnos, nem bírom, ha a szememben turkálnak; amikor kontaktlencsét kaptam, a próbalencsét a szemorvos tette be, de annyira felidegesítettem, hogy majdnem nem kaptam (ugyanis nem bírom megállni, hogy ne rángassam el a fejemet, emiatt tartok attól, hogy nem tudnák megoldani pl. ezt a rögzítést sem.)
-
tildy
nagyúr
Ez attól függ , hol csináltatod, illetve egyben vagy részletre fizeted.Két szemre vetítve 150E-220E-ig vannak kb.
Eltérések a lézerek minőségében illetve a felszereltségben lehetnek.
Illetve még egyben:Garanciát csak az optik-med vállal.Ez azt jelenti, hogy ha pl. megígérik, hogy neked -0.5D-nél nem lesz rosszabb a szemed, és mondjuk négy év múlva -1es, akkor ingyen újraműtik, vagy visszaadják a pénzt.Ezt máshol nem láttam.
Nekem is fontos lett volna, hogy minnél kevesebbet fizessek, de:
-a szemem világa megér + 70E ftot a többi céghez képest a gari miatt
-Istenhegyin is voltam, semmi probléműm velük, viszont kevesebb műszerk van
-profik.Maximálisan.Fél évet vártam a műtétre, csak akkor kezdenek neki, ha biztosak abban, hogy tényleg a megfelelő eredmény adódik.
Én részletre fizetem , így 65 ezret kellett befizetnem, és 11 hónapon át kell majd 14-et. -
tildy
nagyúr
Műtét előtt volt még egy utolsó vizsgálat, amikor is a szaruhártya felszínéről ismét csináltak egy képet, megnézték géppel is, hogy milyen a szemem.
AZtán fel kellett menni a műtő elé várakozni, ott egy utolsó ''szemüveges'' kontroll, minden ok, érzéstelenítő csepp a szemembe, meg valami gyógyszert is be kellett vennem.
AZt hogy a szemhéjjamat hogy rögzítették, sajna nem tudom, de valami kis karikaszerűvel.Kívűlről látva egy ilyet , lehet elment volna a kedvem, de így nem volt vészes.
A műtétről is szeretnél hallani milyen volt? -
ebx
aktív tag
Mennyibe kerül egy ilyen műtét minden járulékos költségével együtt?
-
Ye_Nő
tag
Engem az érdekelne, hogy pontosan mi történt veled a műtét előtt, pl.: be kellett-e menni egy nappal előbb, kaptál-e vmi érzéstelenítő injekciót/szemcseppet, és hogy rögzítették-e valahogyan a szemhéjadat.
-
tildy
nagyúr
Bal:-4,25 dioptriás volt -2.25-s cilinderrel
Jobb:-5.5 volt, -2.5-s cilinderrel.
A szemüveg nekem nem kifizetődő ugyanis, évente-kétévente jó ha csináltat az ember.Keretek kb. 10 körül vannak, bele a lencse 10-15.És még így is félcentis a lencse benne.
Lágy lencsét a nagyfokú asztigmia (cilinderek) miatt nem volt ajánlott hordanom, sőt régen romlott is tőle a szemem.
Kemény lencsét sztkra kaptam ugyan, de az utóbbi időben már abból is elegem let, nem láttam jól vele, stb. és a szemészeti klinikán szépen szólva le...tak, vagyis azt mondták, hogy ennek pedig jónak kellene lennie, miözben állandóan ködösen láttam.(Pedig ott van egy jó dokinő, csak pont az nem volt benn)
Tehát ezért. -
ZCoyote
őstag
Én annyit tudok hozzászolni, hogy jópár ismerősöm ment ilyen lézeres micsodára és mindegyik úgy lát azóta mint a sas(szemtildy). És nem is volt olyan kellemetlen.
jópár=3 -
tildy
nagyúr
Sziasztok!
Mint tudjátok kb. két hete estem át egy ilyen műtéten.Azóta többen kérdezgettetek milyen volt, fájt-e satöbbi.
Szeretném ha ezen témán belül beszélnénk erről, és mint realtime ''kisérleti alany'', folyamatosan be tudnék nektek számolni a változásokról.
Üdv:
Sasszem tildy
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Hobby elektronika
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Milyen videókártyát?
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Gyúrósok ide!
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Azonnali fotós kérdések órája
- További aktív témák...
- AKCIÓ! nVidia Quadro P4000 8GB GDDR5 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali A320 B350 X370 B450 X470 A520 B550 X570 chipset alaplap felvásárlás személyes/csomagküldés
- billentyűzetek - kiárusítás - Logitech, Corsair, ASUS
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest