Hirdetés

2024. május 17., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-07-30 21:19:19

LOGOUT.hu
Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#1409) MrChris válasza Vladi (#1407) üzenetére


MrChris
nagyúr

Úgy látom az egyes élőlények, fajok alkalmazkodásra való képessége minimális, szerintem valójában hétköznapi értelemben nincs is. Eleve rendelkeznek egy biológiai ablakkal, adottságokkal tanulási képességgel, szokások változtatási képességével, tűrőképességgel..., ha ennek intervallumából kicsúsznak akkor kipusztulnak. Ha nem a komfortzónájukban élnek akkor visszaszorul a számuk, vagy az abban a környezetben magát otthon érző rivális faj kiszorítja és végképp kipusztulnak. A gyakorlat legalábbis ezt mutatja. Ez akár el is húzódhat, pl. a késő devon kihalási esemény 20 millió évig tartott, ez alatt lett volna ideje a fajoknak alkalmazkodni, de nem tették, 70% kihalt, ami meg bírta kibírta.
A folyamatos éghajlatváltozás, glaciális és interglaciális ciklus folyamatos kihalással jár, év százezredek alatt egyre csökken a fajok száma, új nem jött létre, csak volt egy idők ennél távolabbi homályába vesző múltja és egyszer csak ma már nincs. Ezért ezt az utóbbi pár százezer évet szintén kihalási hullámnak lehetne tekinteni, tekintik is mint 7. kihalási esemény. A kérdés persze ott marad, mitől, hogyan képes növekedni a fajok száma. Esetleg még robbanásszerűen is. Becslés szerint 'utóbbi' 500 millió évben legalább 1 milliárd faj létezett ez átlagban évente 2 faj létrejöttét jelentené, ha ehhez hozzávesszük, hogy hullámzik akkor ennek időnként többszöröse is lehetett.
Jelenleg naponta 24 faj hal ki a Földön, én sajnos nem látok olyan folyamatot ami ezt pótolná és fogalmam sincs hogyan lenne lehetséges, egyáltalán miként nőtt a fajok száma, miként történtek a fajrobbanások...

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.